[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Liv
Forum Index » Profile for Liv » Messages posted by Liv
Mai are mult de lucru pina sa invete cum lucreaza aparatul. N-am vrut sa ii spun eu aseara. Nici toata albina nu e focalizata corect.

Trebuie sa folosesti diafragme inchise (cu valoarea mare) si timpi mai lungi. Sau sa maresti distanta focala a obiectivului.

Ambele metode maresc profunzimea. Profunzimea e data de cele 2 planuri intre care obiectele (insectele) sint focalizate corect. In plus diafragmele inchise micsoreaza mult unele aberatii. Lucru manual se cheama.
Nu prea. Ce ti-am descris mai sus se refera la pozele alb/negru. Ca sa fac primul film color si primele poze color - 3 bucati mi-au iesit intr-o duminica. Era prin 80 sau 81 si parca imi aduc aminte ca m-au costat din belsug. Da, tehnologia a evoluat mult. Bine asta e altceva.

Pot sa iti spun ca practica a contat cel mai mult. Am citit nenumarate lucruri (care se puteau gasi pe atunci), doar ca pina nu le-am folosit au fost cam degeaba. Dupa primele 3 filme mi-am luat luxmetru foto. Puneai sensibilitatea filmului (era fixa atunci), masurai lumina in diverse unghiuri si iti dadea cuplurile timp/diafragma din care puteai alege. Dupa vreo 20 de filme am renuntat la el - era de ajuns sa ma uit la lumina reflectata pe mina mea si puteam sa stabilesc cuplurile de care aveam nevoie chiar si in camera. Cam in acelasi timp am reusit sa masor distantele la ochiometru fara probleme.

Ce poate ti-ar prinde bine cred - un filtru polarizat (elimina reflexiile - in acvariu ai 5-6 planuri care pot da reflexii), un set de inele distantiere pt. obiectul standard al aparatului (de multe ori obiectivul standard are aberatii mult mai mici decit obiectivele macro si e de ajuns sa il indepartezi de planul filmului ca sa obtii un obiectiv macro) si neaparat un stativ zdravan - chestiile alea telescopice sint numai bune pt. macro miscate.

Niciodata animalele nu vor sta unde vrei tu, cind vrei tu si dac vrei tu. Se sperie de lumina, de miscare, de sunete/vibratii - suntele se propaga mult mai repede in materiale solide si apa (de citeva zeci/sute de ori mai repede). Biltzul da unele efecte ciudate, desi e bun de multe ori. Daca vrei poze din acvariu (sau mai exact cu animale) nu te enerva niciodata si inarmeaza-te cu multa rabdare. Incearca sa faci poze la o albina care culege nectar dintr-o floare pt. antrenament. Dupa care intreaba-l pe Gabi cite poze a facut de fapt ca sa ne delecteze cu apa inexistenta, picatura de "roua" cu reflexii si crevetii frumosi care ii are.
Silviu Man wrote:
Am mult de studiat si practiat. Si nu am timp destul si pentru asta. Da' am reusit sa prind citeva smecherii, setari, combinatii de una si de alta.
Adevarul e ca nu tehnica e de vina ci mintea slaba si mina neindeminatica

Nu - e doar lipsa de experienta. Vii din lumea point&shot si incerci sa treci la semiprofesionisti. Sint mari diferente intre ele.
Oricum ai avantajul ca poti sa vezi repede ce a iesit. In '76 cind am invatat sa fac primele poze trebuia sa termin filmul, sa-l developez 1 ora, sa-l usuc mimin 1 ora, si inca 6-7 minute pina la prima poza. Plus timpul pierdut cu cauta substantele, fa rost de apa distilata si prepara totul la temperatura care trebuie. De pe primul film mi-au iest 3 pozitii, de pe al 2-lea jumate, dupa care au urmat destule subexpuse, supraexpuse, miscate sau dublate cu un Smena 8M. Cind am pus mina pe primul teleobiectiv TTL imi venea sa sar in sus de bucurie.

Vezi ce face o functie, fa citeva poze variind doar parametrii la functia aia si uita-te pe monitor la diferentele intre poze - pe un monitor nu pe aparat - unele diferente devin bine vizibile doar cind sint marite. Vazind diferentele o sa retii mult mai bine ce face functia aia.
Indiferent cit de destept e aparatul ar trebui sa incepi tot de la focalizare, diafragma, timp de expunere si temperatura de culoare. Adica de fapt de la lumina. Crede-ma ca o sa vrei sa le controlezi manual si repede.

