| Message |
|
|
Felicitari domnule !
Arata senzational !
Multumesc pentru linkul cu bolovani artificiali - cred ca o sa apelez si eu la ei pentru mascarea spatiilor tehnice din fundal. Imi place foarte mult ideea unui background partial asa cum ai facut tu. La acvariul meu o sa folosesc si mai putin background pentru a ramane mai mult negru la vedere.
Ca sugestie pur subiectiva la spusele lui rick (probabil lui i se pare aiurea faptul ca pare ca acolo s-au desprins pietrele ca doua continente) - de ce nu intorci bolovanul ala cu latura dinspre fundal pe tavan si latura dinspre tavan la fundal. Rezultatul final ar arata cam asa si in viziunea mea e mai bine ... E doar o parere personala.
In rest mult succes !
|
 |
|
|
OK - daca sunt calculate si e scrisa sarcina nominala pe surub si nu puse de un mester in atelierul cu flexuri si bormasini e in regula. Sunt multe suruburi din astea de reglaj pentru mobila care sunt foarte firave unele ...
Ai avut curaj sa te bagi la sudat un asa stand. Nu stiu ce profesie ai dar daca nu esti cu aparatul de sudura in fiecare zi in mana iti trebuie ceva dibacie sa ti se potrivesca toate fiarele alea la milimetru. Eu nu m-as fi bagat la asa ceva ...
Stiu ca de multe ori se exagereaza in dimensionarea structurilor metalice. Eu il am pe tatal meu inginer TCM si la metale il consult de fiecare data cand am de facut orice ghidusie custom.
Numai bine !
L. Edit. Baietii aia care fac bolovanii artificiali sunt niste mari artisti  Cred ca o sa-i contactez si eu pentru urmatorul meu acvariu.
Am o intrebare ... Vei pune si bolovani naturali sau te limitezi doar la cei sintetici pe care ii ai acum ?
|
 |
|
|
@ YDarius
Treaba cam sta pe loc pentru ca am avut foarte mult de lucru in perioada asta si acvaristica asteapta perioade mai linistite ... La noi e cam pe dos fata de toate populatia muncitoare ca vara cand toti se distreaza trebuie sa stai pe santiere cu toti berbecii sa nu faca prostii
Pestisorii sunt bine - sanatosi si cresc pe zi ce trece. O sa revin cu poze cand ma mai eliberez. Trebuie sa-mi fac timp pentru a realiza scurgerea si sursa de apa in zona acvariului pentru schimbul la picatura si asta ma omoara. Altfel ma apucam deja de mutat acvariul existent si de comandat sticla pentru cel nou.
Numai bine !
|
 |
|
|
Am avut emotii cu standul metalic pe care sta acvariul ...
Ma bucur ca ai trecut cu succes aceasta proba mareata  Am vazut ca jos ai niste picioruse reglabile care stau intr-un filet - la alea am avut retineri - sper sa nu ai surprize neplacute in timp sa ti se rada filetul de la un surub. Eu as pune si niste chituci de lemn sau alt ceva sub cadru dupa ce faci reglajele ca sa nu cedeze unul si sa se duca totul intr-o parte. Din cate stiu eu de la rezistenta materialelor ca sa ai un bulon de reglaj trebuie filet special cu sectiune patrata ca la menghina. Filetul clasic cu sectiune triunghi tine bine doar cand e strans pana la capat.
Tu stii mai bine ce ai acolo - eu nu vad in poza sectiunea filetului. Era doar un sfat prietenesc
Mult succes !
|
 |
|
|
Eu am luat teapa pentru ca am vazut ca ai 6 postari la activ. Si am crezut ca te-ai inscris recent aici.
Adevarul e ca am postat de pe Iphone unde se vedede foarte mic totul.
Acvariile tale merita prezentate macar succint ca nu stiu daca mai are cineva energia sa faca rezumat dupa luni de munca.
Numai bine !
P.S. SUBSCRIU
|
 |
|
|
Mai dar mult iti mai ia sa developezi fotografiile alea
Hit me with your best shot !
|
 |
|
|
|
|
 |
|
|
Bine ai venit !
Esti modest domnul meu. Am vazut proiectul tau cel nou pe alt forum si numai proiect de incepator nu e ...
Mult succes !
|
 |
|
|
|
|
 |
|
|
Eu as adauga ceva pietre mai mari (nu cladite pentru a creea grote) pe zona dinspre background pentru a realiza o trecere estetica intre nisip si fundal. Parerea mea ...
Succes !
|
 |
|
|
Nu fi zgarcit cu imaginile
Impartaseste bucuria decorului si cu fratii tai acvaristi
|
 |
|
|
Ma bucur ca s-a restabilit pacea  si armonia
Numai bine !
|
 |
|
|
|
Buna seara tuturor !
Vad ca s-au incins spiritele in lipsa mea pe tema reactoarelor. Nu ma pricep deloc in acest domeniu si pentru viitorul meu acvariu este prioritatea numarul 2. O sa ma documentez si in privinta reactoarelor si daca pot schimba mediile filtrante din canistra mica cu altceva care sa reduca nitratii o sa o fac cu siguranta.
In privinta fitrului intern vad ca s-au cristalizat cele doua variante posibile:
- Cea simpla sugerata de Koala care are avantajul spatiului cat mai mic ocupat in acvariu si dezavantajul rezidurilor care ajung direct in pompa.
- Cea mai complicata inceputa de mine din ce am inteles studiind sump-urile altora si ajustata de voi.
Din mica mea experienta acvaristica se aduna destul de mult kk in canistre care nu este intors inapoi in bazin tocmai datorita acestui "sifon" - cred ca totusi voi merge pe varianta "complicata" pana la urma. Buretele se poate scoate relativ usor pentru clatire saptamanala si se mai poate aspira din jegul de acolo. Cred ca matrixul strabatut de curentul ascendent de apa va filtra mare parte din particulele aflate in suspensie in asa fel incat in compartimentul pompei sa fie cat mai curat.
Ma gandesc ca daca filtrul intern va functiona ca un surface skimmer cele doua canistre vor aspira apa cat mai aproape de substrat si mizeria cea mare va fi totusi in canistre. Eu vorbesc din inchipuiri dar stiu ca in practica lucrurile nu stau ca in teorie.
Mai am timp 2-3 saptamani sa reflectez dupa care voi incepe constructia extinderii standului si a acvariului cel mare.
Multumesc tuturor pentru sfaturi si pe masura ce o sa mai am nedumeriri o sa va stresez cu intrebari.
Numai bine !
|
 |
|
|
|
E adevarat ca elimini CO2 cu pompa de aer dar din cate stiu eu CO2-ul este benefic plantelor (deci si algelor) Eu sincer mi-am umplut bolovanii de alge dupa o plecare de acasa in care nu a fost schimbata apa 9 sau 10 zile. NO3-ul este benefic pentru alge si luminarea. Dar nitratii nu fac bine pestilor.
Orcum nu ma pricep bine ... Mai bine sa-ti dea sfaturi cei care se pricep cu adevarat.
Numai bine !
|
 |
|
|
Koala a avut radacina in acvariul cu africani ... Poate stie el desi nu e fan verdeturi din cate m-am prins eu
|
 |
|
|
Sa inteleg ca varianta castigatoare ar trebui sa arate cam asa ?
Cred ca ar putea functiona ... Pare OK din toate punctele de vedere.
@ Darius - nu stiu ce inseamna skimmer in acvaristica - stiu cum arata skimmerele la piscine pentru ca am proiectat cateva. Daca e cam acelasi lucru ca la piscine nu inteleg schema filtrului tau pentru ca in compartimentul din mijloc apa cam stagneaza. Sigur e ceva care imi scapa.
@ Koala - nu stau sa desenez bilutele din sectiunea acvariului  Am un soft numit Archicad care face asta ... Am 100 de hasuri de toate felurile pentru a reprezenta diferite materiale in detaliile de arhitectura. Daca as desena bilutele la fiecare cred ca m-as duce cu capul
Hai ca incet incet o sa iasa si filtrul meu.
Numai bine !
|
 |
|
|
Buna seara !
In primul rand multumesc pentru ajutor !
Am desenat cele 2 sisteme de filtrare care s-au prezentat aici - una mai complicata inspirata din sump-urile la care a contribuit Dragos, si una mai simpla sugerata de Koala.
Ar trebui sa arata cam asa in viziunea mea:
Cred ca fiecare are avantaje si dezavantaje. Eu as merge pe verianta 1 pentru ca mi se pare important acel circuit descendent si apoi ascendent pe primele doua camere - cred ca multe dejectii raman acolo si se pot curata relativ usor. Varianta 2 in schimb este de o simplitate rarisima si are avantajul ca trebuie sa se intample o catastrofa ca sa nu mearga (mai simplu de atat nu se poate).
Mai studiez si astept parerile voastre.
Multumesc !
|
 |
|
|
Multumesc Dragos !
Am recitit informatiile furnizate de tine pe PM cu alti ochi si pana la urma am modificat putin prin partile esentiale
Din tot ce m-a dus pe mine capul sistemul de filtrare interna ar trebui sa arate cam asa ... Simplu si eficient  (cred eu  )
Cred ca e mai bine asa.
In configuratia asta pestii ar avea 750 litri de apa + ce e in filtru + cele 2 canistre pe care le am. As vrea sa fac pe modelul canistrei externe un reactoar pentru denitrificare dar nu stiu foarte bine cum trebuie facut. Am inteles ca apa trebuie sa circule de jos in sus ... Dar cat de mare ar trebui sa fie pentru un asemenea volum si cat de mare sa fie pompa nu stiu inca. Nu am inteles de ce tot sugerezi tu sa fie 3-4 in loc de unul mare (e mai greu de construit unul mare ???)
Lampa de UV va fi amplasata tot pe returul canistrei. Nu stiu daca mai face fata cea actuala de 11 W la asa volum. Daca nu mai iau inca una mai mare ca am 2 canistre. Aici am vazut ca parerile sunt impartite referitor la UV + ciclide.
Recunosc ca pe masura ce citesc topicurile altora inteleg din ce in ce mai mult despre rolul fiecarui element din sistemul de filtrare.
Tot acest filtru pot sa-l maschez cu 2 bucati de piatra (ardezie sau marmura) cu aspect neregulat. Am eu in cap o ardezie neagra pe care am vazut-o la cineva placata pe un perete. Trebuie sa gasesc bucati mari care sa poata fi taiate la dimensiunea corecta. Dupa care intervin cu bolovani in fata lor. Singura imagine cu ardezie neagra gasita pe net e asta dar ce am vazut eu e mult mai neregulata ca aspect si cred ca va da bine in peisaj. Fundalul unde nu e filtru va fi colantat cu negru.
Cam atat despre proiectul meu ... Mai studiez si revin cu detalii. Trebuie sa ma documentez despre pompe, robineti si tevaraie.
Seara buna !
|
 |
|
|
Buna seara !
Koala - duc lupte de lamurire sa ajunga 70 cm latimea - daca nu ma multumesc si cu 65. Asta ca sa pot folosi o treime pentru fitrarea din spate.
La latimea actuala a standului trebuie sa realizez filtrarea intr-o laterala ca sa nu o duc sub bazin.
Cam asta e schema pe care as vrea sa merg. Nu sunt cotele definitive - deocamdata e o schita de intentie.
Dragos crezi ca poate funtiona asa ?

|
 |
|
|
Multumesc Dragos !
Deja stau cu ochii pe acest jurnal. Promite a fi o treaba judecata.
Incerc din rasputeri sa latesc baza pentru a face un acvariu mai lat - vreau sa ajung undeva spre 65 - 70 cm latime pentru a putea face un sistem de filtrare similar cu sumpul in partea de spate stanga a acvariului. As vrea sa aloc 30x90x60h acestui filtru pentru a nu ma mai complica cu gauri si tevi ca sa pozitionez sumpul sub acvariu. Vor fi in jur de 160 litri volum de filtrare + canistrele pe care le am - cred ca va fi suficient (sper).
O sa revin cu detalii dupa ce desenez ceva.
Numai bine !
P.S. Nu te-am sunat saptamana asta pentru ca am fost plecat 3 zile si am foarte mult de lucru. Promit ca o sa-mi fac timp sa te vizitez dar imi trebuie tihna pentru pasiunea acvaristica ... (nu sa vin intre doua santiere)
@ Dan - tot standul e facut din PAL dublat de asa maniera incat toate picioarele sa aiba 36 mm grosime. Nu e panarama din aia de carton cu melamina. E proiectat de mine cu coeficient de siguranta maxim. Toata povestea e ca daca il dau mai in fata ca sa fie mai lat acvariul trebuie sa il fac mai ingust cu 12-15 cm pentru ca imi astupa un intrerupator. Se poarta negocieri stranse cu autoritatile in acest sens
|
 |
|
|