[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: viulian
Forum Index » Profile for viulian » Messages posted by viulian
Message
Vad ca nu exista un topic pe aceasta tema, si prin cautarile pe internet am descoperit un articol foarte interesant despre cum se compara lampile cu LED-uri fata de luminile MH:

http://www.advancedaquarist.com/2012/3/aafeature

Cum deocamdata folosesc un bec simplu (Dennerle de 24W, 3 bare albe si 1 albastra http://dennerle.com/de-ga/Aquaristik-Aquariophilie-Aquarium-Acquaristica/Nano%20Marinus/GA_Nano_Marinus_Reef-Light_5619_1031.pdf ) sunt tare curios cum o sa mi se para acvariul cand voi trece pe LED-uri.

Conform articolului de mai sus: " ... there are significant spectral differences between the LED spectrum and those of the most popular MH lamps. The LEDs tend to have more output in the blue regions 400-500 nm range, while lacking in the warmer regions of the spectrum. This could explain why the aquariums tend to have a "flat" look when lit by LEDs. Lack of the red spectrum results in corals and fish with red color to look lack lustre. Lack of a broader spectrum and missing quantities of output at wavelengths to promote a more full spectrum is often a concern cited with LEDs, and it is obvious when comparing the spectrums to metal halides. As seen from the newer generation of LEDs there is an attempted to address this by providing more choice of colors (and channels of control) to allow tweaking of individual channels to enable users to fine tune the look of the aquariums and provide the ability to have one light fixture with the potential to satisfy a wide range of users."


Sa o luam pe rand:

a) apa de izvor - da, nu are clor - asta e adevarat. Dar poate avea si alte chestii nedorite in avariu, Tetra Aquasafe nu elimina doar clorul, ci leaga si alte metale grele pe care nu le vrei a se acumula in acvariu. Mai stimuleaza cica si "invelisul" protector al pestilor, noi cu totii folosim asta sau echivelnt.
b) n-as recomanda sa aduceti o femela. e drept eu am incercat si n-as mai incerca a doua oara. Saracu betta o alerga peste tot (femelele se misca mult mai repede caci nu au coada respectiva) - sau poate al meu era batran si nu o prindea ? oricum, n-a mers. Exista unii pesti care au nevoie sa fie multi impreuna (le da un sentiment de siguranta) dar betta sunt singuratici. La 80 de L ati putea incerca o femela, dar atentie cu puii in caz ca apar.
c) eu n-am bolborosit decat odata apa, cand mi-a intrat drojdie in acvariu. Nu trebuie bolboroseala, e suficient ca filtrul sa sufle apa un pic spre luciul apei, si nici atunci - un schimb de oxigen are loc oricum, bolboroseala trebuie doar daca tii extraordinar de suprapopulat acvariu (sau in caz de medicamente) ceea ce nu e cazul la voi.

Daca mai aveti intrebari, raspundem.
Sunteti bineveniti, noi parinti ce sunteti!

Excelent upgrade-ul, atentie mare cu schimburile de apa (pana se cicleaza acvariul) cam 30% la 2-3 zile sa zicem, apa la aceiasi temperatura si musai tratata cu Tetra Aquasafe (sau echivalent). Betta sunt niste pesti foarte sensibili, trebuie sa aveti curenti foarte mici de apa - altfel nu le place.

Despre partenera, as vota cu nu.

Pe un larg concis, povestea e asa: betta-ul considera femela ca fiind mascul, si o fugareste. Doar in perioada de reproducere femela secreta hormonii care il avertizeaza ca e femela (si deci sa o trateze gingas). Astfel, va incerca sa o fugareasca (unii le si prind si ataca), si ... daca aveti noroc sa iasa pui, o sa fie dificil sa cresteti - fiindca fratiorii masculi sunt bataiosi si trebuie tinuti fiecare in miniacvariul lui dupa o mica vreme.

In rest, foarte insiprata alegerea unor plantute - si mult success.
Si tu Brutus ? Eu ma holbam in gura fungiei ....

Bravo sunt corali fericiti.
Excelent se distreaza. Nu sunt hermafroditi melcutii, cu toate ca am citit ca femela poate stoca multa vreme ceea ce are necesar de la mascul si te poti trezi cu pui si doar daca ai un melc.

Urmeaza probabil asa ceva: http://www.applesnail.net/content/photos/photo_eggs_1.htm

Dupa aceea, depinde de tine daca vrei sa ii ai sau nu, eu nu recomand, am facut odata asta si m-am milogit peste tot pana am reusit sa-i dau pe toti.
Fain fain! E normal sa fie gura aceea asa larg deschisa ? Nu stiu nimic despre coralul respectiv
Bine ati venit

Important este sa nu bolborositi apa - nu e nevoie decat in cazuri foarte rare (deci nu trebuie pompa de aer), nu trebuie capete de morti, trebuie sa il faceti plantat (substrat + pietris fin de 1-2mm deasupra) si cateva plante usor de mentinut. Ar fi frumos si un decor cu un lemn maricel.

Apoi de citit despre ciclul azotului si importanta lui, sa aveti grija sa schimbati apa in bol-ul respectiv cam 50% la 2-3 zile pana se cicleaza acvariul mare, neaparat cu apa tratata cu substante gen Tetra AquaSafe (caci are clor si poate alte chestii "grele" care fac rau, iar AquaSafe elimina clorul si "agata" acele minerale).

In rest, probabil o sa fie nevoie de un filtru extern daca veti continua sa adaugati pesti, eu nu prea am incredere in cele interne care atunci cand le scoti sa le speli, varsa jumatate din mizerie inapoi in apa.

Success!
De rascolit nisipul, cred ca mereu o sa se ridice un praf alb sa zicem (mizerie) la fel patesc si eu in display cand aspir - De obicei, inainte sa schimb apa, suflu si pietrele, caci si pe ele se depune aceasta mizerie.

Dar e drept ca fara o adancime unde sa fie o cantitate redusa de oxigen (mai deloc adica) sanse foarte mici sa functioneze ca reducere de nitrati (mai ales daca tii acolo si chestii care il rascolesc).
Mie mi-e greu cand tund pe margini (spre pietre, spre geam) caci nu e asa bine ancorat HC-ul si daca tragi un piiic de tot, se ridica. Am quartz intert deasupra Deponit Mix, cred ca e mai greu decat Manado totusi.

Cred ca avantajul cu a le desface in bucati mici mici de chinez e ca atunci poti sa le tragi radacinile in jos un pic (la fiecare "smoc") si sa le infigi mai adanc - altfel, nu prea ai cum sa adancesti toata bucata.
E prima data cand aud de asa ceva si mi se pare ciudat - pana la urma fara impamantare sarcina acumulata acolo in acvariu ar fi ramas acolo fara sa apara curenti.
Probleme apar cand circuitul este descarcat (cand atingi de exemplu lampa) si atunci apar curentii respectivi care sunt periculosi pentru noi. Dar apa are acelasi potential peste tot si nu cred ca aibe vreun efect asupra pestilor.

Am dat un ochi sa citesc mai multe si am descoperit acest articol: http://www.discusnews.com/article/cat-02/strayvoltages.shtml

"It's also interesting that many people have reported "health improvements" in their fish after installing a ground probe. The results of my tests show that this should be exactly opposite, assuming that the "questionable health risks" of stray voltage are true."

Sunt curios daca sunt articole care descriu cum stau lucrurile si din perspectiva "stray currents" ?


Botezul HC se apropie. Oare ai curenti prea mari acolo jos ?
Pe de o parte insa e bine sa-i ai mari, am descoperit din gresala - am curatat spraybar-ul si montat sa bata un pic mai in jos, si HC-ul a reactionat pozitiv (de mult). Acum am grija sa aibe mereu curenti de apa.
Le poti planta si in asa fel incat sa ramana cateva frunzulite afara, o sa o ia mai greu din loc, dar stau mai bine prinse.
koala wrote:Las' ca-l iau pe-al tau, cu imprumut ... nu poti sa-mi zici ca "n-ai putut sa-l prinzi"




Nu credeam ca e asa bun urchin-ul - l-am luat si mai mult ca arata bine si cu frica sa nu-mi darame ceva. Caci eu n-am lipit nimic in acvariu deocamdata, totul sta doar "graviational"
Dar a ras algele (lent) si nu mi-a darmat nimic. Nu-mi place ca s-a umplut de toate prostiile (cica asa fac ei cand sunt "fericiti" - iti pun o gramada de chestii pe ei). La mine ... s-a inconjurat in alge verzi de fapt.

Ar fi faine niste poze inainte si dupa
Cu algele cum stai Koala ? Sunt intrigat ca la asa valori de No3 / Po4 nu esti invadat de alge. La mine cu greu s-au dus, abia dupa ce am redus No3.
Sa fie de la lumina ? Sa fie prezenta skimmer-ului care face diferenta ?
E ca un soi de creativitate la scala mica urmatorul pas o sa fie sa fac o gara de la care am multe poze la scala 1:87 si sa incerc sa fac singur o locomotiva.
Dar o sa dureze probabil un an, caci e obositor si solicitant. Trebuie sa ai tot proiectul in minte pana la cele mai mici detalii ca sa stii in ce ordine sa faci totul si chiar daca e loc de improvizatie, e mic. Si e frustrant ca neavand experienta, stii cum vrei sa arate, dar nu prea stii in ce ordine sa o apuci - dar am descoperit ca merge si aici o tehnica de programare, sa testezi pe bucati mici inainte sa te apuci.
HC-ul arata bestial iar Pogostemonul cred ca se va inalta dupa cum vad ca sta cu frunzele.
Am vazut in filmul acela cu pogo in mediul lui natural, e un verde inchis, tulpina e aproape ca inexistenta si frunzele stau orizontal aproape lipite pe piatra.
La mine (si in alte poze pe net) pare ca sta cu frunzele in sus si se inalta.

In 2 saptamani maxim va trebui sa tunzi HC-ul. Sunt invidios ca perleaza la tine, la mine doar cand schimb apa da un pic de oxigen (perlarea falsa) dar nu in timp ce merge.
50mm il recunoscusem (am si eu echivalentul Canon, si se recunoaste un tipar cu un DOF ingust si bokeh-ul din spate) - super clare pozele, felicitari!
Imi place foarte mult pestele galben cat si cat de curat este nisipul comparativ cu algele de pe piatra

Ce obiectiv folosesti ?
Asa la prima vedere kH-ul e normal sa scada (CO2, etc), No3 e perfect, Fe e cam mititel (ar trebui pe la 0.1ppm) deci as creste doza de Fe. Po4 nu stiu ce sa zic, deocamdata am reflexul de marin sa zic ca e foarte mare dar probabil e normal.

Bafta in continuare ceva schimbari la HC, Pogo ?
Eheee dragii mosului, pentru ca sunt la topicul despre mine, si in speranta ca mai marii forumului sa nu ma baneze ca discut si despre altceva in afara de acvaristica (o legatura taaaaaangentiala este totusi si ceva de pe forum imi spune ca si Sandu as sti una alta despre asta) m-a lovit mai de o vreme pasiunea pentru trenuletele romanesti.

Pana acum am strans cele 2 trenulete vechi romanesti (singurele produse inainte de Revolutie), mult cautata 060-DA, ceva 060-EA-uri, un BR 57 (aparent este sursa de inspiratie pentru locomotiva romaneasca cu abur CFR 50.XXX) - toate la scara HO. Am cautat pana si timbre cu locomotivele noastre vechi.
Cum nu esti pasionat cu adevarat pana nu-ti construiesti si o macheta, am zis sa fac si asta. Uuuuuuf. Cum n-am loc, lucrez doar la un mic modul 100x40 cm pe care o sa-l folosesc doar pentru poze. Include relief, Realistic Water si Water Effects pentru o cascada, am cumparat si ceva cai pentru iarba verde, floricele, garduri, pomi, folosit ghips pentru relief, si totul e al naibii de greu si de migalos. A bibili la un layout in acvariu e super usor comparativ cu o macheta ...... In zonele "delicate" se lucreaza milimetru patrat cu milimetru patrat, altfel strici ce e alaturi.
Vagoane n-am inca, fiindca am stat sa caut piesele de baza, locomotivele. Vagoanele sunt mai usor de obtinut ... din cate am vazut.

O poza sinteza!

image

PS: dupa ce termin macheta si pun o poza, o sa ma apuc sa bibilesc la un relief subacvatic ca acuma mi-a venit cheful dar nu dau detalii inca. SURPRIZA.
+1 MishuM.
 
Forum Index » Profile for viulian » Messages posted by viulian
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com