[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Am KH undeva intre 0 si 3  XML
Forum Index » Apa
Author Message
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

viulian wrote:Dar nu cumva e vorba de carbonati, indiferent ce metal e in stanga acolo ?
Dictionaru' spune doar de Ca si Mg ....... ma duc sa consult un tratat de chimie serios .

Poze: smilie ... Poze cu plante
viulian
Aquamaster
[Avatar]

IP:

am mai studiat si eu, se pare ca gH este legat de Ca si Mg, iar kH sunt toti carbonatii.
[WWW]
canadezu
Member
[Avatar]

IP:

KH este legat de cit Carbon este in Apa (Carbonate Hardness) si are o strinsa legatura cu pH-ul.
GH este legat de cit Calciu (Ca) si Magneziu (Mg) este in Apa (Duritatea Apei - Water Hardness)

D
Adi D
Junior member

IP:

Pun si eu o intrebare. KH este acelasi lucru cu pOH ?
gengiskhan
Moderator
[Avatar]

IP:

Eu n-am auzit de pOH. Vrei sa spui pH?
Daca la pH te refereai, atunci nu, nu este deloc acelasi lucru.

KH se refera la duritatea carbonata, numita si temporara. Termenul se refera la concentratia de carbonati (CO3) si bicarbonati din apa. Deci teoretic, ar trebui sa masoare in ppm (parts per million). Dar scara de valori este reprezentata de numere naturale (1, 2, 3, 4, ...) pentru ca se foloseste notatia si reprezentarea germana. La fel si in cazul GH-ului.

pH este o masura a aciditatii apei. Exprima concentratia de ioni de hidrogen (H+) din apa.

E adevarat ca aceste doua proprietati sunt strans legate intre ele in contextul despre care vorbim, adica apa, dar nu sunt unul si acelasi lucru. Poti sa cauti pe google sau, mai bine, pe wikipedia despre acestea doua, o sa gasesti foarte multe detalii mai mult decat suficiente.

I can't brain today ... I have the dumbs.
[WWW] [Yahoo!]
Adi D
Junior member

IP:

Nu ma-m referit deloc la pH care stiu ce este. Dar din liceu stiu ca alcalinitatea este data de valoarea ionilor hidroxil OH si se exprima prin pOH. de asemenea tin minte ca pH + pOH = 14. deci daca masor valoarea pH stiu exact prin diferenta cat este pOH sau alcalinitatea. undeva pe forum am citit ca alcalinitatea sau kH e acelasi lucru, insa nimeni nu face referire la pOH.
danc
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Porcu wrote:
LYM wrote:Exista in comert ceva produse care cresc KH-ul? Daca da, cum se numesc?
Da. Se numesc KH plus sau KH+.
E bun KH-u' de 3, nu-l ridica ....... doar daca ai cichlidae africane.

Citisem undeva pe net ca un Kh de 4 ar fi ideal pentru cresterea plantelor si cu un ph evident, sub 7 (usor acid). Ma gandisem sa cresc si eu putin kh'ul care este cam mic (1-2) atunci cand scade ph'ul pe la 6,5..acum insa inteleg ca nu e o solutie prea buna asta cu bicarbonatul de sodiu, asadar intrebarea mea este, foloseste cineva solutiile profesionale de crescut kh, cum sunt cele enumerate de porcu ?

L.E: sa lasam bicarbonatul de sodiu unde ii e locul, face minuni impotriva balonarii o lingurita la un pahar de apa, face minuni

This message was edited 2 times. Last update was at 15/04/2010 18:33:35

[Email] [WWW]
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

danc wrote:foloseste cineva solutiile profesionale de crescut kh, cum sunt cele enumerate de porcu ?

Da. Porcu . Foloseam Sera Mineral Salt si JBL Aquadur. Preferam sa tin KH pe la 2-3 ....... acuma m-am lenevit si ma multumesc cu KH mic, sub 1, asa cum vine la robinet.

Val
Magister Ludi
[Avatar]

IP:

Si eu, locuind intr-o zona cu apa foarte moale sunt nevoit sa folosesc acest fel de produse.
Si anume aqua +GH pentru GH si aqua +KH pentru KH. Ambele de la AquaMedic, ambele excelente. Cresc duritatea exact atat cat promit. Desi prospectele si ce scrie pe cutie nu coincid 100% (pe cutie scrie mai mult in linii mari, asa...) totusi pana la urma o scoti la capat. De asemenea ar trebui mentionat ca produsul pentru cresterea GH-ului se dizolva ceva mai greu, dar gasesc normal acest lucru.

[...]locuind intr-o zona cu apa foarte moale[...]
Pentru cine nu stie conditiile din zona Dobrogei, asta era o gluma. Dar tocmai pentru ca apa e foarte dura si destul de imprevizibila ca si calitate, folosesc numai apa de osmoza inversa, adusa la ce duritate vrea muschii mei cu ajutorul pastilelor de mai sus.

Toate cele bune.

This message was edited 1 time. Last update was at 16/04/2010 13:05:35

danc
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Porcu wrote:Da. Porcu . Foloseam Sera Mineral Salt si JBL Aquadur. Preferam sa tin KH pe la 2-3 ....... acuma m-am lenevit si ma multumesc cu KH mic, sub 1, asa cum vine la robinet.

De 10minute caut informatii privind cele doua produse enumerate de tine, imi poti da un link unde as putea citi un prospect mai detaliat ?
Am intrat la sera pe site scrie doar: "Enriches mineral-poor water (e.g., R/O water)." Ce sa inteleg din asta ?
Iar la Aquadur plus: "Sare minerala pentru apa saraca in saruri.
Contine mai mult de 70 de saruri diferite, fara sare de bucatarie (NaCl)."

Adica mineralele astea imi vor creste kh'ul ? Eu asta caut, un produs accesibil care sa imi influenteze direct kh'ul.

@Val produsul aqua + KH il pot gasi in tara, in comert ?

L.E: L-am gasit, gata

Multumesc.

This message was edited 2 times. Last update was at 16/04/2010 13:46:44

[Email] [WWW]
Val
Magister Ludi
[Avatar]

IP:

Cred ca inca il mai poti gasi............................................

Ok, tocmai iti raspundeam si la un refresh am vazut ca le-ai gasit. In ideea ca va mai citi careva topicul asta avand aceeasi itnrebare, unul dintre raspunsuri este Reef.ro.

Toate cele bune.

This message was edited 1 time. Last update was at 16/04/2010 13:51:11

Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

danc wrote:Am intrat la sera pe site scrie doar: "Enriches mineral-poor water (e.g., R/O water)." Ce sa inteleg din asta ?

Pe cutia de Sera Mineral Salt scrie ca 5 grame la 10 litri ridica KH cu 0,6 grade. Folosind regula de trei simpla poti socoti cit sa pui in functie de ce KH vrei sa obtii.
Composition: chloride, hydrogen carbonate, calcium, sulphate, sodium, magnesium, potassium.

Aquadur e ceva asemanator, n-am la indemina cutia sa-ti spun ce scrie.

danc
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Revin cu o alta intrebare...de fapt am mai mult nevoie si de parerea celor care au incercat urmatoarea varianta.

Este vorba de praf de CaCO3, care din cate se pare creste atat KH cat si GH, o lingurita mica la 100l va creste cu 1grad ambele duritati. A incercat cineva varianta asta ? Acest praf se gaseste in farmacii, e chiar ieftin 100 grame aproximativ 1leu

L.E: Apa in Cluj are atat KH cat si GH 2, deci foarte moale.

This message was edited 1 time. Last update was at 23/04/2010 20:02:21

[Email] [WWW]
Val
Magister Ludi
[Avatar]

IP:

Merge foarte bine. Vei intampina totusi cateva probleme. Nu stiu in ce masura te deranjaza:

1. CaCO3 este destul de greu solubil in apa.
2. Va creste atat GH-ul cat si kh-ul. Stiu ca asta ai zis si tu, dar e bine sa tii minte pentru cazul in care vei dori un kh mic si un gh mare, la un moment dat.
3. Vei creste duritatea folosind doar Ca nu si Mg. Ai putea cumpara tot de la farmacie si sare amara si sa folosesti un amestec, ca sa preintampini o duritate mare dar o carenta de Mg.

Cam atat im vine in cap.
Ideal ar fi sa cresti duritatile separat folosind alte saruri, eventual mai solubile ale Ca si Mg pentru GH si apoi niste carbonati care sa nu fie de Ca sau Mg pentru kh

Toate cele bune.
danc
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Uite ca mai invat ceva nou, am sa incerc prima data cu CaCO3, ca pana la urma amandoua duritati doresc sa le cresc, iar in functie de aditia de co2, KH'ul oricum va scadea, insa nu stiu in ce masura afecteaza si GH'ul.

Multumesc pentru lamuriri.
[Email] [WWW]
TAVI13
Junior member
[Avatar]

IP:

Eu zic sa nu incerci cu nimic. Daca stai in buc nu ai cum sa ai KH mai mic de 3. Acum 1 ora am masurat Kh. Zona Dorobanti. KH 5. asta dupa ultimile ploi. Acum 3 saptamnai era 6. Ori nu folosesti testul corespunzator, ori nu e bun obiectul muncii. Daca e test de hartie poti sa-l arunci.
Nu baga prostii in apa ca nu e cazul/
danc
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Scrie locatia mea la profil. In Cluj atat kh'ul cat si gh'ul de la robinet este de 2 grade. Insa dupa testul de kh imi arata ca este de 4, chiar 5 grade in apa din acvariu, fara sa fi adaugat ceva solutii, prafuri...doar co2 la greu.
[Email] [WWW]
Claudiu Truta
Member

IP:

Asta pentru ca folosesti Manado. S-a mai discutat si s-a ajuns la concluzia ca Manado creste KH-ul
danc
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Inseamna ca si "Nano Shrimps Gravel Bed" de la dennerle creste kh'ul.
[Email] [WWW]

Forum Index » Apa
Go to: