Nene, care n-aveti un batran... faceti rost!
Am fost cuminte si am ascultat la Koala. Am imputinat efectivu! Am mai mutat, am mai dat... Cel mai mult plang dupa pleco Era foarte interesant, pacat ca is tare ”cacaciosi” (ma scuzati).
Acum au ramas :
1. Vedetele, evident! Haplea si Aurica.
2. 1 severum golden (vreo 12 cm)
3. 1 JD (vreo 12 cm) (va pleca si asta)
4. 1 GT (vreo 13 cm)
5. 1 Blue acara (va pleca cat de repede si asta)
6. 2 femele, nigro albino - nu pot sa-i prind... Care doriti nu ezitati....
Concluzii: Oscarii nu mai alearga bezmetici sa-si pazeasca cuibul. Sunt mai concentrati la treaba lor cu ”frecatul” pietrei. Poate reusesc sa termine ce au inceput de vreo 2 saptamini... si o sa gasiti pui la donatii!!! Fatele care au mai ramas s-au retras intr-o parte, iar oscarii si-au tras o zona de vreun metru si ceva in care nu mai intra nici mana mea (am bagata labuta in acvariu sa mut un pic pietroiu si-am luat cateva zdravene peste degete).
Ape limpezi si multumiri.
Acu intreb si io, tot la ai batrani!
Langa ciortani in 180x60x60,(filtrare fluval fx6) as mai putea totusi tine ceva? poate severumi?
AM OOOUUAAA ... din septembrie astept sa vad ceva pe chiatra aia...
In seara asta au rezolvat. in film sunt putine abia incepusera... am stat ca la Animal Planet vreo 2 ore cu ochii pe ei.
dovada:
by koala: Am aranjat linkul. Acu' merge.
This message was edited 1 time. Last update was at 04/11/2016 05:34:13
Acu ramane de vazut daca voi reusi sa am si cativa pui... Multumesc Koala pentru multele sfaturi primite de-a lungul timpului, rezultatul de azi e si vina matale
koala wrote:Sa fii iubit! De asta suntem aici, ca sa impartasim experiente, bucurii si necazuri... hai cu puiiiii!
Misca puiiii, au eclozat azi. Inca nu inoata, probabil maine. Is multi tare, ce naiba le-oi da de haleala... niste galbenus de ou? N-am artemii ... si nici n-am de unde lua. Altceva? Idei?
In primele 2-3 zile se hranesc cu ce au ei in sacul vitelin... apoi ies "la zbor".
Nu te stresa, ca pun gura pe orice gasesc de mancare... hrana pentru adulti, sfaramata intre degete si inmuiata in apa (ca sa se duca la fund).
Galbenusul de ou strica apa, asa ca ai grija cu el. Ar fi buna niste Artemia eclozata (vie sau congelata)... se gaseste si hrana speciala pentru pui.
koala wrote:Sa fii iubit! De asta suntem aici, ca sa impartasim experiente, bucurii si necazuri... hai cu puiiiii!
Misca puiiii, au eclozat azi. Inca nu inoata, probabil maine. Is multi tare, ce naiba le-oi da de haleala... niste galbenus de ou? N-am artemii ... si nici n-am de unde lua. Altceva? Idei?
Sunt cam botos Au depus de 2 ori.
Cand a iesit la inot prima serie a trebuit sa plec. Am primit poza pe mail de la ai mei. Puii au rezistat o zi si ceva inotand cu parintii, pe care i-a apucat nebunia, s-au batut, puii au disparut toti.
A doua serie s-a intamplat aproape la fel, a trebuit sa plec, cand m-am intors am mai gasit vreo 20 care au disparut si astia in decurs de o zi... fara motive aparente. Inotatu frumos cu parintii, dar dispareau unul cate unul.
De ieri am stins lumina, nici nu-mi vine sa ma uit la ei, dupa ce au pierdut puii s-au batut ca chiorii.
Sunt asa de imbufnat ca nu mi-a venit sa povestesc.
Caut explcatii. Una posibila ar fi masculul foarte tanar are cam un an, a doua la care ma gandesc ar fi o ciuperca (am remarcat pe inotatoarea femelei un gem de albeata) - n-am tratat cu nimic acvariul si n-am avut pana acum nici macar gris.
Mi-a ramas poza de mai jos.
P.S. in acvariu mai este (temporar) o pereche de JD Ionel si Marioara care au avut si ei pui in acelasi timp - si la ei s-a intamplat la fel. Nu au mancat puii oscarilor - m-am uitat 2-3 ore la ei. Se retrasera intr-un colt dupa o buturuga imensa si nu ieseau de acolo, erau prea ocupati.
De asta ma gadesc ca esa posibila o boala. Perechea de JD a avut mai multe randuri de pui si sunt mici nu fac nici pe departe fata oscarilor (14cm masculul).
Asta este.
La multi ani Romania!
This message was edited 2 times. Last update was at 01/12/2016 11:48:43
dan-iulian wrote:... Sunt asa de imbufnat ca nu mi-a venit sa povestesc...
Le-ai lasat lumina aprinsa noaptea?... ai "moon light" la acvariu?... o veioza? O lampa pe hol, ceva?
Pentru ca, daca-i lasi noaptea pe intuneric, parintii se pot speria (zgomote, lovituri, trepidatii, ceilalti pesti, etc).
De la sperietura ajunga sa-si manance puii... de asemenea, e posibil ca ceilalti pesti "sa mai culeaga" din pui, la adapostul intunericului.
Nu trebuie sa te ingrijorezi, ai o pereche viabila si fertila.
O sa vina si puii, stai linistit! Pestii sunt foarte reusiti, ca si distributie a culorilor!
PS: Daca o sa vrei (vreodata) sa renunti la ei, cauta-ma.
Da. Stiu... Aveam problema asta cand avem hoplo si pleco... am moonlight albastru si le-am lasat o bara de leduri calme, aprinsa toata perioada.
Am schimbat acum 60 % din apa, am pus niste verde de malachit, am dat drumul si la pompa de aer, desi am duzele de la fluval fx6 pe post de pompa de valuri (in sorb am pus acum un burete sa elimin si riscul asta), mai am un intern fluval u4 care face si el agitatie la suprafata.
Le-am aprins si lumina de baza si sunt mai linistiti, inoata impreuna nu se mai bat. Cred ca au obosit sunt franjuri Voi scoate cat de repede si perechea de JD (acvariul lor e carantina pentru cateva ciocolate care vor ajunge in noul 160x60x60 cu cativa severumi), desi, repet, nu cred ca asta a fost problema.
Multumesc. Sa vedem poate ii apuca din nou Acum sunt cuminti.
S-a intamplat. A 3-a depunere.
Oscarii au ramas siguri in acvariu. Au eclozat icrele, parintii cuminti si grijulii. Dupa 3 zile au iesit puii la inot si a inceput iarasi bataia. masculul a devenit agresiv si-a batut femela pana la epuizare... se vede in poza cum arata...
Am separat masculul. Femela si-a revenit si de ieri are grija de puii.
Nu reusesc sa inteleg ce se intampla! este pentru a 3-a oara in ultima luna cand se intampla acelasi lucru (cum incep puii sa inoate masculul devine violent si bate femela).
Nu am cum sa-l tin separat, pe termen lung (inghesuiala in acvaariu)
Sa indraznesc sa-l bag la loc dupa cateva zile? Aveti idee ce s-ar putea intampla?
Sa indraznesc sa-l bag la loc dupa cateva zile? Aveti idee ce s-ar putea intampla?
Sunt 3 posibilitati, mari si late:
- femela il bate, ca sa-si apere puii (el fiind acum un peste "nou introdus" in bazin).
- se recunosc si se inteleg, ingrijesc puii "la comun".
- el tabara pe femela si mananca puii.
Eu l-as baga la loc, dupa fro' saptamana... tinand cont ca perechea e formata si fertila, stii sigur ca o sa ai parte si de alte serii de pui.
Asa ca baga-l inapoi, barem sa stii o treaba, pentru viitor! E posibil sa-i fi trecut dracii si sa rezolvi problema.
In orice caz, poate ca ar trebui sa pregatesti si un bazin mic (50-75 litri) pentru cresterea separata a puilor.
Later edit: Mi-am amintit ca pe vremuri mai foloseam un despartitor, pentru cazurile astea de pereche batausa... o rama cu plasa, care desparte acvariul in 2 parti. Puii pot sa treaca prin ochiurile plasei, dar parintii nu se pot bate intre ei... poti incerca si asta, ca nu te costa nimic.
This message was edited 1 time. Last update was at 15/12/2016 11:45:50
Eu zic sa nu il bagi inca vreo 2 saptamani.
Eu folosesc un geam despartitor pentru cazuri de genul asta.
by koala: Am scris amandoi in acelasi timp ... e mai bine cu rama si plasa, ca puii poa' sa circule "la ambii parinti". Daca masculul mananca puii, atunci trebuie folosit geam despartitor.
This message was edited 1 time. Last update was at 15/12/2016 11:47:31
N-am reusit sa fac despartitor.
Asa ca l-am bagat pe Haplea inapoi. Dupa o scurta ciondaneala s-au impacat. Acum e frumos! Am 2 ciortani cuminti si o gramada de pui.
Multumesc.
am si eu o rugaminte la voi..am un oscar de 3 ani, 30-35 cm si am hotarat sa incerc sa ii gasesc o pereche dar problema este ca nu stiu ce este al meu mascul sau femela..am eu ceva banuieli dupa cele citite aici dar zic ca mai bine sa intreb pe cineva care se pricepe mai bine decat mine , acesta fiind si singurul exemplar pe care l-am avut pana in prezent..am pus filmulet!
deci ,ce ziceti, mascul sau femela?
Multumesc anticipat si toate cele bune,
Mihai
Filmu' nu ajuta cu nimic, deoarece calitatea este slaba (e neclar, prost focalizat, etc)... in plus, pestele nu are papila genitala scoasa afara.
Nu prea ai cum sa stii ce sex are pestele, pana cand nu faci o pereche si nu-i vezi cand depun. Atunci, in zilele alea, papilele lor sunt scoase in afara si foarte vizibile.