Author |
Message |
vlad&raluca
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 24/11/2009 23:00:14
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
|
vlad&raluca
Junior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/c30fb4dc55d801fc7473840b5b161dfa.jpg)
IP:
|
Buna seara,
Dupa patru ani fara probleme serioase se pare ca a venit timpul, din pacate, sa va cer ajutorul postand la aceasta rubrica.
Acvariul este populat de 2 astronotus ocellatus, un clasic si un albino.
Schimbul de apa, in ultima vreme, datorita unor renovari s-au facut mai rar, cam la 2 saptamani.
Problema a aparut acum cateva zile cand pestii au inceput sa refuze mancarea.
Astazi am observat la pestele varietatea albino o inflamatie mare, de culoare rosie-portocalie, a unei branhii, inflamatie vizibila in gura.
Pestele este apatic, inoata mai mult la fundul acvariului, respira accelerat si nu a mancat de 4 zile.
Celalalt peste nu da semne de apatie, nu am observat inflamatii insa refuza si el mancarea.
Am suspiciuni ca acvariul este infestat cu paraziti.
Din cautarile pe internet am gasit medicamentul: Tetramedica contra parazitilor Costia si Chilodenla.. Ce parere aveti despre el?
Astept urgent sfaturi !
Va multumesc
|
Acvariu Astronotus Ocellatus |
|
 |
glasforex
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 25/11/2009 02:26:48
|
glasforex
Member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/e8432fb72c61c9066957124e5a420a05.jpg)
IP:
|
am vazut ca nu ai primit raspuns desi astepti urgent sfaturi si m-am gandit sa iti dau link-ul asta care cineva l-a postat pe forum si mie mi-a fost de folos. Poate ti-e bun si tie. Nu stiu... asteapta si raspunsul cuiva mai avizat.
http://www.jbl.de/onlinehospitaluk/perpicture/index.php?Step=2&GalleryId=2
|
|
 |
vlad&raluca
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 25/11/2009 12:59:13
|
vlad&raluca
Junior member
IP:
|
Multumesc glasforex.
Din pacate nu gasesc in link ceva asemanator.
"inflamatia" despre care va vorbesc, arata ca o excrescenta rosie, cu marginile franjurate, ca o tumoare. Nu gasesc nimic similar pe internet
Cu cat ma gandesc mai mult la subiect imi pare ca filamentele branhiei nu mai sunt in pozitie normala si s-au rasucit intrand in gura pestelui.
Este posibil acest scenariu??
Pestii s-au speriat recent de la zgomote puternice din casa (bormasina, flex) si s-au lovit de decor, sunt ambii zgariati, le lipsesc solzi etc.
Mentionez ca "inflamatia" este vizibila numai daca ma uit in gura pestelui, operculii par in regula nu par iritati, inflamati.
Daca scenariul de mai sus e posibil...ar trebui sa scot pestele imping branhia in pozitie normala?
Va multumesc
|
|
 |
vlad&raluca
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 26/11/2009 00:52:51
|
vlad&raluca
Junior member
IP:
|
Pentru ca nu mai era timp de asteptare am luat masuri drastice, am scos pestele intr-un prosop si am examinat inflamatia din gura.
Ce am descoperit a fost de necrezut. O branhie a pestelui era suprapusa, rasucita astfel incat incaleca 2 branhii vecine. Ceea ce ieri spuneam ca este inflamatie, erau de fapt filamentele de culoare rosie ale branhiei care se aflau in gura pestelui.
Nu stiu cum a ajuns intr-o astfel de situatie, probabil o lovitura puternica sub operculi a impins branhia care s-a rasucit trecand printre celelate, acesta nemaiputand manca, si respirand accelerat.
In aceste circumstante am decis ca pestele nu isi poate repozitiona singur branhiile in pozitia normala si daca nu luam masuri va refuza mancarea in continuare ceea ce cu siguranta ii va provoca moartea.
Am tinut pestele in prosop si am repozitionat cu ajutorul unei pensete cu varfuri rotunjite branhia in pozitia fireasca, eliberand-o.
In timpul in care am scos pestele am observat un exces de mucus pe corp si puncte f mici albe, deci nu exclud inca varianta unei infectiii bacteriene.
Am tinut timp de 20 min pestele in acvariul de carantina cu solutie de verde de malachit.
Am schimbat apa, spalat buretii, tratat acvariul cu verde de malachit si o solutie Tetra medical recomandata de un Vet pentru infectii bacteriene.
Pestele pare foarte slabit, sta pe fundul acvariului, insa are si reprize scurte de inot,(nu a mai inotat de cateva zile) dupa care se retrage iarasi pe nisip.
Nu mai tine gura larg deschisa, nu mai respira accelerat.
Sper ca am luat decizia buna, urmatoarele ore vor fi cu siguranta decisive ptr el.
Nu am avut albastru de metil pentru a dezinfecta eventualele rani. Nu stiu daca verdele de malachit are si rol dezinfectant, as dori insa sa adaug maine si albastru de metil. Sunt prea multe substante in apa?
Daca ne puteti oferi ceva sfaturi pentru convalescenta sunt binevenite.
Va multumesc.
|
|
 |
vlad&raluca
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 30/11/2009 11:51:25
|
vlad&raluca
Junior member
IP:
|
Insist in continuare in speranta ca cineva s-a mai confruntat cu asa ceva.
Sper sa nu fiu sanctionata ptr posturi multiple, activitatea pe forum este aparent mai scazuta decat imi aminteam sau problema mea este neobisnuita.
Update:
Pestele albino cu problema branhiei este din ce in ce mai rau.
Filamentele au revenit in gura exact ca inainte de "interventie", branhia este rasucita, cred, fracturata, nu se mai poate mentine in pozitie corecta.
Stiu ca explicatiile par vagi si usor neverosimile, o sa incerc o poza diseara poate luminez situatia.
Pestele nu a mancat absolut nimic de mai bine de o sapt jumatate, respira accelerat, nu poate inchide gura, tine aripioarele strans pe langa corp, are sozii zburliti, usoare uflaturi pe corp, in gura zona afectata este umflata, de culoare normala. Rar se ridica de pe fundul acvariului.
Nu mai am nici o solutie... o alta interventie ar putea fi fatala sau inutila la fel ca prima.
A fost cineva vreodata la veterinar cu un peste? Pana cum nu am gasit unul care sa se priceapa la pesti de acvariu...ma gandeam la o operatie
Vineri am observat si puncte albe pe ambii pesti (gris), si un exces de mucus care ii acoperea.
Masuri luate : usor schimb de apa de aceeasi temperatura, ridicarea temperaturii la 29 - 30 grade in decurs de aprox 5 ore (culmea la aceasta temperatura pestii pareau sa se simta mai bine si inotau) si sare neiodata.
Duminica puntele nu mai existau, mucusul in cantitate mult mai mica.
|
|
 |
vlad&raluca
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 30/11/2009 20:59:47
|
vlad&raluca
Junior member
IP:
|
revin cu poze.
Sper ca acestea sa lamureasca intrucatva :
|
|
 |
vlad&raluca
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 30/11/2009 21:06:30
|
vlad&raluca
Junior member
IP:
|
filamentele se vad printre branhii
|
|
 |
vlad&raluca
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 30/11/2009 21:07:06
|
vlad&raluca
Junior member
IP:
|
detaliu
|
|
 |
malawi_crys
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 30/11/2009 22:11:15
|
malawi_crys
Senior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/02bf86214e264535e3412283e817deaa.jpg)
IP:
|
buna!
am vazut pozele cu oscarul tau ..din pacate, nu am mai vazut asa ceva desi am intalnit tot felul de malformatii de a lungul timpului.
eu as merge, cum ai spus si tu, pe varianta unei afectiuni care a aparut in urma unei loviri sau izbituri, din moment ce pestele era sanatos pana la momentul in care ai observat schimbari comportamentale ale acestuia. din nefericire, in astfel de cazuri, nu prea ai cum sa intervii
in conditiile date, este normal sa nu se simta bine, sa fie apatic si sa refuze hrana..este clar ca acea lamela a branhiei, care nu e la locul ei , nu si mai face treaba in sensul ca aportul de oxigen este diminuat drastic..si de aici, pe fondul stresului creat, starea generala a pestelui se inrautateste, imunitatea scade si creste exponential riscul imbolnavirilor determinate de diferiti agenti patogeni...este un cerc vicios..
punctele albe pe corp, de care ai amintit, pot indica prezenta unei imbolnaviri cu Ichthyophthirius multifiliis(asa numita boala a grisului) - o boala care nu pune mari probleme in sensul ca tratamentul este destul de facil>
- schimburi de apa 30% zilnic:
- ridicarea temperaturii la 30-32 grd C - ciclu de viata al protozoarului depinzand direct de valorile temperaturii - la 32 grd C , parazitul moare in 3 - 4 zile dar este necesara mentinerea unei temperaturi de 30grd C pt inca o saptamana pt a distruge toate formele acestuia;
- concomitent cu ridicarea temperaturii, o buna aerare este absolut necesara
- ca si medicatie> exista o serie de produse ale firmelor din domeniu >tetra ContraIch, JBL Punktol si JBL EKTOL http://www.jbl.de/onlinehospitaluk/perpicture/index.php?Step=3&GalleryId=2&klickedPic=001_g
as vrea sa ti arat niste poze cu o grozavie pe care am descoperit -o la unul din pestii mei cu ceva timp in urma..asta ca sa te linistesc si ca sa vezi ca nu esti singura persoana care se confrunta cu probleme in domeniu ..pestele nu mai manca si era din ce in ce mai apatic si slabit
descoperirea cauzei am facut o bineinteles post mortem...iata ce mi a fost dat sa vad>
aceasta formatiune de origine tumorala, se putea vedea prin gura ..no comment..asta e..se pare ca nici pestii nu sunt scutiti de bolile care macina omenirea.
nu stiu cat de mult te va ajuta acest post ..sper sa ti fi fost de ajutor intrucatva..
bafta ! s auzim de bine!
cristi
PS.referitor la activitatea forumistica, ai sesizat bine, ca si mine, acalmia in care ne scaldam...cauzele sunt multiple si nu are rost sa dezvoltam..asa ca nu trebuie sa disperi daca nu primesti raspuns imediat
|
"Acvariul nu este nimic mai mult decât un colt de natura plin de viata. Este o lume în continua miscare, care ne ofera posibilitatea de a cunoaste, observa si studia secretele unei lumi ascunse si fascinante.
Cei care iubesc natura, iubesc mai intai viata, apoi pe sine."
http://www.youtube.com/watch?v=D7MSHYMdHZs&list=UUxfp5BJGnBbRR1ZvAA-_S6Q&index=9&feature=plcp
http://s147.photobucket.com/albums/r283/crys1976_photos/ |
|
 |
calin_gherman
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 30/11/2009 22:14:53
|
calin_gherman
Ultra High Member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/182e6c2d3d78eef40e5dac7da77a748f.jpg)
IP:
|
Desi am raspuns si prin pm, mi-e foarte clar ca este o problema traumatica peste care s-a suprapus, sau nu, o infectie bacteriana...sanse de vindecare de la sine nu sunt. De extirpat acel fragment de branhie, nu stiu cine ar face-o, iar asa nu va supravietui mult. Grisul care se pare ca a survenit poate fi o suprapunere fara semnificatie patologica vizavi de branhie...din pacate, se pare ca pestele este condamnat
|
http://www.acvariu.ro/coppermine/index.php?cat=12817 |
|
 |
malawi_crys
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 30/11/2009 22:23:32
|
malawi_crys
Senior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/02bf86214e264535e3412283e817deaa.jpg)
IP:
|
minnardy wrote:Desi am raspuns si prin pm, mi-e foarte clar ca este o problema traumatica peste care s-a suprapus, sau nu, o infectie bacteriana...sanse de vindecare de la sine nu sunt. De extirpat acel fragment de branhie, nu stiu cine ar face-o, iar asa nu va supravietui mult. Grisul care se pare ca a survenit poate fi o suprapunere fara semnificatie patologica vizavi de branhie...din pacate, se pare ca pestele este condamnat 
desi nu sunt Doctor, se pare ca am nimerit o  ..iar ceea ce am spus eu in n* fraze chinuite , domnul doctor Calin a expus concis si la obiect in termeni medicali specifici.
multam fain Calin!
deci..mister rezolvat
|
"Acvariul nu este nimic mai mult decât un colt de natura plin de viata. Este o lume în continua miscare, care ne ofera posibilitatea de a cunoaste, observa si studia secretele unei lumi ascunse si fascinante.
Cei care iubesc natura, iubesc mai intai viata, apoi pe sine."
http://www.youtube.com/watch?v=D7MSHYMdHZs&list=UUxfp5BJGnBbRR1ZvAA-_S6Q&index=9&feature=plcp
http://s147.photobucket.com/albums/r283/crys1976_photos/ |
|
 |
vlad&raluca
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 01/12/2009 00:30:41
|
vlad&raluca
Junior member
IP:
|
Salutari si va multumesc tuturor pentru raspunsuri, a fost o surpriza placuta!
Temerile noastre confirmate, din pacate de toate raspunsurile din aceasta seara...
Stiu ca interesul veterinarilor prin Bucuresti nu este foarte mare pentru pestii de acvariu, si nu vad deocamdata cine s-ar baga la o operatie de extirpare a intregii branhii.
Mai presus de toate pun insa faptul ca pestele este deja slabit dupa o saptamana si jumatate fara hrana, depunand un efort imens pentru a respira. La Prima incercare de a indrepta branhia a pirdut si sange....in fine...cred ca sansele de a rezista operatiei sunt minime mai ales datorita starii lui actuale.
Asa cum spune si minnardy, sanse de vindecare de la sine nu exista, pestele este condamnat la moarte prin infometare la acest moment, de aceea am decis sa mai facem o incercare de repozitionare a branhiei, maine seara.
Nu am pregatire medicala si nu vreau sa chinui pestele, insa cred ca acesta este metoda cea mai putin traumatica, care, daca ar avea succes ar necesita un timp mai scurt de vindecare, si deci o sansa in plus, poate singura.
Voi reveni cu noutati....bune sau rele.
Va multumesc,
O Seara buna!
|
|
 |
vlad&raluca
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 01/12/2009 15:02:06
|
vlad&raluca
Junior member
IP:
|
Am vorbit la Fmv Bucuresti, cu medicul Cranganu. este privita cu scepticism o interventie chirurgicala pe un peste. Nimeni nu stie daca exista sanse de supravietuire fara o branhie.
Mai mult, mi s-a spus ca nu il vor putea anestezia si nu ii vor putea asigura un mediu steril... destul de sumbre asteptari..
Voi mai incerca sa vorbesc cu un alt medic diseara sa vedem se sfat ne da.
Si ca sa ingreuneze decizia interventiei din aceasta seara, pestele a inceput sa inoate si sa fie activ....
|
|
 |
Porcu
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 01/12/2009 15:07:09
|
Porcu
Faraonu'
![[Avatar]](/forum/images/avatar/506111854018ad6fd51f0.jpg)
IP:
|
vlad&raluca wrote:O branhie a pestelui era suprapusa, rasucita astfel incat incaleca 2 branhii vecine. Ceea ce ieri spuneam ca este inflamatie, erau de fapt filamentele de culoare rosie ale branhiei care se aflau in gura pestelui.
Nu stiu cum a ajuns intr-o astfel de situatie, probabil o lovitura puternica sub operculi a impins branhia care s-a rasucit trecand printre celelate, acesta nemaiputand manca, si respirand accelerat.
N-am mai auzit de astfel de probleme  si cred ca nici altii de p-aici. Asta mi se pare a fi cauza lipsei raspunsurilor, nimeni nu stie cum l-ai putea ajuta. Nu cred ca erau de folos vreo 15 replici in care lumea sa se mire de nenorocirea pestelui. Sint convins ca daca cineva avea un raspuns folositor, il scria  .
Daca inoata si e activ amina interventia. Si nu-ti fa probleme ca n-a mincat o saptamina sau doua, nu-i o problema.
This message was edited 1 time. Last update was at 01/12/2009 15:08:26
|
Poze: ... Poze cu plante |
|
 |
vlad&raluca
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 01/12/2009 21:25:29
|
vlad&raluca
Junior member
IP:
|
N-am mai auzit de astfel de probleme si cred ca nici altii de p-aici. Asta mi se pare a fi cauza lipsei raspunsurilor, nimeni nu stie cum l-ai putea ajuta. Nu cred ca erau de folos vreo 15 replici in care lumea sa se mire de nenorocirea pestelui. Sint convins ca daca cineva avea un raspuns folositor, il scria .
Sunt convinsa Porcu ca acesta este motivul "tacerii" pe acest topic, mai ales ca am rascolit internetul inainte sa postez si nu am gasit nimic. In orice caz reply urile de aici mi-au fost de ajutor, in sensul ca am restrans cautarea la doua optiuni. 1. repozitionarea fortata a branhiei si 2. extirparea branhiei, ambele cu consecinte necunoscute.
Daca inoata si e activ amina interventia. Si nu-ti fa probleme ca n-a mincat o saptamina sau doua, nu-i o problema.
Am hotarat sa amanam interventia cateva zile. Pestele se simte mai bine, in sensul ca a inceput sa inoate timid. Desigur nu se poate vorbi de mancare.
Am discutat asta seara cu un alt medic veterinar , dl Radu Ionescu(sper ca nu se considera reclama) care ne-a ajutat cu un alt animal. Dansul ne-a sugerat sa-l cautam pe veterinarul de la Gradina Zoo Bucuresti care ar efectua astfel de operatii. Nu ii cunosc numele, cabinetul, nici alte date despre dansul. Voi suna maine la zoo poate aflu ceva.
Daca cineva are vreo informatie il rog sa ne scrie!
Sper ca Medicul R. Ionescu sa fie fi dispus sa ne ajute daca cel de la Zoo ne va refuza, desi nu a mai facut niciodata asa ceva. De fapt asta si cautam, un medic entuziast, dedicat meseriei , care sa fie dispus sa incerce. Oricum alta sansa nu am.
|
|
 |
calin_gherman
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 01/12/2009 22:09:29
|
calin_gherman
Ultra High Member
IP:
|
Regret ca nu sunteti din Cj...colegii mei de la Acvariul USAMV lucreaza chirurgie pe pesti, chiar daca nu sunt medici vet ci ingineri zootehnisti; unul dintre ei e dezvoltat ceva manopere chirurgicale in cadrul phD-ului lui. Pot face anestezie, stiu sigur ca au deschis pesti cu dropsy carora le-a evacuat lichidul din cavitatea abdominala, am vazut suturi facute ei ei si mi-au placut. Ar putea macar incerca.
Anestezia la pesti nu e o mare filozofie; o fac cei care trimit pesti la distante mari, gen arifish.de...se pare ca folosesc tricaina, un anestezic special pentru pesti, cu dozare in apa.
Extirparea in sine nu e, de asemenea, o mare filozofie...capetele branhiilor, cele care se insera sus si jos au o structura oarecum cartilaginoasa; nu cred ca ar fi mare sangerare acolo; oscarii sunt pesti mari, se lucreaza relativ usor pe ei. Nu stiu insa cum ar trai cu o lama din aceea branhiala extirpata. Iar repozitionarea sigur nu va da rezultate.
|
|
 |
vlad&raluca
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 01/12/2009 22:31:31
|
vlad&raluca
Junior member
IP:
|
Medicul cu care am discutat parea familiar cu problema, in sensul ca ne-a sfatuit acelasi lucru, sa nu repozitionam noi lamela ptr ca va reveni invariabil in aceeasi pozitie. dansul spunea desemeni ca ar trebui sa incercam sa nu extirpam lamela ci sa o fixam cumva, nu retin termenii medicali imi cer scuze. Era insa retinut in a efectua operatia pentru ca nu are experienta pe pesti, ci cunoaste aceste lucruri doar in teorie.Totusi, am negociat ca daca nu reusim cu vetul de la zoo sa facem o incercare.
Anestezia inteleg ca nu ar fi o problema ci procedura in sine, sau mai bine zis reusita operatiei. Desigur nimeni nu poate garanta refacerea pestelui.
Ma tem ca nu am timpul necesar ptr un drum pana la Cluj din pacate, si cel mai important nu cred ca pestele ar rezista atat drum. Va trebui sa ma restrang la Capitala.
|
|
 |
calin_gherman
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 01/12/2009 22:36:28
|
calin_gherman
Ultra High Member
IP:
|
ci sa o fixam cumva
Oare nu se gandea la suturarea acelei lamele, de una invecinata, cu ceva fir resorbabil? Trecut catgut foarte subtire, prin partea cartilaginoasa a branhiei si suturata de invecinata, tot de partea cartilaginoasa a ei...dar asta tot un medic o poate face.
|
|
 |
vlad&raluca
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 01/12/2009 22:43:47
|
vlad&raluca
Junior member
IP:
|
Oare nu se gandea la suturarea acelei lamele, de una invecinata, cu ceva fir resorbabil? Trecut catgut foarte subtire, prin partea cartilaginoasa a branhiei si suturata de invecinata, tot de partea cartilaginoasa a ei...dar asta tot un medic o poate face.
Da! Cu siguranta la acest lucru se gandea dar nu si-a exprimat ideea pana la capat. A pomenit ceva de suturare in conversatie acum inteleg intentia. Ce spuneti de solutie? Poate il conving pe dansul sa o faca.
|
|
 |
calin_gherman
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 01/12/2009 23:03:19
|
calin_gherman
Ultra High Member
IP:
|
Pare a fi singura solutie...despre sutura branhiilor, am gasit pe net doar acest articol care face referire la sutura branhiilor la salamandra parca pentru a verifica autorii nu stiu ce...nu am avut rabdare sa-l citesc tot, dar poate va ajuta.
Filename |
sutura branhii.pdf |
Download
|
Description |
No description given |
Filesize |
1449 Kbytes
|
Downloaded: |
10 time(s) |
|