@stefanp Te-as ruga sa detaliezi putin care este logica daca apa vine de jos cu diverse mizerii din apa, nu se va colmata mai repede acel burete decat inelele acelea? nu este acelasi sistem ca cei de la jbl? ei de ce opteaza sa puna inele ceramice primul rand? Ma intereseaza ca poate am gresit si eu cand am pus in filtrul extern jbl primele 3 de jos inele ceramice si in cel de sus burete.
Dragos, eu sunt tampit, am uitat sa iti amintesc. Lasa-l asa, am dat 14 lei pe el si de fapt l-am primit cadou Stefane, vine turul prin stanga, o ia in jos pe margine, apoi se ridica pe dedesubt si iese pe sus, la retur. Voi lasa siporax primul, sa macine "jegul", apoi burete, apoi siporax, apoi burete si gata, ca sa nu ne mai agitam.
L.E. Poate facem ceva joi seara, ca o ardem fara gaz si nu e frumos...
This message was edited 1 time. Last update was at 23/01/2012 12:12:12
Pai eu zic si cred ca asa ar fi normal (da' tot cei posibil sa ma insel amarnic ) ca primele straturi care intalnesc apa sa fie ceva cu filtrare grosiera, care sa retina particule mari, frunze de plante, melci si ce se mai aduna; dupa care filtrarea sa fie din ce in ce mai fina incat la materialul filtrat biologic care are canalele alea microscopice pentru bacterii sa nu se infunde si astfel sa nu poata creste bacteriile in el (ori ca nu mai intra ele, ori ca nu mai intra apa sa le aduca amoniac)...adica sa nu-si mai indeplineasca functia pentru care a fost facut.
Inelele ceramice din cate am citit, sunt de 2 feluri. Cu pori (pt filtrare biologica, stau bacteriile in porii aia minusculi) si fara pori, ce sunt folosite doar ca sa retina resturi mari.
JBL-ul, ca si tetratecul din cate vad de la ciro si eheim-ul au acelasi circuit al apei. Vine printr-un tub (la jbl vine pe laterale, cel putin la al meu) si urca de jos in sus prin materialele filtrante si inapoi in acvariu.
Indicatiile pentru eheim ul meu, au fost in primul sertar inelele ceramice (nu mai stiu daca erau poroase sau nu), peste care un burete mai grosier si in al doilea si al treilea sertar eheim substrat pro (niste bile poroase, pentru filtrarea biologica) peste care se mai pune si un strat subtirel de perlon sa prinda eventual resturile extrem de mici, dar la care pesonal am renuntat (la sugestia lui Dragos). Asadar, primul sertar (inele si burete) retin resturile, iar bilele de deasupra au grija sa tina bacteriile fara sa fie umplute de detritus.
Eu asa am gandit treaba si in capul meu face sens Si am mai vazut si altii care gandesc la fel.
@stefanp Multumesc pentru raspuns, scuze daca am "poluat" cu nelamurirea mea, aceasta se trage de la un alt filtru, biobox2 care foloseste primul strat perlon, pentru filtrare mecanica, unde se opresc frunze, resturi mari...etc, al doilea strat carbune care l-am inlocuit tot cu inele, asa am crezut eu ca este bine, al treilea vine acel burete grosier care ei il folosesc pt filtrarea biologica iar al patrulea este argila. Mai cred ca tu ai procedat asa la filtrul tau si datorita acelui prefiltru eheim
Azi am mai tuns si eu si am adus mici modificari. In plus am o noua generatie de creveti, nu stiu cati, stiu doar ca au aparut si au cam juma de cm, iar alta femela are burta plina de oua, de data asta negre, nu albe ca precedenta. Maine cand se duce albeata din apa sper sa fac niste poze sau un filmulet. Pana una-alta, un amic galatean care e la inceput a cumparat 2 cory care arata ca in poza atasata mai jos. Care aveti idee ce fel de corydoras e, ca io nu am dat de el pe net...
nu este cory, este platidoras costatus sau armatus... i se mai spune si talking catfish, creste la 15 cm e o specie nocturna, foarte buna pentru curatat fundul acvariului si agitat pietrisul dar nu ii vezi decat seara si noaptea....
este un sanitar ideal pentru bazinele cu pesti agresivi pentru ca nu se atinge absolut nimeni de el, are nevoie de grote unde sa stea ascuns ziua
P.S. la mine stau in acvariuk mic datorita afinitatii sale pentru creveti
This message was edited 1 time. Last update was at 30/01/2012 01:11:38
Hai ca scriem, vorbim, o aburim si poze nu mai punem. Am facut si io un shooting amarat in seara asta si am ales niscai bunaciuni, vorba vine, niste poze decente... Dar mai intai sa vorbesc putin, cum mi-e felul, ca nu am vorbit de cam multisor. AS VREA sa fac din setup-ul actual un aquascape, nu profesional, ca inca nu sunt total pregatit si nici scula de pozat nu am. Dar sa fie ceva frumos, adica mai ingrijit si mai aratos de cum este el acum. Iar pentru asta am nevoie, logic, de niscai sfaturi, in continuare, de la "ai mai priceputi". Nu am sa enumar toate operatiile facute in ultima vreme, replantari, scoateri, plantari, taieri, tunderi, mutari etc... in principiu am cam vazut cui ii merge, ce imi place, ce da bine, ce le place pestilor si am cam renuntat incet-incet la "junglaul" de acu 2 luni.
Ca intrebare, stupida poate, e ok daca o "dau" in intrebari de "scape" aici, la coltul incepatorului, sau ar trebui sa ma mut inspre sectiunea de aquascaping, ca sa nu poluez aici cu intrebari gen "daca dau 3 cm mai incolo HZ-ul, nu o sa umbreasca prea mult tufa de Rotala?" Intrebarea se pune pentru cei mai "batrani" in ale "trecerii de la incepator la incercare de scape", poate nu poluez si sunt de ajutor pentru cei in situatia mea, sau poate devin enervant ca imi tin topicul "sus" cu intrebari poate prea tehnice. Repet, o fi o intrebare stupida, dar trebuia sa intreb ca sa dorm linistit . Hai sa nu o mai lungesc si sa las pozele sa imi spuna povestea...
This message was edited 1 time. Last update was at 31/01/2012 01:23:34
Si poate nu-ti faci un obicei sa ne parasesti perioade asa de lungi
LE: O chestie nu-mi da bine la ochi. Ai o tufa de "nu stiu ce" de un verde inchis, putin pe dreapta fata de centru. Personal nu imi place cum arata. Ar merge inlocuita cu altceva mai deschis la culoare.
Si parca ceva rosu iarasi n-ar da rau
This message was edited 1 time. Last update was at 31/01/2012 03:37:17
In spatele "cararii" de marsilea&staurogyne, pe care le-am aerisit ca sa le las sa se intinda, am o "salata", iar langa in dreapta e o tufa de Myriophilum tuberculatum red, pe care am facut-o dintr-un fir. Nu stiu daca de aia e vorba, stefane, dar nu e verde inchis, e un maroniu cu varfuri rosii, mai am de lucrat la ea, e singura "rosie" din ansamblu. Langa ea sunt cateva fire firave de Didiplis, care a tot fost mutat, iar in spatele taifunului de codoi este un Bolbitis, de care nu vreau inca sa ma despart, si care stiu ca nu prea are ce cauta in setup. Rotala din stanga "cararii" este tunsa jos de tot, de aia nu se vad varfurile rosiatice-caramizii, intr-o saptamana se vor vedea. O sa caut o planta rosie pe care sa o pun in locul salatei, langa Miriophilum, chiar in centru, in spatele cararii. Ma bucur ca v-au placut pozele, am schimbat nspe variante de pozat, ISO diferite, lumina diferita etc... Ma voi stradui sa nu mai lipsesc asa mult si sa va incant cu poze mai frumoase.
Atunci mai asteptam sa creasca un pic Tufa de care am pomenit, aia mai inchisa la culoare, daca e myriophylum tuberculatum red, din ce vad pe gugles se face a naibii de frumoasa. Mai las-o atunci sa vedem ce si cum.
Salut vereb... Fost-ai lele cat ai fost, le-am acordat si carasilor sansa sa imi populeze tankul, dar nu a fost sa fie... Jalnica perioada de acvarist a fost aceea... Ptiu, nici nu vreau sa imi amintesc. Ia, baietii mei cu "okiu" format, sfaturi de "inrosire" a decorului daca aveti... Ludwigia NU, ca nu m-am inteles cu ea prea bine niciodata.
asa e ciro, ai incercat si carasii, dar ma bucur ca ai revenit la olandez , dar eu totusi astept ziua cind vei deschide un topic la ciclide , eu deja am deschis unul ,
Bre nea Ciro am o lampa HQI de vanzare , pfff cred ca ar face prapad la tine in acvariu. Dar ca idee eu parca as renunta la fundalul ala negru si as merge pe unul mai deschis , sau deala transparent. Iar ca o pata de culoare poti incerca R . Marcanda sau L.sp.Rubin.
Ceva in genul la fundalul pe care il foloseste nenea :
This message was edited 2 times. Last update was at 01/02/2012 13:05:44
Fiecare colt , fiecare miscare , tot ce atingem este o dovada a existentei lui Dumnezeu
eu te stiu nebun in ale acvaristicii dar te-am depasit ca nivel de nebunie , simbata asta vreau sa startez in limita timpului un acariu malawi de 300l, vei gasi informatii la rubrica ciclide, strada malawi ori tanganjica .a
nu am experienta in acest domeniu si vreau sa incep cu ceva easy,multumesc pe aceasta cale si rabdarea colegiilor koala,pomi,bobesku,calin gherman etc
Il las negru, nu il mai scot pana la vara Zi-mi cu lampa aia, poate ti-o cumpar. M-am saturat de capac ca de mere acre, cum am mai zis acu 2 luni... dar "suspendata" m-a suspendat si a disparut de la vanzari...