| Message |
|
|
@hadul: Nu conteaza ca le stie cineva sau altul, este bine sa fie spuse pentru comunitate, deci orice contributie este binevenita
Schimbarea de sens eu o vad mai mult pentru a micsora riscul de colmatare si curatarea substratului.
Da, am vazut si modelul de filtru in care este o teava cu diametru fi mai mare sub forma de dreptunghi pe perimetrul bazinului si cu bare din x in x cm pe latime, cu una sau doua pompe in colturile bazinului... Inca nu m-am hotarat si de asta astept discutii pe subiect.
Voi utiliza Volcanit (modelul vechi in pungi de 7kg). Asteapta de acum 2 ani  sa-mi misc fundul si sa fac noul bazin  Sper sa-mi ajunga, daca nu o sa vad cu ce completez (roca vulcanica sau cuart negru dennerle)...
|
 |
|
|
@ Ricardo - postul ala al tau il sarisem  L-am adaugat in sectiunea Articole
@cetate - pentru 220(L)x60(l)x50(h) merge cu sticla de 10, fund dublu de 10, rama dubla de 10mm cum ti-a arata Koala. Daca faci doar cu o singura intaritura trebuie sa pui si 2 ramforsari pe latime (cu fasii de 10cm latime), ceea ce este inestetic si ingreuneaza operatiunile in bazin.
|
 |
|
|
koala wrote:Komatexul rezista la apa, fara probleme... e un aglomerat de pvc, ca o spuma extrem de densa si cu porii inchisi.
Partea delicata este ca pluteste, asa ca placile alea tre' lipite cu mare simt de raspundere.
Nu am vazut placi mate, ca sa fiu cinstit. Trebuie intrebat.
Sunt si mate, am vazut eu. Pai daca nu gasesc altcela asta este solutia. Se va lipi jos cu silicon, sus se pune un U din plastic negru de 20mm care va prinde sticla si placa sandwisch (l-am ochit la Hornbach, acum am un L din ala la bazinul actual si protejeaza super), intr-o laterala se va fixa de placa care astupa laterala aia si mai ramane o laterala... O sa testez atunci dar eu zic ca nu va trebui lipit si pe spate... daca va trebui un pic de silicon nu a cauzat necazuri niciunui geam
Eu cred ca o sa arate mai bine decat cu negru pe spatele sticlei... vom vedea a spus orbul
by koala: Si, s-auzim numa' de bine!... a replicat surdu'
|
 |
|
|
asta este un exemplu de material (KOMATEX). Prima intrebare este daca se preteaza si rezista la regim scufundat permanent? A incercat cineva?
Eu caut negru mat si eventual suprafata sa nu fie perfect plana
|
 |
|
|
Am vazut acvarii cu folie autocolant pe spate. Este bine dar mi se pare mai bine daca ar fi pe interior. Ori pe interior nu se poate pune folie asa ca m-am gandit la placi de plastic negru... Daca este si mat/satinat este foarte bine, daca este buburuzat (cum sunt multe aparate electronice - nu sunt plate ci cu mici denivelari) este perfect - am vazut pe undeva asa ceva si nu mai gasesc link-ul
|
 |
|
|
Ei asata este ca ma uit si la bani. Vreau sa gasesc un optim... Acum am un background dintr-un plastic presat. Grosimea cea mai mare este de vreo 4 cm. Deoarece era ca o coaja si puteau sa intre pestii in spate am umplut-o eu cu spuma poliuretanica. De el s-au prins Anubias de ani de zile
La background-urile facute din polistiren si ciment se vede totusi mana omului si iese gros. De afara nu vreau sa iau pentru ca m-ar costa prea mult si sunt groase si ocupa spatiu inutil - eu vreau sa fac plantat... alea merg la bazine cu ciclide mari care nu mai au nimic altceva prin bazin.
Acvariul o sa fie rimless si se va vedea orice improvizatie... de asta ma gandeam la placile de 2-3mm care sa fie pana sus la muchia sticlei.
Cele doua placi se pot lipi la colt cu silicon negru...
|
 |
|
|
narcis wrote:Nu am mai completat cu apa, iar substratul nu a facut fata. Apa de la robinet are duritatea mai mica, deci o sa scada dupa schimbul de azi si cel de peste vreo 2,3 zile.
Cu no2 incerc pe la vreo 5ppm, nu mai mult deocamdata. Dupa testele urmatoare vad daca o sa urc spre 10ppm.
Cred ca ai vrut sa spui NO3 (nici nu veau sa ma gandesc cum arata un acvariu cu NO2 ppm)
|
 |
|
|
koala wrote:Bah,
- pieptanul sa face din placi subtiri lipite intre ele... asa are toata lumea buna!
- culoare negru-mat, fara bule si fara sclipeala de pitzi, o faci din silicon negru intins cu cardu' de salariu. Intins pe-afara geamului, ofcors! 
Stiu asta cu zmotoceala pe afara dar ce zici de idea cu placa neagra? Nu crezi ca este valabila/viabila/facubila/gasibila?
|
 |
|
|
stefanp wrote:Aspiratul mi s-a parut aproape imposibil atat timp cat solul era gol (neacoperit de plante); asta fara sa aspir si bobite de substrat.
E drept ca nici nu am incercat sa pun un robinet ceva pe furtun, sa-i scad debitul. Cred ca asa as fi reusit o aspirare cat de cat ok...cred.
Dupa ce mi s-a intins gazonul, puteam aspira fara probleme.
Se utilizeaza un aspirator cu teava cu diametrul mai mare si foarte inalt. Si referitor la debit: cu mana dreapta ti aspiratorul iar cu stanga poti sa strangulezi furtunul si se micsoreaza debitul
|
 |
|
|
Astazi m-am convins ca este greu sa gasesti Stiplex negru mai gros. Cam toti au de 3mm si aduc pe comanda de 5mm  Din ce sa fac pieptenele???
M-am gandit sa fac un sandwich din stiplex negru de 3mm si unul transparent de 8mm. Ar fi o rezolvare. Dupa asta mi-am dat seama ca ar fi fost o diferenta intre geamul lateral care va fi negru pe exterior si pieptenele care va fi pe interior  O solutie ar fi sa fac sandwisch-ul cu stiplexul negru pe exterior.
Mi-am adus aminte si de background. Vreau ceva negru mat. Lipitul unui autocolant pe exterior nu poate sa asigure ceva mat - autocolantul poate sa fie mat pe exterior dar noi vedem partea cu adeziv care cred ca arata la fel indiferent cum arata exteriorul
Ma gandesc sa plachez fundul acvariului si laterala cu preaplinul cu placi de material plastic negru mat, eventual buburuzat  Cred ca va arata mult mai bine decat sa lipesc pe exterior autocolant. Rezolv si partea laterala care va arata ca si fundalul si rezolv si pieptenul...
Ce materiale credeti ca s-ar preta la asa ceva si sa se gaseasca de comert (gen PVC axpandat - Forex, Alubond, etc.)
|
 |
|
|
Fundul dublu se poate face din geam de 10 (la fel si intariturile).
Dar daca faci un asa acvariu nu este pacat sa il faci asa de ingust  Din cauza refractiei adancimea bazinului va apare privitorului mult mai comprimat decat este el in realitate si un acvariu de 50cm adancime va parea mult, mult mai ingust... Fa-l macar de 60cm adancime si nu vei regreta
|
 |
|
|
|
La filtrele de fabrica pompa aspira din filtru si refuleaza in acvariu. Cel mai bine pentru "sanatatea" unei pompe este sa i se stranguleze evacuarea si nu aspiratia, dar aceste filtre nu sunt etanse intre compartimente asa ca apa are pe unde sa treaca daca mediile de filtrare se colmateaza... Sa fi atent sa nu existe posibilitatea sa se stranguleze aspiratia...
Apa patrunde de jos in sus. La filtrele de fabrica furtunele sunt sus dar exista o trecere care conduce apa din aspiratie la fundul filtrului. Tu poti sa faci intrarea direct pe jos.
|
 |
|
|
Ala este. Am gasit un word pe care il pregatisem si l-am publicat ca articol pe forum... din cate stiu nu mai este pe forum fiind din perioada in care s-au pierdut zone de forum din cauze diverse accidente/upgrade-uri/caderi de HDD/buseli a bazei de date.
Da, pe atunci nu coborasem scurgerea la subsol si "udam" gradina, inclusiv prin furtunele la ghivece (pe vremea aia furtunele Gardena erau un pogon de bani si am pus furtune de aer din acvaristica  Cresteau plantele ca nebunele...
Vedeti mai jos sertarele cu gratare facute din fasii de sticla pentru zona de wet-dry. Lucratura de chinez
|
 |
|
|
Peisaje de toamna tarzie
|
 |
|
|
Daniel Balan (Pepika.ro)  mi-a facut si o schita in SketchUP a preaplinului (nu m-am impacat niciodata cu scula asta  )
Cautand niste documente prin arhivele mele am dat de un proiect al unui sump care a si fost realizat acum vreo 15 ani  El a fost realizat ( smileyface poate sa confirme ca l-a vazut saptamana trecuta, "arhivat" la subsol  ) dar la plangerile repetate ale comandantului suprem care nu putea dormi in zgomot de cascada a fost desfiintat (acvariul este in dormitor si nu a tinut cand i-am spus ca vreau sa o obisnuiesc pentru cand o sa ne luam o casa pe malul marii sau la munte intr-o poienita langa un parau  )... V-am mai povestit ca pe vremea aia nu aveam ce materiale filtrante sa punem asa ca prietenul Koala in marinimia lui nemarginita mi-a adus un bax de paie de baut suc care au fost taiate la 2cm  O sa fac un post special sa pun pozele si calculele facute atunci...
|
 |
|
|
koala wrote:Vreau, nu vreau, imi apar plante in acvariu!
- pe piatra "suspendata", chiar deasupra apei, a aparut un manunchi de muschi... muschi din ala verde, ca "la padure"!
- plm, asta e un acvariu care a avut doar apa sarata in el... doi ani de zile!
- e refacut de la zero, atunci cand l-am amenajat pentru acvaristica marina... fundal nou, nisip nou, pietre noi.
- de unde naiba?
Acum am inteles de ce cauti buturugi - te faci gradinar
Pai sporii de muschi sunt peste tot in aer (ca de altfel si cei de alge si mucegai)  Asteapta mediul propice si gata...
|
 |
|
|
koala wrote:- Eu inteleg ce vrei matale, da' sa stii ca teava aia (capatul din cutia overflowului) tre' sa fie "taiata" sub nivelul apei (sub orizontala de open siphon).
Eu ma gandesc ca trebuie sa fie sub nivelul din bazin si peste nivelul apei din preaplin (chiar la nivelul bazei dintilor pieptenului) => vase comunicante => se incearca ajungerea la acelasi nivel => apa din bazin care este mai sus trece in preaplin  Apa trece in orice situatie daca teava este sub nivelul apei din bazin dar la oprire nu trebuie sa scad nivelul apei din bazin sub nivelul bazei dintilor pieptenului care este nivelul stabil in cazul in care se opreste pompa... (apa se va stabili la cel mai mic nivel al "oglinzilor" de apa indiferent cate sunt, daca sunt legate prin vase comunicante).
koala wrote:- Ai grija mare la flansa din geamul acvariului... gaura cat mai spre mijlocul laturii, flansa cat mai "siliconata".
Toate fitingurile astea sunt facute sa reziste la 16 bari ori noi aici avem maxim 50cm coloana de apa ~0.05bari. Chiar as fi interesat daca a citit cineva de vreun accident la trecerile astea sau la traseele de PVC? link-uri la articole ar fi super sa vedem cauzele si circumstantele. Ma gandesc ca o problema poate apare la desurubarea piulitei asa ca ma gandesc la o pasta de blocare a piulitei (sa vad pe unde gasesc, daca nu voi merge pe "clasica" metoda a anilor '70-80 - oja  )
Pentru rezistenta am departat gaura de peretele din spate iar pe inaltime va fi la vreo 10-15cm de fund...
Trebuie sa gasesc si o solutie pentru a masca gaura cu un gratar.
Deoarece nu am testat niciodata UGF (undergravel filtration = filtrare de substrat) voi testa la acest setup. Ma gandesc la doua retele de tevi si doua pompe (vezi schita atasata). Voi utiliza pompe AquaClear Powerhead care au posibilitatea de a modifica sensul de pompare. Mai multe detalii: https://usa.hagen.com/Aquatic/Pumps/Circulation/A565 In felul asta voi putea testa si sensul circulatiei apei in substrat si cand si cum se poate colmata un astfel de filtru, daca se mai acumuleaza mizerie in substrat, etc.
De fiecare data ma grabeam sa dau drumul la setup si nu puneam in practica ce aveam de gand sa fac. De asta am si preferat sa ma ocup la inceput cu detaliile. Cand stai cu un acvariu gol in fata primul imbold este sa-l umpli cu apa si iti spui lasa ca de restul ma ocup mai tarziu  si uite asa trec anii, peticesti si modifici din mers si de cele mai multe ori nu ajungi sa faci ce aveai in cap de la inceput...
|
 |
|
|
Cand am facut schita prea-plin-ului Bean Animal de mai sus am uitat ca am vrut sa fac si o sifonare a partii de jos a acvariului. Sunt mai multe metode dar in cazul unui preaplin cum il fac pe al meu (cu pieptenul in peretele de sticla) optiunile se restrang la 3:
1. pieptenul gaurit in partea de jos (partea plina) si prin el sa treaca o teava care dupa un cot coboara in acvariu pana aproape de substrat iar in preaplin un cot in sus taiat la 5mm peste nivelul apei din preaplin. - usor de realizat dar arata urat in bazin ori de asta am facut piepten incastrat pentru a avea un perete de acvariu curat
2. gaura in fundul bazinului cu o trecere - in sus se va ridica pana deasupra substratului si se va termina cu o sita iar teava de sub bazin va trebui adusa pana in preaplin iar teava va fi pozitionata la fel ca in cazul de mai sus - mai complicata decat varianta 3
3. gaura in geamul lateral al bazinului si o trecere de 25mm data un pic deasupra substratului. De aici se urca o teava in sus la preaplin unde intra printr-o trecere pe fundul preaplinului (a patra  )
Am ales varianta 3 care dupa parerea mea este solutia cea mai eleganta. O sa fac 4 gauri in preaplin, 3 pentru bean animal si una pentru sifon de fund. O sa utilizez a doua gaura dinspre spate pentru sifonul de fund pentru a da gaura din peretele lateral mai departe de margine.
|
 |
|
|
Ei, chiar o alta abordare... Foarte interesant si frumos 
|
 |
|
|
koala wrote:
PS: Daca e nevoie, ma ofer sa asist la punerea in functiune.
Bineinteles ca trebuie "dat la apa" generos  Cu cat mai multi ochi (chiar si tulburi  ) cu atat mai bine
Avand insa in vedere bugetul lunar alocat pentru realizarea acestui proiect mai avem de asteptat acel moment  Inca nu am comandat bazinul si nici standul  Am inceput invers - in primul rand convingerea comandantului suprem, dupa care cu tot ce este in jurul acvariului si la sfarsit bazinul. Asa cum prevazusem "nimicurile" astea din jurul bazinului costa mai mult decat acvariul in sine...
|
 |
|
|