[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
What Dreams May Come  XML
Forum Index » Acvarii plantate - Jurnal
Author Message
Silviu Man
Aqua Man
[Avatar]

IP:

Alea jacta est!

Am lansat comenzile si mi-am stabilit ruta optima.

Sper sa pot cumula toate produsele pina la inceputul lui septembrie. Asta inseamna ca pe la mijlocul lui septembrie
imi voi lua o saptamina libera, sa ma ocup de amenajarea acvariului si plantarea lui. Daca toate lucrurile merg bine,
pe la sfirsitul lui octombrie comand si crevetii, poate si pestisorii. Trepiedul pentru aparatul foto este deja pozitionat
Sper sa pun in valoare tot ce am invatat din prezenta mea pe acest forum. In ce masura, ramine de vazut.

This message was edited 1 time. Last update was at 12/08/2017 21:36:01

Daca as putea cumpara timp ... as fi cel mai sarac om de pe fata Pamintului!

O Gradina Nano - The Worship of the Stones - What Dreams May Come - Un nano ... Literati

In lucru : Wabi Kusa - Dutch Style by Rodo si Silviu
Si una off-forum : Viata grea, de acvarist familist
[Email]
Silviu Man
Aqua Man
[Avatar]

IP:

Asadar ...
... data inceperii proiectului : 4 septembrie!
Sper ca pe 7-8 septembrie sa plantez iar undeva la mijlocul lui octombrie sa introduc animalutele.
Ma tenteaza foarte tare un "dry start" insa ma ingrijoreaza volumul acvariului; cele mai multe "start-uri"
de aces fel le-am vazut numai in acvarii mici, majoritatea de tip Iwagumi. In plus va fi destul de mult moss,
asa ca ... ma mai gindesc.

Pina atunci ma delectez cu sortarea plantelor.
Am in lista deja urmatoarele :

Anubias Barteri, Anubias nana Pinto, Anubias nana Pangolino.
Bucephalandra (trei varietati, inclusiv Brownie).
Glossostigma si Monte Carlo.
Alternanthera, Staurogyne, Hydrocotyle.
Urticularia, HC, Marsilea.
Chrismas moss, Fissidens moss, Coral moss, Java moss.

Cam atit deocamdata. Orice sugestie, mai mult decit binevenita.

O Gradina Nano - The Worship of the Stones - What Dreams May Come - Un nano ... Literati

[Email]
Liv
Ultrahigh member

IP:

Daca ne arati o poza cu Pangolino poate te credem.

80 de lei bucata? Se vinde la frunza sau cum?

Sa aveti animale sanatoase, plante frumoase si apa limpede.
Silviu Man
Aqua Man
[Avatar]

IP:

Liv wrote:Daca ne arati o poza cu Pangolino poate te credem.

80 de lei bucata? Se vinde la frunza sau cum?

Da, pare o provocare, nu se cunosc foarte multe despre aceasta planta dar ma vazut citeva comentarii interesante, mai ales de la cei care au folosit-o in acvarii nano.
I-am rezervat un loc special linga casuta, intr-o zona bine luminata. Daca e adevarat ce am citit, se pare ca face o tufa foarte frunoasa.

PS Poza o vrei pe topic sau in PM?

[Email]
Liv
Ultrahigh member

IP:

Cica e derivata prin selectie din Nana Petite (Bonsai) si ca are aceleasi cerinte.

Daca nu te descurci cu noul aparat da-mi-o mie si ii fac eu poze.

This message was edited 1 time. Last update was at 14/08/2017 15:47:41

Silviu Man
Aqua Man
[Avatar]

IP:

Da, asta ma inteles si eu. Daca are aceeasi vigoare genetica precum celelalte Anubias, nu ar trebui sa am probleme cu ea.
Cert este ca are nevoie de mult mai multa lumina si de un spatiu vital ca sa se extinda. Am mai retinut ca frunzele sunt
destul de fragile prin comparatie cu majoritatea Anubias, asa ca nu trebuie sa se atinga de decoruri. Cit despre fluxul de apa,
va sta intr-o pozitie in care se "intoarce" curentul de apa de la spray-bar, asa ca cred ca va fi OK.

Pe dracu' cu noul aparat!
Am mult de studiat si practiat. Si nu am timp destul si pentru asta. Da' am reusit sa prind citeva smecherii, setari, combinatii de una si de alta.
Adevarul e ca nu tehnica e de vina ci mintea slaba si mina neindeminatica

[Email]
Liv
Ultrahigh member

IP:

Silviu Man wrote:
Am mult de studiat si practiat. Si nu am timp destul si pentru asta. Da' am reusit sa prind citeva smecherii, setari, combinatii de una si de alta.
Adevarul e ca nu tehnica e de vina ci mintea slaba si mina neindeminatica

Nu - e doar lipsa de experienta. Vii din lumea point&shot si incerci sa treci la semiprofesionisti. Sint mari diferente intre ele.
Oricum ai avantajul ca poti sa vezi repede ce a iesit. In '76 cind am invatat sa fac primele poze trebuia sa termin filmul, sa-l developez 1 ora, sa-l usuc mimin 1 ora, si inca 6-7 minute pina la prima poza. Plus timpul pierdut cu cauta substantele, fa rost de apa distilata si prepara totul la temperatura care trebuie. De pe primul film mi-au iest 3 pozitii, de pe al 2-lea jumate, dupa care au urmat destule subexpuse, supraexpuse, miscate sau dublate cu un Smena 8M. Cind am pus mina pe primul teleobiectiv TTL imi venea sa sar in sus de bucurie.

Vezi ce face o functie, fa citeva poze variind doar parametrii la functia aia si uita-te pe monitor la diferentele intre poze - pe un monitor nu pe aparat - unele diferente devin bine vizibile doar cind sint marite. Vazind diferentele o sa retii mult mai bine ce face functia aia.
Indiferent cit de destept e aparatul ar trebui sa incepi tot de la focalizare, diafragma, timp de expunere si temperatura de culoare. Adica de fapt de la lumina. Crede-ma ca o sa vrei sa le controlezi manual si repede.

PS: Si era sa uit. Ca sa inveti sa faci poze bune tot rabdare iti trebuie. Plus propriul ochi cit mai critic cu putinta.

This message was edited 2 times. Last update was at 14/08/2017 17:27:46

Silviu Man
Aqua Man
[Avatar]

IP:

Multumesc pentru sfaturi. Stiu ca trebuie multa, multa practica. Si asta in diverse conditii...
Intr-adevar, e un mare avantaj ca poti sa-ti evaluezi rapid greselile si sa le corectezi apoi sa exersezi
varianta corecta. Asta e, secolul 21 ...

PS Da' nu ti-e dor, asa, oleaca, de asteptarea aia, de nerabdarea si emotia de a vedea ce a iesit, cum a iesit ...?

[Email]
Liv
Ultrahigh member

IP:

Nu prea. Ce ti-am descris mai sus se refera la pozele alb/negru. Ca sa fac primul film color si primele poze color - 3 bucati mi-au iesit intr-o duminica. Era prin 80 sau 81 si parca imi aduc aminte ca m-au costat din belsug. Da, tehnologia a evoluat mult. Bine asta e altceva.

Pot sa iti spun ca practica a contat cel mai mult. Am citit nenumarate lucruri (care se puteau gasi pe atunci), doar ca pina nu le-am folosit au fost cam degeaba. Dupa primele 3 filme mi-am luat luxmetru foto. Puneai sensibilitatea filmului (era fixa atunci), masurai lumina in diverse unghiuri si iti dadea cuplurile timp/diafragma din care puteai alege. Dupa vreo 20 de filme am renuntat la el - era de ajuns sa ma uit la lumina reflectata pe mina mea si puteam sa stabilesc cuplurile de care aveam nevoie chiar si in camera. Cam in acelasi timp am reusit sa masor distantele la ochiometru fara probleme.

Ce poate ti-ar prinde bine cred - un filtru polarizat (elimina reflexiile - in acvariu ai 5-6 planuri care pot da reflexii), un set de inele distantiere pt. obiectul standard al aparatului (de multe ori obiectivul standard are aberatii mult mai mici decit obiectivele macro si e de ajuns sa il indepartezi de planul filmului ca sa obtii un obiectiv macro) si neaparat un stativ zdravan - chestiile alea telescopice sint numai bune pt. macro miscate.

Niciodata animalele nu vor sta unde vrei tu, cind vrei tu si dac vrei tu. Se sperie de lumina, de miscare, de sunete/vibratii - suntele se propaga mult mai repede in materiale solide si apa (de citeva zeci/sute de ori mai repede). Biltzul da unele efecte ciudate, desi e bun de multe ori. Daca vrei poze din acvariu (sau mai exact cu animale) nu te enerva niciodata si inarmeaza-te cu multa rabdare. Incearca sa faci poze la o albina care culege nectar dintr-o floare pt. antrenament. Dupa care intreaba-l pe Gabi cite poze a facut de fapt ca sa ne delecteze cu apa inexistenta, picatura de "roua" cu reflexii si crevetii frumosi care ii are.

Silviu Man
Aqua Man
[Avatar]

IP:

Pai ce crezi ca am facut prima data dupa ce am primit obiectivul micro ?!

image

Si inca doua incercari :

image

image

La lumina naturala ma mai descurc. La interior nu i-am dat de capat inca.
Da' reusesc eu pina la urma. Si aparatele astea tot de oameni sunt facute ...

[Email]
Artur
Senior member
[Avatar]

IP:

Dupa astea 3 poze as zice ca si afara mai ai de lucrat la focalizare un pic ))
Liv
Ultrahigh member

IP:

Mai are mult de lucru pina sa invete cum lucreaza aparatul. N-am vrut sa ii spun eu aseara. Nici toata albina nu e focalizata corect.

Trebuie sa folosesti diafragme inchise (cu valoarea mare) si timpi mai lungi. Sau sa maresti distanta focala a obiectivului.

Ambele metode maresc profunzimea. Profunzimea e data de cele 2 planuri intre care obiectele (insectele) sint focalizate corect. In plus diafragmele inchise micsoreaza mult unele aberatii. Lucru manual se cheama.

Silviu Man
Aqua Man
[Avatar]

IP:

Bineinteles ca am mult de lucrat. Bineinteles ca primele poze nu au cum sa iasa corecte. Ce poti sa faci in 5 zile, citeva minute pe zi.
Nu asta era ideea ci ca am inceput sa exersez. Oricum, scopul nu este sa devin maestru in arta fotografierii. Fotografia este doar un mijloc
nu un scop in sine, cel putin pe acest topic. Oricum, multumesc pentru sfaturi!

This message was edited 1 time. Last update was at 15/08/2017 17:30:56

[Email]
adrian09
Ultrahigh member
[Avatar]

IP:

lasa Silviu ca ... vedem noi cum e cu scopul.....si acvaristica incepe prin... doar cativa pesti acolo...si fotografia.. doar pentru... ceva acolo...

Ai grija ce iti doresti ca s-ar putea sa se intimple
[Email]
Silviu Man
Aqua Man
[Avatar]

IP:

Da, cred ca ai judecat mai bine in perspectiva. Pofta vine mincind ...

Da' nu vreau sa sar peste etape, oricit de tentant ar fi. Daca tot fac o treaba, sa o fac bine sau cit de bine voi putea.
Planuiesc sa-mi iau liber dupa 1 septembrie si, timp de o saptamina, sa fac ceva "odihna activa" prin acvariu!

[Email]
adrian09
Ultrahigh member
[Avatar]

IP:

am vazut ce cauti...si.. corect,pe rand ....si daca vrei sa sari peste etape... ve reusi dar in timp te vei intoarce la ele pentru ca te vei lovi...
si mie imi place fotografia.. dar .. nu cred ca mai am rabdare...ca sa sti sa faci 2 clik-uri calumea....ai de tocit...si nu cred ca mai sunt in stare
sa ai bafta.. oricum.. performantele apar in timp...ca si in multe altele...nu se poate repede..
Cum mai zicem noi in constructii... "scula stie meserie perfect...conteaza cine o manuieste"

This message was edited 1 time. Last update was at 19/08/2017 13:08:19

Ai grija ce iti doresti ca s-ar putea sa se intimple
[Email]
Gabi C
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Cind esti foarte aproape de subiect nu merge cu f-ul asa jos . Vei avea parti din subiect foarte blurate.
Spor !
Silviu Man
Aqua Man
[Avatar]

IP:

Adrian : multumesc! Nici eu nu am timp da' nici nu au intrat zilele in sac!

Gabi : am inteles unde gresesc; abia am inteles cum functioneaza obiectivul !!! Da' ajung eu, macar aproape, de un crevete din ala de-al tau ??

[Email]
Antecume
Senior member
[Avatar]

IP:

Ai grija sa nu schimbi hobby-ul.

[Nano cu albinute] [Old tree]
Liv
Ultrahigh member

IP:

O sa ajungi daca vrei.
Poti sa iei in considerare - ca sa inchizi mult diafragma:
- adaogarea unei lumini puternice - doar ca animalele se sperie - citeva becuri cu led alb cald + alb rece
- 2 (sau 3 blitzuri). Unul pe aparat (vezi ca sint unele modele care se monteaza pe obiectiv - pt. iluminatul principal la macro) si inca unul sau 2 sincronizate cu primul. Doar ca la blitzuri trebuie sa te gindesti la umbre si reflexii inainte. Iar lumina de la blitz e foarte dura. Va sublinia cea mai mica greseala care ai putea sa o faci.

Forum Index » Acvarii plantate - Jurnal
Go to: