Message |
|
Nu si-a manifestat intentia de a achizitiona sistem CO2, de ce vorbim de plante de gazon?
|
 |
|
dan.pavelescu wrote: nu sunt de acord ca schimbarea substratului = restart. Maxim o scurta deciclare, care se remediaza repede atat timp cat ai la dispozitie un filtru ciclat.
Corect. Cand vorbim de un acvariu ciclat, vorbim de fapt de un filtru ciclat. Asta daca acvariul cu pricina are filtru, si ala corect dimensionat.
Bacteriile benefice prolifereaza/se inghesuie unde sunt conditii cat mai bune de viata: curenti de apa care sa le aduca "la nas" ceea ce au ele nevoie.
Astfel cea mai mare parte din bacterii se va gasi in filtru, atat timp cat exista loc. Cand nu mai e loc opteaza pentru optiunea 2, 3 etc (substrat, decor, plante).
|
 |
|
Foarte interesant!
Oare cum a convins pestii sa stea pe loc, sa-i filmeze in timp ce isi flexeaza gonopodiul?
Abia astept sa imi populez bazinul cu guppy. Sau cu endleri.
|
 |
|
Nu cunosc plantele, nu am nici de unde sa le iau. In afara de nevertebrate nu cunosc...
Intra pe topicul meu, ala cu vivipari. La pagina 1 parca am pus o lista cu cele mai nesimtite specii de plante (a se intelege 'fara pretentii') din acvaristica pe care le-am gasit. Si eu tot de la Nevertebrate iau. Sunt o sursa foarte buna cu cea mai mare diversitate de specii din ce am vazut pe la noi.
Acum legat de tevaraia de cupru. Inteleg ca la tine e un caz mai special cu apa de la retea de pH <6.4 sau cat ai zis.. Eu zic ca poti sa folosesti apa calda de la instalatie in combinatie cu rece, cu conditia sa o lasi sa curga 1-2minute la canal inainte, mai ales daca nu a fosit folosita recent.
Inteleg ca Prime leaga/neutralizeaza metalele hrele (eu folosesc JBL Biotopol), asta include si Cu .
|
 |
|
dan.pavelescu wrote:Am adaugat pe lista si un Hypostomus plecostomus. Am sa-l iau mai mare de la inceput, ~7,5 cm. Sa iau doi, sa nu se plictiseasca?
In afara de faptul ca se face cat antebratul si sperie copiii, mai face si multa poluare.
|
 |
|
flo77 wrote:Raspuns scurt ca suntem deja offtopic: nu in ambele cazuri. Ptr. detalii privind semnificatia kH in privat daca esti interesat.
Sunt doua feluri de duritate care trebuie luate in considerare. Duritate permanenta si alcalinitate (numita in mod current duritate carbonica sau nepermanenta ) (kH). Ambele constituie duritatea totala (gH). Alcalinitatea sau duritatea temporara (carbonica) (kH) se refera la duritatea derivata in mare parte din ionii de carbonat si bicarbonat si reflecta direct capacitatea de amortizare a apei.
Vei spune 'unde este ionul de carbonat la NaOH care sa ridice KH?'
Raspuns pe scurt: NaOH in combinatie cu CO2 produce Na2CO3
2NaOH + CO2 = Na2CO3 + H2O
|
 |
|
Intru eu un pic, foarte scurt: acolo zice de tratarea apei acide cu carbonat de sodiu Na2CO3 sau cu hidroxid de sodiu (soda caustica) NaOH si ca nu ridica "hardness" (duritatea).Acel "hardness" se refera la GH, nu KH. In ambele situatii KH-ul va creste.
|
 |
|
flo77 wrote:Mai mult, exista un motiv pentru care multe companii de apa trateaza apa livrata astfel incat sa ridice pH-ul(atentie, doar pH-ul nu si kH) la valori de peste 8. Nu mai insist in privinta asta, cine este interesat se poate documenta
Daca imi permiti, as dori sa intervin un pic aici.
Inteleg ca este un avantaj ca apa de retea sa aiba un pH alcalin - nu se corodeaza tevile probabil.
Ce nu am inteles este: cum ridicam pH fara sa ridicam KH (nu vorbim de aerisiea CO2). Am cautat si nu am gasit...
|
 |
|
Ultimele noutati:
Am cumparat 5 Pomacea ca sa curete mucegaiul de pe lemn. In 2 zile se vede deja diferenta. Am primit ca bonus si niste Melanoides de samanta - astia sunt cei care imi vor intoarce substratul.
Dupa cum se vede, lemnele sunt acoperite de mucegai iar la suprafata s-a format un strat gros de biofilm pe care il mai adun cateodata cu o cana (vezi poza).
Au sosit capsulele goale de gelatina si mi-am umplut vreo 20 de bucati. Vor fi puse la distanta de 15-20cm una de cealalta in substrat, inainte sa vina plantele. Contin azotat de amoniu  , fosfor, potasiu si micro (inclusiv Fe, Cu).
Voi adauga plantele, apoi pestii, si mai tarziu crevetii daca totul decurge bine. Pana atunci urmarim melcii cu atentie.
Comanda de plante e data de cateva zile, desigur ca jumatate din ele nu erau in stoc si trebuie sa astept...
Aceasta este lista de buruieni, sper sa iasa jungla din ele:
Hygrophila difformis
Hydrocotyle leucocephala
Sagittaria Subulata Pussila
Egeria najas
Hygrophila corymbosa
Limnophila Sessiliflora
Microsorum Pteropus Narrow
Cryptocoryne Wendtii Green
Ceratophyllum Demersum
Bacopa Caroliniana
Ceratopteris Thalictroides
Echinodorus Bleheri
Vallisneria Spiralis
Hygrophila Polysperma
Taxiphyllum Barbieri (muschi Java)
Pentru fertilizare coloana apa am luat Masterline all in one. Voi doza in functie de nitratii din apa, sa nu raman fara. Cu buruienile astea nu poti sa stii...
Daca poate un admin sa modifice numele topicului ar fi minunat. Ma gandesc la "Jungla Vivipari 400l". Sau "Mutt Guppy Orgy 400l" 
|
 |
|
Am mai aflat niste lucruri noi de pe https://aquariumscience.org/index.php/16-8-brown-algae/
scrie ca biofilmul maro nu este format doar din diatome, ci un amestec de diatome cu alte microorganisme.
Procentul diatomelor este influentat de prezenta si calitatea luminii (prefera lumina albastra), si prezenta silicatilor in apa.
Biofilmul maro format de bacterii la intuneric arata aproape identic cu cel format de diatome.
Mai scrie ca silicatii ii introducem cu apa de schimb si nu se dizolva din substrat.
Silicatii din cuart sunt insolubili/inerti chimic la conditiile din acvariu.
"O cantitate foarte mica de silicati se va dizolva la o presiune de 10000psi (680 atmosfere) si temperaturi inalte 1000F/537C"
|
 |
|
Samy wrote:In caz ca ai uitat sunt unul dintre putini care am Start la actualul acvariu pe intuneric fara plante.
Si asta 2 luni. Abia dupa acest timp am dat drumul la lumina si plantat. Si surpriza au aparut si diatomele.
La asta nu m-as fi asteptat. De aia exista si vorba: experienta bate teoria
Sa il luam atunci ca pe un fenomen inevitabil, sau aproape. Eu am reusit de 2 ori sa nu am diatome, dar atunci am facut supa verde in schimb 
|
 |
|
Samy wrote:Si asa nu maresti cumva durata de ciclare?
Nu. Ciclarea o facem cu bacterii, nu cu alge.
Chiar exista metoda de ciclare pe intuneric pentru acvariile cu substrat activ. Adica fara plante, doar filtrul si substratul.
Plantarea se face dupa incheierea ciclarii.
|
 |
|
|
 |
|
Dr Nano wrote:Lumina am redus-o la 60% (1200lm total, teoretic). Evaluez maine efectul, mai putine pete sper.
Cand faci modificari intr-un acvariu plantat, nu te astepta sa observi efectele imediat. In niciun caz a doua zi.
Sa zicem minim o saptamana daca e cu aditie CO2. Eu as evalua dupa 2 saptamani.
Pe langa E. acicularis puteai sa mai iei o planta cu tulpina cu crestere rapida in inaltime, replantai varfurile si faceai tufa din ea. Dar poate nu se potriveste cu ce vrei tu sa obtii vizual.
Reducerea luminii e o masura buna.
|
 |
|
Dr Nano wrote:Zilnic apar si sterg pete de alga bruna pe geam. Daca reduc lumina credeti ca scade frecventa cu care apar?
Ai plante cu crestere lenta si destul de putine. Poti sa reduci lumina si fertilizarea, sau sa mai iei niste specii cu crestere rapida.
|
 |
|
dan.pavelescu wrote: Lumina o sa fie mult diminuata fata de cum e in prezent si mai mult spre albastru, crezi ca rezista?
Anubias are cerinte foarte reduse de lumina. Creste cu orice lumina, si cu aia de la geam.
Provocarea va fi sa supravietuiasca intr-un acvariu plin cu mbune. Unora le-a iesit combinatia, eu zic ca merita incercat.
|
 |
|
dan.pavelescu wrote:Sa mai traim noi pana vine nisipul, pana golesc si scap de ce e in acvariu, pana se cicleaza..
Pastreaza anubias-ul. Sa ai ceva verde...
Ceva ce mie mi-a lipsit la africani.
|
 |
|
dan.pavelescu wrote:Prea aglomerat? Mai las din ei la magazin sau ramane asa si vedem ce zice Darwin?
Este foarte bine asa. Dureaza pana cresc.
In cel mai bun caz supravietuiesc toti si mai donezi din ei cand ti se pare prea mare inghesuiala.
|
 |
|
Cu tablete si cu mancare congelata trebuie sa ai grija sa nu poluezi apa.
Mancarea neconsumata trebuie eliminata.
Preferabil sa le dai inainte de schimbul de apa.
|
 |
|
EverSad wrote:Intrebarea: Cum ai facut cu burete pe IN ?
Nu am facut inca  ... Trebuie sa caut prin petshopuri sa vad ce gasesc.
E groasa rau teava aia de intake... Cred ca tot la cutit/foarfeca ajung.
|
 |
|