[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Un nou setup... un nou incetup  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
cirotariu
Senior member
[Avatar]

IP:

"Vezi cat PO4 bagi..." De unde doamne iarta-ma sa vad io cat PO4 bag cand bag un pps-pro 5 ml pe zi dimineata? Adica o zeama facuta de cineva cu concentratia buna sau optima pentru un bazin plantat de 100 de litri net... In fine, o lasam asa, ca e tarziu. Din pacate, atat imi permite timpul si la astfel de ore sa ma mai ocup si de pasiunea asta. O sa ma mai documentez candva.

P.S. Sa termin ironic si poate tampit seara: parca mi-e dor de un anume acvarist de pe forum care intra, lasa mesajul si pleaca, spunand sec: "imi place ce ai facut in acvariul tau. Tine-o tot asa. Bravo. " Hai, sa ne auzim sanatosi, ca asta conteaza, nu peopatru-l unor ierburi.

Citius, altius, fortius... acvarius
[Email] [Yahoo!]
Radu.U
Ultrahigh member
[Avatar]

IP:

asa cum ai apelat la acel prieten sa-ti prepare un PPS, poti la fel de bine sa-l rogi sa-ti faca o concentratie separata de NPK pentru acvariul tau, astfel poti controla valorile
pc.ciprian
Moderator
[Avatar]

IP:

Nenea cirotariu nu mai fii melancolic, acvariu tau arata foarte bine, cand simti nevoia sa iti zica cineva asta si ca ai evoluat, arunca un ochi pe primele poze cu acvariu cand l-ai adus acasa, pe mine si acum ma bufneste rasu cand imi aduc aminte ca la indrumarea petshopistului am bagat turba turba in substrat daca il caut cred ca inca mai am pietrisu respectiv pe balcon...daca nu au crescut ceva ierburi in el

Cat despre fertilizanti hai sa simplificam unpic problema. In mom de fata zici ca bagi 5ml de pps dimineata, incearca sa bagi 6, dupa cateva zile fa niste teste vezi cum stau lucrurile si daca e nevoie maresti la 7.

Raportat la ce zice radu, eu am luat solutia de pps de la colegu marian, si le-am luat prafuri in pungi separate, exact doza care o pune el in zeama de PPS. Am luat fiecare praf (4 la numar) si le-am amestecat in sticle diferite cu apa distiliata. Teoretic K si Mg merg amestecate, eu si pe astea l;e am in sitcle separate, iar ca dozaj ...ar fi ca 1 ml (no3/po4/mg/k)= 1 ppm no3, 0.1 ppm po4, 0.1 ppm mg, 1.3 ppm k, asta la un volum de 40L parca si in functie de asta iti calculezi cat tre la bazinul tau si la necesitatile plantelor care le ao. Acum ca sa nu mai cheltui si sa ai bani de bere, termina zeama care o ai si dupa iei prafurile separat. Si eu am mers cu PPS o luuunga perioada de timp si lucruruile au mers bine, acum cu prafurile separat am decis ca vreau sa experimentez unpic si sa ma joc cu valorile. Este fun si in acelasi timp periculos....sa vezi cum peste noapte te umplii de cianobacterie nu e prea dragut

Cat despre teste hai sa iti dau un exemplu concret, cum ar fi sa faci niste teste in bazinul lu pomi , amazon bliss ? ti se dau 2 sticlute tocmai in ideea in care culoarea apei din bazin difera si nu este ultra clara, ca sa te ajute sa iti faci o idee de ce valori ai tu in acvariu(eu personal avand apa limpede, nici nu folosesc o a 2`a sticluta ....asta face parte din categoria - do not try this at home)

Una peste alta capu sus si nu mai fii suparat, ti-am mai zis si ti-o repet este printre cele mai bune jurnale de la postul meu din 2008

Inceputul | 100x60x45 first setup ADA | 100x60x45 JBL | 30cm ADA Cube | 100x60x45 Tropica Garden | 100x60x45 Tropica Moss | 30cm Nano Reef Cube (inceputul) | 100x60x45 Rimless Reef | 200x80x65h Reef Coloristic | ... ?
[Email] [WWW] [Yahoo!]
alber
Moderator
[Avatar]

IP:

cirotariu wrote:De unde doamne iarta-ma sa vad io cat PO4 bag cand bag un pps-pro 5 ml pe zi dimineata?

Pai si PPS-ul ala nu are si el niste elemente in diferite concentratii? Eu cred ca da. Si atunci, dupa ce citesti si topicul asta (tema pentru acasa ) vei vedea cam cum sta treaba cu vazutu' . In topic se vorbeste destre metoda EI de dozare a fertilizantilor, dar tabelul in ixel, anexat de Val, pe care il gasesti pe la sfarsitul paginii unu, te va ajuta sa urmaresti nivelul fiecarui element in parte, si sa-ti stabilesti niste valori, asa cum ti-a spus si Don' Cip. Iar cand vei trece la dozare separata, te va ajuta enorm.

pc.ciprian wrote:ti-am mai zis si ti-o repet este printre cele mai bune jurnale de la postul meu din 2008

Jura pe rosu ca-i asa

"e usor a scrie versuri, cand nimic nu ai a spune" - Mihai Eminescu
[Email] [Yahoo!]
cirotariu
Senior member
[Avatar]

IP:

Am mai tuns si io oleaca "salata de giulesti" si am mai aranjat oleaca cioatele. Parca arata mai bine. Teste nu am repetat, dar am crescut dozarea de PPS la 5 ml dimineata si 2 seara. Difuzorul de co2... hm... trebuie sa ma duc maine sa cumpar altul, caci s-a cam spart, mde, maini neindemanatice si grabite. Teste noi in uichend, dupa schimbarea de apa. Sper ca valorile "urate" sa devina mai "frumoase", iar mentorii sa imi aprecieze efoartele si sa imi scuze iesirile ocazionale de "spoild old chid". Iata si o poza mai "acatarii".
[Thumb - DSC03852.JPG]

[Email] [Yahoo!]
alber
Moderator
[Avatar]

IP:

Arata bine, ce sa zic.
Ar arata si mai bine daca ai indesi tufele alea din spate, sa arate mai a boscheti, asa.

[Email] [Yahoo!]
cirotariu
Senior member
[Avatar]

IP:

La urmatoarea tunsoare poate replantez ce tai si le mai indesesc.

[Email] [Yahoo!]
donpisote
Senior member
[Avatar]

IP:

Ciro stii ce imi sugereaza acvariul tau dupa rearanjare ? Cred ca o carare lasata pe langa cioata prin stanga ei pana in spatele acvariului ar arata super . Asa mi s a parut mie ca ar arata mai bine la prima vedere. Acum decizia este a ta nu trebuie sa te iei dupa mine.

ACVARIUL MEU scape by @fanta
cirotariu
Senior member
[Avatar]

IP:

@donpisote, mersi de sfat, voi tine cont, deocamdata ma potolesc cu aranjamentele de "anvergura". Astept sa vad ce iese momentan. Atasez totusi o poza cu coltul din stanga, unde vroiam sa indesesc tufa de Hygrofila Difformis, dar cred ca voi renunta la ea de tot. Un sfat, o sugestie despre ce ar merge in acel colt... binevenite. Mai atasez o poza cam neclara cu noii locatari ai "salatei giulestene", in speta doi gourami galbeni. Asta e, nu am reusit sa fac rost de gold, m-am oprit la doi galbeni frumusei.
Noi teste de apa, facute azi, dupa schimbarea saptamanala de 30 de litri. Valorile par mai ok, zic io...

NO3 - 10
PO4 - 0.6-0.8 - in crestere usoara
KH - 7-8 (nu am retinut la a cata picatura s-a ingalbenit apa)
Fe - 0,1 (a urcat de la valoarea de 0 saptamana trecuta)
PH - tot 7,4 (alber, nu ma certa ca nu l-am scazut, dar testul JBL are valori de la 7,4 la 9, iar culoarea mea e undeva la 7,4. Nu imi dau seama daca e si sub, in absenta unei valori a acelei culori)

CO2-ul inca merge la filtru de tigara, nu am gasit la doua magazine mari difuzorul spart mai deunazi, sper sa gasesc undeva... Cam atat, va las cu pozele si cu urarea de "saptamana usoara".

L.E. @donpisote, nu stiu la care cioata te referi... Sunt trei mai maricele, intre cele doua din centru-stanga am "pe sub ele" Ehinodorusii, iar intre cioata "dezgolita" si cea inalta din dreapta am lotusul care arata tare bine (parerea mea) intre ele. Dar repet, ideea nu e rea, am sa o memorez, mersi.
[Thumb - DSC03860.JPG]

[Thumb - DSC03857.JPG]

This message was edited 2 times. Last update was at 13/12/2010 00:33:24

[Email] [Yahoo!]
donpisote
Senior member
[Avatar]

IP:

Uite cum mi a venit mie in minte . Sunt 2 variante marcate pe poza din care varianta 1 mi se pare cea mai buna .
[Thumb - DSC03852.JPG]

ACVARIUL MEU scape by @fanta
cirotariu
Senior member
[Avatar]

IP:

S-a retinut, colega, mersi

[Email] [Yahoo!]
cirotariu
Senior member
[Avatar]

IP:

Despre teste nu am auzit nicio parere... PO4 ala mi se pare cam mare, cel putin dupa valoarea testelor. Sau e ok? Ph-ul de la JBL dupa cum ziceam nu imi arata sub 7,4. Sa iau alte teste de PH care sa imi indice valori si mai mici, in caz ca le voi si obtine?

[Email] [Yahoo!]
cirotariu
Senior member
[Avatar]

IP:

Cu testele tot nu m-am lamurit, dar nu o sa mai intreb. In schimb, celor care mai aveti gourami... Unul dintre cei patru gourami cobalt-curcubeu sau cum le-o zice stiintific sta numai sub filtrul intern, cuminte de zici ca a facut vreo prostie. Nici la ora mesei nu urca, probabil ca mananca pe ascuns. Nu are urme de nicio altercatie cu restul, culorile sunt ok... E prea mic/mica sa fie gestanta. Ce-o avea ?

[Email] [Yahoo!]
alber
Moderator
[Avatar]

IP:

cirotariu wrote:NO3 - 10
PO4 - 0.6-0.8 - in crestere usoara

Sunt ok, nu vad nici o problema. Am avut valori muuuult mai mari si totul se prezenta ca in filme. Adica perfect. Plantele cresteau, nici urma de alga (in afara de preacinstita GSA). Mult mai mari inseamna NO3>50 ppm, iar PO4=incomensurabil. Daaaaar:
cirotariu wrote:PH - tot 7,4 (alber, nu ma certa ca nu l-am scazut, dar testul JBL are valori de la 7,4 la 9, iar culoarea mea e undeva la 7,4

Ph-ul nu l-am avut niciodata sub 6,4 in acele conditii de fertilizare. Adica plantele aveau si carbon din belsug. La tine treaba cu lipsa unei valori cat de cat exacte a valorii Ph-ului e putin mai complicata. Ti-ar trebui un test permanent de Ph, asta te scuteste de multe dureri de cap.
cirotariu wrote:Fe - 0,1 (a urcat de la valoarea de 0 saptamana trecuta)

Asta poti sa-l mai cresti. Mai baga Ferropol.
cirotariu wrote:Unul dintre cei patru gourami cobalt-curcubeu sau cum le-o zice stiintific sta numai sub filtrul intern

Apatia poate fi un siptom al unei boli, chiar daca pestele nu are semne externe vizibile. Nu stiu ce-o fi cu el, dar urmareste-l sa vezi cum evolueaza treburile.

[Email] [Yahoo!]
cirotariu
Senior member
[Avatar]

IP:

alber wrote:
Ph-ul nu l-am avut niciodata sub 6,4 in acele conditii de fertilizare
Ma incurci, vrei sa zici sub 6,4 in acele conditii

AM retinut, o sa urmaresc gouramul si o sa cresc ferropolul.

L.E. Na, ca atehnicul din mine a dat si un quote

This message was edited 6 times. Last update was at 16/12/2010 13:14:24

[Email] [Yahoo!]
alber
Moderator
[Avatar]

IP:

cirotariu wrote:Ma incurci, vrei sa zici sub 6,4 in acele conditii

Pai ma refer la conditiile de fertilizare de atunci, la valorile pe care le aveam in acvariu. Ca daca nu dai CO2, risti o explozie de alge; bine si acum stau si ma intreb cum de am scapat.

cirotariu wrote:L.E. Na, ca atehnicul din mine a dat si un quote

Si te-a durut?

[Email] [Yahoo!]
cirotariu
Senior member
[Avatar]

IP:

Las ca bag io CO2 mai mult si ma invart si de-un E900 cat de curand, dupa 20 incolo... Sa vad apoi ca face gat fo Staurogyna si fo Blyxa, ca... foarfeca mananca. Cred ca mutarea de ”nou setup” inca le afecteaza pe sus-numitele.

[Email] [Yahoo!]
cirotariu
Senior member
[Avatar]

IP:

Mic update la "salata giulesteana". Am trecut la JBL Taifun ca reactor la bomba de CO2, ca nu se mai putea Acu cica astept 48 de ore sa isi intre in drepturi si sa produca bule fine. JBL E900 poate sa mai astepte, ca baiatu' nu mai are finante.
Nu reusesc sa scap de alga aia ca un fir de par alb, lunguiata, mai ales pe muschi. Am scos-o mecanic, dar tot mai apar firisoare.
Al patrulea gourami cobalt tot sub filtru isi face veacul, nici la schimbarea de apa de ieri nu a facut mari progrese, s-a miscat oleaca la stanga, apoi a revenit la loc.
Am mai tuns Ludwigiile si Rotalele, le-am indesit, sper sa facem tufe curand... COltul din stanga in care pe langa incalzitor acum e si reactorul de CO2 nu e mascat inca. In lipsa de idei si de alte plante, am mai bagat Hydrocotila, ca imi creste din belsug si imi si place. Pe viitor poate bag altceva.
Pentru nano-ul de 25 de litri care sta in asteptare, 5 kg de manado si atat sunt suficiente, sau trebuie ceva Aquabasis musai bagat sub el?
Atasez o poza nu foarte meseriasa cu ansamblul si una cu gouram-ul nesociabil, poate careva vine cu vreo idee.

L.E. Am cumparat si test PH de la JBL, cu valori intre 6.0 - 7.6. Se pare ca alalalt test de la JBL cu valori intre 7,4 - 9.0 era pentru valori mari ale duritatii, lucru mai rar intalnit in Bucuresti si in acvariile de apa dulce, dar na, cineva trebuia sa il cumpere si pe ala, in lipsa de alti clienti. smilie
[Thumb - DSC03981.JPG]

[Thumb - DSC03979.JPG]

This message was edited 2 times. Last update was at 20/12/2010 18:42:42

[Email] [Yahoo!]
cirotariu
Senior member
[Avatar]

IP:

Si io care credeam ca vreun "batran" in ale acvaristicii a sarit sa ajute un mai putin "batran"...

[Email] [Yahoo!]
Dolly
Dust in the wind
[Avatar]

IP:

cirotariu wrote:Si io care credeam ca vreun "batran" in ale acvaristicii a sarit sa ajute un mai putin "batran"...

As sari eu dar sa nu te zbulesti. Gourami cu probleme de ce nu sta in carantina? Are culorile tare spalacite, de mincat zici ca nu prea maninca - se prea poate sa prezinte semnele unei infectii bacteriene sau ceva paraziti. Daca e infectie bacteriana - Sera Backtopur.

Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to: