[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Liv
Forum Index » Profile for Liv » Messages posted by Liv
Masculii la creveti sint mult mai putin colorati.
LA RCSii mei sint aproape transparenti.

Am luat cca. 30 ce RCS in urma cu un an. In aprilie am numarat 40 de femele cu icre. Nu intentionez sa ii mai numar. Cind vin la masa sint intre 100-150 de femele. Numarul total pare stabil (la ochiometru) - in conditiile in care am dat de 5 ori cite 20-30 din ei.
O sa ajungi daca vrei.
Poti sa iei in considerare - ca sa inchizi mult diafragma:
- adaogarea unei lumini puternice - doar ca animalele se sperie - citeva becuri cu led alb cald + alb rece
- 2 (sau 3 blitzuri). Unul pe aparat (vezi ca sint unele modele care se monteaza pe obiectiv - pt. iluminatul principal la macro) si inca unul sau 2 sincronizate cu primul. Doar ca la blitzuri trebuie sa te gindesti la umbre si reflexii inainte. Iar lumina de la blitz e foarte dura. Va sublinia cea mai mica greseala care ai putea sa o faci.
Si ce substrat ai?
Mie imi pare cuart negru amestecat cu cuart, adica inert.
In acavariul mare fertilizezi cu ceva?
Vezi ca HC (parca asa arata) vrea fertilizare, CO2 si lumina.

E posibil ca plantele sa aiba frunzele gaurite de la o lipsa de nutrienti, iar ancistrusii doar sa mareasca gaurile.

Si la mine stau mult pe frunze, dar nu au reusit sa faca vreuna sa arate ca la tine.
Mi-ar placea ca "virgula" cineva care cunoaste echinodorus sa intervina.
Eu nu ii am decit de vreo 1,5 ani. Par gaurite inpoza, dar parca gaurile s-au marit prea repede. La mine a inceput sa piarda frunze si sa ii dea altele. Oricum am alta versiune - nu sint destul de versat sa recunosc diferentele. Si tot ramin la ideea ca le-au "ras" ancistrusii.

PS: Prefer sa donwlodez pozele si sa le maresc la mine cit pot.
Poate. NH3 si NO2 fiind la zero nu pot sa spun ca e deciclat.
Oricum intentionez sa ajung cam la 10% material filtrant biologic si sa "curat" cam 1 litru de siporax pe luna. Mai am 9 litri de JBL Volcano ( si ma cam bate gindul sa mai iau inca 9 litri) si vreau filtru de subtrat (poate gresesc aici). Cu 18 litri de filtru de substrat si 4 litri de siporax plus prefiltru parca ajung la o filtrare buna - doar eu sint ala care sustine ca nici un filtru nu e prea mare.
Silviu Man wrote:Prima din suita de trei : planta din spate.
A treia din suita : aceeasi, in stinga.

Si a adoua de la #78. Cam atinci au inceput sa apara puncte si decolorari ale frumzelor.

Regret dar nu le vad.
Nu. Am o cioata veche de de vreo 10-15 ani.
Dar le dau sa manince prea mult - unul din motive.
Si din diverse motive prefiltrul nu l-am curatat de 2 luni - cred ca e plin de mil.
In plus am modificat reactorul de CO2 - sa fie mai mic - si mi-a scapat o gaura. A devenit capcana de creveti si trebuie sa ii scot la 2-3 zile.

Oricum ma pregateam de un reset si abia mi-am dat seama ca trebuie sa il fac intr-o sambata si duminica fara sa il deciclez.
M-am uitat la toate pozele lui - nu mi se pare.
De care zici?
Am comandat o pompa de valuri Koralia Nano 900, un power head de 700l/h pt. filtrul de substrat si inca 1l Siporax.

Daca afla departamentul economic... Bine ca nu stie decit sa manevreze Excelu' si FB.
Frunzele arata destul de sanatoase in pozele dinainte.
Si la mine ancistrusii se plimba pe toate frunzele mai mari fara sa am probleme - si inca nici o gaura asemanatoare. Gaurile sint prea mari ca sa arate vreun deficit la micro/macro/carbon.

Daca au aparut destul de repede (in citeva zile) ceva a incercat sa le manince. Melci nu are, alti ierbivori nu are.

Pune seara cite o jumatate de castravete cornison taiat pe lungime (de aia mici cit un deget) in ceva care sa il tina pe substrat - merge infipt intr-o furculita de inox. Daca in citeva zile nu mai vezi frunze nou gaurite, inseamna ca le era foame. In mod normal nu rontaie frunze, doar "ling" suprafata lor. Si "pasc" GDA-ul ca nebunii - la mine cel putin. Frunzele "gaurite" deja nu cred ca se vor mai reface, dar e posibil sa gresesc - nu am avut destui echinodorusi.

PS: M-as bucura daca cineva mai priceput decit mine la plante ar confirma vreun deficit.
La ancistrusi le dai ceva de mincare? Castraveti, dovlecei, pastile cu spirulina? Sint in primul rind ierbivori.
Le place sa scotoceasca, iar daca nu au un loc in care sa se ascunda, o sa-si faca unul sapind in substrat.
Va adaog pe lista Tetra Wafer Mix.
Conform cu datele din articol (plus alte 5-6 articole) corelate cu datele publicate despre CIDEX poate fi folosita ca agent dezinfectant timp de 2 saptamini - deci se descompune (de prin alte parti - in contact cu apele poluate cu materiale biologice se descompune de la 51mg/l la 4mg/l in 30 minute - e folosita la tratarea apelor uzate). Cidex OPA cica are 0.55% glutaraldehida (la CIDEX nu se precizeaza concentratia - in RO). Recomandarile altora pt. dezinfectanti ridica concentratia la 5-25%. In calitate de dezinfectant e activa impotriva bacteriilor gram pozitive si gram negative, virusurilor si ciupercilor, iar la expunere indelungata (30-40 minute) si impotriva sporilor. Se pare ca se combina cu multe proteine - de unde deriva si efectul dezinfectant. Din nefericire ataca si pielea - sint citeva plingeri ale chirurgilor despre Cidex se pare. Asupra ochilor are un efect si mai rau. In concentratii mai mari poate provoca arsuri.

Testele toxicologice mi se par cam neconcludente - sint citate aceleasi teste prin toate articolele (le-am citit prin diverse locuri - dar nu am destule cunostiinte de biologie ca sa le interpretez). Se pare ca undeva intre 1-5mg/l e o limita de toxicitate (la soareci si sobolani). Ataca in primul rind sistemul respirator (in aer). A fost testata si pe un ostracod si o planta de apa cu rezultate iarasi cam neclare (pentru mine).

E folosita in industrie la prevenirea "depunerilor" de bacterii si alge (inclusiv petroliera - la fracking - astia declara ca nu e toxica in apa, dar parca nu ii cred). Solutiile de glutaradehida pot fi "activate" cu unele substante alcaline - devine mult mai eficienta la dezinfectie.

Am gasit si eu citeva topicuri in care se declara ca a fost toxica pt. creveti.
Glutaraldehida se disociaza si in apa distilata - in citeva sute de zile nivelul ei se injumatateste (parca cca. 3 ani). Daca in apa exista si substante organica ( ca in orice acvariu) timpul de injumatatire ajunge in jur de 16 ore. E motivul pt. care ferilizarea cu glutaraldehida se face zilnic.
Aveam 34-35 de grade - am zis mersi ca nu a trecut de 29.
Am gasit si teava de PVC de 11mm si canal cablu PVC de 16x16mm - in Bricodepot (6m de teava si 3m de canalcablu au fost vreo 7lei). Dupa ce am umblat dupa mai multe tipuri de adezivi/lipici/ciment m-am ales cu Bison Plastic Adhesive (tot vreo 7 lei). Si vanzatorii de pe la brico-magazine sint la fel de bine informati ca si cei de la petshopuri (sau am fost eu fara noroc si i-am nimerit numai pe aia proaspat angajati).

Dupa 2 teste de lipit teava pe canal cablu pot sa spun ca se lipesc excelent una de alta cu chestia de mai sus. Am rupt teava cu bucati de canal cablu cind am tras zdravan de ele, dar lipitura a ramas. Am respectat si ce ziceau cei de la Bison - se tin presate 1-2 ore, dupa care se astepta 24 de ore si lipitura e gata.

Dupa citeva schite cu ce aveam de gind m-am prins ca e mult mai simplu sa folosesc teava si T-uri de PVC. Caut teava si T-uri de 16mm - nu exista de 11 si 13mm si sint cam greu de facut. Teava de 16 se gaseste fara probleme dar T-urile sint mai rare.
Multumesc pt. toate observatiile. La mine cu iluminat, fertilizare si ceva CO2 a crescut in 2 ani mult mai mult decit in cei 10 in care a fost lasat sa se dezvolte, doar cu mincarea de la pesti.
De cind au dat caldurile Am ajuns la 29 de grade cu toate ventilatoarele) s-a mai raspindit si la mine - pe PVC si pe PTFE.

Mai ales acolo unde sint unghiuri ascutite - la imbinari, taieturi.
Frumos, dar prea mare pt. mine. Parca am vazut si Cardamine Lyrata pe acolo. O sa ma mai uit.

Speram ca stii ceva daca la trecerea emers/submers e afectat cu ceva Anubias Barteri. Cum frunzele nu se refac, pare ca nu e afectat de nimic.

Cind o sa am unul in plus o sa incerc iar emers. Incep sa imi placa din ce in ce mai mult Anubiasii. Am mai putine probleme cu ei decit cu orice altceva.

Forum Index » Profile for Liv » Messages posted by Liv
Go to: