IP:
Desigur ca tie trebuie sa-ti placa ceea ce vezi. Dar tine cont ca tu nu vrei sa realizezi un "aquascape". Tu nu vei pune accent pe partea artistica ci pe partea tehnica. Tu vei dori ca plantele sa fie sanatoase, multe si lipsite de alge daca se poate. Cum pozitionezi lemnele nu este la fel de important ca aspectele tehnice: lumina, fertilizante, tipuri de plante.
Daca reusesti sa faci ceea ce ti-ai propus probabil ca lemnele alea nu se vor mai vedea .
This message was edited 1 time. Last update was at 31/08/2022 19:23:27
Fadds wrote:De filtrare nu-mi fac griji... Eheim 2260 cu niste modificari: burete pe IN, si pentru OUT am o solutie ingenioasa pe care am mai folosit-o in trecut cand aveam plantat, pentru incetinirea curentilor de apa fara reducerea debitului.
Am facut modificarea la out-ul filtrului, astfel incat sa incetinesc cat mai mult curentii de apa in acvariu.
Inainte imi sapa groapa in nisip in coltul opus al bazinului. Acum este foarte dispersat, fara sa afecteze debitul, acelasi turnover.
Nu se mai misca niciun graunte de nisip, curentii de apa formati sunt ca de la un filtru cascada mai micut
Am cumparat 5 Pomacea ca sa curete mucegaiul de pe lemn. In 2 zile se vede deja diferenta. Am primit ca bonus si niste Melanoides de samanta - astia sunt cei care imi vor intoarce substratul.
Dupa cum se vede, lemnele sunt acoperite de mucegai iar la suprafata s-a format un strat gros de biofilm pe care il mai adun cateodata cu o cana (vezi poza).
Au sosit capsulele goale de gelatina si mi-am umplut vreo 20 de bucati. Vor fi puse la distanta de 15-20cm una de cealalta in substrat, inainte sa vina plantele. Contin azotat de amoniu , fosfor, potasiu si micro (inclusiv Fe, Cu).
Voi adauga plantele, apoi pestii, si mai tarziu crevetii daca totul decurge bine. Pana atunci urmarim melcii cu atentie.
Comanda de plante e data de cateva zile, desigur ca jumatate din ele nu erau in stoc si trebuie sa astept...
Aceasta este lista de buruieni, sper sa iasa jungla din ele:
Pentru fertilizare coloana apa am luat Masterline all in one. Voi doza in functie de nitratii din apa, sa nu raman fara. Cu buruienile astea nu poti sa stii...
Daca poate un admin sa modifice numele topicului ar fi minunat. Ma gandesc la "Jungla Vivipari 400l". Sau "Mutt Guppy Orgy 400l"
This message was edited 2 times. Last update was at 07/09/2022 17:53:00
dan.pavelescu wrote:Interesanta solutia Eu am preferat sa cumpar o pompa de putere mai mica
Da, m-am tot gandit si la varianta asta.
Ce optiuni de downgrade am pentru aceasta pompa, si de unde as putea sa cumpar? 65W/h e mai mult decat am nevoie, considerand la cat a ajuns factura la curent
Ai observat o reducere a nivelului de zgomot cu pompa mai mica? Asta ar putea fi un alt avantaj.
edit: am uitat sa specific, ambele variante au girul producatorului ca functioneaza atat submers cat si emers.
edit 2: la capitolul plante, iti recomand si Heteranthera zosterifolia. Creste repede, nu e pretentioasa, formeaza tufe frumoase si e un test foarte precis de NO3 si PO4.
This message was edited 3 times. Last update was at 13/09/2022 09:10:32
dan.pavelescu wrote:Categoric zgomotul s-a redus.
Eu am optat pentru Eheim CompactON 2100lph (38W)
https://www.nevertebrate.ro/pompa-de-apa-eheim-compacton-2100lph-1030-18618 Nu face valtoare, ciclon si anticiclon in acvariu, dar nici nu trebuie (e mai bine pentru mediile filtrante sa treaca apa mai incet)
edit: am uitat sa specific, ambele variante au girul producatorului ca functioneaza atat submers cat si emers.
edit 2: la capitolul plante, iti recomand si Heteranthera zosterifolia. Creste repede, nu e pretentioasa, formeaza tufe frumoase si e un test foarte precis de NO3 si PO4.
Multumesc pentru ajutor cu pompa. Voi opta pentru 38W.
Lista de plante a fost facuta cu specii low light / low (no) CO2, probabil de aia nu a prins un loc acolo - Heteranthera zosterifolia, Nivel CO2 : Mediu (6-14 mg/L)
Nu stiu cum ar supravietui langa buruienile agresive, mai ales cu Ceratophyllum demersum la suprafata.
Mersi si pentru modificarea numelui topicului, ce bine ca ai ales varianta funny
Pe langa asta am foarfeca si nu mi-e frica sa o folosesc
Edit: daca gasesc la Hornbach/Animax iau si Heteranthera zosterifolia.
Comanda de plante e facuta de o saptamana la Nevertebrate si nu vreau sa prelungesc asteptarea (nu au in stoc specia asta).
This message was edited 1 time. Last update was at 13/09/2022 09:59:26
N-or sa-ti oboseasca ochii de la lumina aia rece? E ok-ish pentru plante, insa era frumos sa combini cu lumina calda - ajuta si la fotosinteza, si la redarea coloritului pestilor, si la ochiu' privitorului.
Stiu ca sunt nenumarate discutii pe tema asta, la un moment dat Dennerle recomanda doar 8000k, dar din experientele personale a aratat si a mers mai bine cand am urcat un pic culoarea rosie.
dan.pavelescu wrote:N-or sa-ti oboseasca ochii de la lumina aia rece? E ok-ish pentru plante, insa era frumos sa combini cu lumina calda - ajuta si la fotosinteza, si la redarea coloritului pestilor, si la ochiu' privitorului.
Stiu ca sunt nenumarate discutii pe tema asta, la un moment dat Dennerle recomanda doar 8000k, dar din experientele personale a aratat si a mers mai bine cand am urcat un pic culoarea rosie.
Asa arata acvariul acum cativa ani cu 6 tuburi din astea. 2 s-au spart intre timp. Plantele erau dupa tuns, ajungeau la suprafata dupa 1-2 sapt in functie de specie.
La africani am folosit mereu doar 1 tub.
Nu stiu ce sa zic, dupa ochii mei pare ok, dar nici nu am cu ce sa compar.
dan.pavelescu wrote:N-or sa-ti oboseasca ochii de la lumina aia rece? E ok-ish pentru plante, insa era frumos sa combini cu lumina calda - ajuta si la fotosinteza, si la redarea coloritului pestilor, si la ochiu' privitorului.
De acord cu tine, si asa si este.
Incearca sa pui 1 tub daylight, 1 sau 2 lumina calda si 1 cu RGB (sa ai si rosu si albastru si verde)...nu stiu daca vei gasi, dar studiaza.
Daca mergi doar pe lumina rece...nu vor merge extrem de bine plantele (vor merge ok dar nu super) si dupa cum zice Dan mai sus nu va arata nici foarte natural si placut ochiului.
Mai studiaza aici cu neoanele....si vezi cum te poti juca cu ele 4...ai destule variante, nu stiu daca neaparat LED.
Eu folosesc neoane T5 Dennerle la cel de la birou, Dennerle Amazon Day si Color.