| Message |
|
|
atentie mare la ce fel de apa face referire sursa ta
N : P = 16:1 marine
N : P = 10:1 apa dulce
N : P = 10:1 => NO3 : PO4 = 10:0.69 = NO3 : PO4 = 14.5:1
Eu am renuntat la testele de fosfati care m-au dezamagit total (din cele obisnuite doar Salifert-ul mi s-a parut mai bun). Am luat un tester Hanna (gama de concentratii ridicate) si acum stiu cat am...
Nu stiu daca ti-am mai spus dar poti sa vezi daca testerul tau arata corect: calculezi cat trebuie sa pui din solutia ta de fosfati intr-un vas cu apa distilata astfel incat sa rezulte o concentratie de 0.5ppm PO4. Masori cu testerul si vezi ce arata...
|
 |
|
|
Din pacate am descoperit ca am probleme cu pompa DCT-6000  Cutia de comanda zanganea de parca ar fi fost o cutie cu suruburi iar pompa mergea doar pe putere maxima, nici vorba de reglaje
Pompa in sine arata bine insa restul (cutia de comanda si accesoriile) arata a chinezarie ieftina. Capacul din spatele pompei/motorului a iesit cand am bagat-o in apa impins de aerul dinauntru... Asa o fi bine ?
Acum stau si calculez daca sa fac filtrul de substrat cu racorduri pe fundul bazinului sau cu pompele in interior  Sunt dezamagit de pompa AquaClear Power Head. Teoretic era ideala, puteai sa schimbi sensul de circulatie al apei. Sistemul de schimbare al sensului insa se blocheaza, este greu de operat cu pompa in mana, in afara bazinului, deci imposibil cu el fixat in bazin si dupa cateva luni de functionare... Marimea pompei iar ma deranjeaza - cea primita de test este modelul cel mai mare Aqua Clear 70 Power Head - Old 802. As cauta o alta pompa cu gabarit mai redus si care sa o pot monta invers daca vreau sa schimb sensul  Ma uitam pe varianta cu gauri pe fundul bazinului pentru UGF. Este mult mai eleganta din punctul de vedere estetic al bazinului dar ridica o gramada de probleme cu montarea celor doua pompe, cele 4 gauri si treceri pe fundul bazinului, etc.
|
 |
|
|
Bine ati venit!
Incepeti prin a studia articlolele generale din topicul articole http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24220.page.
Cel mai bine intrebati inainte de a face ceva, va va scuti de multe neplaceri si dezamagiri.
|
 |
|
|
Superbe portretele 
|
 |
|
|
Aia era facuta din lana, asta este din poliester
|
 |
|
|
|
|
 |
|
|
|
|
 |
|
|
|
vorbesti de doua lucruri diferite: aclimatizarea pestilor si carantina.
Aclimatizarea se face cand muti pestii dintr-un bazin in altul (si mai ales cand ii aduci din alta parte) si se face pentru a obisnui pestele cu noile conditii de temperatura si compozitie a apei. De asta se pune punga cu pestii in bazin si se tine scufundata o perioada (se egalizeaza temperatura). In acest timp la interval de 10-15 minute mai adaugi apa din bazin in punga (echilibrezi chimic apa). La sfarsit iei cu un minciog pestii si ii introduci in bazin si apa din punga o arunci.
Carantina se face cand ai un bazin populat si aduci pesti dintr-o sursa nesigura sau transportul prin stres poate sa imbolnaveasca pestii. Atunci cel mai bine este sa ti pestii intr-un acvariu de carantina care nu contine nimic. Trebuie sa aiba incalzitor si un sistem de filtrare - in functie de bazin poate sa fie si intern cu pompa si burete. In bazinul de carantina se schimba apa foarte des dar pastrandu-se precizarea ca apa de schimb sa fie la temperatura apei din bazin. Se prefera schimburi mici si dese, si nu mai mult de 50%/zi in afara de situatia tratamentelor medicamentoase la care se aplica ce scrie in prospect. Apa trebuie sa fie decllorinata (daca se aereaza timp de minim 8 ore clorul se elimina).
|
 |
|
|
|
Sunt medicamente diferite si nu se recomanda sa fie asociate.
Substanta activa continuta de Tremazol este praziquantel care se gaseste si in medicamentele pentru tratament uman cum ar fi Epiquantel, Eskazole, Cesol r, ALBENDAZOL, vermigal, etc. (trateaza tenia si alti paraziti din ficat, plamani, sange, etc.). Sunt sigur ca exista si la farmacii veterinare unde pretul este mult mai scazut.
Avantajul Metronidazolului este ca are un spectru mai larg si este mult, mult mai ieftin. Tratamentul cu Tremazol insa este mult mai radical.
Daca faci tratamentul in bazinul mare, pregateste-ti niste carbune activ pentru filtru (un compartiment). Se pune in filtru si se tine cateva zile pentru a decontamina apa.
|
 |
|
|
|
cuprul mai omoara si bacteriile deci decicleaza. Prinde ce poti manual si constant scoate-i. daca esti consecvent ii dovedesti
|
 |
|
|
nu este bine sa cresti doar fosfatii fara sa ridici corespunzator si nitratii
Redfield ratio => N : P 10:1 = NO3 : PO4 10:0.69 = NO3 : PO4 14.5:1 Pentru usurinta calculeaza sa fie 15(16)/1. Daca ai introdus 0.5ppm PO4 si aveai la inceput 0.1, acum vei avea 0.6ppm PO4. Aplicand formula de mai sus inseamna ca ar trebui sa ai 0.6 x 15 = 9ppm NO3
Bineinteles ca nu facem chiar farmacie dar dezechilibrele mari creaza probleme.
LE: uite un tabel facut de un nene Charles Buddendorf care a studiat problema (ca sa nu fie necesar sa inventam apa calda  )
|
 |
|
|
|
Un acvariu clasic de 120 l inseamna 60/50/40. Merge mobila sa o faci cu PAL de 18, cu spatele tot cu PAL de 18 (nu placaj sau PAF de 3mm) iar in fata sub blat sa ai o nervura de 10cm.
|
 |
|
|
Faye wrote:Eu iau congelata din hala de la Obor, pentru ca imi place cum mi-o impacheteaza nea Dan. O pune in 10 ziare, pungi si folie de aluminiu, ca sa nu mi se decongeleze pana acasa.
mai are cineva larve de libelula vii?
|
 |
|
|
|
Colegul nostru Robert Marcas si-a schimbat nickname-ul... noul sau nickname este Colours of Africa.
|
 |
|
|
dan.pavelescu wrote:Ai mai multi de 5? Ca altfel nu se pune..
Daca are mai multi il declaram de meserie acvarist
hadul wrote:am stat de vorba cu ei, serios de tot!
n-au vrut sa spuna! n-au vrut si pace!
Nu cred ca mai aveau curaj
Piticii fac ca plantele sa para uriase. Super imaginile.
|
 |
|
|
hadul wrote:upgrade hardware!
saptamana trecuta mi-am luat termometru
temperatura la 20-21o C - ca urmare mi-am luat si incalzitor!
 asta e tare.
Plantele arata foarte bine dar pestisorii cred ca tremurau un pic
|
 |
|
|
hadul wrote:daca ai nevoie de completare te-ai mai putea uita si la JBL ProScape Volcano Mineral, care cred ca e cam aceeasi treaba (n-am vazut cu ochii mei)
O sa ma uit cand ajung la stadiul ala (nu mai cumpar inainte ca am altele pe lista de proritati) dar ramane pe lista...
hadul wrote:eu am avut cu dupla ground si, desi producatorul zice ca e foarte bun pentru bacterii - nu m-a convins
O mare perioada am fost fan Dupla (nu mai vorbesc de Sandu/Alex care facea prozeletism pentru ei  ). Tot ce faceau era de nota 100 si au adus foarte multe noutati si principii in acvaristica si mai ales pentru zarzavagii  In ultima perioada au inceput sa o dea in bara, sa nu se mai aduca pe la noi, sa scoata produse de o calitate mai scazuta dar la pret premium si am renuntat de tot la ei. Aveau o gama de substraturi si alte produse adiacente care nu avea egal in perioada anilor 2000-2005...
|
 |
|
|
Pterophyllum wrote:Poti sa imi recomazi te rog, un magazin unde pot merge direct sa cumpar hrana congelata, in afara de Hornbach mitilari?
Tubi nu le-as da pentru ca am inteles ca pot fi purtatori de boli.
Multumesc.
Hornbach Berceni  eu de acolo iau. Mai comand de la pepika.ro ( http://pepika.ro/ProduseCategorii.jsp?cat_id=10566&fsv_4007=Congelata) si mi-au adus-o acasa un angajat al lor. De obicei cand cumpar iau vreo 10 folii de hrana congelata si ma tine un an. Vorbeste cu Daniel Balan (userul Dan aici pe forum).
Hrana liofilizata este buna dar tot uscata... Pe cand mergeam saptamanal prin Obor stiam pe cei care mai au larve de libelula. Stau bine in frigider si doua saptamani. Eu luam mai multe si o parte le dadeam vii alta parte o congelam in pungi strat subtire. taiam cu foarfeca o bucata, o decongelam si o serveam pestilor.
Cheia in hranirea pestilor este hrana combinata. Poti spre exemplu sa iei si granule pentru pesti ierbivori (cu spirulina si alte ingrediente "verzi"). Le combinam cu mancarea normala si o mancau bine... La fel e bine sa alternezi mai multe formule, spre exemplu New Life Spectrum este foarte, foarte buna.
|
 |
|
|
|
Asa cum ti-am spus sunt destul de pretentiosi la mancare si in cele mai multe cazuri prefera mancarea vie. Sa vezi cum fac daca le dai tubii sau larve de libelula vii. Incearca macar mancare congelata. Cubuletul/cubuletele il pui intr-un minciog mic (5x5cm cu plasa fina) pe care il pui sub un jet de apa calaie (35-40 grade) pana se topeste si se curata de gelatina si alte resturi. Iei cu mana si pui in acvariu cate putin iar la sfarsit intorci pe dos minciogul si il agiti un pic in apa sa se duca toata mancarea. Cumpara mai multe tipuri de mancare si le dai alternat cu mancarea uscata dimineata/seara. Mancarea o ti la congelator. cand o sa se raceasca pe afara (sub zero grade) poti sa o comanzi pe de pe internet, dar acum ia-o direct din magazine.
|
 |
|
|
pare Hexamita. Scalarii sunt destul de pretentiosi la mancare si fac repede constipatie sau viermi si alti paraziti intestinali. Ar trebui sa incerci sa le dai si hrana congelata.
Metronidalolul da rezultate, dar probabilitatea ca ceilalti sa scape daca este Hexamita este destul de redusa. Fa tratamentul separat pentru bolnavior si tine apa mai calda (28-30 grade). Atentie la diferentele de temperatura cand schimbi mai mult de 10% din apa (asta a fost una din cauzele pentru care am trecut la schimb la picatura cand aveam discusi, a doua cauza a fost lenea).
Fi cu ochii pe ceilalti si daca mai incepe cel putin unul sa prezinte aceleasi simptome trebuie tratat tot bazinul.
Mai multe detalii gasesti aici: http://animal-world.com/encyclo/fresh/information/Diseases.htm#Hexamita
|
 |
|
|