Fadds wrote:De filtrare nu-mi fac griji... Eheim 2260 cu niste modificari: burete pe IN, si pentru OUT am o solutie ingenioasa pe care am mai folosit-o in trecut cand aveam plantat, pentru incetinirea curentilor de apa fara reducerea debitului.
Am facut modificarea la out-ul filtrului, astfel incat sa incetinesc cat mai mult curentii de apa in acvariu.
Inainte imi sapa groapa in nisip in coltul opus al bazinului. Acum este foarte dispersat, fara sa afecteze debitul, acelasi turnover.
Nu se mai misca niciun graunte de nisip, curentii de apa formati sunt ca de la un filtru cascada mai micut
Flash wrote:Plus 3 guppy si aici il rog pe colegul @Fadds sa ma indrume de unde sa-i achizitionez (guppy vor fi ultimii achizitionati).
Eu am primit doar un nr de telefon al unui crescator (cu permisiunea posesorului) de la cel care mi-a adoptat ciclidele. Inca nu am vorbit cu el, nu il cunosc.
Pana voi achizitiona pestii de la el va mai dura, daca ai rabdare pana atunci voi lua si pentru tine. Altfel, guppy se gasesc peste tot.
Recomand sa iei mai tarziu neonii cand se stabilizeaza acvariul, daca nu vrei sa ai pierderi. Sunt mai sensibili la calitatea apei decat celelalte specii pe care le ai..
flo77 wrote:Nu am de gand. Este acvariul tau, faci ce vrei cu el. Eu ti-am dat niste sugestii bazate pe ce mi-a mers mie in nisip. Nu trebuie sa urmezi aceste sugestii. In definitiv tu o sa stai cu ochii pironiti in acvariul ala, nu eu. Tie trebuie sa-ti placa ceea ce vezi.
Totusi ma intereseaza opiniile colegilor de pe forum si imi influenteaza deciziile.
Ma bucur ca ai avut succes cu osmocote. Mai urmeaza sa iau si niste capsule gelatinoase 00.
Sper sa nu ajunga amoniacul in apa, la pH-ul meu ar fi destul de nasol.
M-am uitat pe canalul de YT Prime Time Aquatics, ei folosesc de multi ani osmocote in toate acvariile si au apa dura ca a mea.
flo77 wrote:Sper ca ai luat cu eliberare cat mai lenta. Ingroapa-l cat mai adanc in substrat(contine si azot sub forma de amoniu , nu numai sub forma de azotat).
Pana la sticla le bag. Si mai adaug nisip.
Considerand ca au incercat altii inaintea mea in pietris si nu au patit nimic, cred ca o sa fie ok.
flo77 wrote:Imi pare rau ca ai renuntat la africani, sper sa reusesti ceea ce ti-ai propus!
Nisipul este inert sau este nisip dedicat africanilor(gen aragonit, amestec cu spartura corali etc)?
Samy wrote:Asta cu nisipul ma cam ocolit.
In nisip greu cu radacinile plantelor ,de obicei se sufoca
Am mai spus ca nu iau plante cu pretentii la care trebuie sa le suflu in fund cu CO2 si KH aproape de 0 Toate plantele din lista de mai sus cresc fara probleme in nisip (ma refer la cele care se pot planta in substrat).
Voi incerca sa fac un ecosistem, deci acvariul va avea grija de el insusi. Plantele vor creste la liber, eu voi avea grija doar sa scot excesul si sa mai sterg geamurile.
Substratul nu va fi aspirat niciodata, va fi curatat/amestecat de vietuitoare (melci, creveti). Poate voi adauga niste corydoras pitici cand voi avea populatie stabila de creveti.
Pana atunci de substrat se vor ocupa Melanoides tuberculata - Malaysian Trumpet Snail/MTS.
alinutz80 wrote:Frumos gest sa donezi atatia pesti si sa nu astepti la schimb nimic, sau ceva infim la schimb.
De apreciat gestul!
Mersi! Domnul care a preluat pestii m-a pus in legatura cu un crescator de vivipari si are prieteni cu acvarii plantate de la care voi primi niste donatii
Deci pestii s-au dat. Se poate inchide, multumesc.
3. Statie de apa:
-altfel nu aveam cum sa ii zic va avea 3 functii mari si late colectare si depozitare si mixare apa pentru schimbul de apa la acvarii
-apa de la retea e foarte dura, am ph de 8.1 pe teava asa ca pentru specii cu nevoii de ph mai mic trebuie osmozor obligatoriu altfel nu e joaca.
Spor,
Nu te complica cu instalatie de osmoza inversa, decat daca vrei sa te apuci de plante fancy sau caridine.
Pestii de apa acida nu au probleme in apa mai dura, decat pentru reproducere.
Altfel situatia sta de fapt invers, pestii de apa dura au probleme in apa acida.
Exemplu: vei vedea discusi care cresc bine mersi la pH 8, dar nu vei gasi ciclide africane crescute la pH 6.5.
Bune ideile cu 2 cioate si cu Hornbach. LE si Carrefour.
Substratul va fi nisipul de la ciclide la care mai adaug. 5cm vor fi in fata, in spate un pic mai mult, va fi o panta usoara. Nu ma complic cu substrat activ, pana la urma cultiv niste buruieni invazive interzise in multe tari
KH, il tin "long-time" cu un pietroi' si 4-5L de scoici macinate/nisip, in bazinul actual.
GH = 10. (aici nu sunt multumit, vreau 13-14)
Ce este de facut? (fara variante cu reglaj la fiecare schimb de apa)
Fara reglaj la schimb de apa nu prea vad solutii. Adica as fi zis niste aragonit, spartura de corali in filtru, dar la KH asa mare nu stiu daca se mai dizolva ceva...
Solitia cea mai simpla si eficienta este Seachem Equilibrium - ridica GH fara sa afecteze KH. Adica contine Ca si Mg in forma de sulfati (CaSO4), nu carbonati (CaCO3) care sa ridice si KH. Folosesti https://www.seachem.com/calculators.php si iti calculeaza exact cat trebuie sa pui la volumul tau de apa pentru obtinerea GH dorit.
LE Mai ieftin e sa cumperi sulfatii separat si iti faci tu amestecul. Sulfat de magneziu de la farmacie, ala de calciu am gasit aici https://www.fabrica-de-bere.ro/sulfat-calciu
flo77 wrote:Nici eu nu as avea curaj sa tin mult timp filtrul neatins. Asta pentru ca imi este frica mai ales de acumularea substantelor organice. Deoarece am acvarii cu apa soft, imi este teama de un eventual pH crash.
Substantele organice se acumuleaza cand filtrul este neciclat sau acvariul este subfiltrat. Sau, in cazul acesta particular, cand se colmateaza si nu mai exista debit.
Altfel, bacteriile heterotrofe din filtru vor consuma substantele organice, pentru ca din asta traiesc. Aceste bacterii le pierdem cand facem mentenanta inutila la filtrare.