[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Sfaturi pentru un acvariu nou  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
greatq
Junior member
[Avatar]

IP:

daca ai muchiile cantuite, suprafata de contact a siliconului cu sticla e mai mare si deci o lipitura mai buna................gresesc???
[Yahoo!]
kazaku
Senior member
[Avatar]

IP:

Din ce am auzit eu, cantuirea era pt a nu te taia in marginile sticlei, nu pt aderenta. Dar poate am inteles eu gresit.

0771 496 835 Lucian
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

Dublura fundului (geamu' mai mic) l-ai calculat la fix. Fa-l mai mic cu cite 2 mm la fiecare lipitura. Cu 4 mm mai mic pe lungime si cu 4 mm mai mic pe latime. Motivu' e ....... posibile greseli de taiere si/sau de unghiuri. Daca-l calculezi la fix si greseste 1-2 mm (in plus) sau daca greseste unghiurile n-o sa poti inchide acvariu'. Daca e sigur ca taie perfect e suficient 1 mm.

Cantuirea trebuie sa fie lucioasa pentru a "prinde" siliconu'. Pe cantuirea mata nu adera si-i pericol sa se dezlipeasca.
E suficient daca lasi 1 mm pentru lipiturile verticale (pentru ambele). Bineinteles ca si aici trebuie ca sticla sa fie taiata cu precizie da' nu-i asa bubonica treaba ca la dublura fundului.

Poze: smilie ... Poze cu plante
kazaku
Senior member
[Avatar]

IP:

Omul de la care am luat acvariu zicea ca sunt niste bani aruncati degeaba. Am luat unu de 300l fara cantuiere si el isi facuse altu de 750l tot fara cantuire. Sincer eu sunt putin in ceata, nu mai stiu exact pt ce e cantuirea.

0771 496 835 Lucian
liviuST
Senior member
[Avatar]

IP:

@kazaku: cantuirea este buna ca sa nu te tai in muchiile acvariului in viata lui de zi cu zi; pentru canturile care se lipesc e mai bine sa fie asa cum au iesit de la taiat (lucioase) cu conditia sa fi fost taiate bine (drept, fara sparturi)

In alta dezordine de idei: cam cat de groasa ar trebui sa fie teava patrata (care va fi oricum de 3cm) pentru ca sa fie safe? (inaltimea finala batuta in cuie a frame-ului metalic va fi 76cm).

Am de ales intre 3mm , 2.5mm, 2mm sau chiar 1.5mm.

image

Si asa ar arata cu totul
image
[Email] [Yahoo!]
dares
Senior member
[Avatar]

IP:

Cantuirea este, asa cum au spus si colegii, ca sa nu te tai in sticla. Se catuiesc doar muchiile de sus ale acvariului. Restul nu doar ca sunt bani dati degeaba, dar nici prinde bine siliconul (asa cum s-a scris si mai sus).
Eu nu l-am cantuit initial, dar a trebuit sa fac asta dupa ce ne-am taiat 2 persoane in el. Personal, voi cantui toate acvariile pe care le voi avea vreodata.
DJ_Speedy
Junior member
[Avatar]

IP:

Eu mi-am cantuit toate laturile la toata sticla...si daca va uitati in poza de mai jos, se vede ca latura cu silicon este cantuita.

image

Deci, pana la urma, am facut bine ca mi-am cantuit toate laturile sau nu?
koala
Batran si obosit
[Avatar]

IP:

Dragilor, va referiti la doua operatiuni total diferite:

- cantuire = se ia material din marginea geamului, sub un oarecare unghi... geamul nu mai "taie", atunci cand il manipulezi.
- slefuire = se "pileste" chiar toata muchia, iar geamul capata acel aspect granulat (ca de plastic frecat cu smirghelul).

Pentru acvarii, se recomanda "cantuirea" si se evita "slefuirea".
Asta, deoarece siliconul adera mult mai bine pe suprafetele care-s lucioase... e logic!

Acum cred ca e clar!

===============
liviuST wrote:... In alta dezordine de idei: cam cat de groasa ar trebui sa fie teava patrata (care va fi oricum de 3cm) pentru ca sa fie safe? (inaltimea finala batuta in cuie a frame-ului metalic va fi 76cm).
...

Si asa ar arata cu totul
image

================

Eu as alege bara aia de 3 mm "in carne".
Desenul este bine gandit, la dimensiunea aceea va tine fara probleme.

This message was edited 1 time. Last update was at 09/04/2014 17:12:26

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
liviuST
Senior member
[Avatar]

IP:

@koala: înteleg ca puteam cantui si muchiile care se lipesc. Acum e cam târziu ca geamurile au fost deja date la taiat
Totusi sper ca vor iesi bune taieturile pentru ca vor fi facute pe masina...

This message was edited 2 times. Last update was at 09/04/2014 17:41:46

[Email] [Yahoo!]

Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to: