Uitandu-ma eu, asa, la pozele astea... imi dau seama ca astronostusii aia cresc mai repede decat ti-ai inchipuit tu .
Bravo, imi place ce vad! Pesti sanatosi, bine hraniti...
Intre timp Oscarii s-au mai linistit insa desi Oschi e aproape dublu fata de femela de Salvini, aceasta il domina categoric. Din cauza asta are ceva semne de buna purtare mai ales ca isi cam incerca norocul cu ea.
Maine revin si cu ceva poze.
This message was edited 1 time. Last update was at 13/05/2013 14:05:16
Pestii arata foarte frumos.
Complimentele mele dnei Salvini. Din cate imi dau seama este o tanara plina de initiativa. Daca aveai si un domn Salvini cred ca te umpleau de pui ...
Poate in viitorul apropiat te gandesti si la asa ceva.
Iti doresc o zi placuta si ape limpezi
Multumesc Sever. DIn pacate Salvini cand fac pui sunt extrem de violenti si nu am mai vrut balamuc in acvariu. Spectacolul e frumos pe o parte insa trist cand ii vezi pe ceilalti zdrentuiti si hartuiti la limita.
Si cum o poza face cat 1000 de cuvinte aveti aici cateva mii de cuvinte :
This message was edited 4 times. Last update was at 10/06/2013 10:34:31
Nu dati cu pietre : intre timp am un nou locatar ... un pui de Green Terror.
Am scos la vanzare un Oscar (pe Broschi) si Un Gold Severum. Probabil si al doilea Severum va pleca in curand de la mine din cauza faptului ca vecinii sai sunt mult prea agresivi pentru el chiar daca se bucura cat de cat de protectia dnei Salvini si e destul de mare. Broschi trebuie sa plece si el pentru o viata mai usoara, avand in vedere ca Oschi e deja mult mai mare decat el.
Am avut si inca am ceva emotii, legate de micutul Green pentru ca are doar vreo 6 cm, asa ca incape lejer in gura lui Oschi. Din fericire nu are atitudine de vanat si sta destul de infoiat in preajma uriasilor si mai ales foarte atent. Cand se fereste o face elegant nu cu disperare asa ca e cat de cat ok. Are un refugiu generos sub o "piatra de decor" pe care il foloseste doar el datorita marimii sale. Pare ca acolo si doarme la adapost de pericolele noptii .
Momentan nu se "infige" la mancare, ceea ce e inteligent in jurul Oscarilor, insa ciuguleste granulele doar cand nu atrage atentia asupra lui .
Cand l-am luat era cel mai mare cel mai tare si cel mai colorat din acvariu, da la mine nu mai e asa batzos
. A optat pentru culoarea de juvenili
Sper sa fie mascul si mai ales sa stea departe de gura lui Oschi pana mai creste ca dupa aia se "pupa" ei
PS Imi pare rau ca Severumul trebuie sa plece, mai ales ca se pare ca dna Salvini a fost multumita de prestatia lui, daca il protejeaza. Sper sa isi gasesca un loc mai linistit, pe masura lui.
Daca te mai tenteaza ideea de un Severum Gold da-mi de stire. La Severumi nu stii de unde sare aschia si poate vezi un amor nebun intre un mascul galben si o femela rosie mai ales ca ai tai cel mai probabil sunt frati (ca si ai mei).
This message was edited 1 time. Last update was at 06/06/2013 10:25:29
Sunt 100% de acord cu tine, dar ... de unde luam o femela rosie ?
Eu m-as multumi si cu o femela galbena (ca nu sunt pretentios), numai sa fie sigur femela.
Severus wrote:Nu ne arati si o poza cu noul locatar ?
Hai Dane cu poza aia ca teroristii verzi sunt slabiciunea mea . Am aprobarea "comitetului" sa-mi iau un acvariu mai mare in care sa tin cati "teroristi" vreau...imediat ce casti potul cel mare la loto Acum serios, sunt tare curios cum o sa se impace cu oscarii. Cat despre culori o sa-si revina cand o sa mai creasca si nu o sa mai fie stresat de oscari. Vezi sa nu-i ia locul severumului langa d-na salvini cand o creste mai mare si atunci sa vezi dragoste nebuna
Mii de scuze dar va las sa mai asteptati putin. Tre' sa fac putina curatenie inainte de prezentari.
@Severus am din ce in ce mai des impresia ca sunt masculi si ai mei. Cel pe care il banuiam femela e deja sensibil mai mare si are aripioarele destul de lungi, pistrui pe fata doar ochii nu s-au inrosit.
Inteleg ca si la tine e plin de baietei?? Poate daca le aduci un mascul mai mare se face unul fetita (glumesc bineinteles).
Emotiile cu noul locatar inca nu mi-au trecut deoarece am mai avut Oscari si unul de vreo 15 cm mi-a mancat un sae de vreo 10. E adevarat ca a "mestecat" o zi la el dar pana la urma la dat gata. Asa ca Oschi asta la 20 de cm nu prea ar avea ce mesteca la Green. Intre timp folosesc un truc asa sa-l integrez cat mai bine. Tin balenele cu burta plina .
Mr Green ca asa am decis sa il botez (sper sa fie Mister), mananca foarte bine, are tranzit intestinal si din fericire stie cand sa se retraga din fata vecinilor. E infoiat toata ziua de zici ca e scorpie de mare. Il ajut mult si coloritul de pui sa se ascunda perfect dupa si sub decor. Momentan coafura rezista. Imi e frica sa plec in concediu
Dan P wrote:@Severus ... Inteleg ca si la tine e plin de baietei??
Am 2 masculi excelenti, o femela micutza, dragalasa si sfioasa si inca nu exemplar caruia imi este greu sa-i determin sexul: este mare si frumos colorat, dar are aripoarele scurte si nu se implica niciodata in vreo bataie. Eu banuiesc ca este femela.
Orium, inca un mascul nu mai pun in acvariu. Ca sa nu lungesc explicatia, pun doua poze ca sa intelegi de ce. Un astfel de cafting dureaza chiar mai mult de 10 minute. La inceput imi sarea inima din piept, dar acum m-am mai obisnuit, mai ales ca si ei isi incearca puterile tot mai rar.
In plus, nu se ranesc (doar raman 2-3 zile cu boturile umflate - la propriu ).
LE O femela galbenea (golden) sau rosie (red spotted) este bine-venita, dar inca un mascul NU. Abia s-a stabilit un echilibru intre astia doi pe care ii am.
PS Roaga un Admin sa steraga poza aia mare cu Oscarul ca zapaceste toata pagina. Noi am inteles ideea: e fooooarte mare !
Edit by Lucian: Done!
This message was edited 2 times. Last update was at 07/06/2013 17:45:09
Intre tip am facut cateva poze cu noul locatar care se integreaza din ce in ce mai bine. Cei doi Gold Severum si-au gasit un nou proprietar si urmeaza sa plece in cateva zile. Oscarii icep sa aiba un comportament de imperechere as zice desi au vreo 15 respectiv 20 de cm. Din pacate pentru ei o sa le stric planurile pentru ca Broschi (cel mic) va pleca si el in curand de la mine.
Iata-l pe Mr Green (sper eu) alaturi de oscarul mic: Aici alaturi ce amandoi. Diferenta intre ei e imensa doar ca aici micutul Green e in prim plan: Ceva pareti avem un domn sau o domnisoara?? Tineti cont ca are doar vreo 5-6 cm.
Si aici un Electric curios de ce il tot pozez pe sfrijitul al de Green:
Si o poza de ansamblu sa va dati seama de proportiile generale:
This message was edited 2 times. Last update was at 10/06/2013 10:36:32
Rog un moderator sa editeze ultima poza. Cred ca e un bug. Oriunde am postat acelasi mesaj toate pozele au aceeasi dimensiune. Aici ultima isi face de cap .
Edit by Lucian: am salvat poza si am atasat-o. Nu am link-ul de la imageshack. Acolo ai posibilitatea de a selecta pozele la diverse rezolutii.
This message was edited 1 time. Last update was at 10/06/2013 10:39:00
Cum spuneam si in comment ul de pe YT, eu cu americanii mai putin (cel putin pentru moment) Insa vazand imaginile cu albastreii EBJD si Astronotus, nu am putut rezista tentatiei si uite asa am parcurs intregul tau jurnal din 2011 pana in prezent in pasi vioi.
Trebuie sa marturisesc ca trecerea mea de la acvariu comun la africani s a facut dintr un joc al evenimentelor. In acea perioada imi doream foarte mult niste Astronotusi , pe care din nefericire nu i am gasit neam peste tot pe unde am cautat la acel moment si uite asa au aparut pe scena africanii. Nu regret nimic, asta e clar - excursia in lumea africanilor s a transformat intr o expeditie pe viata , fara doar si poate .Am povestit asta doar ca sa vezi ca americanii nu mi sunt chiar atat de straini
Nu te condamn pentru "renuntarea" la africani insa te "cert " pentru afirmatia ca "africanii te au plictisit" si ca nu i vedeai decat la masa Ma rog..D ale trecutului glorios!
Important e prezentul Ai niste exemplare de bibani pe cinste! Felicitari!
Singura chestie pe care as schimba o la acvariul tau este nisipul Combinatia aceea de alb cu negru e prea artificiala- si nu prea da bine...dar asta depinde mult de gusturile fiecaruia.
Si inca ceva..
Momentul mai 2012 cand ai ales sa construiesti acvariul cel nou in lemn- nu ai facut mare valva pe tema asta si in plus nimeni nu a sesizat elementul de noutate absoluta din toata afacerea asta .
Merita sa deschizi un topic separat in care sa ne expui toate detalii constructiei acestui acvariu .
Vreau sa ti spun ca aici in Italia, aceste vasche in legno sunt aproape o obisnuinta- am vazut acvarii enorme de 3 m lungime facute din aceste placi MDF - este o solutie "indragita"de macaronari (care sunt fff stransi la punga) tocmai datorita costurilor finale mult mai reduse raportat la solutia clasica din sticla.
Sunt chiar 2 "scoli" as putea spune cu propriile curente : una merge pe isolarea cu rasina epoxidica iar cealalta pe utilizarea acelui "gelcoat" special pt piscine sau recipiente alimentare. Nu intru in detalii pentru ca nici nu sunt prea stapan pe situatie inca studiez problema- tu , Dane ar trebui sa stii mai multe din moment ce ai participat la construirea unui exemplar
Va pun totusi cateva imagini cu 2 acvarii -unul de 150cm si celalalt de 320cm lungime - (cerem scuze lui Dan ca i "poluez" topicul )
150cm x..x..:
320x70x80:
La noi insa nu prea stiu sa existe prea multe acvarii construite pe acest sistem si de aceea am si spus acvariul tau in lemn reprezinta o prezenta insolita care merita mai multa atentie din partea noastra , a comunitatii.
Bafta multa in continuare, pestani sanatosi!
Numai bine !
Cristian
"Acvariul nu este nimic mai mult decât un colt de natura plin de viata. Este o lume în continua miscare, care ne ofera posibilitatea de a cunoaste, observa si studia secretele unei lumi ascunse si fascinante.
Cei care iubesc natura, iubesc mai intai viata, apoi pe sine."
Pentru cei interesati de realizarea acestui tip de acvariu (din lemn), atasez un video care sa le indrume primi pasi.
Acest tip de acvariu este excelent pentru cresterea ciclidelor americane, deoarece asigura un volum mare de apa la un pret scazut.
Este bine sa aveti in vedere ca acest video a fost realizat in State si unele materiale folosite pentru construirea acvariului nu se gasesc si la noi, de aceea tutorialul are doar un caracter orientativ, fiind necesare cateva adaptari.
Spor la lucru
Rezultatele:
This message was edited 1 time. Last update was at 12/06/2013 09:23:07
Crys legat de faptul ca ii vedeam pe africani doar la masa, a fost real. La momentul respectiv venise cumnatul meu pe la mine si ma intrebat daca nu mai am pesti, ca nu vedea nimic in acvariu. Atunci mi-am dat seama ca gasca mea de Elongatusi Ceruleus si Red zebra erau toti pe sub pietre ascunsi si aveam vreo 40 de bucati daca nu ma insel. E adevarat ca si americanii sunt destul de sfiosi cand am musafiri , dar cand suntem numai noi acasa nu au nici o jena. Asta si cand fetita mea sta langa acvariu si le da palme . Deh inca n-are un an, da asta sigur se face acvarista si o invat eu ce e si ce nu e voie.
Legat de proiectul meu cu acvariul de lemn nu prea stiu ce sa zic. Nu e atat de spectaculos ca unul integral din sticla insa este varianta optima daca faci un acvariu monstru. Sunt multe lucruri pe care nu le-as mai repeta. Cel mai grav lucru e ca nu iti spune nimeni in toate prezentarile astea, ca siliconul si cauciucul lichid nu adera unul la altul. Urmatorul lucru este ca membrana respectiva are destui solventi si chimicale in ea care se dizolva in apa timp indelungat si suprafata membranei este mare. Asta chiar daca membrana respectiva este speciala pentru tancuri de uz alimentar.
Eu am avut mari emotii legat chimicale imediat ce am pus pestii in acvariu si am observat semnele lipsei de oxigen. Am marit considerabil aerarea si nu am pierdut decat un mascul de Salvini in prima noapte. Tineti cont ca acvariul a stat cateva saptamani cu apa inainte de asta si am mai si schimbat-o de cateva ori in acest timp. Mirosul persistent de cauciuc a disparut doar dupa mai mult de 6 luni de la executie.
Nu as face "valuri" cu acest tip de acvariu insa daca ar relua experienta (desi nu cred) ar fi cateva modificari:
1. Obligatoriu folosit placaj (plywood) in loc de PAL
2. Lipirea geamului as face-o direct cu membrana de cauciuc
3. As astepta mai mult pana la introducerea pestilor in acvarium, timp in care as schimba apa mai des iar dupa introducere as aera puternic cateva luni.
4. As schimba firma la cauciucul lichid
Personal consider ca am gresit sa nu aleg varianta clasica din sticla integral. Urmatorul am sa il fac din sticla cu silicon avand in vedere ca pana la urma poti face proiecte impresionante ca dimensiuni si mai ales sigure.
Oschi a ramas singurul Oscar din bazinul meu, asa cum era programat initial.
Trebuie sa recunosc faptul ca e cam pustiu acvariul acum fara Broschi si cei doi Gold Severum.
Vreau sa mai renunt la vreo doi-trei Ancistrusi, da nu stiu cum "reaku" ii prind in ditamai acvariul, si cu o gramada de ascunzisuri. Astia la un loc fac kk cat Oschi.
Acu' e in plan un mascul de JD normal si cam atat pentru o buna bucata de timp cred eu
Dan P wrote:Crys legat de faptul ca ii vedeam pe africani doar la masa, a fost real. La momentul respectiv venise cumnatul meu pe la mine si ma intrebat daca nu mai am pesti, ca nu vedea nimic in acvariu. Atunci mi-am dat seama ca gasca mea de Elongatusi Ceruleus si Red zebra erau toti pe sub pietre ascunsi si aveam vreo 40 de bucati daca nu ma insel. E adevarat ca si americanii sunt destul de sfiosi cand am musafiri , dar cand suntem numai noi acasa nu au nici o jena. Asta si cand fetita mea sta langa acvariu si le da palme . Deh inca n-are un an, da asta sigur se face acvarista si o invat eu ce e si ce nu e voie.
Dane, te credem ca a fost real pentru ca de fapt, "sindromul acvariului nud" apare des mai ales in cazul acvariilor full mbuna, deci este o situatie care nu iese prea mult din comun si care are si rezolvare pe deasupra Vinovatul principal in acest caz este decorul - un decor care ofera ascunzisuri la discretie, va amplifica acest comportament (acela de a se ascunde la cea mai mica miscare) specific mbunelor care isi are radacinile in nevoia ancestrala de a se proteja impotriva pradatorilor .
Acele scorburi de la Ekol prezente in acvariul cu africani de la acea vreme exact asta faceau: ofereau un loc caldut in care mbunele tale sa se faca nevazute la cel mai mic stimul extern Putem vorbi si de alti factori care impreuna cu decorul "ajuta" la producerea acelui "sindrom": iluminarea excesiva, pozitia acvariului in locuinta, prezenta elementelor disturbatoare precum pitica ta etc...
Bine, acum e tardiv sa despicam firu'n patru..Long life America!
Legat de proiectul tau in lemn, chiar daca ai ramas sa zicem cu un gust amar in urma experientei pe care ai avut cu constructia lui, eu spun asa:
Daca ai fi deschis un topic separat pentru constructia acvariului in lemn, in care ai fi expus problemele cu care te confrunti , sunt 100% sigur ca ai fi evitat multe batai de cap prin simplu fapt ca inevitabil , prin aportul nostru , al celor care macar au auzit vorbindu se de astfel de proiecte , ai fi reusit sa pui cap la cap informatiile aduse pe tapet iar, in final ,intreaga experienta cu constructia acvariului de lemn ar fi fost una pozitiva Stii cum e: "copilului care nu plange , nu i da mama sa sa suga" Gaseam solutii si pentru alegerea placajului, si pentru lipirea geamului si pentru alegerea materialului de izolare interna Oricum experienta este una pozitiva daca este sa privim acvariul asa cum se prezinta acum, fara sa ne gandim la problemele prin care ai trecut Una peste alta, din greseli se invata. Nu se poate altfel.
Personal consider ca am gresit sa nu aleg varianta clasica din sticla integral. Urmatorul am sa il fac din sticla cu silicon avand in vedere ca pana la urma poti face proiecte impresionante ca dimensiuni si mai ales sigure.
Asta este opinia ta prin prisma problemelor intampinate cu constructia acestui acvariu insa te asigur ca nu ai gresit cu nimic.Ai gresit ca nu ai cerut ajutorul dar asta i alta problema Solutia clasica pe silicon + sticla ni se pare cea mai indicata pentru ca nu intram pe teritorii necunoscute sau insuficient explorate cum este cazul acvariilor din lemn.
Da..ai dreptate..Se pot face proiecte impresionante numai din sticla . La capitolul siguranta am mari retineri sa declar acvariile din sticla - castigatoare in fata celor din lemn.
Cele din lemn, daca sunt facute cu simt de raspundere, sunt garantate pe viata si chiar "after life" . In plus , nu prezinta riscurile unuia de sticla in sensul spargerii fundului daca suportul are mici imperfectiuni , ca sa nu mai vorbim de riscurile in cazul unui cutremur.
Ca si costuri de realizare , acvariile din lemn de mari dimensiuni castiga net in fata celor din sticla.(conteaza mult de unde si la ce pret gasesti materialele - normal).
Nu mai vorbim de greutatea unui astfel de acvariu din lemn (de 2-3m lungime) care iti permite in 2 insi sa l manevrezi fara probleme. Fa la fel cu unul similar de sticla Acvariul de 700L pe care vi l am prezentat in jurnalul meu cu ocazia acelui eveniment de la Cesena , era din lemn- avea 2 m lungime - eu si cu inca cineva l am luat din masina si l am plimbat prin hala de expozitie pana la stand fara probleme.
Gata , inchidem paranteza si poate o sa ne gasim candva timp sa o redeschidem intr un topic DIY dedicat special constructiei acvariilor din lemn . Interesati avem printre noi ! Va asigur!
This message was edited 2 times. Last update was at 13/06/2013 03:33:13
"Acvariul nu este nimic mai mult decât un colt de natura plin de viata. Este o lume în continua miscare, care ne ofera posibilitatea de a cunoaste, observa si studia secretele unei lumi ascunse si fascinante.
Cei care iubesc natura, iubesc mai intai viata, apoi pe sine."
Crys am sa caut pozele si tot ce am despre constructia acestui acvariu si am sa incerc sa fac un topic separat. Sa vad ce am prin casa (in materie de fotografii), ca dupa prima ratare nu mi-a mai ars de facut poze.
PS :Africanii aveau conditii dom'le si le foloseau din plin PS 1: Koala multam de sfat. Acum nu o sa mai am razboi si ciufuleli in acvariu (cel putin nu intre Oscari).