[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Peisaj deosebit pentru acvariu nou  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
tropikana
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 10/08/2008 20:58:16
Messages: 314
Location: Bucuresti - Giurgiului
IP:
Offline

Merci, Koala! Pentru mine fiecare observatie inseamna o parere in plus de care as putea sa tin seama. Omu' cat traieste invata!
- stiam ca T5 sunt mai fierbinti decat T8, dar n-am crezut ca degaja atata caldura. Vreau T5 pentru ca au randament mai bun decat T8, in ideea ca le voi tine suspendate cam la 30cm de suprafata apei. Si, din cate stiu eu, un filtru extern coboara temperatura in acvariu cam cu 2 grade. Este prevazut in buget si un aer conditionat in camera cu acvariu.
Crezi ca o combinatie 2xMH + 2xT5 e mai buna? Sper ca macar factura de caldura de la iarna sa fie mai mica!
- bazinul meu plantat va avea un card de pesti, eventual o pereche, doua de un alt tip, in total cam 30-40 de pesti. Inca nu m-am hotarat ce pot sa imi pun: mie imi plac tare mult zebrele, dar as putea foarte bine sa imi pun neoni. Parca ar fi prea sarac acvariul doar cu pesti dintr-o singura specie. Dar intai sa mi-l construiesc
- Nu mai spun ca am vrut sa imi iau incalzitor de substrat, filtru UV, dar nu mai am rabdare sa strang bani si pentru asta. Ehe... eu vreau multe, dar din pacate nu am bani sa le pun pe toate din prima... Vorba aia: toate la timpul lor!

DIY addicted
Valea Plangerii
lukaboy
Senior member
[Avatar]

Joined: 11/09/2004 08:45:01
Messages: 505
Location: Bucuresti, Mihai Bravu
IP:
Offline

tropikana wrote:Cautand informatii despre filtrele externe, am dat de un raspuns de al lui Porcu in care zicea ca un acvariu 80x40x50 nu e prea estetic si mai bine sa il faca de 80x45x45.
Eu inca nu am apucat sa dau comanda de sticla (de 10mm) pentru un acvariu de 90x45x50 pentru pesti de card, in speta zebre. Dimensiunile sunt ok? Este cat de cat estetic, avand in vedere ca il voi tine intr-un colt al camerei? Din pacate sunt limitat la 900mm lungime, deoarece atat este barul pe care va sta acvariul.
Si m-am hotarat sa imi pun lampa suspendata cu 6 tuburi Ramane sa ma hotarasc de care sa imi iau.


Pentru estetica, incearca sa nu uiti ce au descoperit anticii, si anume raportul de aur. mai precis, la un acvariu, acesta e bine sa fie cel in care se impart toate dimensiunile vizibile( am facut si eu niste teste si au mare dreptate...)

Pentru cei 900mm ai tai, recomand urmatoarele: Inaltime de 555 si adancime, la alegere, tot 555 sau 345( 345 e cam putin pentru o adancime, poti incerca un 400, e destul de apropiat si iti ofera si spatiu de manevra!)

1.6180339887, asta e raportul, te joci cu el. nu uita ca e valabil si la suprafete, deci daca vrei sa fie armonios si pe suprafata pe care sta, sa fie acelasi raport. Adica, stiind suprafata noptierei, afli suprafata acvariului prin impartire la 1.61 si deduci cele doua dimensiuni care se afla in acest raport.

daca ai ceva nelamuriri sau pot ajuta, da un semn si mai vorbim...

http://www.seachem.ro
[Email]
tropikana
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 10/08/2008 20:58:16
Messages: 314
Location: Bucuresti - Giurgiului
IP:
Offline

Dupa ce ca sunt incepator, ma mai si incurcati!
O sa ametesc de tot . Nici nu mai stiu ce vreau!
O sa tin cont si de aceasta regula si gata.
Si de regula de fertilizare si gata. Si de regula cu iluminatu' si gata. Am uitat ceva?
Ok, lasand gluma la o parte, nu pot sa tin cont doar de raportul de aur. Pentru ca anumite tipuri de pesti au nevoie de anumita coloana de apa. Aici nu ma refer si la plante, deoarece voi asigura iluminatul in functie de dimensiunile finale ale acvariului.
Pentru mine ar fi foarte comod sa fac acvariul cu lungimea de 900mm (impusa), latime de 400mm (pentru siguranta) si inaltime de 500mm (ca sa imi ramana o coloana de apa de 470mm, macar).
Voi incerca insa sa folosesc raportul de aur la amenajarea interioara a acvariului. Din pacate impactul vizual este mult diminuat deoarece la intrarea in camera se vor vedea doua laturi ale acvariului. Din unghiul asta un acvariul de 900x450x500 (Lxlxh) cred ca s-ar vedea chiar bine. Gata, acu chiar am ametit de tot!

DIY addicted
Valea Plangerii
tropikana
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 10/08/2008 20:58:16
Messages: 314
Location: Bucuresti - Giurgiului
IP:
Offline

Gata! Am comandat sticla pentru acvariu!
A ramas 900x500x450 (Lxlxh).
Pasul 1 s-a incheiat. Mai raman 99...

DIY addicted
Valea Plangerii
tropikana
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 10/08/2008 20:58:16
Messages: 314
Location: Bucuresti - Giurgiului
IP:
Offline

Datorita unor probleme personale, am anulat comanda de sticla pe care o facusem in aceeasi zi. Pasul 2 l-am facut mai tarziu, cand am hotarat sa nu mai imi cumpar eu sticla, respectiv sa nu imi lipesc eu acvariul. Si, ca de obicei, m-am razgandit si in privinta dimensiunilor: 900x500x500 mm (Lxlxh).
Pasul 3 l-am incheiat abia la sfarsitul lui decembrie 2008 cand a venit mosu. Nu cel de pe forum, ci Mosu Craciun. Si nu a mai fost nevoie sa ma deghizez ca stiam deja cine va fi, si nu mai avea nici un farmec. Surpriza nu a fost acvariul ci gaura pentru overflow de pe peretele din spate. Desi eu am vrut-o, mi-am dat seama ca de fapt nu stiu ce sa fac cu ea... Dar fiecare pas la timpul lui.
In fine, inainte de a prezenta urmatorii pasi, cu toate problemele pe care le-am intampinat, va las sa vedeti de la ce am plecat:

image

Imaginea de mai sus reprezinta viitorul filtru extern despre care am mai vorbit si care a avut in el, substrat JBL, nisip 3-4mm negru, amandoua din Hornbach, plus plantele primite cadou de ziua mea. Macar prietenii mei au stiut ca nu vreau caras auriu. Pe acest pseudo-acvariu l-am tinut cam 4 luni, timp in care am avut niste Caridina gracilirostris si un mascul de Guppy.
Oricum crevetii au fost destul de fericiti in acest mini-acvariu.

DIY addicted
Valea Plangerii
tropikana
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 10/08/2008 20:58:16
Messages: 314
Location: Bucuresti - Giurgiului
IP:
Offline

Ca sa reiau ideea de mai inainte, de bucurie ca mosu Craciun mi-a adus acvariu, am sarbatorit pana am ramas si fara serviciu. Profitand de aceasta mare pauza, am inceput sa imi amenajez acvariul.


Mai intai am eliberat barul de vechiul "recipient".
image


Apoi am aranjat acvariul, cu un boloboc. Din pacate nu este prea exacta centrarea mea, deoarece acvariu plin cu apa "se aseaza" (a se citi "se lasa") altfel pe un parchet pus recent. Apoi am inlocuit folia de polistiren expandat subtire de 5 mm cu una de 20mm, desi acum as fi pastrat-o.
image


Aici am desenat "layout-ul" viitoarei mele creatii, deoarece va fi un acvariu cu doua laturi expuse, trebuie sa am o vedere placuta si de pe latura scurta si de pe latura lunga.
image


Am facut diverse aranjamente cu cele 6 buturugi pe care le aveam cumparate mai de demult. Le-am pozat din diverse unghiuri, si am pastrat versiunea de mai jos.
image

image . . image


Pentru a amplifica senzatia de adancime (de parca cei 500 mm nu imi ajungeau ), am optat pentru terasarea acvariului. Separeurile au fast facute din policarbonat de 6mm in 2 straturi (din asta am avut pe acasa) pe care l-am taiat cu caterul. Formele au fost fixate pe sticla cu scoci normal. Partea din stanga spate are aprox 4 cm inaltime, iar partea din dreapta spate are cam 2 cm inaltime.
image

image


Desi se zice ca prin zonele astea inchise nu circula apa, eu le-am umplut cu nisipul de la vechiul setup. Si pentru ca avea dedesubt niste substrat AquaBasis Plus de la JBL, a trebuit sa il spal vreo 2 ore pana sa ramana curat. (desi in acest moment in care scriu imi dau seama ca oricum mai tarziu am pus acelasi tip substrat JBL peste nisipul "bine" spalat. Adica puteam sa il las asa "murdar" ca oricum il acopeream cu un strat de substrat si unul de nisip. Ca bine zice vorba aia: "Da-mi doamne mintea romanului de pe urma")
image


Distantierele din polistiren expandat le-am pus ca sa nu se vada din exterior "bucataria mea interna". Dupa umplerea cavitatilor cu nisip, distantierele au fost inlocuite cu nisip negru, care mi-a si tinut policarbonatul sa nu se deformeze de pe pozitie si sa nu se vada substratul.
image


De la Reef am cumparat un prefiltru, pe care l-am montat in partea cea mai joasa a terasei mele, respectiv stanga fata. Furtunul de 12/16mm a fost tras pe diagonala, urcand apoi pe latura din dreapta spate, fiind prins cu cateva ventuze pentru termometre si pietris.
image

image

image . . image


Din Hornbach am cumparat 5kg + 2,5kg de substrat AquaBasis Plus JBL. Am mai cumparat 20kg de pietris negru si 10 kg de pietris bordo, de 3-4mm. Le-am spalat foarte bine si le-am amestecat. Am auzit pe forum ca nisipul negru se decoloreaza, si desi primele 10kg nu s-au decolorat timp de 4 luni cat l-am avut in vechiul acvariu, ultimul nisip negru cumparat s-a cam decolorat. Nu tot, dar cateva "boabe" tot s-au albit. Oricum, pentru ca am amestecat cele 2 culori, nu se vede urat.
image


La acest moment, aveam pietris doar pe partea din spate, respectiv terasa artificiala. Am acoperit cu un pahar de plastic prefiltrul, ca sa nu intre substrat inauntru, si am presarat un strat de 3cm de JBL AquaBasis.
image . . image

image


Inainte de a pune substrat si peste terasa, am ridicat marginile terasei cu nisip, astfel incat sa nu ajunga substartul la geam si sa se vada din exterior. Dupa ce am presarat si restul de substrat peste terasa, am nivelat folosind un spaclu ingust si unul mai lat. Apoi, tot cu spaclul am tras de la marginile acvariului substratul si am completat spatiul gol cu pietris.
image . . image

image


Acum am un strat uniform de substrat cu grosimea de 3cm pe toata suprafata acvariului. Din cauza denivelarii produse de terasa, a trebuit sa fac un mic artificiu, astfel incat sa ma asigur ca voi acoperi substratul cu un strat de minim 3cm de pietris de 3-4mm, asa cum recomanda JBL. Am luat niste scobitori, pe care l-am desenat cu markerul un inel la distanta de 3cm de o margine. Apoi le-am infipt in substrat, astfel incat inelul desenat sa fie la nivelul solului. In felul asta aveam niste repere care trebuiau acoperite ca sa obtin o suprafata uniforma peste substrat. Ceea ce am si facut. Faza cea mai tare a fost cand a trebuit sa le scot: desi le numarasem inainte, tot am pierdut vreo doua in nisip. Desi le-am cautat, parca le inghitisera nisipurile (sper eu, nu miscatoare). Asa ca au ramas acolo...
image . . image


Detaliu cu scobitorile marcate.
image



Am nivelat din nou pietrisul, apoi am dat un preview. In imaginea de mai jos se vede bine spatiul din spatele acvariului in care va sta filtrul extern, precum si zona tehnica de sub filtru, unde aici se vede doar reductorul buteliei de CO2.
image


Apoi am mai dat un preview cu "accesoriile" montate. Cu panta facuta, ultima aranjare a buturugilor nu "dadea bine". Asa ca am rearanjat buturugile.
image . . image


