Multumesc mult tuturor pentru aprecieri!
Multumesc Iuliane pentru solutia tehnica!
Maestre Pomi, voi face tot posibilul ca sa aduc cate ceva cand voi veni in tara si in felul asta va veti bucura si voi "live", nu numai vazandu i in poze
ma omori cu stiucile tale
bravo Cris !!! acvariul arata SENZATIONAL !!!
hai si cu pozele de la evenimente
Iata ca a aparut si domnu' Pesticu!!!

Unde te ai ascuns dom'le pana acum?! Ma bucur mult ca ai dat un semn de viata!
cam mic acvariul
Ai dreptate!

O tona si ceva volum de apa pare un 300 L din cauza "dihaniilor" care l populeaza!

Oricum, uitandu ma la exemplarul acela imens de Placidochromis phenochilus "Gisseli" (uite ca v am dezvaluit si unul din "noii-veniti")realizez ca acest acvariu in aceasta formula nu va avea multa viata .

Este necesar un nou proiect care nu va avea voie sa scada sub 3 m lungime, ca sa satisfaca nevoile "bibanilor" mei. Iar in acest caz , acest acvariu va fi transformat intr un Mbuna Biotope. Dar in niciun caz, in acest an nu voi mai face vreo schimbare. Poate la anu' , daca oi mai gasi resursele necesare
Nu s-a prins nimeni asa ca asteptam lamuriri
Asadar, vorbeam de "noutatile" aparute in scena. Am vrut sa va pun un pic la treaba , cerandu va sa incercati o identificare a lor , insa se pare ca nu am avut succes
Adevarul e ca , pe unii dintre ei , inafara de faptul ca pe la noi mai mult ca sigur nu i ati intalnit, deci nu aveati posibilitatea de a i cunoaste, fiind inca tinerei si neavand coloratia specifica , ar fi fost foarte greu sa i identificati. ;)
Asa ca nu mi ramane decat sa i trec in revista pe fiecare, exemplificand si cu ceva foto facute azi.
- Incep cu o specie de "blue follower" recent descoperita in Malawi -
Placidochromis phenochilus sp. "Gisseli" - asa numitul "Green Phenochilus" este o specie la care visam demult . Am 2 perechi din care una este F0. "Bibanul" cel mai mare care se vede in filmulet este unul din masculii de Gisseli.
Clasificarea acestei specii ca fiind un Phenochilus este inca sub semnul dezbaterilor stiintifice, unii sustinand ca ar fi o varianta a Placidochromisului Electra . Dar pana cand se va ajunge la un consens , noi ii vom spune Phenochilus Gisseli.
Aici ,masculul F0:
si femela F0:
Apoi ,celalalt mascul imens- undeva la un 20cm :
Masculii Gisseli impreuna:
-
Eclectochromis lobochilus "Hertae" - o pereche tanara - masculul desi are in jur de 10-12cm inca nu prezinta culorile finale dar promite bine.
Masculul:
Cam asa va ajunge sa arate in "full colour":
Un close up pe buzele ingrosate ale acestui mascul de Hertae - o caracteristica care ma fascineaza enorm si este intalnita si in cazul altor specii din Lac:
Femela Hertae :
- Avem si un trio de
Aulonocara Hueseri Likoma - o specie de aulonocara "pitica" foarte frumos colorata - insa aceeasi poveste - ai mei sunt inca puiuti ..deci mai avem de asteptat pana vor arata asa:
M am chinuit foarte tare sa i surprind pe acesti micuti in foto ca de altfel si pe cei din specia urmatoare.
Asa arata micile Hueseri (4-5cm)la mine in acvariu:
- Inchidem seria cu o specie care multora, sunt sigur ,ca nu le va spune nimic , mai mult ,cred ca o vor gasi ca fiind neatragatoare .
Insa, tocmai aici este si farmecul - sa reusesti sa gasesti frumusetea in ceea ce este catalogat ca fiind
Urat-ciudat-straniu ,potrivit conceptelor universal acceptate in domeniul frumusetii. Iar eu ma pricep destul de bine la treaba aceasta. De aceea veti vedea mereu in acvariile mele specii "ciudate", "buzate", cu un aspect "aparte"
Vorbim despre
Abactochromis Labrosus - singura specie a genului Abactochromis , special creat pentru a gazdui fostul
Melanochromis labrosus- clasificare contestata din motive ce tinea de morfologia si paternul exemplarelor. Astfel s a ajuns la concluzia ca exemplarele acestei specii nu au nimic in comun cu speciile genului Melanochromis, drept pentru care Oliver in 2010 a creat genul Abactochromis pentru aceasta specie a carui caracteristica predominanta sunt buzele hipertrofiate si capul imponent. Nu este o specie care te da pe spate prin colorit insa atrage atentia tocmai prin tipologia stranie prezenta la nivelul capului si buzelor.
Exemplific cu cateva imagini ale unor exemplare mature gasite pe net:
In trecut ,se credea ca aceste buze hipertrofice potentau actiunea de "suctiune" a crustaceelor sau a micilor ciclide cu care se hraneste aceasta specie insa autorii descrierii finale retin ca acestea sunt destul de delicate pentru a fi folosite in acest scop. Analiza anatomica a acestora a dezvaluit o prezenta importanta a papilelor senzoriale care ar putea ajuta la detectarea "prazilor" ascunse in fisurile rocilor.
Oricum dezbaterea ramane deschisa pe problema apartenentei acestei specii la grupul de Mbuna. Pentru unii cercetatori , Abactochromis labrosus ramane o Mbuna insa fac precizarea ca avem de a face cu un reprezentant atipic al acestui grup de ciclide.
Aceste fiind spuse , e cazul sa vi i prezint si pe micutii mei buzati, un grup de 5, foarte sfiosi in fata aparatului foto insa cu un caracter "forte" cand vine vorba de peticul de teritoriu luat in stapanire.Scuzati caliatatea pozelor- nu am putut face mai mult:
Cam astea ar fi "noutatile" din acvariul mare..deocamdata

..Mai sunt "pe vine" cateva "news-uri " insa vi le voi prezenta la momentul oportun
Pe langa acestia, in garaj , am dat drumul unui acvariu de 180L in care gazduiesc un grup de 9 puiuti de
Copadichromis Trewawasae "Mloto Ivory" Lupingu F2 si un grup de 10 micuti
Gephyrochromis lawsii. Sa speram ca voi reusi sa i cresc fara probleme - sunt superbi. Nu le am facut poze pentru ca nu se intelege nimic de ei acum.
Va arat tot niste foto de pe net cu masculii maturi de :
-
Copadichromis Trewawasae Mloto Ivory:
Aici o imagine cu un exemplar in natura:
-
Gephyrochromis lawsii:
Sper ca v am trezit interesul pentru aceste "noutati" care , din pacate, sunt "noutati - undiscovered" si poate asa vor ramane destul timp de acum inainte pentru piata de pe la noi.
Numai bine!
Cristian
PS. Cu fotoreportajele , nu v am uitat.

Ma misc mai greu dar dupa cum vedeti , cand imi dau drumul la "scrisuri" o fac cu dare de mana