Message |
|
Un articol despre fotografierea acvariilor. Nu e atat de simplu pe cat pare
http://www.advancedaquarist.com/2012/7/photography
|
 |
|
Domnu Stefan, ce faceti domnu cu acel Pogostemon ? Prima reactie fu ... vezi ca-i lipseste ceva ca nu se inalta! Dupa aceea am sesizat ca de fapt ... aceea e cresterea lui naturala  seamana exact cu ce am vazut in filmul respectiv.
Oare ii trebuie si mai multa lumina la mine ? Ca fertilizanti sigur "torn cu galeata" in limita decentei - acum macar nu se mai topesc, dar nici jos nu stau.
Bravo pentru Pogostemon!
O singura rugaminte: incearca sa faci pozele de "aproape" cu corpul camerei perfect paralel cu sticla. Pozele de aproape in care axul obiectivului nu e perpendicular pe sticla ies blurry.
|
 |
|
?????
Pai stai. Crapat sau spart ? A curs apa ? Probleme ?
|
 |
|
Un inceput promitator!
Cat mai repede cu upgrade-ul la lumina  si apoi ... nu stiu, dar filtrul ala ma nemultumeste, eu la aproape 200L as avea probabil daca nu 1, chiar 2 canistre exterioare - ca sa faca fata si pe termen lung sa mearga ok.
Nu stiu cum o sa procedezi cu schimburile de apa, dar o pompa tot iti trebuie sa te ajute, atat la golit cat si la ridicat apoi apa inapoi.
|
 |
|
Dragos, despre intrebarea ta - multumesc, am vorbit pe privat
In sfarsit, dupa cautari indelungate, am reusit sa gasesc ROBINETI seriosi, fiindca tot ce am incercat altceva, dupa o vreme (daca nu din prima) incep sa picure. Astia sunt facuti special sa reziste la presiune:
Luni seara am inteles ca voi avea lampa LED cat si plasticele ca sa convertesc reactorul in reactor cu sulf. Sunt pregatit  si acvariul abia asteapta nitrati LIPSAAAA ... Cam dupa o saptamana de la schimbatul apei, doar in coltul unde nu e curent mare incepe sa mi se adune cyano. Am inteles ca ar fi de la mancarea / resturile care se aduna acolo. Din pacate loc de o pompa sumplimentara nu am (caci am nevoie de skimmer-ul de luciul apei (care vine cu pompa lui) si etc. Poate gasesc un loc totusi, sa vedem.
Deocamdata, in asteptarea lampii, mi-am setat camera sa fotografieze numai RAW mode - 21Mb o poza. Grrr.
|
 |
|
De acord  am inteles ce vezi, eram curios cum ar vi daca ar fi lumina normala, fara LED-uri albastre de 20K sa zicem  sa-mi dau seama de culori samd.
Sa vad cum o sa fie cand o sa trec si eu pe LED-uri.
|
 |
|
Asta e primul rezultat, cred ca se putea si mai bine, dar mi se pare suficient asa. Poate rosul un pic mai jos. Am vazut ca ai editat in Photoshop, dar poate Lightroom e mai bun si mai usor. Insa nu folosesc nici unul nici celalalt, folosesc Irfan View si cu un plugin de White Balance cu Eyedropper - face treaba buna de obicei.
http://www.irfanview.com/ (trebuie instalate si plugin-urile) iar pentru WB folosesc http://www.colormancer.ca/free/download-filters/white-balance-plug-in.htm (Ctrl-K apoi ca sa apara fereastra si sa alegi plugin-ul, si apoi Start).
Nitratii sunt foarte buni. Imi place ca pare haotic acvariul si coralii sunt pusi nealiniati.
|
 |
|
Ha
Inseamna ca tot raul spre bine. Am si eu Micranthemum Micranthemoides si da, arata cum ai si tu. Nu e bai ca se identifica usor si se planteaza alaturi, si au si radacinutele tari poti sa le smulgi usor si sa le faci o tufa undeva. Asteptam o poza noua cu HC-ul!
Eu filtrele le curat cam la 2 luni asa. Nu stiu cum rezista la tine fara sa nu-ti acopere gaurile de la spray bar melcii comunitari. Si cand vad furtunele alea ca se maronesc nitel, imi casuna pe ele
PS: stai linistit cu HC-ul si ca nu ne-ai ascultat, initial si eu l-am pus tot asa, iar apoi la al doilea setup m-am invatat minte singur. Atentie pe el am zis, sa il tii mereu tuns, daca se face de 1.5cm pac, la tunsoare de 2-3 mm. Daca il lasi sa ajunga la 2cm risti sa gasesti totul maro dedesubt. Dar e suficient sa o patesti odata si sa te sperii  dupa aia stii.
|
 |
|
Sa-ti traiasca Red Scooter Dragonet
Intrebare - de ce nu editezi un pic RAW pozele, sa nu mai iasa asa albastre ? Am editat poza ta, scazand foarte mult albastru  abia dupa pot sa zic ca arata super acvariul. Ai toate culorile posibile, cred ca iti mai trebuie un Sun Coral galben si gata
Ce parametri ai ?
|
 |
|
Pai la cata coralina ai, cred si eu ca e Ca-ul scazut!
Despre hranit pestele, eu ii hranesc pana isi pierd interesul, urmand sa ma descurc apoi cu calitatea apei (reactorul de nitrati cred ca ma scoate la liman, altfel nu stiu).
|
 |
|
Wow, niste poze superbe!
Despre scoica, am vazut-o si eu in magazin, acum m-am invatat sa scot telefonul si sa caut pe net inainte sa o cumpar  dupa cateva incidente.
Rosul acela e turbat, in poze nu arata ca in realitate ... e mult mai intens rosul  sper sa iti creasca.
E filter feeder in principiu - am citit de ea atunci - si spunea ca se ascunde, nu prea sta la vedere. Nu mi-au dat de inteles ca e de expert, ci ca trebuie atentie la mancare. Daca nu ai hrana suficienta, e greu, trebuie acea cultura de mini crustacei samd. Sper sa gaseasca ce-i trebuie.
Si pestele mandarin arata superb. Nu stiam ca e "la fel" cu Red Scooter Dragonet, si am cumparat Red Scooter. Damn! Mai bine luam si eu Mandarinul, inca o poza care nu spune adevarul despre cat de faine sunt culorile pestelui asta.
La mine mananca resturi de mysis si e innebunit dupa naupli de artemia.
Un acvariu excelent  felicitari, bebelusa o sa creasca pasionata de natura ...
|
 |
|
Eu asa as face - fiind atent ca apa sa aibe temperatura constanta, si daca se poate sa nu iluminezi acvariul decat cu lumina naturala, si mai bine. O sa fie mai greu de dozat pentru 2L (cred ca trebuie sa cumperi si siringa pentru insulina, ca sa ai precizie sub-milimetrica). E mult mai bine pentru cel de 25L caci macar se mai cicleaza un pic pana intorci betta la loc.
Si atentie sa hranesti putin, cat mananca pestele, si apoi la fiecare 2 zile schimburi de juma de litru sa zicem - zic si eu cum as face, in principiu ar trebui legate de parametri (NH4 in principal) care nu trebuie sa depaseasca ... valoarea 0. Nu stiu daca testele masoara NH4 insa. E posibil ca No2 si No3 sa fie inca 0 cat timp NH4 creste si tu sa crezi ca e totul in regula, dar urmeaza si ele (odata ce bacteriile cresc in filtru) sa se ridice si apoi sa coboare, etc (ma refer la No2) caci No3 va creste continuu. Schimburile dese sunt ca sa scada NH4 care oricum se aduna, dar in acvariul mic fara filtru doar schimburile il tin in concentratii limitate, si nu bacteriile.
Am un post pe aici in care am descris mai pe larg lupta mea cu un betta batran: http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/19211.page
La tine nu e critic, te-ai prins devreme .....
|
 |
|
Ar trebui sa stii kH-ul din acvariu, daca este sub 8 (am citit si eu .pdf-ul) doza trebuie redusa la jumatate - adica 5ml la 40L, si cum acvariul tau zici ca are 25, sa dai doar vreo 2ml sa zicem.
Din pacate, va da peste cap colonia de bacterii din filtru (adica decicleaza acvariul) asa ca din pacate ... va trebui sa il reciclezi cu pesti (adica schimburi de apa tot cum faceai, macar vreo 3 saptamani dupa ultimul tratament). Cum nu e grav, ai putea incerca cu sare, schimbat ceva mai multa apa si tratata cu Tetra Aquasafe. Nu trebuie schimbata toata .... dar cateodata boala isi revine doar prin imbunatatirea calitatii apei si redus stress-ul (niste plante acolo sa se ascunda dupa ele, samd) si de asemenea, redusa lumina la acvariu - sa zicem la 2-3 ore pe zi ...
E greu cu fin rot ca trebuie sa bibilesti la acvariu, eu l-am tratat intr-un acvariu separat de ceilalti pesti - dar nu face rau la pesti, ci la bacteriile din filtru - e ca si cum n-ar fi ciclat. In perioada de ciclare trebuie hranit putin .... cred ca aici a fost cauza de stress. Hranit putin si schimburi mai mari de apa.
Si mai trebuie si niste teste din acelea de masurat calitatea apei, 5+1. Imprecise comparativ cu cele dedicate, dar macar iti faci o idee in ce perioada a ciclarii esti
E pacat ca ai inceput direct cu o boala, dar betta asa sunt  o sa treci peste si asta e..
|
 |
|
Ha! De riparium nu auzisem
Din pacate cred ca esti pe cont propriu ... prea putini exploreaza chestii noi .... dar sa ne arati si noua pas cu pas sau link-uri!
|
 |
|
http://www.jbl.de/en/download/499/Gebrauchsanleitungen/JBL_Ektol_fluid.pdf
De citit foarte foarte atent prospectul si facut ce zice acolo  sa intrebi daca ai nelamuriri.
Sarea poate ajuta, e adevarat, dar trebuie atentie la sare (sa nu fie iodata, din cate tin minte - dar de verificat). Cu atentie, se trece peste. Trebuie sa te gandesti ce ai facut in ultima vreme care ar putea cauza pestelui stress. Din cate stiu, toti pestii au bacteria respectiva care produce fin rot, dar cat timp mucusul ce-i inconjoara e ok si intact, nu se intampla nimic. Insa din cauza stress-ului (sau cateodata si din cauza obiectelor ascutite din acvariu) acest mucus se rupe si accelereaza aparitia bolii.
|
 |
|
http://www.bettatalk.com/betta_diseases.htm
Se numeste Fin Rot ce ai tu .... exista medicamente care ajuta, dar o sa-si revina greu. Important este sa nu se "manance" coada pana aproape de corp - atunci nu isi va mai reveni.
Betta sunt foarte foarte foarte sensibili ...
|
 |
|
Mie imi suna mai mult a paludarium ce vrei tu sa faci  si m-am gandit la asta cand am vazut ca la AGA n-am avut nici o reprezentanta la acea sectiune.
http://showcase.aquatic-gardeners.org/2012/index2.html
Mie mi se par ca arata bestiale, daca mi-as face un acvariu mare (ca tot insista colegii sa cresc in volum) ar fi doar pentru asa ceva.
Am vazut ca exista mistmakers ca sa asigure umiditatea plantelor (unii cresc orhidee asa); alti acvaristi isi fac un "rock scape" in care ascund pompe mici ca sa fie si un soi de minicascada acolo (tot pentru umiditate) samd.
http://www.vivariumforum.com/community/palu-construction/9127-waterfall-paludarium-build-new-drip-system.html
Si poti tine si o broscuta cred. Nu stiu daca broscuta se potriveste cu zona aleasa de tine insa, n-am cautat sa vad.
|
 |
|
takawachinchila wrote:pai cum sa reactioneze, daca are oblonul tras?
Dar ai incercat ?
Pentru ca daca e mort si atingi operculul, o sa vezi ca de fapt e foarte "moale" caci nu mai e nimic care sa-l tina strans - iar daca melcul e inca viu, o sa incerce sa se apere si va trage de opercul ca sa se apere. Nu trebuie sa apesi tare sau ceva, doar cat sa simta melcul ca e ceva acolo.
|
 |
|
Wow, cata coralina pe piatra si cat de putina pe geamuri
Si as vrea sa mai vad aici un Sun Coral portocaliu / galben, caci albastru, rosu si verde vad ca exista.
Cum se numeste coralul rosu din centru jos ?
|
 |
|
Arata foarte bine  vad si "trompa" unui melc pe acolo, undeva in dreapta - hehehe. Pacat de acea confuzie ....
Cred ca exista alte modalitati mai "puternice" de a reduce mentenanta in acvariu (in conditiile in care nu prea e timp de umblat la el si anume):
a) reactor cu sulf pentru reducerea nitratilor, lasand reducerea fosfatilor unor modelitati chimice gen reactor plin cu un PO4 reducer. In felul acesta nu trebuie sa fie nimeni prezent pentru aditii de bacterii, vodka, masuratori, samd.
b) un "alga scrubber" https://www.youtube.com/watch?v=Yz_Ya19_kOg in loc de cheato pus undeva intr-un compartiment. E o diferenta foarte mare in "eficienta", nu vei putea lumina cheato la fel de bine precum se intampla intr-un "algae scrubber" si deci randamentul nu se compara, ramanand ca in sump sa poti pune alte chestii pe care le consideri utile.
Insa na, cu cat vrei sa reduci mentenanta cu atat e mai scump  insa asta e povestea la marine.
Success si asteptam poze si cu acvariul in ciclare !
|
 |
|