Anubiasul cel mare de pe buturuga (Anubias congensis), il aveam pus inca din vechiul setup si incepuse sa se prinda. Era absolut normal sa il pun si aici. Iar cel mic, Anubias Nana, l-am fixat acum cu guta de pescuit.
image


Am umplut cu apa de la chiuveta tratata cu Tetra AquaSafe. Pentru ca era rece, am scos anubiasul, am pornit incalzitorul si dimineata, dupa ce s-a incalzit oarecum apa, am pus si anubiasul.
Detalii cu clorul de pe nisip.
image . . image


Pentru ca se facuse tarziu, am lasat plantarea pe a doua zi. Plus ca trebuia sa ajunga apa la temperatura camerei. Din pacate, deoarece nu aveam (si nici acum nu am) un overflow pentru gaura in perete, a trebuit sa pun mai putina apa. Asa arata dupa plantare.
image


Asa arata la 08.02.2009, dupa o luna. Pesti i-am primit de la un prieten care nu mai putea sa ii tina, pentru ca avea acvariu prea mic. Si pentru ca filtrul il aveam gata ciclat, nu am avut mari probleme cu pestii. Plus ca am mai facut rost de inca un fitru gata ciclat, cel din partea stanga. Cu aditie de CO2 si ingrasaminte de la Aquatic Nature, incet, incet, plantele mele au inceput sa creasca. Apa e putin tulbure, dar se vede mai accentuat si pentru ca nu am putut sa pozez cum trebuie acvariul si s-au reflectat toate in geam.
image


Si asa arata acum, dupa 4 luni de modificari continue.
image

DIY addicted
Valea Plangerii
tropikana
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 10/08/2008 20:58:16
Messages: 314
Location: Bucuresti - Giurgiului
IP:
Offline

Acum am urmatoarele plante: Echinodorus midi fleur, Cryptocoryne undulatus kasselman, Valisneria americana, Echinodorus horizontalis, Anubias congensis, Anubias nana, Ceraptoteris thalictroides (siliquoasa), Limnophila Heterophylla, Ludwigia, Parvula viviparis.
Pesti am: 2 Scalari Koi, 20 neon tetra, 5 SAE, 3 coridoras panda, 2 Trichogaster leeri .
Apa: Gh=6, Kh=5, pH=6.8, restul nu mai stiu acum.
Lumini am ceva improvizat din 4 becuri economice de 21W puse in 2 abajururi de la Ikea cu diametrul de 30cm, un neon de 18W daylight si un neon de 15W Hobby PlantGrow. Plus o lampa de 8W cu lumina neagra, pentru moonlight. Programul de functionare cu temporizatoare electromecanice este urmatorul:
de la 07:00 la 21:00 - lampa de 18W;
de la 11:00 la 19:00 - becurile economice 3x 21W;
de la 08:00 la 20:00 - lampa de 15W;
non-stop - lampa de 8W (moonlight).
CO2: 2bari, 2 bule pe secunda, reactor Tornado - non-stop. Indicator vizual permanent JBL, cu solutie 5Kh.
image . . image

Gata, mai scriu si maine...

Ba nu mai pun o poza si gata! Butelia de CO2:
image

DIY addicted
Valea Plangerii
tropikana
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 10/08/2008 20:58:16
Messages: 314
Location: Bucuresti - Giurgiului
IP:
Offline

Pasul urmator este sa construiesc filtrul extern si abia la sfarsit capacul cu luminile.
Eu vreau sa folosesc un overflow de la Tunze: Tunze wall outlet for glass boreholes 1076/2.

Exista un alt tip de overflow, pentru acvarii de apa dulce sau marine, care sa aiba si tub suplimentar de aspiratie? Pentru ca eu vreau sa folosesc sifonul montat in substrat ca sa creez in curent de apa in acvariu. Vreau sa va mai aduc aminte ca eu am o gaura in peretele din spate si exista 2 posibilitati: sa o folosesc pentru overflow sau pentru returul filtrului.
Eu as fi preferat sa folosesc gaura pentru retur, deoarece este foarte incomod deja sa verific sau sa scot materiile filtrante din zona aia (trebuie sa ma intind peste tot acvariul).
Voi ce parere aveti?

DIY addicted
Valea Plangerii
alexthe1
Member
[Avatar]

Joined: 16/02/2009 22:38:44
Messages: 131
Location: Constanta
IP:
Offline

Ma bag si eu asa...
ce e aia verde pusa in substrat?

Nice one doc'!
[WWW] [Yahoo!]
tropikana
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 10/08/2008 20:58:16
Messages: 314
Location: Bucuresti - Giurgiului
IP:
Offline

Chestia aia verde este un fel de Gully filter dar fara tubul vertical. Il folosesc pe post de sifon de fund, ca sa absorb mizeriile care curg in fata acvariului. Eu am accentuat panta tocmai din motivul asta. Si din cauza asta imi trebuie un overflow care sa poata trage si de pe furtunul sifonului.
Aici gasesti exact ce mi-am cumparat eu.

DIY addicted
Valea Plangerii
LUPmic
Senior member

Joined: 26/05/2008 09:28:07
Messages: 1182
Location: Bucuresti, Berceni
IP:
Offline

Am si eu o intrebare: la butelia te de co2(stingator) ai modificat ceva sau se potriveste oricefel de reductor?
[Email] [Yahoo!]
tropikana
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 10/08/2008 20:58:16
Messages: 314
Location: Bucuresti - Giurgiului
IP:
Offline

@adriancalotescu: La mine s-a potrivit perfect. Se pare ca reductoarele Argon - CO2 se potrivesc la filetul stingatorului. Am incercat si un reductor de azot dar asta are filetul mai mare si nu s-a potrivit. Si oricum, reductoarele de azot nu rezista la CO2.
Eu eram pregatit sa inlocuiesc parghia de la stingator cu un robinet de CO2. Si banuiesc ca la astea se potriveste orice reductor de acvaristica.

DIY addicted
Valea Plangerii
LUPmic
Senior member

Joined: 26/05/2008 09:28:07
Messages: 1182
Location: Bucuresti, Berceni
IP:
Offline

Sa inteleg ca reductorul tau nu este unul dedicat acvaristicii?
[Email] [Yahoo!]
tropikana
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 10/08/2008 20:58:16
Messages: 314
Location: Bucuresti - Giurgiului
IP:
Offline

Nu este dedicat. Este un reductor industrial de Argon - CO2. Dupa reductor am o electrovalva la 220V si un drosel de cale de la SMC (concurentul lui FESTO) din care fac reglajul fin. Din drosel intru in numaratorul de bule de la JBL, supapa unisens de la Tetra (de care nu sunt multumit deloc pentru ca scapa. O sa iau ceva dedicat pentru CO2) si intra in reactorul de CO2 (Tornado parca ii spune, sau ceva asemanator).

DIY addicted
Valea Plangerii
tropikana
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 10/08/2008 20:58:16
Messages: 314
Location: Bucuresti - Giurgiului
IP:
Offline

O intrebare la care nu am aflat raspunsul pe forum:
Regula cu 1W/litru se aplica la volumul acvariului sau la volumul total de apa?
De ce intreb asta: acvariul meu are 208 litri brut, adica vreo 180 net. Dar atasat de acvariu mai am si un filtru extern cu capacitatea de vreo 50 de litri. Eu ce iau in considerare? 180 L net sau 180+50=230 L total?
Sau cu alte cuvinte imi iau o lampa 4x39W sau 6x39W?
Dar as vrea o explicatie logica (de, sunt inginer) nu de genul ca mai multa lumina e mai bine.

DIY addicted
Valea Plangerii
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

Joined: 01/03/2002 09:35:00
Messages: 11163
Location: Egiptu' Antic
IP:
Offline

Explicatia logica ar fi cam asa : chestia cu 1 W/litru e doar orientativa, e foarte aproximativa. Diferenta intre 180 litri si 230 litri e destul de mica sa-ti bati capu' cu ea. Io zic ca ajung 4x39 W .
Cantitatea de lumina necesara depinde foarte mult de cantitatea de plante. Daca-s foarte dese vei avea nevoie de lumina multa pentru ca-si tin umbra reciproc.

Io-s matematician si simt nevoia unei formule exacte care sa-mi spuna EXACT cite tuburi sa folosesc. Variabilele ar fi: cantitatea de lumina emisa de tub, cantitatea de lumina "vizibila" de catre plante emisa de tub, inaltimea acvariului, cantitatea de plante, pretentiile de lumina ale plantelor, limpezimea apei, reflectoarele si altele care nu-mi vin in minte. Mi se pare imposibil de cuprins toate astea intr-o formula. Cu atit mai mult cu cit unele variabile variaza: cantitatea de plante sau limpezimea apei.

Singura chestie care te poate ajuta e sa observi plantele si sa-ti dai seama daca mai vor lumina sau nu.

Cea mai exacta si inginereasca rezolvare ar fi sa folosesti o scula care masoara intensitatea luminoasa pe care s-o pui in acvariu in diverse locuri. Pentru asta e nevoie sa stii ce intensitate are nevoie fiecare planta.

Poze: smilie ... Poze cu plante
Val
Magister Ludi
[Avatar]

Joined: 13/11/2002 12:14:10
Messages: 1282
Location: Papenburg
IP:
Offline

Nu exista o forumla, intr-adevar, dar exista o metoda si o scula. Si nici macar foarte scumpa:

http://www.apogee-inst.com/bqm_spec.htm

Abia astept sa vad unu si in Romania. Sper sa se intample cat mai curand. Cu totii investim in tot felul de teste scumpe, T5-uri, metalhalide, controllere de tot felul, dar uitam sa facem cea mai elementara masuratoare: lumina.
tropikana
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 10/08/2008 20:58:16
Messages: 314
Location: Bucuresti - Giurgiului
IP:
Offline

Porcu wrote:Explicatia logica ar fi cam asa : chestia cu 1 W/litru e doar orientativa, e foarte aproximativa.

Stiam asta, secretul e sa alegi cantitatea de lumeni pe litru. Asta se face prin alegerea tuburilor, nu?

Porcu wrote:Diferenta intre 180 litri si 230 litri e destul de mica sa-ti bati capu' cu ea. Io zic ca ajung 4x39 W .
Cantitatea de lumina necesara depinde foarte mult de cantitatea de plante. Daca-s foarte dese vei avea nevoie de lumina multa pentru ca-si tin umbra reciproc.

Tin sa reamintesc ca eu am acvariu cu inaltimea de 500mm, coloana efectiva de apa de aproximativ 420mm. Plus inaltimea la care se pun lampile, se aduna. Sigur ajung 4 lampi?
Mai ales ca inca nu mi-am facut capacul si vreau sa il fac de la inceput cum trebuie, ca sa nu mai modific dupa aia.

@Val: Sunt eu pretentios, dar nici chiar asa. Si din cate am vazut, nu pare sa poti baga senzorii aia in apa (ca sa masori cantitatea si calitatea luminii la fundul acvariului). Nu am vrut sa spun fund.

DIY addicted
Valea Plangerii
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

Joined: 01/03/2002 09:35:00
Messages: 11163
Location: Egiptu' Antic
IP:
Offline

tropikana wrote:
Porcu wrote:Explicatia logica ar fi cam asa : chestia cu 1 W/litru e doar orientativa, e foarte aproximativa.

Stiam asta, secretul e sa alegi cantitatea de lumeni pe litru. Asta se face prin alegerea tuburilor, nu?

Nici asta nu-i secretu' . Ar trebui sa stii ce procent din lumina emisa de un tub e vizibila plantelor. Mai concret: pentru plante e mai luminos un tub care emite doar lumina rosie si albastra decit un tub care emite tot spectru'. Chiar daca pentru ochiu' nostru e invers.

Poze: smilie ... Poze cu plante
Val
Magister Ludi
[Avatar]

Joined: 13/11/2002 12:14:10
Messages: 1282
Location: Papenburg
IP:
Offline

@Val: Sunt eu pretentios, dar nici chiar asa. Si din cate am vazut, nu pare sa poti baga senzorii aia in apa (ca sa masori cantitatea si calitatea luminii la fundul acvariului). Nu am vrut sa spun fund.


Ba da. Cu senzorul asta poti sa masori lumina si in apa. La suprafata apei, in apropierea substratului, la nivelul frunzelor unei anumite plante sau oriunde altundeva vrei.

Alte specificatii si preturi ale aparatului cu diversi senzori in acest pedefeu.
Are si la pagina cu senzori, pdf-uri cu specificatii pentru diverse tipuri de senzor, in functie de ce iti doresti.
 
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com