[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
acvariu pana in 60 L - sfaturi tehnice achizitie / punere in functiune  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
paul_stanescu
Junior member

IP:

Buna tuturor.
Sunt nou pe aici… zero barat la acest capitol (pestisori)… desi de cateva zile tot citesc. Din pacate ptr mine, sunt atat de multe postari… incat nu am apucat decat cateva tutorial… si-mi cer scuze daca unele intrebari isi gasesc raspunsul pe undeva… poate puneti direct un link catre locatia respectiva…

Introducere: Am o fetita de 12 ani care ne tot bate la cap de muuult timp de ceva animalute: caine, pisica, papagal, soarece… orice. In esenta, si mie si sotiei ne plac animalele… dar mai mult cand sunt ale altora (programul, stress-ul, perioadele de plecat de acasa… comoditatea poate… etc). Nu am avut niciun animal pana acum… si nici pesti.
Cum nu prea mai avem scapare, am “negociat” pentru un acvariu… idee care ne-a suras si noua, adultilor (desi copilul era cam dezamagit ca nu poate sa-i mangaie). Asa ca m-am apucat de studiat… in timpul liber.

Pas 1. Principala problema o constituie lipsa spatiului… adecvat. Stam intr-un apt de 3 camere… destul de mobilat.
Ca variante identificate ar fi:
- Pe glaful dintre sufragerie si balcon – unde nu mai este geam… (aici ar intra unul de 60-80 cm lungime fara probleme) – dezavantaj major: mult soare si cald (geamul de la balcon este spre apus… vara e destul de cald). Evident am jaluzele la balcon… deci se poate face ceva umbra si eventual as pune ceva care sa ecraneze soarele lipit pe exteriorul acvariului
- Intr-un colt in sufragerie (ar merge unul de pana in 60 cm lungime), este umbra permanent… dar este langa Pianul copilului (electronic, de perete, Yamaha 142 ca idee) si s-ar putea sa nu le placa ce canta… mai ales cand exerseaza. Vizibilitate mai redusa, In plus accesul pentru ingrijire este mai greoi. Aici nu am support deci i-as lua/face si un suport pe masura
- Holul de la intrare – pana in 50 cm lungime, umbra mereu, dar nu prea vizibil… doar nu ma duc pe hol sa ma uit la pesti… inaltime suport 55-60 cm
- In camera copilului, pe o comoda cu sertare si oglinda in spate – pana in 50 cm lungime – inaltime suport 80 cm
Vreo parere?

Pas 2. Acvariul (cu filtru intern) – max 60 L
Mai jos am ochit cateva kit-uri (insa nu e neaparat sa iau kit)
- cubice 30-40 L,
http://www.aquariumprest.ro/acvarii/acvariu-ocean-free-nano-34-litri.html
http://www.nevertebrate.ro/Acvariu-Aquael-SHRIMP-SET-SMART-30-l
http://www.nevertebrate.ro/Acvariu-creveti-Eheim-nano-shrimp-35l-LED
http://aquatlantis.com/index.php?id=226&tbl=registos (pret bun la Hornbach)
http://www.hornbach.de/shop/Aquarienset-Nano-Cubic-40-LED-weiss/5580847/artikel.html
(nu l-am vazut pe site in Romania… dar interesant ca dimensiuni)
- Paralelipipedice cu lungime mare 35-50 L
http://www.nevertebrate.ro/Acvariu-Dennerle-Scapers-Tank-35-Complete
http://www.nevertebrate.ro/Acvariu-Eheim-aquastar-54l-negru (pret bun la Hornbach)
- paralelipipedice cu L=H tot de 35-45 L
http://www.aquariumprest.ro/acvarii/acvariu-pandora-41litri.html
http://www.aquariumprest.ro/acvarii/acvariu-aquacurv-380-white-32-litri.html
http://www.aquariumprest.ro/acvarii/acvariu-aquacurv-450-black-45-litri.html

a) Care forma ar fi recomandata (conteaza la ceva factorul de forma)
b) Ati putea sa-mi recomandati vreunul de mai sus (merge si alta configuratie din componente)

Pas 3. Ce parere aveti de plantele artificiale. Am citit pareri pro si contra (recunosc… mai mult contra din partea celor cu experienta), dar ma gandesc ca ar fi mai usor de intretinut. Afecteaza in vreun fel pestii, adica acestia “stiu” ca sunt artificiale si le afecteaza comportamentul?

Cam atat deocamdata, dupa cateva raspunsuri si rezolvarea pasilor 1-2 revin.
PS. Ce parere aveti de Hornbach Berceni privind pesti/plante?
Jimmi
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Salut, si bun venit.Sa o luam pe rand:
- Pe glaful dintre sufragerie si balcon – unde nu mai este geam… (aici ar intra unul de 60-80 cm lungime fara probleme) – dezavantaj major: mult soare si cald (geamul de la balcon este spre apus… vara e destul de cald). Evident am jaluzele la balcon… deci se poate face ceva umbra si eventual as pune ceva care sa ecraneze soarele lipit pe exteriorul acvariului
- Intr-un colt in sufragerie (ar merge unul de pana in 60 cm lungime), este umbra permanent… dar este langa Pianul copilului (electronic, de perete, Yamaha 142 ca idee) si s-ar putea sa nu le placa ce canta… mai ales cand exerseaza. Vizibilitate mai redusa, In plus accesul pentru ingrijire este mai greoi. Aici nu am support deci i-as lua/face si un suport pe masura
- Holul de la intrare – pana in 50 cm lungime, umbra mereu, dar nu prea vizibil… doar nu ma duc pe hol sa ma uit la pesti… inaltime suport 55-60 cm
- In camera copilului, pe o comoda cu sertare si oglinda in spate – pana in 50 cm lungime – inaltime suport 80 cm

Prima varianta e problematica.Plantele au nevoie de lumina exclusiv de la neon, orice alta lumina va produce alge.Caldura nu este o problema sa zic asa, poti folosi coolere sa racesti apa.
A doua varianta la fel.Socurile acustice nu sunt recomandate intr-o incapere cu un bazin ...
In rest celalalte 2 sunt ok.

Eu nu recomand cuburile, o sa te plictisesti repede de el si o sa ai o bataie de cap...Eu la un cub am avut reale probleme cu algele si nu putea sa rezolv problema...Am trecut la acvariu de 150L unde am bagat 2 SAE care imi rezolva problemele.

Totusi o recomandare din partea mea:http://www.nevertebrate.ro/Acvariu-Eheim-aquastar-54l-negru.Forma nu are relevanta.

Nu sunt chiar un acvarist cu experienta insa iti voi spune problema cu plantele artificiale.Pentru noi ele nu au niciun miros insa pentru pesti miros oribil de tare a diluant.Se pot ranai in ele si unii pesti precum betta se pot prinde cu branhile in ele, am patit...

This message was edited 2 times. Last update was at 21/02/2017 18:19:33

Acvariul meu dupa aproape 1 an
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/40263.page#p368472
Silviu Man
Aqua Man
[Avatar]

IP:

Salut!

Am o singura remarca : in nici un caz in camera copilului!!!

Si asta din doua motive (tinind cont ca am o experienta de acest fel, 18 ani in urma).

1. Copii dezvolta usor alergii la multe lucruri care "plutesc" in jurul lor. Mincarea pentru pesti are un potential alergen mare din cauza concentratiei si diversitatii proteinelor pe care le contin. La fel apa din acvariu (si o sa fie destula in jur, cind vei face schimburile periodice de apa). Este la fel cum ai pune o colivie cu perusi in camera copilului si tot puful din "zburataceala" lor se disperseaza in camera. Asadar, fara alergeni in camera copilului.

2. La virsta lui trebuie sa invete. Un acvariu in camera unde trebuie sa-si faca temele este ultimul lucru de care are nevoie. Mai bine gasesti un colt unde sa va puteti aseza cu totii si sa urmariti viata acavtica, in momentele de pauza sau relaxare.

Din experienta mea, asta ma invatat : fara acvarii, colivii sau calculatoare in camera copilului. Si te rog sa ma crezi, am umblat 2 ani prin spitale cu copilul meu, ca sa aflu ca de vina erau doi nevinovati perusi, care generau un puf minuscul dar extrem de nociv.

Daca as putea cumpara timp ... as fi cel mai sarac om de pe fata Pamintului!

O Gradina Nano - The Worship of the Stones - What Dreams May Come - Un nano ... Literati

In lucru : Wabi Kusa - Dutch Style by Rodo si Silviu
Si una off-forum : Viata grea, de acvarist familist
[Email]
Hermit
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Nu sunt intr-u totul de acord cu ideea ca a tine un acvariu in camera copilului e periculos...eu, sotia si copilul (patutul lui e in camera) dormim toti in camera unde e acvariul...Nu mancarea pestilor ar fi problema...poate daphnia uscata cum era inainte...acum mancarea pt pesti are alt look, alta compozitie...poate ma insel...dar mie mi-ar fi mai mare teama de mucegaiul de pe pereti, umiditatea prea mare in camera mai degraba decat de acvariu...un acvariu curat deci ingrijit nu ar trebui sa fie provocator de alergii sau alte necazuri...inca o data zic...sper sa nu mai nsel

This message was edited 1 time. Last update was at 22/02/2017 00:01:37

Knowledge is a deadly friend when no one sets the rules
[Email] [Yahoo!]
paul_stanescu
Junior member

IP:

Multumesc pentru raspunsuri. Recunosc ca nu ma gandisem la "distragerea" copilului de la activitati.

Inca nu am facut nimic... pentru ca nu am putut sa ma decid la locatie

Pun cateva poze cu cele 2 locatii propuse.

In sufragerie... pe glaf sau langa pian (in ambele cazuri max Lxl = 60x30 cm)
[Thumb - DSC06510.jpg]

[Thumb - DSC06508.jpg]

This message was edited 1 time. Last update was at 24/02/2017 21:28:38

paul_stanescu
Junior member

IP:

sau pe holul de la intrare am indentificat 2 variante:
- fie schimbat dulapiorul cu unul mai inalt (max Lxl = 55x38 cm) si pus in exterior
- fie scurtate cele 2 usi din dulapul inalt si bagat in dulap (max 60x35) dar ar ramane doar vedere frontala, si acces limitat pe sus
[Thumb - DSC06514.jpg]

[Thumb - DSC06512.jpg]

Silviu Man
Aqua Man
[Avatar]

IP:

Prima varianta din hol pare cea mai buna, in opinia mea. Comoda mai scunda poate fi folosita drept cabinet in care sa pui filtrul extern si toate celelalte. In plus, da bine la intrarea in casa. Banuiesc ca acolo este ferit de razele solare directe, ceea ce este bine.

O Gradina Nano - The Worship of the Stones - What Dreams May Come - Un nano ... Literati

[Email]
paul_stanescu
Junior member

IP:

Ar parea OK, insa oricum comoda mai scunda as schimba-o cu ceva mai inalt (exact pana la jumatatea dulapului de alaturi = blatul orizontal dublu) - cam 108 cm, lungime 65 cm (pentru acvariu de 60 cm).
In noua comoda as pune si o placa verticala in centru, pentru ca suportul sa nu faca "burta" - oricum cred ca as pune un PAL mai gros.
Intr-adevar comoda ar fi extraordinara ca locatie pentru cabinet, chiar daca mai am cate ceva in ea.

Am crescut fata de dimensiunile initiale si as intra la un acvariu de 60 cm lungime

Am mai identificat o varianta de pozitionare, pe balcon, dar perpendicular pe fereastra. Iar la geamul din dreptul acvariului as pune niste jaluzele orizontale din aluminiu pentru a reflecta lumina si caldura.

[Thumb - DSC06522-1.jpg]

This message was edited 1 time. Last update was at 26/02/2017 21:40:25

paul_stanescu
Junior member

IP:

Am mai tot citit... si am progresat catre un acvariu de capacitate mai mare (70 L), dar cu lungime de 60 cm.
Am comandat :
https://www.juwel-aquarium.de/en/Products/Aquariums/Primo-Line/Primo-70-LED/

Ca pozitionare cel mai probabil va fi pe holul de la intrare, cea mai putin expusa la soare (adica neexpusa) si fluctuatii mici de temperatura (si nici nu trecem prea des pe acolo), cu dulapul aferent (pe care o sa-l comand intre timp).

Filtrul standard pare slabut... insa sefa nu-mi da voie (momentan) sa iau filtru extern (din motive de securitate... a mancat-o sa citeasca si ea pe forum si a vazut ca la unii s-au produs inundatii).
Asa ca aici poate ma ajutati:
- am ca varianta sa-l schimb pe cel intern cu cel mai bun posibil - ce mi-ati recomandati cel mai bun?
- sau mai adaug unul intern (cel standard sa faca filtrare mecanica, iar cel de-al doilea biologica, la un debit scazut - ca varianta ma gandeam la Eheim Biopower 200 sau JBL CristalProfi i100). Ce parere aveti, eventual la cel cu filtrare biologica nu ar merge si un filtru UV? (ma gandesc sa-l adaptez in capac...pe iesirea din filtru) - a mai incercat cineva asa ceva?

Acvariul va fi unul plantat basic (cel putin la inceput - cele mai usoare plante... care sa nu necesite aditie de CO2 gaz). Ma mai documentez pe aici...

Si intre timp am facut ... o vizita "de lucru" ptr "documentare"

[Thumb - 2.jpg]

[Thumb - 3.jpg]

[Thumb - 1.jpg]

scorpionul
Aquamaster
[Avatar]

IP:

cel mai bun filtru intern e cel extern. Daca iei un filtru nou si e bine montat nu ai probleme de scurgere. Ca firma iti recomand Eheim. Cu doua filtre interne vei avea numai probleme: se vede urat, o sa le scoti des la curatat si cand le scoti o mare parte din mizerie se scurge inapoi in acvariu. Eu folosesc un filtru intern, dar il folosesc fara burete, pentru circulatia apei.

armonia vietii consta in echilibrul pe care il asiguram
[Yahoo!]
Silviu Man
Aqua Man
[Avatar]

IP:

De acord cu colegul. Nimic nu se compara cu un filtru extern, nici macar 2-3 filtre interne, dedicate. Daca "sefa" se teme de inundatii iar tie chiar iti trebuie un filtru extern, ai solutia unui compromis : Dennerle Scapers Flow. Se "atirna" pe unul din peretii acvariului, nu are furtune, are reglarea pipei de la intrare in doua planuri si, mai recent, are si skimmer incorporat (dupa cum spunea un coleg pe alt topic) si are si burete de prefiltrare pentru a evita absorbtia crevetilor. Mai bine nu se poate (in situatia data)!

[Email]
paul_stanescu
Junior member

IP:

Ma asteptam la aceste raspunsuri...
Denerle sigur nu... nu-mi place cum arata si nu am loc sa-l pun in spatele acvariului (ca sa nu se vada)
De la Eheim ce extern ar merge mai bine?
EHEIM classic 250 / EHEIM eXperience 150 / EHEIM eXperience 250
Silviu Man
Aqua Man
[Avatar]

IP:

Eheim eXperience 250T. Are si incalzitor incorporat si te scuteste de un echipament in plus in acvariu. Are un pret, as spune, rezonabil.

[Email]
Antecume
Senior member
[Avatar]

IP:

Din ce am vazut, recomandarile sunt clar catre filtrele externe care sunt mult mai performante decat cele interne.
Pe de alta parte ma gandesc ca, daca un filtru va incepe sa curga, n-o sa curga din prima ca la robinet.
Banuiesc ca o sa inceapa sa picure mai intai. Astfel ai posibilitatea sa gasesti o solutie sa-l repari (schimbi garnitura) eventual il pui intr-un vas pana il repari.
Parca n-as crede ca pleci dimineata linistit la munca si te suna vecinul de dedesubt ca l-ai inundat.

[Nano cu albinute] [Old tree]
Gabi C
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Mie mi au trecut prin mina pina acum 4 canistre Eheim. Cu nici una din ele nu am avut probleme.
Silviu Man
Aqua Man
[Avatar]

IP:

Potin sa incerci si gama e700 de la JBL. Eu am un CristalProfi e901 Greenline care merge perfect. Dar, din cite am inteles, Eheim este peste JBL sau Hydor.

[Email]
paul_stanescu
Junior member

IP:

Daca e sa fie extern, va fi Eheim cu siguranta... vad ca toata lumea le considera "top"

Nu m-am gandit la 250T... Deoarece acvariul vine cu un filtru cu bureti si cu incalzitor 50W inclus in carcasa filtrului (dimensiune impreuna carcasa 6x10,5x22 cm)
Cum spunea un coleg mai sus, ma gandeam sa-l las si pe acesta, situatie in care as avea oricum incalzirea.
Apoi, nu am vazut 250T pe site-uri in ro.
La un EXperience250 ar mai fi necesara mentinerea filtrului intern (unii am vazut ca pastreaza, dar intr-adevar la acvarii mai mari)?

Problema cu filtrul extern este de siguranta... nu neaparat de dimineata pana seara, ci in situatiile in care plec cate o saptamana... (de 3-4 ori pe an) si uneori cu tot cu familie.

Daca pun un EXperience250 nu este prea mare pentru acvariu de 70 L teoretici? Am vazut ca se poate regla iesirea din robinet, dar ma intreb daca nu se creaza presiune in interior?
Intrarea apei se face pe principiul vaselor comunicante, sau / si prin aspiratie de catre pompa?
Gabi C
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Eu as merge pe un eccopro 200. Are robineti de reglaj, se amorseaza usor, e silentios. Pui un burete pe in si renunti complet la filtrul intern. Singura problema sa zic asa la modelul asta este ca trebuie unsa garnitura cind îl desfaci sa l cureti. Dar asta nu ti ia mai mult dr 2 minute.
Silviu Man
Aqua Man
[Avatar]

IP:

paul_stanescu wrote:Daca e sa fie extern, va fi Eheim cu siguranta... vad ca toata lumea le considera "top"

Nu m-am gandit la 250T... Deoarece acvariul vine cu un filtru cu bureti si cu incalzitor 50W inclus in carcasa filtrului (dimensiune impreuna carcasa 6x10,5x22 cm)
Cum spunea un coleg mai sus, ma gandeam sa-l las si pe acesta, situatie in care as avea oricum incalzirea.
Apoi, nu am vazut 250T pe site-uri in ro.
La un EXperience250 ar mai fi necesara mentinerea filtrului intern (unii am vazut ca pastreaza, dar intr-adevar la acvarii mai mari)?

Problema cu filtrul extern este de siguranta... nu neaparat de dimineata pana seara, ci in situatiile in care plec cate o saptamana... (de 3-4 ori pe an) si uneori cu tot cu familie.

Daca pun un EXperience250 nu este prea mare pentru acvariu de 70 L teoretici? Am vazut ca se poate regla iesirea din robinet, dar ma intreb daca nu se creaza presiune in interior?
Intrarea apei se face pe principiul vaselor comunicante, sau / si prin aspiratie de catre pompa?

Poti sa pastrezi si filtrul intern, reglat la minim. Unii colegi recomanda filtrul intern echipat pentru filtrare mecanica iar in cel extern pui mai ales medii de filtrare biologica.
In legatura cu reglarea debitului, presiune/depresiune ... tocmai a fost o dezbatere "aprinsa" pe aceasta tema, vezi topic-urile de mai jos.

This message was edited 1 time. Last update was at 13/03/2017 13:20:29

[Email]
kirucd
DIY Master
[Avatar]
IP:

paul_stanescu wrote:

Se face pe principiul vaselor comunicante, apa ajunge in filtru prin cadere libera, de asta e nevoie
ca filtrul sa fie pus mai jos decat acvariul, iar pompa nu face aspiratie, pompa doar impinge apa inapoi
in acvariu, in acest fel nici nu exista presiune mare. Pompele filtrelor sint pompe de debit, nu de presiune.

Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page

Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to: