| Message |
|
|
Esti prea criptic pentru nestiutori.
Ti-ai facut roti pentru o masina cu telecomanda
|
 |
|
|
|
Cowrie, Tiger (Cypraea tigris)
Due to variations within species, your item may not look identical to the image provided.
• •
QUICK STATS
Minimum Tank Size: 30 gallons
Care Level: Easy
Temperament: Peaceful
Reef Compatible: With Caution
Water Conditions: 72-78° F, dKH 8-12, pH 8.1-8.4, sg 1.023-1.025
Max. Size: 4"
Color Form: Assorted, Black, Tan, White
Diet: Carnivore
Supplements: Calcium, Trace Elements
Compatibility: View Chart
Origin: Indo-Pacific
Family: Cypraeidae
What do these Quick Stats mean? Click here
overview
The Tiger Cowrie has an egg-shaped, spotted, glossy shell and is in high demand for the rock aquarium. It differs in color depending upon geographical location. While it does not have an operculum to shut when it retracts its mantle into its shell, the opening is lined with "threatening" tooth-like structures. Normally, the mantle will completely cover its shell unless it feels threatened. This helps it keep its lustrous white and brown mottled coloration, while its mantle will appear like a fingerprint of black and gray, with many short papillae over the surface.
In the wild, it can be found under rocks or resting on soft corals during the day, foraging for food mostly at night. The Tiger Cowrie prefers a rock aquarium with hiding places. While small, it will eat some algae and scavenge for scraps, but as an adult, it will eat some anemones, sponges, and soft corals, and is best housed with starfish, sea urchins, and tubeworms in the reef aquarium. Do not house it with Condylactis sp. It needs low nitrate levels and will not tolerate copper-based medications.
The diet of a large Tiger Cowrie should be supplemented with pieces of fish and mussel, and a product such asTetraTips.
Approximate Purchase Size: Small: 1" to 2"; Medium: 2" to 3"; Large: 3" to 4"
de pe LiveAquaria.
|
 |
|
|
skim wrote:Eu nu vreau sa te prostesc dar Cypraea Tigris sunt melci carnivori
Nu cred ca te vor scapa de alge....
Cosmin, bine ai venit pe forum.
Tiger cowrie sunt omnivori. Ca exemplare juvenile, mananca alge, cand cresc (ca ai mei) incep sa "guste" din orice, daca le place, continua, daca nu, cauta ceva mai gustos.
Eu pot sa jur ca ei au curatat grosul GHA din acest acvariu, i-am si vazut curatand geamurile de alge si comparand morfologia si miscarea radulei, nu am vazut nicio diferenta intre ei, money cowrie, turbo, stomatella si nerite.
Sa zicem ca mananca si alge, dar ca nu mor de foame daca nu le gasesc.
Exemplul cel mai elocvent ca pot convietui intr-un recif este acvariul mare al lui Melev, in care el tine un exemplar adult Tiger Cowrie, fara pierderi (vezi filmele mai recente).
http://www.melevsreef.com/critters/tiger-cowrie
LE: Ai lui Pavelescu ies noaptea si-i fumeaza tigarile
Apoi dau o tura prin frigider si-l lasa fara jambon, alune sarate si bere.
|
 |
|
|
|
Acvariul aseara. Nu am curatat geamurile, ca sunt pline de oua. Are careva idee ce fel de oua sunt? In bazin am stomatella si neritine (principalii suspecti intrucat ouale apareau si in Edge de unde provin acesti melci), turbo, money cowrie, tiger cowrie, Nassarius vibex.
|
 |
|
|
|
Melcul e o stomatella si buretele e un burete.
Ai grija ca stomatella te poate umple de sperma.
Si daca au ocazia, detaseaza parte din picior pentru a scapa.
|
 |
|
|
Carbone wrote:PAR38 - 19W, 683g - 36g/W
Kessil - 90W, 1169g - 13g/W
Deci nu cumparati Kessil
Pai la kessil o iei usor la pila si indepartezi surplusul de radiator 
|
 |
|
|
Desi facuta tot de Zetlight, sunt diferente majore: gruparea ledurilor in puckuri, folosirea doar a ledurilor de 3 si 5W de la Cree, fara leduri multichip.
In plus, racirea e total diferita (ventilatoarele sunt pe suprafata cu apa).
As zice ca au acelasi schelet (desi pe laterale au tot radiator in loc de acrylic transparent luminat cu leduri) si acelasi controller.
|
 |
|
|
|
Lucian, m-ai dojenit ca nu am citit acest topic. Pe buna dreptate.
Pot spune ca am reinventat roata, de tot ce m-a lovit te-ai lovit si tu cu 2-3 ani inaintea mea.
Ai dreptate cu facutul cutiei fizice inainte sa incepi partea electrica / electronica.
Marele esec al acestuu topic este lipsa unor poze cu produsul final, eventual cu un filmulet cu lumina pe acvariu.
Mentionez ca ai o nevasta tare intelegatoare, a mea ma lasa de multisor pe drumuri daca ii invadam bucataria.
As mai adauga ceva constructiv la topic: ventilatoarele Akasa cu auto thermal control. Au senzorul incorporat si isi variaza turatie functie de mediul inconjurator. Incep la turatie mica la 25°C si cresc pana in turatie maxima pe la 45°C.
Apoi, legat de solutii led, LedBloke Uk face un multichip cu leduri din binuri superioare. La fel LedGroupBuy Cree Lumia.
Legat de ledurile three up, gaurile mici din placuta stea sunt pentru fixarea unor lentile. Trebuie sa mai cauti daca vrei, ele sunt disponibile la preturi modice.
|
 |
|
|
|
Dennerle a facut o lampa decenta, cu doua tipuri de leduri albe, practic a mers pe mana producatorului de leduri in materie de spectru luminos.
Cu firma Dennerle nu am nimic, doar ca imi place lampa de la Zetlight mai mult.
De cand a inceput aceasta polemica, am fost iar la magazin si am aruncat o privire la lampa (au una la Bracknell suspendata peste bazinul cu piatra vie.
Imi mentin parerea ca e o lampa deosebita, chiar si cu diode Bridgelux si fara diode Cree (nu cred ca cele doua leduri multichip sunt Cree).
Eu pariez ca lampa aia nu consuma 200W, ci doar ~180W. Si ca lumenii nu sunt unitatea de masura ideala pentru leduri colorate (ca altfel nu dadea inclusiv Cree valorile la ledurile colorate in radianta luminoasa - mW).
Legat de Dennerle, pot spune ca nu sunt in nisa de piata care ma intereseaza - acvariile marine, asa incat nu am avut de-a face cu ei. Sunt sigur ca daca as fi pasionat de plantate, as avea de la ei de la echipament, pana la aditivi si chiar plante. Am apreciat initiativa cu crevetii, cat si asocierea cu Thiel pentru acvarii nanoreef. Marinus e singura intruziune in marine, iar incercarea lor de a inova filtrarea e pe cat de inedita si inovativa, pe cat e de inutila. Probabil ca au nimerit-o mai mult cu finisajul sticlei si alegerea culorii siliconului.
Cat despre lampi, folosesc macar Cree XTE in ele? Ce bin-uri? Zice Dennerle?
Apoi, avand in vedere ca folosesc doar leduri albe, au ales unele cu CRI mare (retoric, Cree nu face diode renumite prin CRI mare; Bridgelux pe de alta parte, are ledurile albe cu cel mai mare CRI de pe piata)?
Recunosc in strategia Dennerle pe cea a Fluval. Acelasi sistem de lumini pe lungimi, cu multe leduri distribuite uniform. Controller separat. Genul de lumini pe care le vinzi ulterior la jumatate de pret pentru a-ti lua ceva mai performant.
Legat de profit: un angajat al unei firme germane se duce sa-si prezinte ideea consiliului de administratie spre aprobarea finantarii. La ce intrebari trebuie sa raspunda pentru a convinge si obtine finantarea. Acelasi scenariu la o firma chinezeasca (din Hong Kong). Sper ca intelegi ce am vrut sa zic. Eu prea multe despre afaceri nu stiu, in afara de ce am vazut in emisiunile TV Dragon's Fen si The Apprentice.
Legat de afirmatia initiala, cu leduri cool white (8000K), la care adaugi rosu, verde, cyan, poti obtine o culoare alba mai calda. Adica de 5000K sau mai jos.
In seara asta am parcurs topicul de iluminare led diy pentru plantate al colegului Lucian, ceea ce mi-a confirmat ce credeam. Intreaba-l pe el daca pe mine nu ma crezi. De ce se incapataneaza sa adauge leduri colorate pe langa cele albe? Si de ce nu mai foloseste leduri Cree in detrimentul altor producatori?
Legat de respectul pentru chinezi si britanici. Hong Kong a fost o mixtura sino-britanica in care s-a ales ce a fost mai bun din ambele culturi: bla-bla-bla-ul britanic cu spirirul negustoresc si entreprenorial chinezesc.
Normal ca sunt european si roman inainte de toate. Am dreptul sa aleg ce ma impresioneaza si ce admir. Puteam sa fiu cetatean britanic pana acum daca doream. Inca detin doar pasaport romanesc.
Sunt constient de britanicii care se imbata ca nistr porci oriunde se duc prin lume. Eu am fost privilegiat sa traiesc intr-o zona relativ bogata cu oameni educati - aproape de Windsor, unde am intalnit si englezi educati, cu mintea deschisa.
|
 |
|
|
|
Plm, tu folosesti telefon facut in China?
|
 |
|
|
|
Lampa in cauza foloseste diode albe pe suport plastic de la Bridgelux (care e tot o companie americana). Ledurile multichip sunt pe suport ceramic si nu stiu cine le produce.
Ledurile Brigelux sunt prototipul pentru ce numim aici pe forum leduri chinezesti no-name. Multi colegi le folosesc in lampile diy si sunt multumiti de ele.
E adevarat ca nu au aceeasi eficienta energetica, dar tot justifica trecerea de la T5 la led (adica sunt mai eficiente decat neoanele).
As vrea sa mai adaug ca toate ledurile cree vin pe suport ceramic, dar generatiile mai vechi gen Cree XRE au output sub 30-50% din cele noi si ca atare sunt inferioare Bridgelux pe suport plastic. Ca atare, sa spui ca doar baza ledului conteaza e tras de par, conteaza si materialul propriu zis din led, fire metalice, etc. Dupa cum, unele leduri Cree (ex XPE white si royal blue) sunt inferioare a tot ce aduce competitia pe piata (Bridgelux, Epileds, Semileds, Luxeon, Samsung etc.). Asa ca suportul ceramic pe care vin montate ledurile = strategie marketing din partea Dennerle.
Si ca fapt divers, in pofida aparentei "musculare," nu mananc paine - obicei dezgustator si nesanatos.
Interpet are traditie in industrie si face lampi leduri cu leduri pe suport ceramic.
|
 |
|
|
|
Taiwan e in China, dar nu e China.
Iar in Taiwan firmele fac inovatie.
Dau ca exemplu Controller-ul BlueFish, probabil unul din cele mai tari de pe piata, care nu e o clona.
Apoi, sa faci o lumina led nu necesita cine stie ce inovatie, ci leduri performante, drivere (stim cu totii de LDDurile de la MeanWell), lupe in functie de necesitati si un design termal eficient. Ca daca vrei sa faci MCPCBul cu circuitele integrate eficientizezi transmiterea de caldura la radiator, e adevarat, dar vine la un pret nejustificat de mare (mai adaugi o suta-doua la o lampa de 3-4 sute). Cercetarea propriu zisa e sa faci cateva lampi in configuratii diferite de leduri si masuratori ca sa iti dai seama care e combinatia cea mai eficienta pentru aplicatia dorita. Apoi daca vrei sa fii comercial, plasezi ledurile pe module usor de (de)montat/inlocuit/upgrade. Daca folosesti ventilatoare, incerci sa folosesti unele cu viata lunga - double ball bearing sau alte tehnologii fiabile, eventual cu senzor de temperatura, rezistent la praf apa etc.
Daca le faci prea scumpe, nu ti le mai cumpara nimeni. Mai scazi la pret daca iei diode ieftine, si cam asa se intampla.
|
 |
|
|
|
Cree produce leduri in SUA, Italia si mainland China.
Semileds produce leduri in Taiwan.
Epileds produce leduri in mainland China (companie taiwaneza).
Bridgelux produce leduri in mainland China.
Lumileds (Rebel Star) sunt produse in Malaezia (subsidiar Philips, companie olandeza).
Ghici cine produce leduri in Germania?
Dennerle produce leduri de calitate precum Hagen/ Fluval. Au traditie si au zis sa faca si leduri, sa fie gama completa, de la ciorpac pana la leduri. Asa ca ii respect ca atare.
Firme care merita respect? Nu stiu, poate Crucea Rosie. Restul sunt orientate pe profit, cateva fac produse excelente.
Legat de patriotism, sa dea Domnul sa nu ai pe cineva grav bolnav.
Eu am plecat din intamplare, dar acum nu m-as intoarce in cunostinta de cauza. Daca nu pentru mine, macar pentru fiica-mea.
Am avut de curand o prietena (culmea, medic in acelasi spital mare din Bucuresti) careia i-a murit mama dupa trei luni in terapie intensiva. M-am ingrozit de cat de inapoiat e sistemul, lipsesc lucruri de bun simt si nu se fac lucruri de bun simt. Si sa nu crezi ca a fost rea-vointa. Doar neputinta.
Apoi, pacientii mei romani internati cu stroke hemoragic hipertensiv (doua cazuri operate la neurochirurgie la Oxford, sunturi, traheostome, neuroterapie pe la cate opt luni, consens ca in Romania nu aveau nicio sansa de supravietuire, nu de recuperare. Iar atitudinea pacientilor si a familiei la final, priceless.
Asa ca sa-ti dea Dumnezeu sanatate si pace sufleteasca si naivitate sa poti ramane patriot. Ca daca ti se imbolnaveste copilul si ai cu ce, tot peste granita te duci sa ti-l tratezi. Eu ma rezum la a-mi face treaba cat mai bine si a spune ca sunt roman, asa mi-a spus mie o persoana pe care o respect.
|
 |
|
|
|
Ai facut bine ca ai scapat de albinos, sunt mai frumosi pestii pe care ii ai.
Sincer sper ca ai format o pereche, dar nu mi-ar parea rau nici daca incepi cu pui.
Mi se pare mai fain sa nu iei scurtaturi si sa pleci de la un acvariu cu pui, din care se selecteaza perechi, dai restul, etc.
Parca asta e tot farmecul la ciclide, nu?
|
 |
|
|
kirucd wrote:Nu tot ce zboara se si mananca Andrei. Lampile de la Dennerle sint facute in Germania, nu in China, de
catre GHL. Daca nici GHL nu face lampi profesionale cu leduri atunci chiar nu stiu cine mai face.
Nu discutam despre ce leduri folosesti tu in lampile tale, si chiar si asa, de unde stii tu ca ledurile pe care
le folosesti tu sint mai bune decat ce foloseste GHL pentru lampile Dennerle? Asta e putin deplasata, hai sa
ne dam si noi mari ca folosim leduri de calitate si ca idiotii aia de produc lampi comercial, firme care asta
fac de ani de zile, folosesc cacaturi de leduri. Pe bune, discutia a cazut in cazul asta in derizoriu. Si skimmerele
pe care le fac eu sint bune si cu toate astea nu am facut niciodata comparatie cu alte skimmere, nu concurez cu
nimeni. Cand si daca o sa concurez pe aceasta piata atunci va afla toata lumea.
In ceea ce ii priveste pe chinezii de la Zetlight, atata timp cat nu imi dau specificatiile exacte e cam greu sa
ii cred doar pe cuvant. Aici vorbim de un plantat, nu de o saratura, unde regulile sint altele. Posibil ca
respectiva lampa sa dea un PAR mai mare, dar si consuma dublu energie electrica. Si daca da un PAR mai
mare comparat cu o singura lampa de la Dennerle e foarte posibil ca sa nu dea in comparatie cu doua lampi,
unde consumul e la jumatate. Da-mi voie sa am mai multa incredere in cei de la Dennerle care sint in domeniul
asta de vreo 50 de ani, decat sa am incredere in niste chinezi care au infiintat firma in 2004.
Si serios acum, ledurile pe care le folosesti tu sint garantate 80.000 de ore? Sa imi dai si mie o sursa pentru asemenea
leduri de unde pot cumpara la bucata... atentie, 80.000 de ore.
Si eu o sa repet la fel de rar ca tine: doua multichipuri cu spectru real acompaniate de 24 de leduri alb 8000K nu cred
ca vor da o lumina mai calda decat daca reduci cele 24 de leduri la minim, caz in care te pisi pe ea de lampa, adica
ai dat banii pe ceva ce nu folosesti. Au folosit 8000K ca sa obtina un PAR mai mare, nu pentru ca au prea multa lumina
calda in cele doua multichipuri. Dar algele in plantat exact catre lumina aia mai rece se indreapta...
P.S. ar fi trebuit sa fac pariu cu tine, dar un pariu asa sa te usture tare, sa nu te mai arunci cu capu' inainte cand habar nu ai
despre ce vorbesti si doar iti dai cu parerea ca sa te afli in treaba... asta vis-a-vis de unde sint produse lampile de la Dennerle....
Ledurile au o durata de viata de 50 000 de ore. Daca le folosesti la intensitati sub cea maxima si/sau le racesti bine, le maresti viata.
Avand in vedere ca Trocal nu are racire activa, inclin sa cred ca sunt tinute la intensitati ale curentului sub valoarea nominala. De unde durata de viata de 80 000 de ore.
Avantajul pe care il au ledurile asupra luminilor fluorescente si MH este ca poti controla mai bine spectrul si ca atare risipesti mai putina putere pe spectru nefolositor (unde intra si IR) si caldura. Dezavantajul ledurilor este ca de obicei dau lumina intr-un spectru limitat (cele colorate) si ca CRI la cele alb rece este mic si nu mai vezi culorile asa cum sunt ele in natura.
Trocal foloseste doua seturi de leduri cree 50:50 calde:reci. Ca atare, produc multi lumeni, la un CRI scazut (85), dar nu sunt exceptionale pe PAR. Deoarece producatorul s-a limitat pe doua tipuri de leduri, au pierdut avantajul ledurilor, si anume de a economisi energia pentru spectrul nefolositor (de exemplu, 495–570 nm nu este utilizat de plante, dar produce lumeni suplimentari). E cam la fel cu folositul de tuburi T5.
Si da, luminile sunt produse in Germania, dupa cum specifica si pe site-ul Dennerle (adica sunt ansamblate acolo), dar subansamblele sunt tot chinezesti (Mercedes face masinile in Germania, cutiile de viteze automate provin tot din fabrici din Europa de Est).
Aceeasi lumina produsa si vanduta de GHL are specificatii mai bune si mai decente in afirmatii. Am vazut si lampile mari pentru recif de la GHL si stiu ca sunt aproape fara egal pe piata (ca PAR, calitate si pret). De asemenea, nu stiu pe nimeni care sa le fi cumparat.
Legat de ledurile folosite de marii producatori, sunt leduri de bin-uri inferioare, pentru ca cele superioare costa si marii producatori urmaresc profit, cu cat sunt mai mari cu atat vor profit mai mare, altfel nu li se aproba producerea noului produs. Apoi folosesc strategii de marketing cu lumeni si alte date irelevante si mult praf in ochi ca sa vanda produsul. Rar vezi producatori care sa-ti publice datele pentru PAR/PUR pe nivele de adancime. Aceia sunt cei cu adevarat profesionisti si isi asuma calitatea produsului lor.
Zetlight este o companie taiwaneza care produce scheletul pentru Maxspect Razor si TMC V2 iLumenAir. Ledurile folosite sunt Bridgelux si Cree, in general diode superioare celor folosite in Maxspect si iLumenAir.
Legat de leddurile pe care le folosesc eu, 1. iau doar leduri cu specificatii superioare (XTE, XPL si XPG pentru albe, XTE pentru Royal Blue, XPE/XPE2 pentru albastre si rosii, SemiLeds la 1000mA pentru nUV/UV) si 2. incerc sa iau binuri superioare ale respectivelor leduri (aici desigur ca merg pe incredere, adica folosesc o sursa de incredere, nu prea ai cum sa verifici fara aparate de masura performante). Si daca vreau sa dureze mai mult, le tin la amperaj mai mic decat cel maxim. Ledurile de mai sus sunt garantate de producator (adica de Cree si Semileds) pentru operatie continua la temperaturi de pana in 85 grade celsius pentru 50000 de ore. Cele 80000 de ore sunt bullshit de marketing, nu da nimeni garantie la leduri peste cinci ani (TMC da la AquaRay garantie 5 ani si tine ledurile la 700mA cand Imax e de 1500mA).
Vorbeam da lampile si ledurile pe care le folosesc pentru ca e relevant legat de spectru, nu pentru ca am de gand sa vand. Nu stiu exact ce treaba au skimmerele tale cu topicul acesta. Legat de o afacere cu lampi led, marea hiba e posibilitatea de a obtine o sursa constanta de leduri din acelasi bin, ori aici marii producatori de lumini au acorduri de monopol cu marii producatori de leduri, nu ai sanse sa te lupti cu ei la un nivel comercial. Dar pentru a-ti face lampa ta, daca iti cumperi diodele din timp pe masura ce sunt disponibile, e viabil.
Nu am resursele financiare sa cumpar nici lampa Zetlight, nici pe cea de la Dennerle doar pentru teste, iar acvariu plantat nu-mi fac secolul acesta. Sper ca M.Mihai ne va tine la curent cu alegerea facuta. Pe mine Dennerle ma enerveaza pentru ca are stilul acela de smuls bani (ca si TMC), cu controller separat si fiecare optiune ca "extra", ceea ce duce pretul final mult mai sus, si e clar ca au ca scop central profitul, nu clientul. Am vazut si lampile de la Dennerle Scaper's tank si nu am fost impresionat.
Parerea mea e ca o iei prea personal, mie imi displac profund discutiile cu tine, ai un stil care probabil ca rar duce la ceva constructiv, intrucat tu stii tot timpul mai bine. Ca atare, voi evita interactiile cu tine, dar voi continua sa-mi spun parerea acolo unde cred ca stiu ce vorbesc.
Paste fericit!
|
 |
|
|
O sa repet mai rar: eu crd ca aceasta lampa va da o lumina de o temperatura mai calda de 8000K.
Adica spre 3500 - 4300 - 5000K.
Sustin asta intrucat ledurile albe sunt complementate de leduri full spectrum.
Legat de lumeni, eu cred ca lampa de la Zetlight va da mai mult PAR decat doua Dennerle.
Legat de leduri si calitatea lor, eu folosesc in lampile mele leduri mai calitative decat Dennerle, Ecotech, AquaIllumination si Maxspect.
Si costa o caruta de bani.
Eu pariez ca Dennerle nu face lampile, ci o firma chinezeasca care aplica un sticker pe ele.
Singura diferenta intre varianta no-name / black box si Dennerle e ca ultima da o garantie serioasa la nivel local, iar pentru celelalte trebuie sa trimiti lumina-n China.
O sa vezi ca lumina e exact aceeasi cu TMC v2iLumenAir 900 http://charterhouse-aquatics.com/shop/aquatics/aquarium-lighting/tmc-v2ilumenair/tmc-v2ilumenair-900 , doar diodele difera.
|
 |
|
|
|
Zetlight iti va da o temperatura mai calda de 8000K, cele doua spoturi multichip vor completa benzile lipsa.
Parerea mea.
|
 |
|
|
Eu zic sa o iei, sunt convins ca vei fi multumit de ea.
Eu personal am auzit numai lucruri bune despre lampile Zetlight.
Pagina produsului de site-ul producatorului:
http://www.zetlight.com/index.php/component/content/article.html?id=91
Specifica despre leduri ca ai doua leduri multichip 410-630nm si 24 leduri albe 8000K. Cred ca vei avea suficient PAR sa tii orice plante vrei tu in acvariu cu dimensiuni 90x50x50cm (lampa recomandata pentru acvariu 100x50x50cm). Iar ledurile multichip vor incalzi temperatura de culoare finala.
Lampa are pe la 180W reali si este mai ieftina decat alternativele pentru aceeasi suprafata. Cred ca garantia e de 24 luni.
|
 |
|
|
|
Da, sunt foarte hranaci melcii mei.
Avand in vedere ca inca nu am apucat sa schimb RowaPhos, nici sa schimb apa, as zice ca se poate controla GHA si numai din melci.
|
 |
|
|
|
Nu mai spun ce permutari am facut, dar in mare piatra din Reef on the Edge a devenit napadita de Aiptasia si am inlocuit-o. Nu am vrut sa renunt la piatra, asa ca i-am dat un periaj serios si i-am pregatit acvariul.
|
 |
|
|
|
|