[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Peisaj deosebit pentru acvariu nou  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
tropikana
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Update 01.07.2009
Incet, incet incepe sa arate a acvariu, dupa o tunsoare si cu plante noi. Am inlocuit 2 becuri economice de 21W cu 2 tuburi T5 de 39W (Osram 830 si Hobby Plant Grow) cu reflector. Cele 3 tuburi T8 de 18W 827 si Plant Grow de 15W au ramas pana fac rost de bani si pentru setul 2 de tuburi T5.

Urmeaza o rearanjare a plantelor cu un nou update in weekend. Cand o sa am ce sa arat (adica sa fiu eu multumit), o sa imprumut un aparat de fotografiat (acum am o sapuniera Nikon) si o sa pun poze de calitate.

Credeti ca are rost sa mut cateva fire de Blyxa Japonica (merci Alber inca o data) asfel incat sa acopar baza buturugilor sau sa plantez Eleocharis Vivipara in fata buturugilor, pe coltul din dreapta fata?

Coltul din stanga inca nu a intrat in renovare, dar nu vreau sa produc vreun dezechilibru, asa ca fac pasi marunti (si rari, din lipsa de timp).

image

DIY addicted
Valea Plangerii
alber
Moderator
[Avatar]

IP:

Atunci cand spui coltul din dreapta fata te referi la zona unde scrie "2009 laum"? Daca da, io cred ca Blyxa va creste cam mare si lipita de sticla acvariului. Nu stiu daca se va vedea frumos. Doar daca vei mentine doar plante mici, proaspat taiate. Mai degraba s-ar brodi niste Eleocharis. Sau niste Pogostemon . Sa vedem daca pleaca asa cum trebuie la mine si rezolvam
Dar ma rog, nu sunt eu cea mai avizata parere in materie de peisagistica subacvatica Mai asteapta si parerea celor cu "ochi" pentru asa ceva

"e usor a scrie versuri, cand nimic nu ai a spune" - Mihai Eminescu
[Email] [Yahoo!]
tropikana
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Nu chiar in colt. Ori o sa scot o buturuga, ori mut buturugile mai in spate.
Si vroiam doar un rand de blyxa in fata lor.
Pe vremuri vroiam sa fac o carare din Marsilea pe mijlocul acvariului. In pozele anterioare se vede o tentativa. Am renuntat pentru ca nu aveam lumina suficienta, iar cand am avut ceva lumina, nu crestea asa cum am vrut eu, de-a lungul strazii . Acum ma bate gandul sa o fac din Eleocharis, si sa umplu restul cu Blyxa.
Cat despre Pogostemon, stai linistit, deja mi-am setat in cap sa iti iau un fir, asa ca o sa iti creasca foarte bine. Dar mai stai un pic sa ii gasesc un loc si la mine.

DIY addicted
Valea Plangerii
alber
Moderator
[Avatar]

IP:

tropikana wrote:Pe vremuri vroiam sa fac o carare din Marsilea pe mijlocul acvariului. In pozele anterioare se vede o tentativa. Am renuntat pentru ca nu aveam lumina suficienta, iar cand am avut ceva lumina, nu crestea asa cum am vrut eu, de-a lungul strazii

Sa stii ca la Marsilea e nitel de munca. Vreo 10 minute pe saptamana doar pentru ea. Eu o am si acum in acvariu si ca sa stea unde trebuie, muncesc ceva. Si mai e si treaba cu raritul. Daca o lasi sa creasca fir peste fir, va ajunge sa putrezeasca. Dar de fapt nu te mai intereseaza , asa ca....
Tine-mi pumnii la Pogostemon

[Email] [Yahoo!]
tropikana
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Revin cu niste "intrebari" (dar nu pentru voi): De curand am suplimentat iluminarea cu tuburi T5 de 39W. Acum am 2x Osram 830 si 2x AquaMedic Plant Grow. Si intrebarea tuturor celor care imi vedeau acvariu: da nu ii deranjeaza pe pesti atata lumina? Da' le-am explicat frumos ca la salariul urmator le cumpar ochelari de soare, pardon de neon . Poze cand e gata!

Ieri, pe cand faceam curat in acvariu era sa fac stop cardiac. Pe un furtun, o frumoasa larva de libelula de 30mm Am ramas socat. Am prins-o foarte usor cu un mincioc si am aruncat-o in canalizare. Apoi stateam si ma intrebam de unde putea sa apara larva de libelula si sa creasca atat de mare? Si m-a traznit raspunsul: acum ceva vreme am cumparat din Obor tubi vii(greseala vietii mele, in 15 minute de la hranire aveam gris pe toti neonii). Alta sursa nu avea de unde sa fie. Nu am bagat nimic nou in acvariu in ultima vreme, in afara de bani (fireste). Am numarat pestii si nu (mai) lipsea niciunul. Deci au scapat toti. Larva de libelula ar putea fi explicatia pentru moartea celui mai mic dwarf puffer, cu putina vreme in urma.

Fericit ca am rezolvat enigma cu libelula, am vrut sa mut Blyxa in fata buturugilor. Am ramas neplacut surprins cate de repede si-a intins Blyxa radacinile. Si mai ales cat de adanc si cat de bine au aderat la substrat. Cand am scos prima tufa, desi am tras cu grija, am tulburat apa ca nu vedeam sa imi scot nici ochii. In fine, am reusit cu greu sa imi scot cateva tufe cat sa fac un rand cum ma sfatuise Alber. Sa stii Alber ca 50cm profunzime inseamna FOARTE mult! Adica a trebuit sa mai tulbur apa pentru inca doua randuri de Blyxa in fata buturugilor.
Asa ca partea dreapta e aproape gata.

DIY addicted
Valea Plangerii
tropikana
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Ramasesem dator cu problemele pe care le-am intampinat la setupul de la inceputul topicului.
- In primul rand furtunul verde de la sifonul de fund nu face fata la debitul cerut de filtrul meu, respectiv pompa de retur. Are doar 16mm.
- In al doilea rand, terasa pe care am facut-o eu si de care eram tare mandru s-a inbolnavit de platfus. Dupa ce ca s-a nivelat (asta nu ar fi foarte grav) s-a mai subtiat si stratul de nisip de deasupra substratului. Asa ca daca se sperie vreun peste si tasneste brusc, lasa in urma lui un nor de substrat. A trebuit sa mai cumpar 5kg de nisip ca sa acopar zona, dar tare mi-e frica ca trebuie sa ii dau un restart. Sfat pentru cei ce vor sa faca terase: nu puneti substratul sa urmeze forma de relief pe care o doriti. Nisipul aluneca la vale si va lasa in.. substratul gol. Faceti platforme drepte din substrat pe care le acoperiti cu nisipul in diverse grosimi.
- va urma.

DIY addicted
Valea Plangerii
alber
Moderator
[Avatar]

IP:

tropikana wrote:Cand am scos prima tufa, desi am tras cu grija, am tulburat apa ca nu vedeam sa imi scot nici ochii. In fine, am reusit cu greu sa imi scot cateva tufe cat sa fac un rand cum ma sfatuise Alber. Sa stii Alber ca 50cm profunzime inseamna FOARTE mult! Adica a trebuit sa mai tulbur apa pentru inca doua randuri de Blyxa in fata buturugilor

Vezi ca Alber, in nimicnicia lui , a "uitat" sa-ti vanda un pont. Bun nu doar pentru Blixa, ci si pentru orice planta obraznica la radacini. De ce nu "salti" usor planta, fara a-i scoate radacinile din substrat, ci arat cat sa vezi ca se deplaseaza usor substratul. Adica il vezi ca se ridica un pic. Apoi, tinand planta asa saltata, mai iei o mana priceputa si-i tai radacinile. Oricum, la replantare nu ai nevoie de radacini. Radacinile vechi vor putrezi in substrat, sporindu-i calitatile. In acest fel eviti ridicarea substratului si desigur, apa tulbure sau verde.

[Email] [Yahoo!]
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

tropikana wrote:acum ceva vreme am cumparat din Obor tubi vii(greseala vietii mele, in 15 minute de la hranire aveam gris pe toti neonii). Alta sursa nu avea de unde sa fie.
100% nu-i de la Tubifex. Nu vreau sa spun ca Tubifexu' nu-i o sursa de boli, e infect, da' in cazu' tau 15 minute sint prea putine ca sa fie Tubifexu' vinovat.

tropikana wrote:Am ramas neplacut surprins cate de repede si-a intins Blyxa radacinile. Si mai ales cat de adanc si cat de bine au aderat la substrat. Cand am scos prima tufa, desi am tras cu grija, am tulburat apa ca nu vedeam sa imi scot nici ochii.
Bun venit in lumea plantelor .......

Poze: smilie ... Poze cu plante
alber
Moderator
[Avatar]

IP:

Faraonu'"][quote:5c889efb61="tropikana wrote:acum ceva vreme am cumparat din Obor tubi vii(greseala vietii mele, in 15 minute de la hranire aveam gris pe toti neonii). Alta sursa nu avea de unde sa fie.

100% nu-i de la Tubifex. Nu vreau sa spun ca Tubifexu' nu-i o sursa de boli, e infect, da' in cazu' tau 15 minute sint prea putine ca sa fie Tubifexu' vinovat.

De la tubi banuiesc si eu aparitia primului (sper ca si ultimul) episod de gris. Dar la mine a aparut dupa vreo 3-4 zile de administrare. De atunci am exclus complet tubii din alimentatia pestilor.
La tine neonii or fi facut infarct atunci cand au vazut tubii si ca reactie, in secunda doi, a aparut grisul

[Email] [Yahoo!]
tropikana
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Poate am exagerat cu minutele. Dar oricum in foarte scurt timp de la hranirea cu tubi. Suficient de scurt ca sa asociez grisul cu tubi.

DIY addicted
Valea Plangerii
bogdan94
Member

IP:

Acvariul e frumos.

Dar totusi unde sunt zebrele...?
[WWW] [Yahoo!]
tropikana
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Chiar trebuia sa rasucesti cutitul in rana? Dupa ce ca nu mi-a iesit nici plantarea, nici nu am zebre cum am vrut... :-)
La mine acvaristica este ca un bulgare de zapada ce se rostogoleste la vale. Cu cat creste, cu atat prinde viteza. Iar la sfarsit se transforma in avalansa si strica tot.
La inceput au fost zebrele. Apoi am tinut in gazda, pestii unui prieten. Cand i-a luat inapoi, mi-a lasat scalarii, care crescusera prea mari pentru acvariul lui de 60 de litri. Zebrele care nu au sarit din acvariu i le-am dat lui (vreo 6). Si de aici incepe sa se rostogoleasca tavalugul: la scalari mergea foarte bine niste neoni. Am luat 10 neoni rosi, ca sa nu fie mancati. Apoi mi s-a parut ca 20 arata mult mai bine. Apoi mi s-a parut ca ar arata si mai bine inca 10 neoni negri. Apoi am zis ca imi trebuie si ceva complementar: si am luat si 2 Trichogaster Leeri.
Aici e faza cu avalansa: scalarii mei s-au "suparat" ca nu mai sunt in centrul atentie (dar ei au fost mereu) si depuneau aproape in fiecare saptamana. Din cauza asta devenisera agresivi si foarte teritoriali (ca orice ciclida). Asa ca i-am dat.
Probabil ca voi da si restul pestilor si voi reveni la vechea iubire, zebrele. Desi, intr-un acvariu plantat e bine sa ai cat mai putini pesti ca sa ai cat mai putina mizerie de la ei. Iar eu vreau sa fac un card serios de zebre.
Deocamdata inca lucrez la filtrul extern (sau vreau sa lucrez dar nu am timp) dupa ce termin partea hardware, cred ca o sa refac setupul si probabil ca atunci voi avea zebre.

DIY addicted
Valea Plangerii
tropikana
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Un mic update la acvariul meu. E in stadiul de maternitate florala Plantele sunt "aranjate" sa beneficieze de lumina maxima, daca tot am scos reflectoarele.
Acum cresc plante pentru un viitor setup. Folosesc EI de la Val si CO2 de la mine Per ansamblu sunt multumit de ritmul de crestere al plantelor, chiar daca mai am alge pe ici pe colo. In schimb nu stiu de ce imi apar algelele alea verzi pe geamul din fata. E bine sau e rau?
Aparatele de acolo creaza curenti de apa si or sa dispara in curand.

Asa arata atunci:
image

Si asa arata acum:

image

This message was edited 1 time. Last update was at 29/11/2009 14:42:07

DIY addicted
Valea Plangerii
tropikana
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Cred ca am descoperit alga care imi apare pe gamul din fata: GDA - Green Dust Algae. Se intinde uniform si se curata foarte usor cu magnetul. Inca nu stiu cum sa fac sa nu imi mai apara, dar o sa ma interesez.
In schimb am o planta rosiatica, Myriophyllum tuberculatum (asa am identificat-o eu, poza mai jos) care nu vrea deloc sa stea rosie. Ma rog, rosu e mult spus: cand am luat-o avea culoarea cuprului. Acum are o culoare pamantie. De crescut creste, nu foarte repede, dar creste. Este o planta dificila, care necesita multa lumina. Dupa ce am descoperit ca la testul PO4 de la JBL, valoare nu poate fi masurata pe scala colorimetica (maximul parca e la 1,8 ppm) am facut un schimb masiv de apa. A doua zi parca incepuse sa se coloreze. Ca lumini am 4x39W T5 (acum fara reflectoare) cu urmatorul program: 2x39W de la 10:00 la 22:00, iar celelalt grup 2x39W de la 11:00 la 17:00. CO2 la limita randamentului reactorului, desi am o ceata fina de bule in acvariu care nu imi place. pH = 6,8. Testul permanent de CO2 e verzuliu spre albastriu, cu apa din acvariu ca nu mai gasesc reteta cum se face solutia kH=4.

image

Problema mea este ca singurul SAE pe care il (mai) am mananca "ceva de pe frunzele de Myriophillum. Acum nu stiu daca mananca alge sau frunzele, ca frunzele sunt foarte degradate. Stie cineva, SAE mananca si plante?

DIY addicted
Valea Plangerii
alber
Moderator
[Avatar]

IP:

La mine SAE mi-au distrus si m-au facut sa renunt la niste fire de Rotala wallichii. Ciuguleau din fir, pana aproape de tulpina.
Daca spui ca testul este verde spre albastrui, io as mai baga ceva CO2. Asa, ca sa fie. ca mi se pare totusi putin ce ai tu acolo.
Despre prapararea solutiei Kh=4, am gasit: "solutia o poti prepara singur: apa demineralizata in care se adauga bicarbonat de sodiu si se masoara cu test kh-ul pana obti kh 4... prin incercari succesive cred ca reusesti relativ rapid sa prepari asa ceva!" Cred ca l-am citat pe colegul Schtutz
Despre GDA, cel mai la indemana, concis si la obiect am citit aici. Sigur problema este tratata pe larg si prin alte parti. Asa ca , sari pe ea
De ce nu poate fi masurata valoarea PO4?

[Email] [Yahoo!]
ReBella
Ultrahigh member
[Avatar]

IP:

Puii mei de SAE(am 6 ) nu papa decat algele ...Rotala walichii si restul plantelor sunt neatinse .

Until you find someone worth dying for, you never really live.
tropikana
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Si SAE al meu cand era pui manca doar alge. Acum mananca si mancare si plante Si sunt 100% sigur ca daca l-as fi pus in acvariul cu creveti, ar fi mancat si din astia.

This message was edited 1 time. Last update was at 01/12/2009 15:58:36

DIY addicted
Valea Plangerii
alber
Moderator
[Avatar]

IP:

ReBella wrote:Puii mei de SAE(am 6 ) nu papa decat algele ...Rotala walichii si restul plantelor sunt neatinse .

tropikana wrote:Si SAE al meu cand era pui manca doar alge. Acum mananca si mancare si plante Si sunt 100% sigur ca daca l-as fi pus in acvariul cu creveti, ar fi mancat si din astia.

ReBella, nu vrei sa ne imprumuti si noua pe cei sase SAE ai tai? Trei mie si trei lui tropikana.
In alta ordine de idei, ai mei SAE ca brazii, au inceput sa curteze si vreo doua fire de Myriophyllum tuberculatum, pe care le am de la tropikana. Ai pus ceva pe planta de le place pestilor?

This message was edited 1 time. Last update was at 01/12/2009 21:13:23

[Email] [Yahoo!]
klauss74
Member
[Avatar]

IP:

alber wrote:La mine SAE mi-au distrus si m-au facut sa renunt la niste fire de Rotala wallichii. Ciuguleau din fir, pana aproape de tulpina.
Daca spui ca testul este verde spre albastrui, io as mai baga ceva CO2. Asa, ca sa fie. ca mi se pare totusi putin ce ai tu acolo.
Despre prapararea solutiei Kh=4, am gasit: "solutia o poti prepara singur: apa demineralizata in care se adauga bicarbonat de sodiu si se masoara cu test kh-ul pana obti kh 4... prin incercari succesive cred ca reusesti relativ rapid sa prepari asa ceva!" Cred ca l-am citat pe colegul Schtutz
Despre GDA, cel mai la indemana, concis si la obiect am citit aici. Sigur problema este tratata pe larg si prin alte parti. Asa ca , sari pe ea
De ce nu poate fi masurata valoarea PO4?

confirm cu siguranta ca acesti "nemernici" se dau la plante ..... am 4 tufe de blyxia topite de 1 SAE

faNfaN
[WWW] [Yahoo!]
Alex.B
Senior member
[Avatar]

IP:

S ar putea sa fie vorba de "false" SAE, diferentele sunt foarte foarte mici , din cate stiu eu false SAE nu au mustatile acelea mici. La mine SAE nici nu papa plante dar nici la alge nu i am vazut, poate ca nu au de unde

fost cesrobis

Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to: