[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Cateva intrebari  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
exp
Member
[Avatar]

IP:

Salut, astazi am primit un acvariu, cu filtru, pompa, mancare tetra, 3 carasi aurii si un scalar negru (scalarul a fost "bonus" de la vanzator, dar din ce am citit nu prea se inteleg bine impreuna). Eu doream de mult sa-mi cumpar un acvariu, insa pe acesta l-am primit cadou. Stiu ca trebuia sa citesc mult inainte, dar, pt bunastarea pestilor care mi-au fost daruiti, ne descurcam cu ce avem.
Am citit repede pe net si am pus pestii in apa plata, am lasat punga de la vanzator pt acomodarea cu temperatura apei din acvariu, am bagat apoi apa din acvariu in punga pestilor, putin cate putin. Dupa o ora de acomodare le-am dat drumul in acvariu. Are 30L, hailea, filtrul si pompita tot hailea, o sa revin maine cu poze.
I-am hranit o data, mananca toti frenetic. Par ca se simt bine, sunt vioi toti, caraseii se joaca la curentii formati de pompita.
Intrebarile ar fi:
1 - Sunt ok pestii o noapte fara "biotop"? Stau doar in acvariu, fara plante, fara nisip. Maine la prima ora ma duc sa le cumpar "cele trebuincioase". O sa cumpar nisip (normal, nu colorat), si niste plante artificiale (intai vreau sa invat cum sa tin pestii sanatosi, dupa aceea o sa ma interesez si de plante naturale). O sa mai cumpar un minciog micut, pompa de schimbare a apei, termometru + incalzitor (e cald in casa, tot timpul peste 22 de grade, dar e mai bine sa fim siguri).
2 - Cum sa introduc plantele si nisipul in apa? Sa scot pestii intr-o punga cu apa din acvariu? Sa iau "plante" ambalate in pungi de plastic sau sa cer direct din acvariu? Trebuie sa le curat cumva?
3 - Am o camera luminoasa, as prefera sa-i tin pe lumina naturala (am aprins neonul din capac si pestii s-au cam speriat). E ok sau sa le aprind neonul ziua si sa-l sting cam 8-10 ore in timpul noptii?
4 - Muzica afecteaza pestii cu ceva?
5 - Cand o sa le schimb apa, pot utiliza apa plata, sau sa folosesc de la robinet si sa o las 24 de ore?
6 - Ce mai trebuie sa cumpar?
Va multumesc anticipat pt raspunsuri si pt rabdare

It is fear that gives men wings.
donpisote
Senior member
[Avatar]

IP:

Cumpara JBL FILTERSTART si pune l in masa apei un flacon intreg. Hraneste pestii foarte putin si schimba cam 3 litri din apa zilnic . Apa inainte de a o pune in acvariu pui BIOTOPOL 1ml si agiti bine de tot. Sa speram ca va fi fara victime . Intre timp citeste despre ciclul azotului . Inca ceva nu mai folosi apa plata.

ACVARIUL MEU scape by @fanta
HumanFace
Senior member
[Avatar]

IP:

Pai:
Acvariul este muuult prea mic atat pentru carasi cat si pentru scalari. Acestia avand nevoie de minim 50L pe exemplar, iar scalarul are nevoie de minim 80L.
O alta mare greseala a fost cea ca nu ai ciclat acvariul, dar cum lai primit cadou, nu prea aveai de unde sti.
1Plante false nu e bine sa iei, mai rau fac. Dar cat despre plantele adevarate, o sa le manance carasii, plus ca au nevoie de substrat, fertilizant si lumina.
2Pai, pietrisul poti sal pui fara sa scoti pestii, insa daca vrei plante o sa ai nevoie de un substrat fertil, acesta fiind pus astefel: in acvariul gol(fara apa) pui substratul, Acesta trebuie sa fie mai subtire in fata si mai gros in spate, peste care pui 1-2cm de pietris cu granulatie de 2-4mm.
3 Lumina naturala o sa duca la aparitia algelor.
4 Nu cred.
5 Mai bine apa de la robinet lasata 24 de ore la declorinat.
6 Pai in primul rand sa dai pestii. Apoi ciclezi acvariul.
Ce este ciclarea acvariului:
Ciclarea, sau ciclul azotului, este transformarea amoniacului in nitriti, iar a nitritilor in nitrati. Amoniacul apare din fecalele pestilor, excesul de mancare, frunzele moarte ale plantelor.Acesta este foarte toxic pentru pesti. Apoi acesta este transformat de niste bacterii in nitriti, care si acestia sunt toxici. Nitriti sunt transformati in nitrati de alte bacterii, care sunt consumati de plante, si eliminati prin schimburiile de plante. Ciclarea reprezinta formarea acestor bacterii.
Aceasta dureaza 2-8 saptamani. Pentru a monitoriza ciclarea folosim teste de no2(nitriti) no3(nitrati) si amoniac(nh4).
Cum ciclam (cea mai des utilizata varianta):1.
Folosirea mancarii pentru pesti: Se adauga zilnic putina mancare de pesti, pentru ca aceasta sa se descompuna si sa duca la aparitia amoniacului.

Ce iti sugerez: Substrat JBL florapoll, lumina macar 18W neon sun-glo, flora-glo(eu asta am folosit si sunt multumit) Fertilizant tot JBL (fertilizantul lichid trebuie sa fie de la aceasi firma cu substratul).Plante eu iti sugerez:
egeria densa, cabomba aquatica,moss,valisneria,anubias(care merge legat de decor).
Pesti iti sugerez 5-10 neoni.

Bafta!

http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/40/13235.page Amazon
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20174.page Nano plantat
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/80/16583.page Nanoreef
exp
Member
[Avatar]

IP:

Multumesc pt raspuns. Am citit despre suprapopulare, am gasit deja o casa pt scalar. O sa-l iau intr-o punga umpluta cu apa din acvariu si o sa-l dau zilele astea. Nu vreau sa fac aceeasi greseala si cu plantele, sa ma grabesc. Ma gandeam intai sa iau nisip si plante artificiale sa creez un mediu aproape de cel natural pt ei (maine dimineata), iar apoi sa cercetez despre cresterea plantelor naturale. Am citit ca plantele artificiale se pot decolora, pot adauga substante nedorite in apa, nu participa la ciclul natural..etc. Dar intai sa stapanesc ingrijirea pestilor si dupa aia sa aprofundez plantele.
Lampa este de 11, o sa o schimb cu una mai puternica atunci cand iau plantele naturale. Anubias si egeria densa imi plac mult, iar decorul cred ca va fi ceva natural, o sa caut o pestera ceva. Trebuie sa-mi fac un plan si despre cum le asez, de fundal, de mijloc, etc.
Acum 2 zile s-a oprit curentul noaptea. Cat rezista pestii fara filtru, pompita etc?
Momentan sunt f vioi. Am observat ca majoritatea userilor au pompita asezata intr-un colt, la fel si eu insa pestii par sa prefere sa stea sub ea, ori se joaca ori prefera apa mai oxigenata. Sa o dau mai tare? Este hailea rp-200/400 cu flow de la 50 la 200l/h. E data momentan la minim, dar face curenti, iar pestii sunt pui.

HumanFace
Senior member
[Avatar]

IP:

Daca o sa vrei plante va trebui sa renunti la acea pompa. Filtrul nu e bine sa il ti oprit mai mult de 2 ore, ca se decicleaza bacteriile. Va trebui sa renunti si la carasi. Mai bine sa pastrezi bani pentru plante artificiale si sa cumperi niste teste de apa(ph no2).
bureti din filtru sa-i speli odata la 2 saptamani in apa pe care o scoti din acvariu cand schimbi apa(sa schimbi saptamanal cate 15-20%).

http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/40/13235.page Amazon
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20174.page Nano plantat
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/80/16583.page Nanoreef
exp
Member
[Avatar]

IP:

Nu e vb de bani, doar sunt vietati, nu facem economie la asa ceva. Vreau sa pastrez carasii, pt ca imi plac, se poate sa il fac pe asta artificial si dupa ce mai aprofundez sa cumpar inca unul mai mare, de 50 sa-l fac cum trebuie cu plante naturale si alta specie de pesti.
Maine cumpar si testele de apa. Am pus deja o galeata cu apa pe balcon pt declorificare. Dupa aceea o aduc la temp. camerei ca sa fac primul schimb. Nu pot sa sufar acvariul asa gol, abia astept sa le iau plante sa aiba unde sa se ascunda. Cand o sa am timp o sa deschid un thread despre acvariu unde pot sa primesc sfaturi "live".
De hranit i-am hranit acum, seara (tetra min) cat am prins intre degete de vreo 3 ori, dar au mancat chiar tot, nu a mai ramas nimic. Iar pe forum vad ca nu exista o masura exacta. Unii spun ca trebuie sa le dau pana vad ca nu mai mananca, altii ca nu trebuie sa-i indop.
Multumesc pt rabdare si revin (sper) cu vesti (bune).

Just4M3
Member

IP:

Hai sa ma bag si eu in seama...
In primul rand salut si bine ai venit!
Acum. Si eu am inceput tot cu un acvariu micut de 30 de litri ( are 26 de litri de apa net ) si iti pot spune cate ceva despre litrajul asta...
In primul rand NU te complica cu plante de plastic, nu au nimic natural in ele, contin coloranti, pestii se pot rani...etc etc...
mergi la orice petshop si ia cateva fire de Valisneria, e o planta easy pe care lumina ta de 11 watti o va satisface momentan. Eu initial am avut pietris de 3 mm fara niciun fel de substrat si Valisneria nu a facut fite, e drept ca adaugam periodic PlantaMin de la tetra in masa apei...In plus am vazut acvarii cu carasi plantate cu Valisneria....au frunzele destul de tari iar caraseiii nu le pot rupe asa usor...
Despre ciclare citeste articolele indicate de colegi mai sus...eu le-am citit si se pare ca tot am dat-o in bara nitel, deci ia-o usor cu rabdare, pas cu pas, daca spui ca le vrei bine noilor tai prieteni...
Apa vezi sa fie la aprox. la aceeasi temperatura cu cea din acvariu, deci bag-o in camera unde tii pestii, nu pe balcon unde sigur e mai rece ( ai grija la diferentele si socurile de temperatura ca te trezesti cu niste boli care te vor descuraja ....si nu e prea indicat daca tot te-ai apucat de "sportul" asta )
Cu harana las-o mai usor, da-le odata pe zi de mancare cat sa manance in 2-3 minute, adica, cat iei intre degete ....putin , poti chiar sa te uiti la ceas pt inceput, pana iti dai seama de cantitatea potrivita, nu cat iei intre degete de 3 ori la o masa! Ei o sa manance cat o sa le dai tu, dar nu e spre binele lor si nici al tau daca tii la ei

Numai bine , rabdare si ape limpezi !
kmol
Senior member
[Avatar]

IP:

Hai sa iti fac si eu capul tandari . In acvariu cu carasi, in special in cazul tau nu prea ai sanse sa cresti plante ca la carte. Sa iti spun de ce. Carasilor le place sa faca pe arhitectii in acvariu si orice planta care nu este bine prinsa in substrat o vor scoate, asta bineinteles daca nu o vor manca. Apropos de asta vezi ca sunt adevarati purcelusi, daca mergi la acvariu de 20 ori pe zi tot de atatea ori vor cersi mancare. Poti tine in acvariul cu carasi plante gen anubias (legat de o creanga/cioata/piatra), cryptocorine sau echinodorus (aici am niste rezerve dar ... mai depinde si de temperamentul lor). Pentru ca nu poti pune un strat prea gros de substrat si riscul ca arhitectii sa ajunga sa scoata stratul fertil in masa apei (ar rezulta o mlastina) poti incerca cu fertilizare in coloana apei.
Ca idee ... nu te hazarda la multe investitiii acum ... pastreaza pentru un acvariu baban si o filtrare buna daca ii vrei pe cei trei bine sanatosi destul de mult timp.
Ape limpezi sa ai si "Bine ai venit!"

Misiunea mea este sa imi omor timpul, a lui - sa ma omoare pe mine. Ne întelegem bine, ca între asasini.
[Email]
exp
Member
[Avatar]

IP:

Multumesc pt urari si rabdare. Eu nu vroiam sa iau plante naturale ca sa nu trebuiasca sa-i stresez iar cu pescuit + punga.
Dupa aceea trebuie sa pun apa in alt recipient, sa pun substrat, dupa aceea pietris, plantele etc. Dar, daca spuenti voi ca e mai bine asa o sa fac. Maine sa-mi urati fir intins O sa caut plante mai nepretentioase. Eu speram sa nu trebuiasca sa-i scot, pt ca mi-a spus cineva mai sus ca pietrisul (fara substrat fertil) poate fi pus cu ei in acvariu, cu atentie.

kmol
Senior member
[Avatar]

IP:

Acum am recitit posturile tale. Incearca sa feresti acvariul de bataia directa a razelor solare. Cum spunea si colegul risti o invazie de alge de mai mare dragul. Lumina o stingi seara/noaptea. Pesterile prin acvariul cu carasi .... parca nu prea isi au locul... e mai mult decor de desene animate (carasul in bol + castel + grota). Mai bine nu

Misiunea mea este sa imi omor timpul, a lui - sa ma omoare pe mine. Ne întelegem bine, ca între asasini.
[Email]
exp
Member
[Avatar]

IP:

Maine iau valisneria, imi place mult cum arata, iar daca o iau ceva mai lunga, combinata cu pompita mea cred ca va arata bine in miscare. Deocamdata nu iau substrat, sa vad cum se comporta caraseii cu ea (am inteles ca o cam smulg din substrat). Mai vreau o planta gen "gazon", frunzulite mici, pe care sa le pun in partea din fata, dar inca nu le-am gasit denumirea. Vroiam sa iau o pestera pt ei, sa aiba unde sa se ascunda, nu sunt fan "peste auriu in bol cu un castel". Ma intereseaza sa arate cat mai natural, cu mult verde, lumina galbena asemanatoare cu cea a soarelui si nici la pesti nu am pretentii, imi plac cam toti.
Un magazin bun in sectorul 5 cunoaste cineva?
Ape limpezi tuturor!

vereb
Senior member
[Avatar]

IP:

Salut

Bine ai venit in comunitatea noastra .................cred ca ar fi bine sa incepi prin a pune substart asa cum recomanda colegii si sa-l plantezi.........iar in acest timp vorba lui Kmol doneaza pestii pina se face ciclarea acvariului........sa feresti de razele soarelului ...............iar ca plante,merge valisneria,anubias,cryptocorine......fara gazon in fata (carasii vor minca cu placere)

Ape limpezi

fostul user ozy
[WWW]
exp
Member
[Avatar]

IP:

De sanitar am nevoie? Azi dau scalarul, imi fac ordine in viata Si asa nu prea mananca. Temp in camera e de 28 de grade. Ieri a mancat, azi nu l-am vazut.
@ozy ziceam sa incerc la inceput fara substrat sa vad cum se comporta carasii cu valisneria. Daca vad ca sunt vaci si rumega tot, poate ii dau la schimb pe alta specie si plantez acvariul cum trebuie. Daca pot sa ii tin, ii tin. Le trantesc si o buturuga pe centru, sa vad ce gasesc.
PS: un petshop cu articole de acvaristica in sectorul 5 pls.

This message was edited 1 time. Last update was at 12/10/2010 11:06:16

vereb
Senior member
[Avatar]

IP:

Da corydoras e bine venit dar nu acuma,lasa sa se faca putin ciclarea........poate e vb de acomodare la scalr ori e singur.........pina te hotaresti ce pesti vor sta in acvariu ia si cicleaza apa..............grija si cu lemnul (sa il speli bine si lasa in apa separata citeva zile ca sa iasa taninul, la unele specii le place si da un aspect de apa amazoniana).
daca tii carasii atunci pune anubias,cabomba etc

fostul user ozy
[WWW]
alber
Moderator
[Avatar]

IP:

HumanFace wrote:Filtrul nu e bine sa il ti oprit mai mult de 2 ore, ca se decicleaza bacteriile.
bureti din filtru sa-i speli odata la 2 saptamani

Cateva mici corectii
De ce trebuie spalati burutii filtrului la doua saptamani?
Faci acest lucru doar atunci cand debitul scade semnificativ. In rest, lasa lucrurile sa mearga de la sine.
In al doilea rand, de unde pana unde bacteriile se vor decicla in doua ore? In primul rand, amaratele alea de bacterii fiind niste organisme, vor muri. Si nu in doua ore, ci mult mai repede. Iti recomand sa nu opresti filtrul mai mult de 10-15 minute. Iar in acest timp, tine-i in apa din acvariu.
Respecta ciclul azotului si renunta la carasi. Vor creste prea mari pentru acel bazin. Se vor imbolnavi la un moment dat si-i vei pierde.

"e usor a scrie versuri, cand nimic nu ai a spune" - Mihai Eminescu
[Email] [Yahoo!]
Humbert
Aquamaster
[Avatar]

IP:

exp wrote:5 - Cand o sa le schimb apa, pot utiliza apa plata, sau sa folosesc de la robinet si sa o las 24 de ore?

nu mai folosi niciodata apa plata. apa plata are foarte multe minerale, ceea ce o face o apa dura care nu e buna pentru pesti in general si cu atat mai mult pt pestii pe care-i ai tu.
intotdeauna apa de la robinet. daca poti sa o lasi la declorinat, las-o 1-2 ore maxim sau pana vezi tu ca se duce clorul din ea. n-are rost sa o lasi 24 de ore, nu ajuta cu nimic, clorul se duce in scurt timp, mai ales daca lasi apa intr-un recipient cu gura larga (de ex o galeata).

in rest, s-a zis mai sus. in 30 de litri nu are ce cauta nici macar 1 singur caras, darmite 3 plus un scalar.

This message was edited 1 time. Last update was at 12/10/2010 11:46:41

exp
Member
[Avatar]

IP:

S-a notat, scalarul oricum dispare azi, iar carasii cred ca zboara si ei. Idiot vanzatorul, i-a dat persoanei care mi-a facut cadou acvariul acesti pesti, chiar daca tot de la el a luat acvariul. Ma duc acum la pet shop sa vad ce pot sa fac, poate dau inapoi carasii si iau niste plante in schimb, fac ciclarea si gazduiesc niste neoni sau o specie mica mai incolo.

vereb
Senior member
[Avatar]

IP:

Bravo........bine ca te-ai hotarit si incepe ciclarea + plantarea acvariului...................@exp..... o rugaminte!!!!!!!!!!!1 te rugam sa nu folosesti cuvinte mai deosebite chiar daca unii nu sunt membrii ...merci ptr intelegere

fostul user ozy
[WWW]
exp
Member
[Avatar]

IP:

@ozy nu inteleg ce vrei sa spui prin "cuvinte deosebite". Multumesc pt sfaturi.
Am cautat valisneria la 2 pet shop-uri si nu aveau. Mai imi place anubias, dar mi-ar trebui o lumina mai puternica. Nu stiu ce sa fac cu caraseii, imi plac mult, sunt f prietenosi, vioi, inoata frumos, deja vin la mine, alearga dupa deget. Nu-i dau inapoi, ori ii dau cuiva care sa-i tina bine ori ii mai tin pana le gasesc casa (nu pet shop sau canalizare). De scalar inca nu am scapat, eu vroiam sa-l dau pe valisneria dar daca nu au il mai tin putin, si asa e pui si are loc. O sa aduca sapt viitoare si il dau atunci pe planta.
Am luat si incalzitor, vreau sa-l pun la 26 de grade pt scalar care prefera temp mai ridicate.
JBL nu aveau nimic, trebuie sa gasesc un pet shop serios.

alber
Moderator
[Avatar]

IP:

Prin cuvinte deosebite cred ca facea referire la expresia: idiotul de vanzator. Sau ceva de genul. Oricum, cuvinte pe care n-ar trebui sa le folosesti, mai ales atunci cand cineva nu are dreptul la replica.
Si vezi ce faci cu incalzitorul ala. Pentru scalari o fi buna temperatura, dar carasii sigur vor transpira si sub limba. Nu te incapatana sa tii carasii.

This message was edited 1 time. Last update was at 12/10/2010 18:27:24

"e usor a scrie versuri, cand nimic nu ai a spune" - Mihai Eminescu
[Email] [Yahoo!]

Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to: