Author |
Message |
sydney
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 07/04/2006 22:33:43
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
|
sydney
Member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/19119794884489f6c07925c.gif)
IP:
|
Salutare la toata lumea,
Mi-am cumparat un acvariu Ferplast modelul Cayman 60 (75 litri) si de o saptamana l-am pus la ciclat fara pesti (am in el doar substrat + o buturuga + plante (Ceratopteris thalictroides in cea mai mare parte)), iluminare 12 ore/zi.
Dupa ce se cicleaza (NH3=0,NO2=0), prin adaugare treptata de noi pesti (sa las timp bacteriilor nitrificatoare sa se dezvolte corespunzator cu cresterea numarului pestilor) as vrea sa ajung in final la o populatie de:
- 10 neoni (Paracheirodon innesi)
- 7 zebre (Brachydanio rerio)
- 5-7 red wagtail platy (Xiphophorus maculatus)
- 7 sanitari (Corydoras paleatus).
Apa de la robinet are urmatorii parametri:
pH=8
GH=10dH
KH=8-9dH
As avea urmatoarele intrebari:
1. Sunt cumva prea multi pesti pentru acvariul meu? Trebuie sa renunt la una din grupele enumerate anterior?
2. Tinand cont ca neonii prefera un pH sub 7 si ca sunt cei mai sensibili dintre pestii de mai sus, din cate am citit, ce sanse as avea sa se poata adapta conditiilor mele? Nu-mi fac iluzii ca se vor si reproduce, dar as vrea macar sa se simta cat de cat confortabil si sa nu se imbolnaveasca. As vrea sa aflu parerea cuiva care creste neoni in conditii de apa similare cu ale mele.
3. Ar putea exista anumite incompatibilitati intre speciile de mai sus? De exemplu neonii sa fie agresati de unii dintre ceilalti pesti?
4. Ar trebui sa urmez o anumita ordine a introducerii pestilor? De exemplu neonii sa fie introdusi inainte de zebre si platy, ei fiind mai sensibili si sa fie deja adaptati in momentul in care vin ceilalti?
Orice alte sfaturi sunt binevenite.
Multumesc anticipat.
|
|
 |
Dalles
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 08/04/2006 02:23:28
|
Dalles
Membru banat
![[Avatar]](/forum/images/avatar/1159073745442bfa6389ccc.jpg)
IP:
|
1.+3. Ar fi bine sa renunti la zebre, pentru ca nu prea se potrivesc cu restul la temperament. Sunt o-bo-si-tor de agitate si s-ar putea sa-ti streseze neonii atat de tare incat sa-i tina ascunsi numai prin plante.
2.+4. Neonii pot rezista la un pH putin mai mare de 7, dar nu e cazul sa-ti faci griji. Pe masura ce apa din acvariu se va invechi, se va acidifica din ce in ce mai mult. In concluzie, neonii trebuie sa-i introduci cat mai tarziu posibil si dupa ce verifici in prealabil pH-ul, ca sa vezi daca a scazut suficient.
|
[url=http://www.acvariu.ro/coppermine/index.php?cat=10593] )\
>((º>
)/[/url] |
|
 |
viviparu'
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 08/04/2006 12:22:46
|
viviparu'
Senior member
IP:
|
De ce nu mergi pe o combinatie de caracide si vrei sa amesteci cu vivipari si ciprininde. Pune un card de 20 de neoni si un card de 20 de hasemania sau callistus. O sa fie belea!
Cat despre apa, adauga la inceput niste Sera Morena, care face apa un pic mai moale si eventual scade si PH-ul cu o solutie. Asta la inceput. Apoi ii inveti treptat cu apa de la tine. Important este sa nu existe un soc de PH la inceput.
|
Oare unde vom gasi atatea intrebari pentru cate solutii avem? |
|
 |
cip
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 08/04/2006 17:04:57
|
cip
Junior member
IP:
|
eu am in acvariu 3 zebre(leopard) si vreo 15 neoni. s-au obisnuit impreuna.
agresivi sunt cei 2 sumatrani pe care ii am, care au ciupit inotatoarele la vreo 3 neoni rosii , care pana la urma au murit.
|
|
 |
viviparu'
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 08/04/2006 20:29:53
|
viviparu'
Senior member
IP:
|
Nu mai tine sumatranii cu pesti care ii pot tenta prin miscare sau dimensiunea inotatoarelor. O sa ai surprize din cele mai neplacute.
|
Oare unde vom gasi atatea intrebari pentru cate solutii avem? |
|
 |
Porcu
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 10/04/2006 09:34:58
|
Porcu
Faraonu'
![[Avatar]](/forum/images/avatar/506111854018ad6fd51f0.jpg)
IP:
|
sydney5791 wrote:Apa de la robinet are urmatorii parametri:
pH=8
GH=10dH
KH=8-9dH
Tinind cont de parametri apei iti recomand sa te ocupi de platy  .
|
Poze: ... Poze cu plante |
|
 |
Dolly
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 10/04/2006 10:50:55
|
Dolly
Dust in the wind
![[Avatar]](/forum/images/avatar/a34bacf839b923770b2c360eefa26748.jpg)
IP:
|
MARELE ALB wrote:
sydney5791 wrote:Apa de la robinet are urmatorii parametri:
pH=8
GH=10dH
KH=8-9dH
Tinind cont de parametri apei iti recomand sa te ocupi de platy  .
Hai ca l-ati zapacit de tot.  Sa-ti mai recomand si eu o specie? :sic: Ca sunt convinsa ca ar mai merge inca ceva pe acolo....
Nici vorba, zic sa ai incredere in ceaa ce spune Marele Alb, ca stie el mai bine
Bafta! :-)
|
|
 |
Porcu
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 10/04/2006 12:34:07
|
Porcu
Faraonu'
IP:
|
Dolly wrote:Hai ca l-ati zapacit de tot.  Sa-ti mai recomand si eu o specie? :sic:
I-am recomandat omului ceva din lista lui  : " - 5-7 red wagtail platy (Xiphophorus maculatus)"  .
|
|
 |
sydney
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 10/04/2006 17:36:22
|
sydney
Member
IP:
|
Poze cu acvariul momentan nu pot sa pun - camera digitala mi-au furat-o hotii cand mi-au spart apartamentul toamna
trecuta.
Da, stiu ca apa mea ar fi numai buna pentru platy si alti vivipari, dar imi plac foarte mult neonii. Cat despre zebre, as putea renunta la ele daca risca sa-mi streseze neonii prin comportamentul hiperactiv. Multumesc pentru sugestia cu Callistus si Hasemania.
Dar atunci am de rezolvat problema cu pH-ul. Tinand cont ca mi-e cam frica sa bag chimicale pentru reducerea pH-ului, ma bate gandul sa amestec apa de la robinet cu apa distilata (sau apa de ploaie?) intr-o anumita proportie ca sa mai reduc GH-ul de la 10dH pana pe la 8dH (vreau sa am si niste melci si sub 8 inteleg ca nu e bine sa scad cu duritatea). Si prin diluare daca scade si KH-ul pe la vreo 7dH ma gandesc ca o sa lase ceva mai usor si pH-ul sa scada in timp de la 8 inspre 7, in urma procesului de nitrificare. Am sanse cu abordarea de mai sus?
Deocamdata o instalatie de CO2 cu regulator care sa faca dozajul de CO2 in functie de pH-ul curent si de pH-ul "target" este la capitolul vise frumoase.
Pana una alta, am inceput sa vad ceva nitriti in acvariu, deci ciclarea e pe drumul cel bun.
Va tin la curent si va multumesc tuturor pentru recomandari.
|
|
 |
sydney
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 11/04/2006 03:17:39
|
sydney
Member
IP:
|
Facand azi din nou masuratori de pH, GH si KH asupra apei din acvariu am fost surprins sa constat ca, fata de valorile initiale de acum 10 zile, GH-ul a scazut de la 10dH la 7-8dH, iar KH-ul a scazut de la 8-9dH la 6dH, in timp ce pH-ul a ramas tot in jur de 8. Am verificat din nou si apa de la robinet sa fiu sigur ca nu am gresit ceva. Poate avea filtrul cu carbune activ un astfel de efect asupra GH si KH? Alta explicatie nu vad.
|
|
 |
Porcu
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 11/04/2006 08:32:40
|
Porcu
Faraonu'
IP:
|
sydney5791 wrote:GH-ul a scazut de la 10dH la 7-8dH, iar KH-ul a scazut de la 8-9dH la 6dH
Plantele au obiceiu' ca in lipsa CO2-ului sa-si ia carbonu' din carbonatii din apa. Ar putea fi o explicatie a scaderii duritatii.
Daca vrei neaparat sa tii neoni iti sugerez un acvariu bogat plantat cu pesti putini (ca sa poti face schimburi de apa mai rar da' nu exagerat de rar). Plantele in cantitate mare vor contribui la scaderea duritatii (si a pH-ului). Cind faci schimbu' de apa va creste usor duritatea si pH-u'. Apoi plantele isi vor face din nou treaba si tot asa .......
Imi amintesc de discusii lu' akaiu care se inmulteau in acvariu' plantat la greu, in apa dura din Bucuresti, fara sa foloseasca nici o instalatie de dedurizare. Babaciunile forumului  isi aduc aminte cu siguranta.
Sint convins ca neonii se vor adapta si la apa dura si alcalina de care dispui. Da' daca tot ai inceput cu dreptu': lasi acvariu la ciclat, intrebi pe forum inainte de a face ceva, te interesezi de soarta animalelor din acvariu, fa treaba corect pina la capat si incearca sa asiguri pestilor conditiile cit mai apropiate de cele din mediul de provenienta. Ar fi un act de cooltura™ acvaristica  . Pentru ca asta inseamna acvaristica: sa incercam sa reproducem in acvariu mediul natural al animalelor, nu sa le fortam pe ele sa se adapteze la conditiile care ne sint noua la indemina.
|
|
 |
sydney
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 11/04/2006 11:08:09
|
sydney
Member
IP:
|
MARELE ALB wrote:Plantele au obiceiu' ca in lipsa CO2-ului sa-si ia carbonu' din carbonatii din apa. Ar putea fi o explicatie a scaderii duritatii.
Adevarul e ca in ultimele zile plantele Ceratopteris si Elodea pareau sa "prospere", judecand dupa micile bule de (presupun) oxigen care se vedeau periodic plecand inspre suprafata. E drept ca am bagat si ceva CO2 de la un Tetra Plant CO2 Optimat - sunt constient ca e o solutie mai "de carpeala" dar momentan e tot ce pot sa fac in materie de CO2 injection.
MARELE ALB wrote:
Plantele in cantitate mare vor contribui la scaderea duritatii (si a pH-ului). Cind faci schimbu' de apa va creste usor duritatea si pH-u'. Apoi plantele isi vor face din nou treaba si tot asa .......
Asa o sa fac. Asta inseamna ca raman pe plante cu crestere rapida. 20 neoni si 6-7 cory e mult la 75l in conditiile astea?
MARELE ALB wrote:
Imi amintesc de discusii lu' akaiu care se inmulteau in acvariu' plantat la greu, in apa dura din Bucuresti, fara sa foloseasca nici o instalatie de dedurizare.
Daca imi iese figura cu neonii si cu tinerea in frau a pH-ului si duritatii o sa incerc si eu discusi in viitorul acvariu Ferplast Cayman 110 de 230l pe care il planific pentru la toamna - am pregatit locul unde va sta, numai finantele sa vina.
|
|
 |
Porcu
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 11/04/2006 11:48:05
|
Porcu
Faraonu'
IP:
|
sydney5791 wrote:Asa o sa fac. Asta inseamna ca raman pe plante cu crestere rapida. 20 neoni si 6-7 cory e mult la 75l in conditiile astea?
20 neoni e perfect. Iubesc pestii astia pentru ca halesc putin => fac murdarie putina => acvariu usor de intretinut  .
2-3 cory cred ca-s suficienti.
sydney5791 wrote:viitorul acvariu Ferplast Cayman 110 de 230l pe care il planific pentru la toamna - am pregatit locul unde va sta, numai finantele sa vina. 
De ce nu-ti faci singur acvariu'? Sau ceri ajutoru' cuiva din Timisoara? Faci o economie considerabila si daca lucrezi cu atentie poti face un acvariu care sa arate foarte bine  .
|
|
 |
sydney
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 11/04/2006 15:35:04
|
sydney
Member
IP:
|
MARELE ALB wrote:De ce nu-ti faci singur acvariu'? Sau ceri ajutoru' cuiva din Timisoara? Faci o economie considerabila si daca lucrezi cu atentie poti face un acvariu care sa arate foarte bine  .
M-am gandit si eu la asta, dar balanta inclina totusi in favoarea unui acvariu de firma.
Nu ma consider o persoana atehnica, totusi cred ca o astfel de sarcina ma depaseste, mai exact nu ma simt capabil de a realiza un acvariu care sa se apropie macar de performantele si finisajul unuia realizat in mod profesional, cu toate facilitatile pe care nu le mai enumar acum.
Ceea ce as putea eu produce ar fi un surogat patetic, si asta dupa multa, multa munca. Materialele ar costa si ele oricum niste milioane bune, iar daca as apela la ajutorul cuiva ar mai merge si acolo niste bani. Hai sa spunem ca poate as iesi undeva la jumatate din pret fara a pune la socoteala timpul si alergatura aferenta, dar am mari dubii ca rezultatele vor fi similare din toate punctele de vedere.
In multe privinte sunt de principiul "do it yourself", dar nu si in cazul de fata. Sunt toate acele mici detalii care pe termen lung conteaza - detest senzatia creata de gandul obsesiv "treaba asta ar fi putut fi cu totul altfel daca nu m-as fi lacomit atunci sa fac economie la cateva milioane". Asa ca astept sa se mai umple "trezoreria", intre timp numai bine mai castig experienta cu actualul acvariu.
Sigur, asta e optiunea mea. Altii probabil ar alege altfel in locul meu, sau nu.
|
|
 |
Porcu
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 12/04/2006 08:43:30
|
Porcu
Faraonu'
IP:
|
sydney5791 wrote:M-am gandit si eu la asta, dar balanta inclina totusi in favoarea unui acvariu de firma.
..................
Sigur, asta e optiunea mea.
De acord cu tine. E optiunea ta si banii tai  .
Singuru' "defect" al acvariilor de firma mi se pare a fi lumina total insuficienta pentru plante pretentioase. Spuneai ca o instalatie de CO2 ca lumea e la capitolu' vise frumoase  . Sa speram c-o sa se implineasca. Daca intentionezi sa folosesti CO2 inseamna ca vrei sa tii si plante coolte™  . In cazu' asta va trebui sa suplimentezi lumina cu care vine dotat acvariu'. Au mai facut-o citiva de pe forum cu rezultate bune  .
|
|
 |
sydney
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 13/04/2006 11:31:54
|
sydney
Member
IP:
|
MARELE ALB wrote:
Singuru' "defect" al acvariilor de firma mi se pare a fi lumina total insuficienta pentru plante pretentioase.
Oricum nu am acum experienta necesara ca sa stiu cum sa-mi dimensionez diversele accesorii ale acvariului. O sa plec de la "default"-urile oferite de un acvariu de firma, dupa care in timp o sa vad ce mai trebuie modificat. La prima vedere lumina oferita de actualul Cayman 60 pare puternica pentru ochiul unui neprofesionist - are doua tuburi de 15W, unul pentru cresterea plantelor si celalalt ca sa dea bine la ochiul privitorului, din cate am inteles. Dar probabil sunt dimensionate pentru cazul in care nu se face injectie de CO2, daca le faceau mai puternice probabil riscau sa explodeze algele in cazul in care omul nu injecteaza CO2.
MARELE ALB wrote:
Daca intentionezi sa folosesti CO2 inseamna ca vrei sa tii si plante coolte™  .
Da, imi plac foarte mult acvariile cu multe plante (inclusiv din cele coolte, daca-mi dai licenta pentru folosirea termenului  ) si pesti mai putini. Nu cred ca e frumos din partea noastra fata de pesti sa inghesuim cat mai multi in acvariu ca sa ne bucuram ochii cu ei, fara sa ne pese daca ei se simt cat de cat confortabil asa.
Apropo, din categoria povesti triste, colegii mei de la serviciu i-au facut cadou sefului de ziua lui un acvariu de 17l (saptesprezece, n-am uitat nici un zero la sfarsit) si au luat in el patru scalari si doi hoplosternum thoracatum (colegilor nu le plac pestii mici, voiau pesti mari). Au supravietuit pana in ziua de azi, inclusiv la ciclari din mers, dar cred ca viata pentru ei e un chin. Noroc ca nu-i pasa cu adevarat nimanui de asta. Seful, evident, n-are timp sa stea dupa pesti. "Sunt draguti, le mai dam putin de mancare. Dar oare de ce se bat intre ei? Chiar crezi ca e prea mic acvariul? De ce le schimbi apa, ca vad ca e curata?" - dupa care revine la telefoane si afaceri. Daca sunt doritori pot reveni cu versiunea detaliata a povestii.
MARELE ALB wrote:
In cazu' asta va trebui sa suplimentezi lumina cu care vine dotat acvariu'. Au mai facut-o citiva de pe forum cu rezultate bune  .
Banuiesc ca nu va fi foarte complicat sa inlocuiesc actualele tuburi cu unele mai puternice. Sper sa se potriveasca si la dimensiune.
|
|
 |
Porcu
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 13/04/2006 12:18:49
|
Porcu
Faraonu'
IP:
|
sydney5791 wrote:Dar probabil sunt dimensionate pentru cazul in care nu se face injectie de CO2, daca le faceau mai puternice probabil riscau sa explodeze algele in cazul in care omul nu injecteaza CO2.
Cam asta e si explicatia pppaaa care o gasesc si eu.
sydney5791 wrote:imi plac foarte mult acvariile cu multe plante (inclusiv din cele coolte, daca-mi dai licenta pentru folosirea termenului  ) si pesti mai putini.
Iti dau licenta  . Numa' sa-l scrii cu italic  . Arata mai coolt . Daca pui si "™" arata si mai coolt .
sydney5791 wrote:Daca sunt doritori pot reveni cu versiunea detaliata a povestii.
Mai bine nu    . Ne imaginam ce urmeaza  .
sydney5791 wrote:
MARELE ALB wrote:
In cazu' asta va trebui sa suplimentezi lumina cu care vine dotat acvariu'. Au mai facut-o citiva de pe forum cu rezultate bune  .
Banuiesc ca nu va fi foarte complicat sa inlocuiesc actualele tuburi cu unele mai puternice. Sper sa se potriveasca si la dimensiune. 
Nu spuneam sa la inlocuiesti  . Sa mai pui inca 2-3-4 pe linga ele  . Da' asta intr-un viitor (apropiat sper  ).
|
|
 |
sydney
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 13/04/2006 18:28:15
|
sydney
Member
IP:
|
MARELE ALB wrote:
sydney5791 wrote:
Nu spuneam sa la inlocuiesti  . Sa mai pui inca 2-3-4 pe linga ele  . Da' asta intr-un viitor (apropiat sper  ).
Sa mai pun inca 2-3-4 pe langa ele? Cam cu cat % trebuie marita intensitatea luminoasa in cazul folosirii unei instalatii de CO2?
Oricum, capacul ala, care imi place mie atat de mult comparativ cu ce as putea face eu in mod artizanal, ma tem ca nu a fost facut cu posibilitatea de a adauga tuburi suplimentare... Miroase a improvizatii?
|
|
 |
Dolly
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 13/04/2006 20:29:14
|
Dolly
Dust in the wind
![[Avatar]](/forum/images/avatar/a34bacf839b923770b2c360eefa26748.jpg)
IP:
|
sydney5791 wrote:Miroase a improvizatii? 
Da. Si tare nu te sfatuiesc. Mie de la un un starter care era o vechitura si proasta pe deasupra si care care a pocnit era sa-mi ia foc tot capacul.  Nu am dedus eu asta, ci un electrician. Asa ca am preferat sa dau un ban in plus si sa imi pun neoane cu legaturi sigure, un soclu si sa stau linistita. Piesa de care aveam nevoie nu se gaseste, asa ca...m-am descurcat cum am putut.  Am renuntat la capac pentru ca nu mai imi foloseste la nimic si am pus altceva deasupra ca sa nu fie suparator pentru ochi.  Acum e perfect.
|
|
 |
Porcu
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 14/04/2006 09:51:30
|
Porcu
Faraonu'
IP:
|
sydney5791 wrote:Sa mai pun inca 2-3-4 pe langa ele? Cam cu cat % trebuie marita intensitatea luminoasa in cazul folosirii unei instalatii de CO2?
La 230 litri ar trebui minim 120 W. Adica 4 tuburi de 30 W. Pentru un acvariu cu care sa te poti prezenta la concurs de plante  ai avea nevoie de vreo 210 W = 7 tuburi de 30 W - da' aici vorbim de plante cu adevarat pretentioase.
sydney5791 wrote:Oricum, capacul ala, care imi place mie atat de mult comparativ cu ce as putea face eu in mod artizanal, ma tem ca nu a fost facut cu posibilitatea de a adauga tuburi suplimentare... Miroase a improvizatii? 
Intr-adevar capacu' nu e facut sa poti adauga tuburi. Miroase clar a impovizatii   . In cazu' in care nu vrei sa le faci, va trebui sa te multumesti cu plante usoare: Echinodorusi simpli, Bacopa, Anubias, Microsorum, Limnophila ....... si mai sint. Si cu astea se poate realiza un acvariu frumos  .
A mai vazut o instalatie AquaEl. Cu socluri din alea coolte™ sa nu ajunga umezeala la capetele tubului. Le poti folosi - n-ar fi o improvizatia chiar asa de improvizata  .
|
|
 |
|