[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Astronotus ocellatus  XML
Forum Index » Cichlidae
Author Message
gabriel91
Member
[Avatar]

IP:

Ce memorie domnule....ce memorie

Spunem 1% din tot ce gandim, din 1% jumate mintim!
[WWW]
koala
Batran si obosit
[Avatar]

IP:

Plm, e articolul scris de mine.

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
dan-iulian
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Bazin nou 650 l... si in sfarsit... 2 oscari: unul mic (11-15 cm) si unul mare (25-30cm-14 luni).
Mi-am dorit pereche. Dar pentru ca bazinul precedent avea doar 260l ... De acum incolo incercam.
As putea-o lua de la inceput cu cativa maruntei, dar nu se poate, Aurel (red) este deja membru de familie de mai bine de un an asa ca lui trebuie sa-i gasim pereche... si nu stiu cum sa fac. Nu stiu daca-i baiat sau fata.
Am capatat acum 3 luni un pui... e simpatic, creste frumos, dar e bumbacit constant de catre cel mare, nu cu rautate, adica nu-i vanat ci doar cand ii sta in cale. La mancare nu-i batut, o impart ”frateste”, adica una tie 2 mie.
Daca nu ies pereche si sunt putine sanse dupa cum vad deocamdata..., cum sa procedez... sa mai iau 2-3 la cresa? Dar daca nici asa nu iese? Aurel (Aurica?!) trebuie sa ramana in familie.
Poate maestrul Koala are vreu sfat?
Ape limpezi.

[Thumb - DSC_3796l.jpg]

[Thumb - DSC_3744l.jpg]

Suma viciilor ramane constanta.
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/44793.page#p398491
dan-iulian
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Asa. Baiat sau fata? !
Am citit de mi-au sarit capacele... stiu ca-i greu sau poate eu is greu de cap...
Multumesc anticipat oricui isi pierde vremea sa raspunda...
[Thumb - DSC_0057.jpg]

[Thumb - DSC_0065.jpg]

koala
Batran si obosit
[Avatar]

IP:

Pur si simplu, nu se vede nici o papila... deci, inca n-avem pronosticuri de dat.
Ca idee generala:

- pestii mari nu agreseaza (la modul violent) pestii mici... bumbaceala de acum e doar un fel de a spune "bah, eu sunt seful aici!".
- daca nu stii sexele dinainte, nu prea ai cum sa faci altceva decat sa astepti ca pestii sa se-aleaga intre ei.
- asta presupune sa ai un numar de 2-4 bucati, cam la aceeasi marime... astepti si vezi care se combina. O sa-ti dai seama ca-s pereche (umbla impreuna si "le casuna" rau pe ceilalti).

Doi astronotusi care cresc impreuna (si se obisnuiesc, unul cu celalalt) pot convietui chiar daca nu-s pereche... pot sa fie 2 masculi / 2 femele si sa traiasca in armonie.
Daca vrei "pereche", atunci e obligatoriu sa ai mai multi pesti... ca sa ai sanse mai mari si ca ei sa se poata "alege" singuri.
Poate ai noroc si pestii tai sunt de sexe diferite... fiind doar ei in acvariu, cu siguranta ca se vor cupla. Dar n-ai de unde sa stii, acum!

In concluzie, daca vrei musai-musai sa ai o pereche viabila, atunci mai cumpara inca 2-3 pui... astepti sa creasca (6-12 luni), astepti sa se aleaga o pereche si apoi ii dai pe ceilalti.

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
dan-iulian
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Multumesc Koala pentru sfaturi.
Aurel, oscarul red a crescut in comunitate si intr-un acvariu plantat, acum ajuns in casa mare se comporta bine cu ceilalti si de 2 luni nu mi-a stricat nimic, n-a rupt o frunza, severumul imi mai papa mugurii de anubias. Sunt situatii cand se retrage din fata unui mascul severum red spoted si chiar a unui salvini. S-a impacat si cu un pleco imens (cca. 35 cm). Ca sa nu mai vorbesc de un somotel mustacios care il face un fel de toaleta zilnica pe corp. Am crezut ca va fi busit, se pare insa ca oscarului ii place, e ca si cum ar sta la scarpinat...
Nu a fost niciodata prea agresiv cum citesc pe aici ca se mai intampla. Eu l-am invatat sa ia mancare dintre degete, imi soarbe ramele si sta pe loc sa-i mai pice.
I-am dat de multe ori creveti decorticati- pur si simplu nu-i plac... nu-i mananca decat in situatie de foame extrema...
I-am mai dat de cateva ori ficat de pasare - se pare ca e o delicatesa pentru el... o fi bine sa-i mai dau?

Am sa mai astept sa mai creasca ala micu. Intre timp poate voi gasi cativa pui frumosii, mai am un acvariu de 200l, deocamdata ocupat cu severumi in carantina. E unul red shoulder cu albeata pe ochi, ciufulit si batut - asa l-am cumparat (stiu nu trebuia, dar l-am vrut fiul meu neaparat si n-am gasit altul). Il tratez de vreo 7 zile...cu retetele de pe forum, sper sa rezolv cat de repede si sa eliberez casa. Daca stiti careva, undeva niste pui de oscari (extra: red tiger, red sau albino) nu exitati sa-mi dati un pont. Va rog.

Ape limpezi.

koala
Batran si obosit
[Avatar]

IP:

Da-i sa manance tot ce-i place... ficatul e in regula.
Pentru pui de astronotus, incearca sa suni la Coralis (http://www.coralis.ro/contact/).

dan-iulian
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Multumesc. Am fost la Coralis saptamana trecuta... aveau cativa oscari intr-o stare jalnica... nu mi-au placut. Am comanda de severumi si salvini la ei de anul trecut... am si sunat de cateva ori. N-am nici astazi vreun orizont. Pana la urma am gasit tot la colegii de pe forum... pe ”pile si relatii”.
Magazinul era arhiplin de discusi... frumosi, poate asta cere piata, da ios taran si vreau chesti mari, cu ochi mari si care manca mult.
Eu pe al meu red l-am gasit acu vreun an si jumatate singur si trist intr-un petshop din Pitesti... pierdut printr-un auchan, nici nu stiau ce e dihania aia maro. Scria pe bazin ”ciclide africane mix”! N-am inteles unde era mix-ul... Norocul meu ca aveam vagi cunostinte si citisem intamplator, cu ceva vreme in urma Biblia ”astronautilor” (zice fiul meu)... si ca sa fiu sincer nu ma gandisem ca voi putea tine asemenea namile... (Eu am prins microbu prin clasa a II cu borcanu de muraturi, cu 2 gupy si 2 xipho si in 30 de ani evoluasem la 200 l max.).
Cand l-am vazut, a fost dragoste la prima vedere. N-am mai gandit ce balaur se va face... ca-mi va strica linistea de duminica si imi va umfla factura la apa. L-am pus la punga pe loc, am lasat vreo 30 de lei la casa, s-am fugit cu el acasa fara pauza de sofat. Dupa ce a crescut boieru si s-a demostrant ca 120cm lungime acvariu nu-i ajunge sa se simta bine, am primit aprobare si indemnuri familiale (ba chiar si pusculita lui fiu-meu) sa marim lacul...
Apropo, mai are careva oscar red?! Sic!

Acvariu comunitar: 180x60x60. Inventar: 2 oscari, unu mic, uratel, si unu mare si frumos, 1 mis Salvini tricolor, 3 severum gold si 1 red spoted, 1 pleco, 1 green (mic) si 2 verisori blue acara basca 2 gusati meki...
La crescut: 7 JD si 2 EBJD.
Ne-a cam luat valu! In curand voi dona-vinde, daca am cui... Ha!
Sa ma iertati ca m-am lungit... dar mi s-a terminat tutunul si trebuie sa-mi tin mainele ocupate cu ceva!
Ape limpezi!

gabriel91
Member
[Avatar]

IP:

Poate reusim sa punem de-o gradinita la Targoviste nici eu n-am pereche, suntem cam in aceiasi situatie, si eu am unul mare si doi mai micuti, insa la mine sunt cam agitate apele, zilele trecute unul din cei mici si-a luat bataie rau de tot si a ramas fara coada aproape...atasez si niste poze cu batausul si cu victima...
[Thumb - 13153444_902642899847059_2082560244_n.jpg]

[Thumb - 13183242_902651099846239_580867487_n.jpg]

[WWW]
dan-iulian
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Salut Gabriel,
Ma bucur nespus sa aflu ca mai sunt oscari la Targoviste. Brava. Poate ne vedem la o cafea mai schimbam impresii. Facem un club.
Ala micu ciufulit isi revine repede. Papa bun sa aiba.
Am avut aceeasi problema (oscar mare cu unul mic).
Timp de mai bine de o luna ala micu a mancat papara zilnic, arata mult mai rau decat al tau. Am fost convins ca-si da duhu.
In ultimele 2 saptamani s-a produs o schimbare majora: se tolereaza reciproc, mananca impreuna apoi trece fiecare in coltul lui de acvariu. Ala micu a invatat sa-l evite pe sef. E drept ca ala micu nu mai e asa mic a crescut in 5 luni de la 3-4 cm la 14-15cm, dar oricum nu se pune cu sefu care e cel putin dublu. Am mai facut o smecherie: am plantat 2 buturugi mari si una plutitoare dupa care se pot invarti fiecare fara sa se intalnesca tot timpul (lungime acvariu 180cm, latime 60cm). Au mai aparut si alti locatari. Acum sunt 4 severumi mari care se invart tot timpul si distrag atentia - insa nu sunt niciodata atacati de oscari. Am marit doza de haleala (au aparut ramele) probabil toate au contribuit la instaurarea pacii... sper sa fie de durata.
Ala micu de cate ori lua bataie avea rani masive - in 2 zile se regenera fara urme... se vindeca pe o parte, era busit pe ailalta... a fost de groaza...
Acum, sincer, nici nu mai tin mortis sa iasa pereche. Zic mersi ca se inteleg. Nu eram foarte incantat de culoarea astuia mic... e un clasic cu oranj as fi vrut un albino sau un tiger red...Acu nu mai zic nimic e frumos ca s-au impacat, in plus a fost botezat de fiu meu Haplea si declarat proprietate! Voi reveni cu poze.

Apropo. Am vazut ca lucrai la un acvariu mare. Am 2 perechi de JD cu gene electrice alese, sunt nevoit sa cedez una pereche... am doua acvarii blocate, una din perechi a depus si a trebuit sa scot tot de acolo... Am nevoie de spatiu pentru niste pui de severum comandati...
Daca te intereseaza - tel meu 0742171115.
Ape limpezi.

gabriel91
Member
[Avatar]

IP:

Va salut! Cu mare drag discutam la o cafea! Bazinul mare e inca in lucru, stiti cum e, multa munca, bani putini, asa ca din pacate nu pot sa va ajut cu perechea de JD...

[WWW]
dan-iulian
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Update.
Oscarii au inceput sa danseze... Ala micu (Haplea) se tot da pe langa ala mare si nu vad sa mai fie batut ci doar atins prieteneste cu gura mare. Nu se iau deloc bot in bot...
Sa fie semn de pereche? Vom vedea.

Gabriel mai tin perechea de JD (au depus alataieri) inca nu mi-a sosit severumii comandati, m-au amanat pana pe 7 iunie. Oricum pastrez acvariul in functie sa nu se decicleze. deci poate...
La perechea cealalta am pui de o vreo saptamana si mi-au trait destui sunt cat urechile acului.
[Thumb - momente-de-tandrete.jpg]

dan-iulian
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Update. Oscarii mei sunt baiat si fata. Cei de mai sus. Aurica este dupa toate semnele fata... iar Haplea e baiat (prietenii stiu de ce!). Au inceput sa danseze. Inoata unul pe langa altul cu unduiri de frunza-n apa, mici pupaturi pe corp, un dans lent, superb. Dupa ce am vazut prin posturile lui Koala imi miroase a pereche ! Nu-mi vine sa cred ce bafta am... 2 oscari luati separat de mici, unul acum vreo 2 ani si unul pe 3 ianuarie. Astazi inoata impreuna si freaca o piatra!

koala
Batran si obosit
[Avatar]

IP:

Sa fie intr-un ceas bun!

dan-iulian
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Haplea se doreveste baiat iar Aurica - fata. I-a apucat amorul, inca nu s-a finalizat... 2 saptamani si inca n-au iesit oua...
Am si dovada filmu:

Scuzati calitatea nu ma pricep la filmari...
Nu-mi iese nici inserarea. Poate ma ajuta admin.

by koala: Am rezolvat linkul.

This message was edited 3 times. Last update was at 22/09/2016 11:28:00

koala
Batran si obosit
[Avatar]

IP:

Foarte misto au crescut, felicitari!

- DA, dupa toate semnele, ai o pereche formata... si eu cred ca Haplea e mascul, deoarece ei incep si "pregatesc" cuibul" cu multe zile inainte de depunerea efectiva a icrelor.
- in ziua in care o sa vezi ca femela scoate papila "la inaintare", sa stii ca or sa depuna... pana atunci, nu!
- la mascul, papila poa' sa fie vizibila cu zile intregi inainte de depunere...
- Aurica aia are o culoare misto, imi place! ... la mine e invers, masculul este foarte mare iar femela inca nu e matura dpdv sexual.

dan-iulian
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Multumesc Koala, ai tai sunt de poveste, am vazut filmuletele si chinurile prin care ai trecut, imi pare sincer rau.
Da, Haplea a scos ”utilajul” la inaintare, doamna inca nu.
E cam inghesulaia acolo, trebuie sa mai imputinam efectivul. Stiti cum e. Imi plac toti si nu ma indur nici de JD nici de severumi (mai sunt 2 galbeni erau ascunsi la filmare), GT abia a inceput sa-si arate culorile, iar salvinica e ”mascota” si mai e un pleco (mare) ce va pleca cat de repede (masina de rahat - mi-a scos peri albi). NU VA LUATI PLECO NICI CADOU!!! E aratos si foarte interesant, dar produsele dumnealui sunt munti de rahat nesolubil.
Revin cu poze cu oua!!! Sper!

Dan P
Ultrahigh member
[Avatar]

IP:

Faini faini!
[WWW]
koala
Batran si obosit
[Avatar]

IP:

dan-iulian wrote:... E cam inghesulaia acolo, trebuie sa mai imputinam efectivul...

Si eu cred ca e cam inghesuiala la tine.
Cel putin, exemplarul ala de severum galben arata tare speriat (aripioarele stranse pe langa corp).

dan-iulian
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Mda. Clar. Severumul din film e Pistruiatu (red spotted)! A facut pereche cu femela de salvini ... depuneri la activ. Si am o filmare interesanta pana sa-i apuce pe oscari dragostea... arata si baziul altfel:

by koala: Hai, ca l-am reparat si p-asta!

This message was edited 2 times. Last update was at 23/09/2016 08:21:30

Forum Index » Cichlidae
Go to: