Multumesc de urari si bine v-am gasit !
Nu regret alegerea facuta de a renunta la plante si a alege ciclidele pentru ca de la bun inceput mi-au placut mai mult acvariile cu ciclide (sotia si copilul erau pro ciclide de la bun inceput). Eu am vazut ca multi forumisti au trecut de la plantate la ciclide si nu am vrut sa sar o experienta pe care o consider necesara - intr-un final probabil ca o sa trec ciclidele in acvariul mare si o sa fac si un acvariu cu plante in cel actual. Dorinta mea era sa inep de la clasa intai nu sa sar direct intr-a cincea. Imi place sa fac lucrurile serios cand ma apuc de o treaba si consider ca orice experienta in plus te completeaza.
Nu pot sa incep direct cu acvariul cel mare pentru ca mi-a fost teama ca nu ma pot ocupa de el. Baietelul meu trece prin perioada impotrivirilor de la 2-3 ani si e o perioada crunta. Cei care au avut copii indaratnici si atomici stiu despre ce vorbesc si cei care nu au inca nici nu-si dau seama cat timp liber au de fapt (indiferent cat de ocupati ati fi cu celelalte ... job, gagici, familie ... alte hoby-uri). Cand ai copil mic esti sclav cu norma intreaga.
Legat de spatiul de la birou - e destul. Locul acela cu cele 3 birouri este necesar pentru ca trebuie sa si muncim. Oricum nu s-ar fi putut face un acvariu acolo pentru ca spatiul are un pic peste 4 metri si sticla din cate stiu eu e pe la 3.2 - 3.5 m in functie de producator si sa debitezi pe comanda din jumboglass sa faci un acvariu cred ca te costa cat nu face ... Am avut ocazia sa folosesc sticla debitata din jumbo la un proiect si cand i-am vazut pe baietii aia cum carau 6 insi de un ciob am zis ca nu o sa mai fac niciodata asa ceva. Sunt probleme mari si de cele mai multe ori se poate rupe chiar sub greutate proprie. (asta e un alt capitol ...)
Am vizitat acum 3 ani Acquario Genova - am vazut ca locuiesti in Italia si cred ca ai tras o fuga pana acolo - aia au acolo sticla si de la 10 cm pana la 18 cm grosime din ce am retinut eu - sper sa nu spun prostii. Aratau acvariile alea intr-un mare fel ...
Referitor la Sefa Casei nu s-a impotrivit deloc - ba din contra vrea sa se implice in aranjamentul bolovanior si alegerea speciior - mi-a spus ca nu se baga la schimbat apa pentru ca sora ei mai mare a avut un acvariu cand era ea prin liceu si a tras un gat de apa de la pesti incercand sa goleasca bazinul

- a spus ca e o experienta pe care nu o poate uita pe viata asta
Teama de a incepe cu un acvariu mare imi apartine pentru ca nu vreau sa-mi bat joc de pesti. Si asa ma doare sufletul ca a trebuit sa exilez golden retrieverul la socri la curte ... Sper sa ma descurc cu acvariul asta cel putin pana o sa intre piticul la gradinita (vara 2013) sa simt si eu ca mai respir ... E foarte nasol ca lucram "acasa" din punctul asta de vedere - e doar o usa de desfacut si ma pomenesc cu el atarnat de cot (tata hai sa ...). Si iarna asta lunga ma innebuneste
Decizia e clara - o sa incep asa si cand o sa mai cresca pestii si o sa fac saltul la acvariul cel mare cand o sa fie momentul lui. Nu stiu cati dintre voi ati avut primul acvariu de 600 litri ... Cred ca ucenicia are rolul ei. Si 250 litri pentru inceput nu e putin zic eu ...
Sa trecem si la lucruri serioase
Am vazut ca prin acvariile voastre cu ciclide nu sunt sanitari ... Nu va plac sau nu e nevoie. Am vazut pe un site strain ca exista un Synodontis care e din peisaj cu ciclidele. Nu prea imi plac algele (desi am citit ca sunt delicatesa pentru unele ciclide) si nu stiu ce sa fac in sensul asta ... Am fost sfatuit sa iau 2 Pleco si scap de alge. E OK ?
Si o alta intrebare - ciclidele pui de 2-3 cm in cat timp ajung la maturitate ? Inteleg ca daca ii tii intr-un acvariu mai mic nu se dezvolta. Daca iau si 4-5 Acei Msuli in afara de Labidocromis caeruleus si Elongatus Mphanga in cat timp ar trebui sa-i trec in bazinul mare pentru a nu le afecta cresterea ?
Seara buna !