PS: Si era sa uit. Ca sa inveti sa faci poze bune tot rabdare iti trebuie. Plus propriul ochi cit mai critic cu putinta.
Cica e derivata prin selectie din Nana Petite (Bonsai) si ca are aceleasi cerinte.

Daca nu te descurci cu noul aparat da-mi-o mie si ii fac eu poze.
Daca ne arati o poza cu Pangolino poate te credem.

80 de lei bucata? Se vinde la frunza sau cum?
Mersi.
Auzisem de marcotaj, dar nu stiam ce presupune. Mai ales ca rizomul de la Nana Petite s-a distrus dupa aproape 2 luni - poate ar fi avut timp sa faca 1-2 frunze. Asta e - am retinut pt. viitor.

Am si un Anubias Nana care are deja 9-10 frunze - o sa incerc cu el. Si am mai gasit si pe la altii concluzia ca fosfatii mai mari fac sa infloreasca Anubias.

Suplimentar se pare ca anubiasilor le plac curentii de apa.

Am gasit niste poze cu Barteri crescut emers - avea frunzele de peste 20cm lungime.
Plus parerea la mai multi ca emers creste mult mai repede.
Am ramas cam nelamurit daca la trecerea emers/submers e afectat.
O chestie interesanta - a fost confirmata cam in 5-6 cazuri din cca. 10 incercari.

Daca sectionezi putin rizomul cu o lama - 1-3 mm, deci fara sa il tai - se va vindeca (spre deosebire de frunze), dar va incepe sa creasca un nou rizom din taietura in citeva saptamini.

Si in plus se pare ca si Anubias "se bucura" de citeva boli din care una asemanatoare cu boala cryptocorinelor.

@Silviu Man. O descriere despre cum ai salvat pinto ar fi buna. Am avut un Nana Petite caruia un mbuna i-a rupt toate frunzele. Cum nu am avut nici o idee de recuperare, in final s-a topit si rizomul.
Ca pesti uita-te si la endler-i. Desi sint cam mari pt. 17 litri.
N-am de gind sa ii despart pina nu vad un rizom bine format.

La tine au facut flori. Poate ca vara e sezonul lor de inmultire sau anumite conditii - am mai vazut flori si la altii in aceeasi perioada. Vezi ca se pare ca au neaparat nevoie de polenizare incrucisata de pe 2 plante diferite, cu florile deasupra apei. Trebuie sa pastrezi polenul de la una din flori pina cind apar pistilele la cea de-a 2-a - staminele si pistilele se dezvolta pe aceeasi floare la diferente de 1-3 zile ca sa evite autopolenizarea. Nu mai gasesc link-ul unde am citit, dar am retinut ca dezvoltarea din seminte dureaza in jur de 2 ani.

La viteza cu care cresc inteleg de ce costa atit de mult.
Am un Anubias cumparat in 2006.
L-am primit in urma cuu cca. 2 ani cu 11 frunze si l-am sectionat in 4+4+3 frunze. Unul l-am pierdut din prostia mea incercind sa il cresc emers fara prea multe cunostiinte.
Unul a crescut gigantic - are 17 frunze, cam 35 cm inaltime (i-am prins rizomul pe verticala) si a facut pui. L-am scos azi de pe piatra.
2 pui sint vizibili in poze, 2 sint ascunsi printre radacini si parca ar mai fi alti 2 pui.

Las puii sa creasca si ii separ cind au 5-6 frunze sau cum fac?

Google nu m-a ajutat de loc. Nu am gasit nici poze, nici sfaturi despre pui. Am gasit cum sa fie crescuti din seminte daca ai 2 infloriti aproape simultan (dureaza cca. 2 ani) si cam atit.
Cuartul natural are putine culori. Alb, negru si gri, citeodata translucid. Restul sint vopsite. Nu exista cuart rosu, verde, albastru, galben, ...

Esti chiar interesat sa "deranjezi" suspensiile din/de pe substrat ca sa fie adunate in filtru unde vor fi prelucrate de bacterii. Filtrarea biologica te ajuta foarte mult sa scapi de suspensiile din apa. Pe termen scurt poti folosi filtrare mecanica fina doar ca trebuie sa schimbi des materialul filtrant. Tot filtrarea biologica te ajuta. Parca mai sus ai un link in care se sustine ca 1 litru de Siporax e de ajuns pt. 200 de litri de apa. Am 4 litri de Siporax cu prefiltru mecanic si mai vreau cel putin inca 4 litri - la 180 de litri. Valorile date de producatori sint orientative - nu spun niciodata cum au ajuns la o concluzie.

In acvariu traiesc o multime de animale care nu sint observate bine cu ochiul liber. Trebuie sa determini exact despre ce e vorba. Pot sa fie copepode, ostracode, infuzori, ... care se hranesc cu suspensiile din apa. Sau unii viermi care pot sa fie mincati de pesti.

Daca citesti putin prin diversele posturi o sa constati ca nimeni nu e adeptul folosirii indiferent carei solutii minune cu exceptia fertilizantilor. Toata lumea cauta sa gaseasca motivul pt. care s-a intimplat ceva (alge, boli, suspensii, ...) si sa elimine cauza. Tratarea efectului fara eliminarea cauzei duce citeodatai la reaparitia efectului.
Mi-a facut o surpriza Anubias.
Are pui. In poze se vad doar 2, dar sint 4.
Daca avea ce e in filmul ala era moarta de mult.
Mai bine o lasa-i in bazinul de carantina - poate o iau si altii. Chiar daca nu ii place.
Doar coada sau si pe corp?
Ce mai face?
Si asa arata dupa ce a fost spalat zdravan.
PEtul are fundul gaurit, iar furtunul se duce la o piatra de aer.
Ceilalti 3 litri de Siporax o sa ii spal peste cca. 1 luna. Cite 1 litru o data pe luna.
Asa arata Siporax utilizat fara prefiltru timp de 1,5 luni.
+1 pt. scorpionul.

Si melcul si scoicile sint marine - nu au ce cauta intr-un acvariu de apa dulce (in plus maresc duritatea apei). Mie mi se par ciudate si cele 2 vaze de ceramica. Daca ai avea ceva pesti care s-ar reproduce in ele as intelege.

As verifica si substratul (parca e prea alb - poate e marmura). Pune 2-4 boabe din substrat intr-un pahar cu otet citeva minute. Daca incep sa scoata bule contin calcar sau marmura si nu e bun decit la unele ciclide.
N-are caracteristicile de baza ale luminii, nu da spectrul.
Doar producatorul stie la ce e buna.
Teapa in stil chinezesc.

Se pare ca e produsa de BOYU care are si filtre UVC pe aceeasi pagina.

Intr-un acvariu mic, suprastocat, fara filtrare biologica buna (si buretii asigura o oarecare filtrare biologica), pestii se otravesc lent cu amoniac - traiesc doar citiva ani intr-un mediu partial toxic care le scade imunitatea pina o sa fie atacati de cine stie ce.

Uita-te la copepode si ostracode - mai apar si prin acvarii.
UVC in acvariu s-a dovedit eficient doar pt. apa verde. Vezi ca are koala un post vechi pe tema asta.

Deoarece este de asemenea "eficient" la scaderea capacitatii vizuale a tuturor animalelor (inclusiv a noastra) este folosit intodeauna intr-un spatiu complet protejat de scapari ale luminii in afara spariului respectiv. Exista si unele rapoarte neconfirmate ca provoaca cancer de piele.

Desi multi il folosesc preventiv nimeni nu a spus ca e eficient la preventia vreunor boli. Si nimeni nu a sustinut (cele putin din ce am citit) ca a reusit sa scape de vreo boala cind l-a utilizat.

Efectul de sterilizarea este dat de distrugerea ADN-ului celulelor.

Daca neonul ala emite UVC nu l-as folosi nici macar in filtru - unde va distruge bacteriile care chiar vrei sa se inmulteasca acolo (eu nu l-as folosi de loc). Daca emite UVB sau UVA ar putea folosi la acvariile sarate (nu m-au interesat decit informativ). Sint prea multi "daca" ca sa fie folositor la ceva.

Forum Index » Profile for Liv » Messages posted by Liv
Go to: