[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Liv
Forum Index » Profile for Liv » Messages posted by Liv
Nici o sansa sa moara de foame. La fiecare 12 ore primesc o bucata de dovlecel, castravete, salata sau alta leguma. Plus citeva pastile pt ierbivori si am in continuare GDA care e curatat si de creveti si de ancistrusi.

In caz de probleme ma asteptam sa moara crevetii primii, dupa care sa fie afectati pestii. Ancistrusii au depus (si au crescut fara nici o pierdere) exact in perioada in care mureau melcii. Puii de ancistrus mincau din melcii morti fara nici o problema - au 3-4 cm acum.

De fapt singurul lucru sincron cu moartea melcilor a fost depunerea icrelor de ancistrus.
MihaiF wrote:De ceva vreme am tot urmarit noile subiecte ce apar aici la incepatori. Nu de altceva , dar sunt si eu incepator . Ce ma frapeaza este lipsa totala de simt al frumosului la multi dintre colegii care se apuca de acesta pasiune. Este foarte trist sa vezi un acvariu ca cel al colegului cu pesti in el si o singura planta . BINE ! sunt unii colegi incepatori care pun doua. Nu inteleg de unde dragostea asta de mediu steril , arid , desertic. Probabil ca il avem in sange , ca reminescenta a vremurilor de dinainte in care si oameni trebuia sa traiasca intr-o jungla de beton , iar un parc cu plante copaci si verdeata , sau un spatiu verde bine intretinut in mijlocul orasului parea un obicei occidental periculos.
Scuze pentru poluarea topicului , dar nu m-am putut abtine.

Nu ai poluat topicul. Doar ca problema tine mai mult de educarea "utilizatorului". Da o raita prin Cora, Zoomania sau Animax (prin Hornbach nu am ajuns). O sa vezi "kituri" de acvarii de la 50 la 180 de litri care au in comun urmatoarele:
-filtru minuscul
-plante de plastic
-iluminat mai putin decit slab
-substrat cit mai colorat (evident vopsit cu dracu stie ce)

Am auzit sfaturile pt. unii din ei:
-ia discusi si carasi - in acelasi acvariu
- in 180 de litri ai loc pt. 5 Astronotus Ocelatus
-pui apa, bagi incalzitorul si pui pestii (eventual cu o solutie minune)
-plantele de plastic sint mai bune

Dupa cum vezi pina la sa arate bine e o foarte mare distanta. Dupa cumparatorului o sa ii moara primii pesti intra in panica si face si mai multe greseli. Ba toarna cine stie ce substante sau face tratamente complet aiurea, ba spala tot ce e in bazin si shimba toata apa.

Abia dupa ce cumparatorul intra pe un forum sau un site pt. incepatori se lamureste ce trebuie sa faca. Marea majoritate chiar urmeaza sfaturlie. Conditia e sa aibe cine sa ii dirijeze. Dupa care urmeaza sa mai citeasca - biologie, chimia apei si analize, medicina, suprastocare, ciclul azotului, filtrare ... Daca are ceva veleitati de DIY mai sint si altele - taierea, lipirea, formarea de plastic, sticla metal si lemn. Eventual ceva electricitate si electronica.

De la o simple cutie de sticla cu 2-3 pesti poti sa ajungi mult mai departe. Daca iti poti permite si daca vrei, bineinteles.

PS: As avea cea mai mare placere in momentul asta sa comand un chiller sau un aer conditionat. Eu pot sa rabd, dar nu am nici o siguranta ca o sa reziste pestii si plantele.

Dupa cele de mai sus poate sa urmeze si intrebarea "cit de bine arata acvariul?"

PPS: e doar parerea mea pesonala.
Eddymeister wrote:Apa trebuie sa fie deja declorinata sau pot sa o pun direct?

Preferabil e sa fie declorinata. Dupa ce o sa capeti experienta si o sa vezi cum sint analizele la apa in locatia ta - treci te rog locatia la profil (e unul din putinele lucruri obligatorii pe aici) - o sa poti sa hotarasti daca poti face schimburi de apa fara declorinare cu riscurile de rigoare pe care va trebui sa ti le asumi. Riscurile sint ca firma care va da apa sa bage prea mult clor sau sa mai ales sa trateze apa cu sulfat de aluminiu. Ambele pot sa fie mortale pt. animalele noastre. Si sint cazuri destule de cunoscute pe forum.
Am vazut azi 2 physa si 3-4 planorbis.
Cum plante/pesti/substrat noi nu am adus de 2-3 luni trebuie sa fie din ouale depuse in urma cu cca 1 luna - de cind mi-au murit melcii. Cum au rezistat - nu am idee.
Dupa analize amoniacul e 0 (a aparut doar in prima zi dupa intreruperea de tensiune), NO2 a disparut a 2-a zi, ambele sint la 0.

"Ceata" a inceput sa dispara incet-incet, dar e in continuare deranjanta mult. O sa mai iau cu prima ocazie 1-2 litri de Siporax - am cam 4 litri acum.

O sa fac citeva zile schimburi de apa de 50% pe zi.

Temperatura e la 28 cu 3 ventilatoare mari si cred o sa incerc varianta cu sticla congelata.

La melci nu am nici o idee. De aproape 1,5 ani traiau linistiti fara sa devina invazivi - adica vedeam permanent vreo 20-30 din fiecare, dar nu mai multi. Pomacea ii aveam de circa 3 luni si crescusera cam cu 1 cm fiecare.

Poza e cu telefonul si e mult mai bine decit se vede (chiar arata asa a 3-a zi dupa intreruperea de tensiune).
Sticla din spate e un filtru improvizat cu 1 litru Siporax.

Mie imi plac bazinele stabile.
De citi ani ai Anubiasii?

Sa vezi cum suge un mbuna crevetii prin plasa de protectie. Si mari si mici. Zici ca nu ai pus nici o plasa.
Apa se mentine in ceata.

Mi-au murit toti melcii in 1-2 luni - inainte de deciclare. Nu am fost in stare sa gasesc nici un motiv.

Aveam 8 Pomacea - care crescusera vizibil in 2 luni - si nenumarati Physa si Planorbis. Primii au disparut planorbis. Au urmat physa, ultimii au fost pomacea. Pomacea se lasau la fund cu operculul inchis. Am adunat doar cochiliile la toti. Am mai vazut un physa in urma cu 3 zile dar cred ca a disparut.

Crevetii se inmultesc fara probleme (am permanent pui de toate marimile si rar vad carcasa de la cite unul - niciodata de la pui), ancistrusii cresc linistiti - cel mai mare a ajuns la 10 cm, iar cei 4 pui de ancistrus au ajuns la peste 4 cm. In afara de Macroline, iar dupa deciclare Filter Medium si Easy start nu am bagat decit apa.
Si asa, doar de curiozitate, cum mai arata dupa un an?

Ca ultima poza e dupa ce ai jupuit bunatate de salcie obtinuta cu greu de la ADP.

Poate sa fie si cu un mobil - unii se pot multumi cu putin. DSLR-urile nu's la indemina tuturor.
Exista si Corydoras Paleatus albastri.

Si chiar arata bine. Si seamana mult cu ai tai. Adica nu cred ca au nici o problema.

http://www.fish-species.org.uk/tropical-fish/53-peppered-cory.htm

https://www.youtube.com/watch?v=OZxc0d8JXbY
Avind in vedere ceea ce maninca as zice ca e mai degraba utila. Plus ca unii pesti ar considera ca e o delicatesa.

In plus e semiacvatica - sta in iazuri si mlastini.
https://www.discobee.com/blogs/news/the-dreaded-green-fungus-ellobiopsidae-neocaridina-shrimp-parasite-and-how-to-cure-it

Nu am auzit pe la noi de asa ceva si ar fi bine sa nu aud. Dar e mai bine sa stii de ce sa te feresti.
Weeping moss are "frunzele" mult mai mici si o forma aprox. de brad care creste in jos. Frunzele din poza sint grupate doar 2 cite 2. Neonul din poza indica ca o frunza are 3-4 mm latime si un petiol de de 1-1,5 cm. Nu am vazut weeping moss pina acum, dar cred ca ar fi cel din dreapta nu plantele care "cresc" in jos de pe lemne.
Din teoria care am citit-o sint cam epuizate sfaturile mele.
Pune sare si la cel de carantina. Variatia hranei e buna si pentru pesti, nu numai pentru noi. Nu muta moly-ul din carantina.

Mie imi pare saprolegniaza, nu columnaris. Sarea e cel mai usor tratament, mai ales ca e suportatata bine de Poecilia sphenops (molly).

Daca nu intervine cineva cu mai multa experienta la boli, as incerca si apa oxigenata (uita-te bine la cantitati) - mai ales daca suprafata atacata se extinde. Dupa tratamentul cu sare.

Algele negre sint de obicei BBA. Pot fi tratate si cu spalare in spirt - citeva secunde in spirt nediluat si spalate cu multa apa - desi pare mai putin distructiv decit clorul, nu toate plantele rezista. Efectul e acelasi.
Frunzele cresc in sens invers fata de tulpina.
A leagat o piatra de virful plantei.
Pozele facute pe uscat nu indica destul de bine ce ar putea avea.

Uita-te si la saprolegniaza - parca seamana mai mult cu pozele tale.

Cum si cit faci intretinerea la acvariu?

Ai sare si in acvariul de carantina?
Plantele sint fototropice - vor creste intotdeauna spre sursa de lumina.
Si deoarece sursa de lumina pe Terra e intotdeauna "in sus" au dezvoltat strategii de crestere doar in sus. Plantele terestre is intaresc tulpina ca sa se ridice spre lumina si sa le umbreasca pe cele de mai jos (care le fac concurenta), iar plantele acvatice sint de multe ori putin mai usoare decit apa. Ludwigia, egeria, staurogyne, tripartita, alternanthera, micranthenum plutesc si pot sa sustina citeva frunze deasupra apei fara sa fie plantate in sol.

Poate o iluminare puternica la nivelul solului?

Pina gasim o solutie antigravitationala.
Au totusi sute de milioane de ani de cind cresc doar in sus.
Vad ca unele "versiuni" de columnaris sint sensibile la apa oxigenata.

Totusi avind in vedere tratamentele deja aplicate care aparent nu au dat "roade" as lua in considerare ca e posibil sa fie altceva. O poza de o calitate cit mai buna poate ar ajuta. Daca se poate macro - poti sa pui o lentila de ochelari de +4 sau +10 peste obiectivul de la mobil. Dar o sa fie mult mai greu de focalizat.

Oricum tine-o separata. Indiferent ce are nu vrei sa ajunga si la ceilalti pesti.
Neavind de a face cu columnaris sfaturile sint doar din ce am citit.

In acvariul de carantina/tratamente nu ar trebui sa ai nici un fel de decor. Poate fi mutat in alta parte si sa infecteze si alt acvariu.

Sint mai multe tipuri de columnaris - cele mai raspindite infecteaza repede si alti pesti si de obicei sint mortale netratate.

Mai asteapta un sfat de la cineva.
Dar fiind vorba de molly pus separat ai putea introduce si sare neiodata (verifica cit suporta si pune 1/3 din cantitate de-a lungul a 2-3 zile - probabil ca molly-ul tau nu a vazut apa partial sarata de generatii). Atentie - sarea nu e suportata de plante.
Pt. aia cu drojdie (prima cu gelatina nu a vrut sa functioneze si am renuntat la ea):

1 bucata de PET de 2,5 litri. 1 cana (cca. 300ml) de zahar si 3 de apa. O juma de lingurita de drojdie (am folosit doar Dr. Oetker). Completezi cu apa la juma de PET. Pui capacul si amesteci totul bine pina se dizolva zaharul (cam 5-15 minute). Desfaci putin capacul pina poate sa iasa aerul din ea (apesi usor pe sticla si vezi ca rasufla, daca nu rasufla mai scoti putin capacul - pina rasufla). Dupa 1-4 ore incepe sa genereze CO2 - capacul trebuie sa ramina putin desfacut (sa rasufle) obligatoriu - altfel te apuci de zugravit in camera aia). Dupa 12-15 ore e plina cu CO2 (CO2 e mai greu decit aerul si va ramine mai jos). Intre timp pregatesti capacul gaurit cu furtun de CO2 si reactorul sau difuzorul (conteaza mult si el). Tine cam 10-14zile si e preferabil ca dupa 7 zile sa faci alta si sa o legi in paralel cu prima cu un T de sticla/plastic. Dupa inca 7 zile o arunci pe prima si faci alta. Iarna merge mai incet. Aerul care mai ramine se dizolva mult mai greu decit CO2. Am renuntat la bicarbonat si nu face spuma.

Cind animalele dau semne de lipsa aer scoti difuzorul si dai imediat drumul la pompa de aer. Cred ca se obisnuiesc cu mai mult CO2.

LE: nu am valva antiretur, iar numaratorul de bule e format in reactor.
De acord cu tine la pret si viteza apei - au fost primele optiuni. Doar ca am fost sfatuit cind am intrebat ce sa caut intre un cap de pompa si o pompa de valuri sa iau o pompa de valuri - chiar cea mai mica. Cum acvariile celor care mi-au dat sfaturile au niste plante de departe mai aratoase ca ale mele si vreo 15 de ani de experienta (aici pe site) o sa le respect sfatul.

Forum Index » Profile for Liv » Messages posted by Liv
Go to: