Author |
Message |
valpangica
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 19/10/2008 15:15:28
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
|
valpangica
Junior member
IP:
|
Buna ziua in primul rind si ma bucur ca am reusit sa intru in acest Forum .
Am cumparat un acvariu cu capac , pentru copii . Citeva date despre el :
- capacitate 26 litri
- aerator
- incalzitor cu programare intre 20-26 grade
- termometru
- neon
L-am cumparat de la Carrefour si a avut toate instalatiile astea in el .
Pentru tratarea apei am cumparat - Tetra Aqua ( Aquasafe ) si Tetra Aqua ( Easy Balance ) + niste tablete de "Algizit" tot de la Tetra .
Am ajuns acasa - am spalat nisipul si pietrisul - foarte , foarte bine - am facut un substrat de vreo 3 cm - am plantat 3 plante naturale si 1 artificiala ( spalata si asta bine ) . Am montat aceesorile acvariului , care merg toate , am tratat apa cf. instructiunilor de pe flacoane si am umplut acvariul cu 25 litri de apa ( d ela robinet , dar tratata ) .
Am cumparat vreo 20 pestisori - dupa cum urmeaza ( si aici va rog sa ma iertati , la denumiri , dar nu sunt familiarizat ) :
- 2 sanitari
- 2 sanitari ( din cei care se lipesc de geam )
- 1 familie de gupi
- 1 familie de moli ( adica au culoarea neagra si am inteles ca asa le spune )
- 1 carasel mic
- 6 neoni
- 1 zebra
- 4 pesti portocalii uniform ( nu stiu cum le spune )
- 2 portocalii cu dungi ca zebra
De ieri si pina astazi - apa s-a colmatat - adica e neclara . Astazi am schimbat 1/2 bazin si tot asa arata .
De mincare le dau Tetra Min si Tetra Variety si eu zic ca nu am exagerat cu mincarea !
Rog sfaturi de la voi - ca nu mi-e clar nimic si nu vrea sa le stric bucuria la astia mici - mai ales ca au inceput sa le dea nume la pesti si sa-i intereseze la modul evident . E bucuria lor si nu vrea sa le-o stric pentru ca eu nu stiu ce am de facut . Plus tristetea daca moare vreun pestisor de asta mic si gingas .
Va multumesc anticipat si va rog inca o data sa tineti cont d efaptul ca am pesti de numai 24 ore .
|
|
 |
valpangica
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 19/10/2008 15:27:28
|
valpangica
Junior member
IP:
|
Am citit pe Forum ce inseamna , dar mi-e teama ca e tirziu - stii cum este cind bat copii din picioare ca vor pesti !
Spune-mi ce am de facut pe viitor , daca raul este deja facut . Las lucrurile sa curga si schimb apa din nou cind ? Il las asa in ideea ca o sa mai moara din ei si ce ramine - inseamna ca s-au adaptat ? Rog un sfat
|
|
 |
calin_gherman
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 19/10/2008 16:02:42
|
calin_gherman
Ultra High Member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/182e6c2d3d78eef40e5dac7da77a748f.jpg)
IP:
|
D-l vanator valpangica s-a facut si acvarist fortat...sau ma insel asupra userului?  Bine ai venit pe forum!
Ideal ar fi sa donezi urgent pestisorii care oricum, sunt mult prea multi si sa o iei de la zero cu ciclarea acvariuli. Altfel, s-ar putea ca actuala populatie piscicola sa decedeze si vei fi obligat sa o iei de la inceput! Daca vrei sa lasi lucrurile sa curga asa cum sunt, lasa-le....ca nu ai incotro. Dar tot redu drastic nr de pesti. Doneaza caraselul, ...dar mai bine zic invers: pastreaza sau neonii sau familia de guppy, plus sanitarii...si asa va fi mare inghesuiala. Si lasi acvariul sa se cicleze, putina mancare pestilor, schimbui de apa saptamanal, cam 4-5 litri, nu mai mult.
|
|
 |
valpangica
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 19/10/2008 16:31:28
|
valpangica
Junior member
IP:
|
Nu te inseli - sunt aceeasi persoana cu cel care finanteaza situl de vinatoare . Dar aici ma doare in suflet de pestii astia ! hai sa va mai zic o chestie - de cite ori le dau de mincare - maninca toti ca turbatii !! Din cite stiu eu - daca o vietate are ceva suferinta nu ii mai arde de mincare , dar la pestii astia - foamea e clara !
|
|
 |
valpangica
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 19/10/2008 16:33:10
|
valpangica
Junior member
IP:
|
Poate stiti pe cineva care sa-mi faca un acvariu de vreo 300-400 litri , si sa ma indrume profesional , pentru ca imi este clar - voi deveni acvarist . Copii sunt fierti , se scoala si noaptea sa vada ce face unul sau altul . La aia negri le-am spus "Dl si Dna Banel "
|
|
 |
calin_gherman
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 19/10/2008 16:44:13
|
calin_gherman
Ultra High Member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/182e6c2d3d78eef40e5dac7da77a748f.jpg)
IP:
|
Din pacate, primele zile de evolutie a unui acvariu sunt foarte bune, nimic nu da semne ca ar urma o catastrofa...pestii mananca, inoata fericiti, totul e sub control si minunat. Dar, totodata ei defeca, mai raman resturi alimentare prin acvariu...toate astea dau nastere la amoniac, iar ulterior lucrurile se complica cu nitrati, nitriti si alte bazaconii toxice ptr pesti. Si toate astea din cauza ca se sare peste perioada de ciclare si nu s-au format bacteriil denitrificatoare, responsabile de transformarea nitritilor in nitrati, folositi de plante.
Iar ca solutii, in acest moment, raman cele enumerate mai sus: reducerea nr de pesti, hrana mai putina, schimburide apa, curatenie in acvariu.
|
|
 |
Porcu
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 20/10/2008 08:53:08
|
Porcu
Faraonu'
![[Avatar]](/forum/images/avatar/506111854018ad6fd51f0.jpg)
IP:
|
Singura chestie pe care poti s-o faci e sa scoti pestii de acolo  . Fa-i cadou la cineva care are acvariu mare si echilibrat  . Poate ai vreun amic care-i poate tine in gazda o vreme ....... pina-ti faci acvariu serios. Sau da-i inapoi la magazin.
Fa orice numa' nu-i lasa asa, e chestie de timp pina incepe intoxicatia cu amoniac si decesele. Cind incepe n-o mai poti opri .......
|
Poze: ... Poze cu plante |
|
 |
valpangica
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 20/10/2008 16:44:44
|
valpangica
Junior member
IP:
|
Totusi eu am sa insist prin schimbarea a cca 50 % din apa la 2 zile si sa vad daca ii pot pastra in viata . Sau atasat copiii de ei prea mult ! Sper sa reusesc .
|
|
 |
LUPmic
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 20/10/2008 17:02:58
|
LUPmic
Senior member
IP:
|
Pai daca o tii una si buna pe a ta("Astazi am schimbat 1/2 bazin " "Totusi eu am sa insist prin schimbarea a cca 50 % din apa la 2 zile" ), de ce mai intrebi pe forum?
|
|
 |
viulian
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 20/10/2008 20:55:07
|
viulian
Aquamaster
![[Avatar]](/forum/images/avatar/0172d289da48c48de8c5ebf3de9f7ee1.gif)
IP:
|
valpangica wrote:Totusi eu am sa insist prin schimbarea a cca 50 % din apa la 2 zile si sa vad daca ii pot pastra in viata . Sau atasat copiii de ei prea mult ! Sper sa reusesc .
Eu cred ca s-ar putea sa reusesti :) datul pestilor ar fi solutia ideala (ca sa nu-i chinui), da' prins intre copii si pesti, e clara alegerea.
Din experienta, eu mi-am deciclat odata tot acvariul din prostie. Si era cam cum e al tau acum.
La ce am fost atent:
a) Am schimbat 20%-25% din apa zilnic, tratata cu Tetra Aquasafe (sau Sera Aqutan). Solutiile poti sa le pui si un pic mai concentrate decat zic ei, sa fii sigur ca nu mai e pic de clor (si amestecat bine).
b) Completat cu Sera Nitrivec (si Ammovec parca), cf. indicatiilor.
c) Tratat cu Tetra EasyBalance (cam la 2-3 zile)
d) Dat putina mancare la pesti (adica sa nu ramana in plus, caci mancarea descompusa creste concentratia de toxine si nu ai inca bacteriile care sa consume aceast surplus).
In principiu, daca ai avut noroc de pesti sanatosi, s-ar putea la final sa nu ai nici o problema :) cu ei. Dar asteapta-te totusi si la unele victime (si de recomandat copii sa nu vada pestisorii morti, eu si adult si mi-a picat fata prima data).
Success!
|
|
 |
Porcu
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 21/10/2008 08:48:22
|
Porcu
Faraonu'
IP:
|
valpangica wrote:Totusi eu am sa insist prin schimbarea a cca 50 % din apa la 2 zile si sa vad daca ii pot pastra in viata .
E posibil da' putin probabil sa reusesti, e foarte probabil sa-i dai peste cap cu asemenea schimbari de mediu.
Nu cred ca-i bine pentru copii sa inceapa acvaristica cu un acvariu ghiveci cu specii de pesti cu cerinte de mediu total opuse.
Nu te putem ajuta sa tii acvariu pe linia de plutire incalcind reguli clare stabilite de altii mult mai destepti decit noi cu mult timp inaintea noastra.
|
|
 |
mosu
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 21/10/2008 15:01:06
|
mosu
Administrator
![[Avatar]](/forum/images/avatar/c81e728d9d4c2f636f067f89cc14862c.jpg)
IP:
|
- capacitate 26 litri ?!
de ce te obosesti? ii bagi intr-o galeata mai mare
banii dati pe extra pesti mai bine ii dai pe echipamente, acvariu mai mare si pe timp de studiu
De ce oare unii pun intrebari doar in speranta ca greselile le sunt iertate? Sau sa-i asiguram ca procedeaza .. acceptabil? Sau de ce?
Daca ai venit aici ca sa inveti, atunci e bine sa asculti. Daca stii deja toate astea, sau te sfatuieste altcineva mai bine, de ce te mai obosesti sa intrebi?
Stiu ca demersul initial este foarte bun (sa oferi copiilor o bucurie, un mod placut de a face educatie inr-un alt domeniu sau ca divertisment / preocupare nobila). Stii probabil ca ai facut niste greseli: indreapta-le, nu le ascunde (doar esti model pentru copii).
Oamenii care raspund aici sau care citesc, o fac ca sa te ajute, nu ca sa aibe motiv de galceava  . Desigur ca poti face cum crezi...
Mingea e la tine.
|
|
 |
valpangica
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 25/10/2008 20:41:48
|
valpangica
Junior member
IP:
|
Mai baieti imi pare rau ca va supar - dar vad ca sunteti un soi de casta - gen mormoni - care nu accepta noi veniti . NU mi-a murit nici un peste , sunt bine mersi - apa e cristal , si o sa incep sa o schimb la 1 saptamina , copii sunt fericiti , samd . Sunt sigur ca sfaturile voastre au fost bine intentionate , dar genul de aprecieri cu galeata ( de parca toata lumea trebuie sa aiba acvarii de 500 lirti ) , pestii vor muri sau nu se vor inmulti , mai bine ii dai de pomana , samd - au fost nelalocul lor. M-a sunat un prieten vanator din Constanta care creste scalari de vreo 20 ani si mi-a zis sa stau linistit , ca daca schimb apa la 2 zile in aceasta perioada si nu le dau mult de mincare - vor trai - lucru care s-a intimplat . Era simplu si pentru voi sa spuneti acelasi lucru , fara sa va dati ochii peste cap si va umpleti de fitze , de parca toata lumea este biolog marin sau de apa dulce din nastere !  Oricum multumesc .
|
|
 |
valpangica
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 25/10/2008 20:43:14
|
valpangica
Junior member
IP:
|
viulian wrote:
valpangica wrote:Totusi eu am sa insist prin schimbarea a cca 50 % din apa la 2 zile si sa vad daca ii pot pastra in viata . Sau atasat copiii de ei prea mult ! Sper sa reusesc .
Eu cred ca s-ar putea sa reusesti  datul pestilor ar fi solutia ideala (ca sa nu-i chinui), da' prins intre copii si pesti, e clara alegerea.
Din experienta, eu mi-am deciclat odata tot acvariul din prostie. Si era cam cum e al tau acum.
La ce am fost atent:
a) Am schimbat 20%-25% din apa zilnic, tratata cu Tetra Aquasafe (sau Sera Aqutan). Solutiile poti sa le pui si un pic mai concentrate decat zic ei, sa fii sigur ca nu mai e pic de clor (si amestecat bine).
b) Completat cu Sera Nitrivec (si Ammovec parca), cf. indicatiilor.
c) Tratat cu Tetra EasyBalance (cam la 2-3 zile)
d) Dat putina mancare la pesti (adica sa nu ramana in plus, caci mancarea descompusa creste concentratia de toxine si nu ai inca bacteriile care sa consume aceast surplus).
In principiu, daca ai avut noroc de pesti sanatosi, s-ar putea la final sa nu ai nici o problema  cu ei. Dar asteapta-te totusi si la unele victime (si de recomandat copii sa nu vada pestisorii morti, eu si adult si mi-a picat fata prima data).
Success!
Tie iti multumesc pentru sfaturi - asa am facut si uite ca pestii traiesc ! Mersi prietene .
|
|
 |
Dolly
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 25/10/2008 20:50:31
|
Dolly
Dust in the wind
![[Avatar]](/forum/images/avatar/a34bacf839b923770b2c360eefa26748.jpg)
IP:
|
De ce e nevoie sa jignesti aitia oameni care au vrut doar sa te ajute? Poate ca suntem o familie, dar mormoni in nici un caz.  Si toti care se inscriu aici sunt primiti cu bratele deschise si cu un sfat bine intentionat. Aici nu e vorba de fitze, figuri si alte lucruri de genul acesta.
Si sa stii ca esti bine venit in continuare!  :-)
|
|
 |
andras
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 25/10/2008 20:58:42
|
andras
Senior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/1057089645475cb5a7c014d.jpg)
IP:
|
Nu te supara,dar nu cred ca Iulian a vazut cati pesti ai tu acolo in vreo 2o de litri, fiindca alfel nu putea sa-ti dea un astfel de sfat.
Eu n-am atatea pesti in 25o de litri. Poate temporar nu arata semne de imbolnavire, dar iti zic ca esti la marginea parapastiei. In curand o sa se produca dezastrul.
Nu-ti vrem raul, nu vrem sa-ti ti se acrasca sufletul cand vei vedea pestii murind unul dupa altul. Si nu vrem nici pesti sa sufere. 2o de litri sunt pt cateva pesti mici, trebuie sa te obisnuiesti cu gandul acesta.
|
galeria mea |
|
 |
viulian
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 26/10/2008 00:39:30
|
viulian
Aquamaster
IP:
|
Mie tot topicul (la inceput) mi s-a parut unul matur. Sau cum sa zic. valpangica a pus problema foarte sincer "baieti, am comis-o, stiu, dar pentru copii trebuie sa fac orice sa salvez."
Si chiar daca pentru toata lumea era clar ca a gresit, mai bine o mana de ajutor... acuma sincer, vorba aceea: sa arunce cu piatra cel care n-a gresit :)
Am uitat sa postez si raspunsul la un post de mai devreme..
valpangica wrote:
"si o sa incep sa o schimb la 1 saptamina "
Un mic sfat - daca ai putea sa mai ai rabdare putin si sa nu sari brusc sa schimbi apa la saptamana. Ce s-a intamplat la tine in acvariu a fost un tratament puternic pentru a tine concentratiile nocive reduse.
EasyBalance scade nitratii, schimburile de apa dese la fel. Daca o sa sari treci sa schimbi la o saptamana fara sa mai ajuti si tu la temperarea concentratiilor, bacteriile nu vor avea 'forta' sa o faca ele, nu inca.
Asa ca lasa-le loc sa se inmulteasca un pic - ma refer aici ca totusi sa schimbi nu la 2 zile, ci la vreo 3 de data asta, apoi urmatoarea schimbare la 4 zile, samd.
Si oricum, daca vezi probleme la pesti, rupi ritmul, si schimbi pe loc.
|
|
 |
Porcu
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 26/10/2008 03:04:34
|
Porcu
Faraonu'
IP:
|
valpangica wrote:dar vad ca sunteti un soi de casta - gen mormoni - care nu accepta noi veniti .
Imi pare rau pentru tine daca ai o astfel de perceptie despre noi la citeva zile dupa ce ne-ai gasit  .
valpangica wrote:M-a sunat un prieten vanator din Constanta care creste scalari de vreo 20 ani si mi-a zis sa stau linistit , ca daca schimb apa la 2 zile in aceasta perioada si nu le dau mult de mincare - vor trai - lucru care s-a intimplat .
Atunci de ce ne-ai mai cerut parerea? Ideea de a da mincare pestilor doar cit sa supravietuiasca se practica in multe petshopuri. Rezultatu' e ca apa din acvariu ca fi curata si ca pestii devin impiliti, nu-si vor afisa culorile cu care i-a inzestrat natura, vor fi sensibili la boli, slabi ....... si in timp (nu foarte tirziu) vor muri. Da' de ce vorbesc io prostii, prietenu' tau vinator stie mai bine.
valpangica wrote:Era simplu si pentru voi sa spuneti acelasi lucru , fara sa va dati ochii peste cap si va umpleti de fitze
Nu inteleg de ce noii veniti trebe sa ne jigneasca  dupa ce le dam sfaturi.
Incearca sa intelegi ca nu asta e acvaristica pe care o promovam aici.
Si eu cresteam si inmulteam scalari acum 20 ani  . Erau d-aia semi-albinosi, destul de rari in vremea aia. Acuma am citiva scalari salbatici, popular denumiti peruvian altum. Cresc si inmultesc discusi. Asta face cuvintu' meu sa aiba greutate?
|
|
 |
valpangica
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 31/10/2008 18:17:10
|
valpangica
Junior member
IP:
|
hai sa va mai spun ce am facut - fara emotii si remuscari - am mai luat un acvariu de 126 litri si l-am ciclat cu bacterii timp de 4 zile - am mutat cite 4 pesti pe zi in acets acvariu mare si la final - cindau ramas numai sanitari pe fund m0am trezit cu 3 alevini in acvariul ala vechi - la car etoti imi sugereau nenorocirea !! Nu mi-a murit nici un peste , basca am si 3 pui  Fara gluma , am eu bulan sa nu imi moara pestii sa ce se intimpla ?
|
|
 |
viulian
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 31/10/2008 19:10:00
|
viulian
Aquamaster
IP:
|
Stii, li se spune pilotilor de avion cand incep meseria: vezi ca vi se vor da doi saci. Unul de noroc, plin, si al doilea de experienta, gol. Ideea e sa-l umpli pe al doilea pana nu se termina primul.
Cam asa poate si aici :) poate ai fost norocos - multi incep ca tine, dar poate nu au aceiasi motivatie sa tina pestii in viata si sa schimbe apa des, si sa dea banii pe solutii, samd.
Pur si simplu il lasa acolo, si dupa aceea se vaita ca acvariul o duce rau si ce sa faca ?
A fost si noroc si dedicare :) in cata proportie insa, nu stiu.
|
|
 |
|