[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Sfaturi pentru un acvariu nou  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
liviuST
Senior member
[Avatar]

IP:

Salutare!

Recent m-am hotarat sa imi amenajez un acvariu si as vrea sa cer cateva sfaturi pentru ca nu am mai fost de mult in contact cu domeniul, iar bazinul pe care as vrea sa il fac nu este atat de mic incat sa imi permit sa invat totul din greseli.

Asa ca:

Ce imi doresc sa fac cu el: vreau in primul rand un acvariu plantat, dar ma voi rezuma (cel putin la inceput) la plante care nu necesita aditie de CO2, incalzire in substrat sau alte instalatii sofisticate. Pestii vor fi la inceput de talie mica si putin pretentiosi. Daca voi reusi sa creez conditiile necesare la un moment dat intentionez sa il populez cu scalari sau chiar discusi.

Dimensiunile bazinului ar fi urmatoarele: 110x55x55cm cu sticla de 10mm, fund dublu si intaritoare pe laturile mari. La aceste dimensiuni am ajuns in urma unor constrangeri, lungimea este batuta in cuie, celelalte doua ar mai putea varia un pic.

1. Poate fi realizat bazinul in aceste conditii si sa prezinte siguranta? (fara a necesita alte intaritoare, in special transversal, pe care as vrea sa il evit pe cat posibil)

2. Este suficient de inalt/mare pentru a il popula cu discus?

Iluminarea as dori sa o fac cu tuburi fluorescente. Am studiat si topicul excelent despre iluminarea cu LED-uri deschis de Lucian dar cred ca imi depaseste bugetul si cunostintele de electronica.

3. Sunt suficiente 4 sau 5 tuburi T8 de 30W (90cm) pentru un acvariu plantat?

4. Ce tuburi/combinatie ati recomanda dintre:
  • Hagen Sun Glo

• Hagen Aqua Glo

• JBL Solar Tropic

• JBL Solar Natur

• ...sau daca am dat chix rau cu lista asta, sunt deschis la alte sugestii

• 5. Cu ce recomandati sa le aprind? (Balast Electronic / Droser)
    Acum in urma cu vreo 10 ani cand am mai avut acvariu, am schimbat la un moment dat droserele cu balast electronic si nu imi amintesc de vreun neajuns.

6. Unde gasesc balast electronic pentru tub de 30W? (Am gasit pentru multe alte valori dar nici unul pentru 30W; am mai gasit cu plaja variabila dar plaja mi s-a parut foarte mare: 18W - 58W si pretul la fel)

Capacul si suportul intentionez sa le construiesc singur.

7. Pot monta balastul electronic in capac daca fac un compartiment separat la care nu ajunge apa? (Ma gandesc sa pun eventual si cateva ventilatoare in capac)

Suportul as vrea sa il fac de 80cm inaltime, cu baza de sprijin de aceeasi dimensiune ca si bazinul.

8. Este prea inalt? (tinand cont si de cutremurul de ieri...)

Filtrarea ma gandeam sa fie asigurata de o canistra Eheim 2075 sau o canistra home made.

9. E suficienta sau supradimensionata pentru un bazin de dimensiunile astea cu discus?

Calitatea apei in zona Lacul Tei. (stau langa Parcul Circului). Asta ar fi o intrebare pentru cineva care locuieste in zona si a facut teste relevante pentru utilizarea ei in acvariu. Stiu ca in unele zone ale orasului apa era de nefolosit pt multe acvarii - parca avea duritate foarte mare, daca retin bine.

10. Poate fi folosita apa de la robinet in acvariu plantat?

Cam astea ar fi intrebarile mele deocamdata! In speranta ca nu v-am plictisit, va multumesc anticipat pentru raspunsuri!

This message was edited 1 time. Last update was at 31/03/2014 00:52:08

[Email] [Yahoo!]
    kirucd
    DIY Master
    [Avatar]
    IP:

1. Da, esti aproape de factorul "very safe" ( 3,8 ) cu aceste dimensiuni si sticla de 10.
    Poti folosi doar intaritoare longitudinale pentru a nu avea curbura.

http://www.fnzas.org.nz/?page_id=1529

2. Da, poti sa ai 6-8 discusi maturi intr-un asemenea bazin. Totusi eu l-as face de minim 60 cm
    latime, cu cat latimea e mai mare cu atat perspectiva e mai buna.

3. Eu nu as merge pe T8-uri, as merge pe T5-uri, sint mult mai bune. 6x39w T5.

4. Snt multe tuburi de firma si T5-uri gasesti mai usor, multa lume spune ca pentru plantate
    cele mai bune sint Giesemann.

5. Balast electronic, poti merge pe 3 balasturi pentru cate doua neoane fiecare, cauta Osramuri
    la marbotrade.ro

6. marbotrade.ro dar asa cum am mentionat eu sugerez sa mergi pe T5.

7. Da, daca e protejat de apa si are si ceva ventilatie.

8. Nu, poti sa il faci intre 70 si 80 cm fara probleme.

9. E putina filtrare o singura canistra, mai ales daca vrei la un moment dat discusi.
    Poti sa te gandesti la varianta unui sump, daca acvariul va avea 110x60x55 cm vei avea in jur de
    300 de litri net, poti sa te gandesti la un sump de aproximativ 120-150 litri cu filtrare mecanica,
    filtrare biologica eventual wet&dry cu 20-30 litri de material filtrant, pompa de recirculare de 1500-2000
    de litri real (asta inseamna o pompa de 3000 litri) si un overflow Bean animal. Daca esti interesat iti pot
    indica cateva topicuri unde gasesti informatii. Sumpul te poate costa mai ieftin decat doua canistre.

10. Da, in Bucuresti apa are valori decente pentru un plantat.

O zi buna,
    Dragos

Filtre biologice
    http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
    Reef 500+
    http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
    Scubaline 460 - Discusi
    http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
    Bean animal overflow
    http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page
    Porcu
    Faraonu'
    [Avatar]

IP:

Eu iti sugerez calduros o latime de 60 cm, acvariile profunde sunt mult mai usor de aranjat.

Daca vrei doar plante care merg fara CO2 ....... ajung 2 tuburi T5 de 39 W cu reflectoare iar daca te gindesti ca in viitor o sa vrei plante mai deosebite e bine sa-ti iei de la inceput o lampa T5 6 X 39 W si sa folosesti doar 2 tuburi. Pentru plante iti sugerez tuburi roz (AquaMedic PlantGrow, Sylvania Grolux .......).

Poze: smilie ... Poze cu plante
    koala
    Batran si obosit
    [Avatar]

IP:

1) Eu sugerez cotele: 110 x 60 x 50 (pentru geam de 10 mm) - fund dublu si ranforsari longitudinale... fara ranforsare transversala.
    2) DA, e suficient pentru cativa discusi.
    7) Eu as monta "electronica" in dulapul de dedesubt... si vii doar cu firele pana la capac. Ventilatoare de evaporare e "musai"!
    8) E bine 80 cm inaltime, vis-a-vis de celelalte cote...
    9) Merge o canistra... doua, ar fi si mai bine... sump, ar fi perfect
    10) Eu stau langa Circ (Stefan cel Mare)... nu conteaza zona, apa din Bucuresti nu are o calitate constanta.
    - iti recomand cu tarie sa investesti intr-un sistem de prefiltrare... citeste aici: http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/27423.page

image

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
    liviuST
    Senior member
    [Avatar]

IP:

Va multumesc pentru raspunsurile rapide si la obiect!

@kirucd:
    Voi tine cont de sugestie si voi folosi tuburi T5 de 39W. Criteriul dupa care ma hotarasem la cele T8 in defavoarea T5 era lungimea (90cm vs 85cm) fiindca ma gandeam ca e mai bine sa fie cat mai aproape de lungimea bazinului.
    Legat de filtrare, voi ramane la ideile initiale pentru ca ma intereseaza in primul rand sa fie "dead silent" (poate il voi pune in dormitor, inca nu sunt complet hotarat dar vreau sa am si posibilitatea asta) iar despre sump-uri am citit multe postari legate de zgomotul pe care il fac. Nu zic ca nu pot fi facute silentioase, dar inteleg ca nici nu e atat de simplu.

@Porcu:
    Multumesc pentru sugestia cu tuburile roz.
    O sa iau in calcul sa il fac lat de 60cm, mai mult nu prea mi-ar permite spatiul si trebuie sa iau in calcul si o eventuala relocare intr-un an si ceva, deci trebuie sa fie si transportabil.

As vrea sa va mai intreb despre o firma pentru taiat sticla. Acum vreun an cand am mai cochetat cu ideea asta am dat de firma Cristal Brad si am un email de la ei din august anul trecut cu urmatoarele preturi:
    Geam 10mm = 16,00 E/mp + TVA
    Cant pt 10mm = 1,50 E/ml + TVA
    Geam 12mm = 30,00 E/mp + TVA
    Cant pt 12mm = 2,50 E/ml + TVA

A taiat cineva la ei? Sau stiti de alta firma care taie mai bine/ieftin? (Din cate am vazut la ei taierea se face la CNC, deci ma gandesc ca iese perfect, sau sunt naiv?)

edit: @Koala:
    Multumesc pentru sugestii. Probabil o sa maresc latimea la 60cm si sa scad inaltimea la 50cm.
    Inaltimea de 80cm iese din discutie pentru ca mi-ar fi foarte greu sa umblu in el.
    O sa studiez threadul despre filtrare sugerat, poate rezolv si problema apei de baut (acum iau apa pentru baut de la fantana din piata Obor).

This message was edited 1 time. Last update was at 31/03/2014 11:22:47

[Email] [Yahoo!]
    sv_costin
    Membru de baza
    [Avatar]

IP:

eu am comandat la ei pentru un 80/50/50 acum cativa ani...imi pare rau si acum ca nu am cerut si cantuire ...
    cum ai spus si tu , taieturi perfecte 90grade tot impecabil..si ca pret eu nu am gasit mai ieftin la momentul acela.
    koala
    Batran si obosit
    [Avatar]

IP:

liviuST wrote:...
    As vrea sa va mai intreb despre o firma pentru taiat sticla...

A taiat cineva la ei? Sau stiti de alta firma care taie mai bine/ieftin? (Din cate am vazut la ei taierea se face la CNC, deci ma gandesc ca iese perfect, sau sunt naiv?)

Du-te la Afloriceli ... chiar pe strada MaicaDomnului, in zona aia cu magazinele de electronica.
    Fac decupaje, cantuiesc, dau gauri in geam... preturi ok si lucreaza bine.

liviuST wrote:@Koala:
    Multumesc pentru sugestii. Probabil o sa maresc latimea la 60cm si sa scad inaltimea la 50cm.
    Inaltimea de 80cm iese din discutie pentru ca mi-ar fi foarte greu sa umblu in el.
    O sa studiez threadul despre filtrare sugerat, poate rezolv si problema apei de baut (acum iau apa pentru baut de la fantana din piata Obor).

Ma refeream la dulap, cu inaltimea aia de 80 cm... NU la acvariu!

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
    kirucd
    DIY Master
    [Avatar]
    IP:

liviuST wrote:

@kirucd:
    Voi tine cont de sugestie si voi folosi tuburi T5 de 39W. Criteriul dupa care ma hotarasem la cele T8 in defavoarea T5 era lungimea (90cm vs 85cm) fiindca ma gandeam ca e mai bine sa fie cat mai aproape de lungimea bazinului.
    Legat de filtrare, voi ramane la ideile initiale pentru ca ma intereseaza in primul rand sa fie "dead silent" (poate il voi pune in dormitor, inca nu sunt complet hotarat dar vreau sa am si posibilitatea asta) iar despre sump-uri am citit multe postari legate de zgomotul pe care il fac. Nu zic ca nu pot fi facute silentioase, dar inteleg ca nici nu e atat de simplu.

Pai de ce ar fi zgomotoase? Intreaba-l pe Koala ca tocmai a dat drumul unui sump la bazinul marin
    cat de zgomotos este.

Daca nu vrei sump nu e problema, dar ai nevoie de doua canistre, parerea mea.

O zi buna,
    Dragos

Filtre biologice
    Reef 500+
    Scubaline 460 - Discusi
    Bean animal overflow
    Koh-i-Noor
    Membru de baza
    [Avatar]

IP:

Daca-l vrei plantat mai serios: fa-l de 50 inaltime, nu mai mult (mai ales daca vrei gazon)

in legatura cu 110 lungime: neoanele t5 de 39W au 85 cm, nu vei avea luminate lateralele stanga/dreapta cum trebuie. Daca nu ai ce face in privinta asta, cum spui, vei pune in lateralele acvariului plante cu cerinte mai mici de lumina. Eu la acvariu de 100 cm lungime nu am luminat cum ar trebui stanga/dreapta.

Porcu iti da un sfat foarte bun cu 60 latime, va arata mai frumos acvariu
    liviuST
    Senior member
    [Avatar]

IP:

In urma sugestiilor primite mi-am revizuit putin planul asa ca noile dimensiuni vor fi 110x60x50 (Lxlxh) din sticla de 10 si intaritoare transversale.
    Este bine ca intaritoarele sa fie de lungime 107cm? (110L - 2xgrosime sticla - 2x5mm liberi la fiecare capat)
    Voi folosi tuburi T5 de 85cm asa cum mi s-a sugerat, iar capacul o sa fie prevazut cu 6. Probabil la inceput voi pune mai putine asa cum a sugerat Porcu, si in functie de ce voi creste in el, voi mai adauga, dupa necesitati.
    Pentru filtrare la inceput voi folosi o canistra, iar daca ulterior se va dovedi insuficienta, voi mai adauga una, sau o voi inlocui cu ceva mai mare, ramane de vazut la momentul respectiv...

Fiind definitivate dimensiunile bazinului, o sa ma apuc de construit suportul. Intre timp voi comanda si sticla, probabil tot la Cristal Brad, pentru ca as vrea sa fie fie taiata si slefuita cat mai bine si nu cred ca merita sa fac economia aici.
    La lipirea bazinului voi avea nevoie de ajutor, ca lipirea unui "ghiveci" de 60l nu cred ca se pune ca experienta relevanta.
    O sa strig dupa ajutor cand ajung acolo si am berea la rece.
    [Email] [Yahoo!]
    kirucd
    DIY Master
    [Avatar]
    IP:

Cele 6 tuburi T5 poti sa le pui intercalat, 3 sa fie montate din marginea dreapta si celelalte 3 intercalat
    montate din marginea stanga.

Canistra incearca sa o iei pe cea mai mare pe care poti, nu ar strica si un mic filtru intern doar pentru
    filtrare mecanica.

O seara placuta,
    Dragos

Filtre biologice
    Reef 500+
    Scubaline 460 - Discusi
    Bean animal overflow
    liviuST
    Senior member
    [Avatar]

IP:

Este OK sa fac stand-ul numai din pal de 18mm in felul acesta?

image

Este suficient de rezistent dupa parerea voastra? ciprian01 m-a sfatuit sa nu il fac numai din pal, dar avand in vedere ca o sa fie inalt numai de 60cm iar bazinul inalt doar de 50cm ma gandesc ca poate totusi ar merge.
    Este necesar sa ii fac schelet metalic? sau merge si asa?
    [Email] [Yahoo!]
    Humbert
    Aquamaster
    [Avatar]

IP:

numai dintr-o poza nu poti sa spui daca standul tau va fi ok, pentru ca foarte importanta este calitatea executiei (grosimi placi, imbinari etc)
    cu siguranta se pot face standuri din pal care sa reziste. cel mai simplu este sa te uiti cum sunt lucrate astea de firma pentru dimensiuni asemanatoare (Juwel, Eheim etc) - le gasesti in magazine de acvaristica si le studiezi acolo, eventual mai dublezi o grosime pe ici pe colo ca alea-s facute profesional si sunt facute la limita rezistentei, din considerente de costuri.

asta-i una. pe de alta parte insa, eu as face stand metalic (de fapt, am si facut la dimensiuni similare). in afara de rezistenta net superioara, un stand metalic iti lasa liber interiorul (ca nu mai ai nevoie sa compartimentezi) iar asta poate fi important.
    eu cand am montat ascvariul pe stand, am zis, mama, cat spatiu am inauntru. 2 filtre, 2 butelii de CO2 si o gramada de alte acareturi mai tarziu, mi-am dat seama ca de fapt nu mai am loc in stand )

This message was edited 3 times. Last update was at 03/04/2014 13:58:59

kazaku
    Senior member
    [Avatar]

IP:

Pune neoanele 3 de pe un cap si 3 pe capatul celalalt si va fi perfect. Standul sa il fac din 3mm, doar capetele sa fie de 5mm daca e de peste 80cm inaltime. Arata bine cel din poza, dar spatele sa fie la fel de gros ca intaritoarele din interior. Eu am 120/50/50 si e facut din pal de 2mm, capetele sunt de 5mm, iar capacut de 5mm plus polistiren de 2mm, cu 3 intaritoare pe interior de 2mm. Mai simplu zis, daca e spatele la fel de gros ca usa si are multe L-uri prinse, tine fara probleme

This message was edited 1 time. Last update was at 03/04/2014 14:07:08

0771 496 835 Lucian
    liviuST
    Senior member
    [Avatar]

IP:

Pentru sticla mai trebuie lasata vreo "toleranta" pe undeva? Sau merge asa?
    (fundul dublu, varianta 3)

Cam cate tuburi de silicon trebuie pentru lipit bazinul asta?
    Siliconul o sa fie Dow Corning, inca nu m-am hotarat daca negru sau transparent.

image

This message was edited 1 time. Last update was at 04/04/2014 11:08:44

[Email] [Yahoo!]
    sv_costin
    Membru de baza
    [Avatar]

IP:

pai nu prea ai lasat spatiu pentru silicon..2mm pentru fiecare lipitura e suficient cred.
    eu pe al meu l-am lipit cu bison transparent..
    cred ca ar fi aratat mai bine cu silicon negru.dar aici totul tine de gustul fiecaruia..
    liviuST
    Senior member
    [Avatar]

IP:

Asa Gros e stratul de silicon, 2mm la fiecare lipitori?
    Atunci cam câte tuburi îmi trebuie pt bazinul asta?

This message was edited 1 time. Last update was at 04/04/2014 14:40:59

[Email] [Yahoo!]
    kazaku
    Senior member
    [Avatar]

IP:

Probabil un tub, dar pt siguranta ia doua, foloseste negru si lasa 3mm spatiu pt silicon. Nu iti dau sfaturi in legatura cu fundul, intreaba-l pe koala cum sa faci, sau vezi ca e un post la jurnal ciclide (am impresia ca e primul), unde zice cum isi lipeste fundul de la acvariu si de ce. Nu pot sa iti pun link-ul de pe tel.

0771 496 835 Lucian
    scorpionul
    Aquamaster
    [Avatar]

IP:

recalculeaza dimensiunile lasand 1mm pentru silicon. E absolut suficient. E bine sa lasi 1mm la fiecare lipitura, in felul asta amortizezi si abaterile de taiere(care in mod normal ar trebui sa nu fie din moment ce sticla e cantuita)

armonia vietii consta in echilibrul pe care il asiguram
    [Yahoo!]
    liviuST
    Senior member
    [Avatar]

IP:

Pai sa cantuiesc si muchiile care vor fi lipite?
    De undeva ramasesem cu ideea ca muchiile alea ar trebui sa ramana necantuite pentru o lipitura mai solida... (dar nu mai stiu exact de unde)
    [Email] [Yahoo!]

Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
    Go to: