[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Probleme hepatus  XML
Forum Index » Pesti marini
Author Message
quaz
Membru de baza

IP:

georgemonda wrote:+1 domn koala.

??????????
quaz
Membru de baza

IP:

@Koala : nu ma grabesc cu inca un schimb de 200 l ca imi este teama ca deciclez tot acvariul. Saptamana viitoare.
edyr
Senior member

IP:

Cred ca ar fi mai bine sa faci schimbul de apa,sa nu ramai fara peste;in general bacteriile,din ce stiu eu,adera la suprafete, nu circula liber in apa in cantitati consistente.

BKA member 551-11
Romanian Killifish Association member 004
www.audiohifi.ro
[Email] [WWW] [Yahoo!]
georgemonda
Ultrahigh member
[Avatar]

IP:

eu in decurs de 8-9 zile cred ca am schimbat apa in acvariu de cel putin 4 ori pana ce am scazut salinitatea la 1009.
si nu sa deciclat acvariul. bacteriile in cea mai mare parte nu stau libere in apa.
quaz
Membru de baza

IP:

@edyr : ieri am facut un schimb de 200l, acu cateva zile am facut schimb de 100 l . Sincer, nu mai stiu ce sa fac. Vazand starea pestelui, nu sint tentat sa mai fac iar un schimb in urmatoarele cateva zile. Poate gresesc, dar boala pestelui nu cred ca a fost cauzata de starea apei ci de un angel fish pe care l-am bagat in acvariu acum vreo luna si ceva ( si care nu are nici pe dracu). In "prostia" mea ( pe care mi-o asum in intregime), acest peste (hepatus-ul) a crescut ce la 5-6 cm de cand l-am luat de la Pety la dimensiunile actuale fara sa ma intereseze calitatea apei.
De acord, calitatea apei este primordiala, dar cand bagi boala in acvariu poti sa ai apa super buna ca hepatus-ul mai ales (sau alti pesti mai sensibili ), tot se potcoveste, nu ?
Invatatura de minte, calitatea apei, in primul rand, acvariu de carantina in al doilea rand, obligatorii la mine de acum incolo. Si poate cei care vor citi acest thread vor invata din greselile mele, corectate de voi.
quaz
Membru de baza

IP:

Nu prea inteleg cum sa scazi salinitatea la 1009 schimband apa ?! Nu pregatesti la salinitate normala apa inainte sa o bagi in acvariu ? Si de ce ai avut nevoie sa o scazi la 1009 ?

This message was edited 1 time. Last update was at 15/04/2015 18:54:57

georgemonda
Ultrahigh member
[Avatar]

IP:

prin dilutie.elimini apa sarata si adaugi apa osmoza fara sare.citeste topicul meu,
la salinitate 1009 moare icht-ul.
koala
Batran si obosit
[Avatar]

IP:

quaz wrote:@Koala : nu ma grabesc cu inca un schimb de 200 l ca imi este teama ca deciclez tot acvariul. Saptamana viitoare.

Bacteriile stau pe nisip, pietre, sticla etc... NU in apa!
Prin schimbul de apa, tu elimini nitratii...

Boala nu e cauzata de apa nasoala, evident... insa, imunitatea pestilor este direct legata de calitatea apei.
O apa nasoala = pesti slabiti... care se imbolnavesc repede si care fac forme agravante ale bolii respective.

Eu am un hepatus, mare si frumos, care face grish cu regularitate... pentru ca apa e buna, pestele nu e afectat deloc.

@georgemonda: Nu amesteca lucrurile... tratamentul cu hiposalinitate trebuie facut minim 2 luni.

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
georgemonda
Ultrahigh member
[Avatar]

IP:

eu ii explicam cum scazi salinitatea si care afost scopul.
nu i-am recomandat nici un tratament.
kirucd
DIY Master
[Avatar]
IP:

koala wrote:Nici NOPOXu' si nici reactorul de biopellete nu fac minuni "peste noapte"!
Ambele procedee implica dezvoltarea unor colonii de bacterii (care halesc nitrati)... dureaza minim o luna, pana sa vezi rezultate clare.

Iti recomand sa mai faci un schimb masiv de apa, ca sa injumatatesti iarasi nitratii existenti.

La mine NOPOX-ul a facut minuni, am scazut nitratii, cand am ciclat bazinul, de la 100 ppm la 10 ppm in
10-12 zile. Schimbul masiv de apa presupune multa sare care e mai scumpa decat NOPOX.

Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page
quaz
Membru de baza

IP:

Hai ca am mai bagat ceva la cap, treaba cu sarea la 1009. Si hepatus-ul meu a mai facut Ich de doua ori. Prima oara s-a cam pus singur pe picioare ( i-am dat doar hrana cu spirulina si alge ), a doua oara l-am tratat cu Parasites halt. Dar voua vi se pare ca acum a avut Ich ?? Eu nu cred, a fost altceva fata de primele dati. Nu erau puncte albe, ulceratii. De fapt se vede in fotografii.

This message was edited 1 time. Last update was at 16/04/2015 07:24:43

koala
Batran si obosit
[Avatar]

IP:

"Treaba cu sarea la 1009" este ceea ce se numeste tratamentul cu hiposalinitate.
Eu am avut o incercare de-asta, povestita aici (sunt 10 pagini de citit): http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/26846.page

Hepatusul tau nu a avut gris (parerea mea)... sau, grisul a fost "basca, peste alte mizerii". La tine problema a fost legata de apa (de unde si gaurile din cap).

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
quaz
Membru de baza

IP:

Total de acord, Ricardo .
mugurel
Senior member
[Avatar]

IP:

Eroziunea capului si a liniei laterale la chirurgi apare ca urmare a carentei de vitamine.
Acestea pot fi aplicate in hrana sau prin incurajarea consumului de alge proaspete (caulerpa, grape etc.).

Asta din ce am citit, nu m-am confruntat (inca) cu asa ceva.
Dar ca tratament safe in acvariul populat am folosit cu succes in trecut Proto Marin Coral de la Aquarium Munster.

Nici frumos pâna la douazeci de ani, nici cuminte pâna la treizeci si nici macar bogat pâna la patruzeci nu m-am facut. Dar si sarac asa ca anul acesta, ca în anul trecut si ca de când sunt, niciodata n-am fost…(Ion Creanga).
[WWW]
quaz
Membru de baza

IP:

Reactorul de la Alex ( Elven ) a intrat in functiune....
ocean
Aquamaster
[Avatar]

IP:

mugurel wrote:
Dar ca tratament safe in acvariul populat am folosit cu succes in trecut Proto Marin Coral de la Aquarium Munster.

++ pentru Proto Marin Coral l-am folosit mai demult (ii uitasem numele) la tratarea white velvet-urata boala, foarte bun
[Email]
quaz
Membru de baza

IP:

Proto marin coral mi se pare ca este varianta care este safe pentru tot ce ai in acvariu, cel "intensiv" curata cam tot in afara de pesti. Nu stiu daca varianta "intensiv" curata si crevetii. Am in stoc doar varianta forte, si nu vreau sa curat cele 5-6 actinia equina si crevetele...
Am terminat tratamentul cu herbtana si lucrez la chimia apei, sa vedem mai departe...
quaz
Membru de baza

IP:

De curiozitate, stie cineva daca Proto marin intensiv omoara cleaner shrimp-ii ? Am citit ca problema Cryptocaryon-ilor se trateaza in mod eficace prin 3 metode in principal : hiposalinitate, tratament pe baza de cupru si mutarea pestilor in alt acvariu, toate metodele avand fiecare alt dezavantaj.
koala
Batran si obosit
[Avatar]

IP:

Problema cu grisul, lasand la o parte "procedeele complicate de vindecare a pestelui", este aceea ca bazinul ramane infectat.
Degeaba tratezi pestii, deoarece pestii se imbolnavesc iarasi in momentul in care ii bagi inapoi in display.

Un bazin ciclat, in care a existat gris, se "autocurata" doar DUPA o perioada de 70-80 de zile... in aceasta perioada acvariul trebuie sa fie gol (adica, fara pesti).
Grisul nu se ataseaza decat de pesti, deci coralii si nevertebratele se pot lasa in acvariu.
Intr-un acvariu cu gris, orice peste este un potential "purtator" (indiferent ca are, sau nu, semne de boala).

Hiposalinitatea:
- tratament eficace, dar lent... teoria spune ca pestii trebuie tinuti la apa "dulce" timp de 6-8 saptamani.
- aceste 6-8 saptamani incep abia din ziua in care nu mai vezi niciun parazit pe pesti.
- din cauza salinitatii mici, filtrarea biologica merge ca vai de ea... ca atare, trebuie sa fii cu ochii pe calitatea apei.
- hiposalinitatea omoara coralii si nevertebratele, deci nu merge aplicata decat in bazine fish-only.

Tratamentul cu produse pe baza de cupru:
- tratament foarte eficace... poate, cel mai bun remediu impotriva grisului. Dureaza cam 2-3 saptamani (depinde de produsul utilizat).
- e o otrava extrem de toxica!... un dozaj gresit duce la moartea pestilor. Afecteaza ficatul pestilor...
- depinzand de pesti, unele specii sunt foarte sensibile la cupru... asta inseamna ca trebuie sa ai bazine in care sa faci tratamentul personalizat.

Mutarea in alt acvariu - metoda transferului:
- presupune ca pestii sa fie mutati, la fiecare 2 zile, intr-un acvariu steril. Doar pestii, fara apa.
- se bazeaza pe ciclul de viata al parazitului... acesta nu are timp sa evolueze si sa se prinda iarasi de peste.
- presupune cel putin 2 acvarii spital, care sa fie dezinfectate la fiecare 2 zile.
- dureaza cam 2 saptamani, interval dupa care pestii sunt ich free.

Alte consideratii:

- unii pesti sunt extrem de sensibili la gris: leucosternumii, hepatusii, tangii (zebrasomele).
- daca apa acvariului e buna (parametrii sunt corecti), iar pestii sunt sanatosi si bine hraniti, atunci grisul nu este o problema... apare si dispare, fara efecte secundare.

This message was edited 1 time. Last update was at 18/04/2015 09:09:45

quaz
Membru de baza

IP:

Cum ma si asteptam de la Koala, o chintesenta a tot ceea ce am citit pe net ore intregi.
Un filtru UV crezi ca ar omora larvele in perioada scurta in care pleaca prin acvariu ?

Forum Index » Pesti marini
Go to: