[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
New Caledonia - 30L nano reef.  XML
Forum Index » Bazine mici si medii
Author Message
viulian
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Si abia acum imi zici ? Merci de pont, n-am stiut - o sa caut.

Din cate am inteles cu Koralia, avantajul este ca si tulbura apa spre deosebire de pompe / filtru extern care doar sufla constant. Probabil voi face niste rocade cu echipamentele ca sa le indesesc / ascund mai bine sa am loc si de Koralia.

Acv. 30L, Acv. 10L, Acv. 16L, Reef 30L, Acv. 0.09L; In trecut: Acv. 25L, Acv. 8L
Pt. imbunatatit navigarea pe forum (My Stats, Big Images resize, Timezone fix)
[WWW]
gengiskhan
Moderator
[Avatar]

IP:

Pai treaba e asa:
pompele alea mici de apa, numite si powerhead-uri, iti dau un curent laminar - sa-i spunem liniar. Adica pe o directie clara (unghi mic) si un flow destul de ingust, deci si destul de puternic in acea zona ingusta, dar aproape nesesizabil in alte zone. E, tipul asta de curent nu este foarte indicat pentru acvariile de recif pentru ca poate fi chiar daunator animalelor, fiind prea puternic. Le poti folosi, dar nu direct catre corali, ci pentru a aduce un plus de flow in alte zone moarte (colturi, suprafata, etc...)

O pompa cum e koralia incearca sa-ti dea un flow mai turbulent, neliniar si putin variabil. Evident ca nici asta nu replica exact conditiile din natura, dar e mult mai ok. Practic, flow-ul este imprastiat pe un unghi mai mare (de fapt un con...).

Vei vedea si singur diferenta. Eu, obisnuit de la alea cu apa dulce, unde nu se punea problema de asa ceva, cand am pus in priza koralia nano, mi se parea ca sufla foarte incet, nu intelegeram de ce e cotata la un debit atat de mare. Atentie, koralia mea nano e de 1600 de litri pe ora! Initial, ma asteptam sa-mi amestece totul prin acvariu la propriu. Dar nu e asa, flow-ul este frumos, delicat as putea spune. Daca as compara de exemplu cu un powerhead de-ala normal de 1600 de litri pe ora... pai ala cred cami facea varza in acvariu.

Uf, scris prea mult, sa concluzionez: asta-i diferenta intre flow-ul de la pompele astea de valuri si powerhead-uri.
Tu acolo, de la filtrul extern, o sa ai si un comportament de powerhead de la output-ul filtrului... dar e perfect ok atata timp cat nu il indrepti direct spre vietuitoarele din acvariu. Daca pui treaba aia de care ti-am zis in loc de spraybar si o orientezi cumva sa nu bata direct spre animale, o sa te ajute mult de tot ca o sa-ti creeze curenti mai puternici care nu o sa lase sa se acumuleze detritus. In combinatie cu o pompa de valuri... e perfect!

Sper ca n-am aberat prea mult.

I can't brain today ... I have the dumbs.
[WWW] [Yahoo!]
viulian
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Am inteles - multumesc de explicatii

Azi merg sa caut mot din acela cum mi-ai aratat, ca un bot de ornitorinc

Acv. 30L, Acv. 10L, Acv. 16L, Reef 30L, Acv. 0.09L; In trecut: Acv. 25L, Acv. 8L
[WWW]
Adrian_
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Pe de alta parte spraybarul poate ajuta mult la spargerea peliculei de biofilm, in cazul in care ai asa ceva din cauza proiectarii deficitare a circuitului apei. Asta ca sa nu mai pomenim faptul ca intr-o configuratie de-asta minimala un spraybar ajuta mult la oxigenarea apei

Personal, la acvariul asta as merge pe solutia spraybar plus o pompa mica de valuri (doua ar fi MULT mai bine, daca bugetul permite).
gengiskhan
Moderator
[Avatar]

IP:

Pe mine personal spraybar-ul nu m-a ajutat la reducerea peliculei pentru niciun acvariu pe care l-am avut... Daca il pui deasupra sa sufle in apa, o sa ai bule de aer mici si multe in masa apei, care nu sunt bune deloc. Daca-l pui dedesubt sa bata spre suprafata apei... nu ajuta absolut cu nimic.

La oxigenare, tot pompa de valuri de ajuta, ca va face valuri si la suprafata apei.

I can't brain today ... I have the dumbs.
[WWW] [Yahoo!]
viulian
Aquamaster
[Avatar]

IP:

E deja un sourface skimmer - deci biofilmul nu e o problema (deocamdata, dar nici nu hranesc, deci sa vedem!).
Bugetul ar permite o a doua pompa, dar nu ma lasa ochiul, as incarca prea mult cu 2xpompe, skimmer cu filtrare, in/out filtru extern si termometru si o sa mai vina si Chaeto la un moment dat.

Chaeto o sa-l tin intr-o plasa undeva in spatele pietrelor, unde o sa tin si termometru - ca sa nu se vada deloc din fata. Ma tenta sa-l pun sa stea acolo pe acea mica plaja pe care am lasat-o in fata acvariului. Dar mai intai sa-mi soseasca ... Am gasit pe net ca lasa totusi moate in apa, si sunt curios daca asa stau lucrurile ? Intentionez sa o tund cat e nevoie dar nu stiu daca e o problema sau nu.

[WWW]
Adrian_
Membru de baza
[Avatar]

IP:

gengiskhan wrote: Daca-l pui dedesubt sa bata spre suprafata apei... nu ajuta absolut cu nimic.

La mine a fost exact pe dos, cand l-am pus sa bata de jos spre suprafata apei am terminat si cu biofilmul. Banuiesc ca depinde mult si de cat de gros este acesta

@viulian: una din pompe o poti pune undeva jos in spatele pietrelor: nu se vede dar se simte ;)
viulian
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Adrian_ wrote: Viulian, tu ai gresit grav cu apa+lumina, de-aia ai facut algele alea cumplite.

Am gresit grav - sau am invatat mult si repede

Am mai facut cativa pasi - pregatit filtrul extern pentru instalare. Am curatat temeinic geamurile si termometrul de alge, maine cand fac schimbul de apa o sa curat si toata pompa existenta. Problemele pe care le am acum e ca melcii fac mult c..a - si e neplacut sa vad peste 'tubuletele' lor. Dar au si ce manca asa ca-i iert deocamdata. Asta inseamna ca nu voi face doar 10% schimb pe termen lung, ci mai mult, sa zicem 30-40% (10-12L) ca sa am timp sa aspir tot ce se poate.

Am masurat ceva parametri:

Mg (Sera): 1440
Po4: 0
No3: 0
kH: 6

kH e in crestere usoara, a suit de la 4 catre 6 (probabil pe masura ce ... nu stiu, si nisipul se adapteaza si el incet incet ?). No3 si Po4 ma astept sa fie 0 din cauza algelor - si din cauza ca nu dau deloc de mancare deocamdata.

Pana una alta am facut cateva poze cu pregatirea filtrului extern in care au incaput asa (de jos in sus, in sensul de intrare al apei):
a) 1L Eheim Substrat Pro in loc de cilindrii aceia mici pentru filtrarea mecanica.
b) 400ml de Zeolit.
c) 400ml Dupla Carbon Pro (ajuta se pare impotriva chestiilor organice dar spre deosebire de alte produse, are totusi un continut redus de PO4)
d) 200ml de JBL SilicatEx (anti Si02 si anti PO4)

Exista si un 'pre-filter' (adica un burete albastru grosier - la care voi umbla saptamanal) prin care apa trece la inceput. Am pus temporar (ca sa mai retina din 'prafurile' incipiente) si un perlon - dar il voi schimba / arunca peste o saptamana / doua... (nu am asa multa mizerie deocamdata incat sa-l arunc la 3 zile). In principiu, am lasat mai la indemana chestiile la care trebuie sa umblu mai des.

Poze:

Desfacerea filtrului (a se observa in poza doi ca initial garnitura e aproape uscata - adica e moale, dar nu are deloc vasilina). Am descoperit in timp cu celelalte ca daca dau cu vasilina siliconica, amosarea este muuuult mai usoara. Asa o sa fac si cu asta.

image image

Tinut Eheim Substrat Pro in apa RO ca sa iasa bulele de aer si praful din el / pregatirea carbonului activ in sosetuta.

image image

Asezat zeolit / Asezat carbon dupa zeolit

image image

Asezat SilicatEx (spalat la chiuveta ca sa iasa cat mai multa roseata) / Capac cu perlon

image image

Rezultatul final si cu 'pre-filtru':

image

Maine il instalez si mai fac un pic curat, si revin cu poze ...

[WWW]
koala
Batran si obosit
[Avatar]

IP:

Foarte misto filtrache-ul, insa raman la ideea ca, pe un asemenea nano, tre' sa-l tii din "cat mai putina tehnica" si "cat mai multa apa". Totusi filtrul ala e o treaba buna si iti va permite mici excese pe viitor (eu as renunta la bureti si as lasa doar mediile la care nu tre' sa umbli des).
Sunt convins (in sinea mea) ca o resetare a bazinului ti-ar fi rezolvat elegant problema algelor.

Imi plac foarte mult pietrele tale, asa ca bazinul promite sa arate bestial!
Good job!

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
Adrian_
Membru de baza
[Avatar]

IP:

viulian wrote:
Adrian_ wrote: Viulian, tu ai gresit grav cu apa+lumina, de-aia ai facut algele alea cumplite.

Am gresit grav - sau am invatat mult si repede

Se poate zice si asa

Vezi insa ca perlonul plus buretele ala, si inca puse intr-o canistra sunt iarasi reteta sigura pentru dezastru. Asta ca sa nu mai pomenim de faptul ca aceste filtre (chiar si Eheim) nu-s concepute sa umbli la ele odata la 2-3 zile. o sa inceapa sa-ti cedeze garnituri/cleme/fittinguri etc.

Canistra ar trebui echipata in asa fel incat sa umbli cat mai rar la ea.
viulian
Aquamaster
[Avatar]

IP:

@koala - merci de aprecieri!

@adrian_

De ce canistra este o reteta sigura pentru dezastru ?
De-acuma intreb justificarea opiniilor - caci a durat muuuult pana am obtinut de la Dragos (kirucd) justificarea pentru reducerea luminii in perioada ciclarii.

Ce-am gasit - carbonul activ absoarbe si el nutrienti si ii elibereaza apoi dupa o perioada: http://www.freedrinkingwater.com/water_quality/quality1/38-08-nitrate-problems-with-gac-filtration.htm unde spune:
Nitrification in the GAC (granulated activated carbon) filters was detected within two months of installation. This was shown by an increase in nitrate and nitrite levels,

In mod clar odata pe luna voi umbla in filtru daca detectez chestii anormale.

PS:

Filtrul venea cu un echivalent bio-balls (aratate mai jos) pe care insa le-am inlocuit cu Substrat Pro:

image -> image

[WWW]
kirucd
DIY Master
[Avatar]
IP:

Pai raspunsul privind canistra ar putea fi acela ca buretele si perlonul in acvariile marine sint considerate "fabrici de nitrati"
Eu folosesc perlon doar in primul sertar de la Blue Tower si il schimb la 2-3 zile. Cand nu o sa il pot schimba la 2-3 zile o sa
il scot.

In alta ordine de idei am vazut ca ai folosit zeolit. Ce fel de zeolit ai folosit? Sper ca nu din cel pentru apa dulce, acela are
un "apetit" considerabil pentru calciu. Si din cate stiu eu zeolitul se foloseste de obicei in reactoare speciale, nu in canistre,
pentru ca trebuie agitat destul de des. Dezbaterea pe marginea folosirii zeolitului in filtrarea in acvarii marine este una lunga
si e mult de citit.

O zi buna,
Dragos

Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page
Adrian_
Membru de baza
[Avatar]

IP:

viulian wrote:

@adrian_

De ce canistra este o reteta sigura pentru dezastru ?
De-acuma intreb justificarea opiniilor - caci a durat muuuult pana am obtinut de la Dragos (kirucd) justificarea pentru reducerea luminii in perioada ciclarii.

Nu canistra e o reteta sigura pentru dezastru, ci o canistra cu burete si perlon in ea. Daca umpli o canistra cu Siporax/Matrix/Eheim Substrat pro si mai folosesti (ca subsemnatul ) si una care are stut in partea de jos, ca sa poti scurige periodic din ea mizeria care se aduna acolo fara sa deranjezi culturile de bacterii, nu e nici o problema.

Opinia era partia justificata in postarea mea, daca citesti atent ti-am explicat acolo ca o canistra n-o sa reziste prea mult (fizic vorbind) la un regim de folosire cu 2-3 curatari pe saptamana. In rest, nimeni n-o sa stea sa explice chestii care sunt common knowledge. (daca incepe un adult sa te intrebe pe tine de unde stii ca Pamantul sa invarte in jurul Soarelui e putin probabil sa stai sa-i explici ce si cum Iar dpdv fizic e foarte evident ca o canistra care functioneaza sub nivelul acvariului tinde sa acumuleze reziduuri in ea)
viulian
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Am terminat de instalat canistra ...

Am lasat Zeolitul - stiam ca absoarbe calciul (gasisem mai dedemult cand avea probleme stefanp cu crevetii si ma gandeam ca poate de la zeolit este) dar acuma ca mai trebuie reactor special si agitat zilnic ... ma rog.

Insa nu stiam ca e special de marine / apa sarata. Am verificat totusi si pe cutie spune ca poate fi folosit atat la apa dulce cat si la apa sarata - dar nu e 'de firma' si sa indice ca e special pentru reefs - doar un mic text intr-un colt.
Sa vedem, am ceva masuratori de Ca - si daca sesizez ca se duce o sa scot zeolitul

Am fost prea obosit ca sa mai stau mai fac si poze - adaug maine.

[WWW]
viulian
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Iata si pozele

Modificarile sunt asa:
a) adaugat vreo 3-4 zile cam 5ml (la cam 25L de apa) de peroxid. Am adaugat aseara vreo 7ml ca sa termin sticluta, si azi de dimineata am gasit un melc cazut - din acela care nu trebuie sa cada caci se sufoca altfel - dar l-am gasit la timp caci s-a ancorat iar de piatra. Nu stiu de fapt daca e de la schimbul de apa facut aseara sau de la peroxid.
Presupun ca am depasit limita - aveam sentimentul ca si 5ml e cam mult (ca melcii nu mai 'mergeau' asa mult de cand m-am apucat sa pun).
b) am frecat la greu geamurile, pompa, termometru precum si taiat cat mai mult cu foarfeca.
c) redus perioada de iluminat la 4 ore.
d) pus un fundal negru. Din pacate - cel cu care a venit acvariul (care pare mai de calitate, cu lipici mult mai bun) mi-a fost imposibil sa-l prind perfect... cea mai mica gresala si facea cute - era si tare. Am renuntat si am folosit altul negru, mai moale.

Mai intai un film cu curentii de apa (doar ce dadusem drumul si am realizat ca bulele de aer or sa arate foarte bine cum circula apa). A iesit cam stramb dar ajuta la formarea unei opinii (recomand 720p / Full Screen):

Apoi cateva poze:

image image

Numarul de alge s-a redus considerabil fata de cum era la inceput, si sper ca minunatiile din filtru sa ajute suplimentar.

[WWW]
mihai2000
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Cu totul si cu totul alt look si cu siguranta este doar inceputul.
Am vazut in film ca pompa arunca la 6-7 secunde cate un jet ma puternic in loc sa aibe un jet constant. Asa trebuie sa se comporte ?

Poate mai pui un film ascum dupa ce s-a mai linistit. Pozele arata bine.

Nano Reef | Nano 30l | Nano 10l | Scalarii
[Email] [WWW] [Yahoo!]
kirucd
DIY Master
[Avatar]
IP:

viulian wrote:Am terminat de instalat canistra ...

Am lasat Zeolitul - stiam ca absoarbe calciul (gasisem mai dedemult cand avea probleme stefanp cu crevetii si ma gandeam ca poate de la zeolit este) dar acuma ca mai trebuie reactor special si agitat zilnic ... ma rog.

Insa nu stiam ca e special de marine / apa sarata. Am verificat totusi si pe cutie spune ca poate fi folosit atat la apa dulce cat si la apa sarata - dar nu e 'de firma' si sa indice ca e special pentru reefs - doar un mic text intr-un colt.
Sa vedem, am ceva masuratori de Ca - si daca sesizez ca se duce o sa scot zeolitul

Am fost prea obosit ca sa mai stau mai fac si poze - adaug maine.

Ca sa iti faci o idee mai clara despre ce vorbim, cauta pe site-ul celor de la http://www.korallen-zucht.de/
ei au un sistem numit Zeovit, care foloseste zeoliti. Zeolitii trebuie agitati zilnic pentru a scoate din reactor mulmul care
se formeaza in urma activitatii bacteriilor, si care este papa pentru corali.
Sistemul pus la punct de cei de la Korallen-zucht este un sistem complet pentru un acvariu marin, adica nu contine numai
partea de filtrare, dar contine tot ceea ce tine de intretinerea unui reef.
Tot la ei ai sa vezi ca zeolitii in general se folosesc pentru o perioada limitata de timp, intre 6 si 12 saptamani, ei functioneaza
pe principiul schimbului de ioni, si dupa o anumita perioada nu mai fac nimic. Cantitatea recomandata de ei este de 1 litru de
zeoliti la 400 litri de apa. Si nu sint orice fel de zeoliti, pentru ca exista sute de tipuri.
Din motivul asta am spus ca discutia este lunga si trebuie sa ne documentam.
Eu in locul zeolitilor as fi folosit Matrix de la Seachem (asta si folosesc).

O seara placuta,
Dragos

Filtre biologice
Reef 500+
Scubaline 460 - Discusi
Bean animal overflow
viulian
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Multa sperietura, dar treburile par sub control. Sa vedem de alge nu mi-e frica. Daca era dupa mine le lasam sa-si faca de cap, dar am zis hai macar sa vad daca le pot controla.

Despre filmulet, bio-circulator-ul de la Dennerle nu era inca reglat (fusese scos si la spalat) iar periodicitatea era data de skimmer-ul de la suprafata care mai tragea si aer. Se vad de fapt bulele de aer prinse periodic de pompa, dar odata reglat, nu mai baga. Acum nu mai am ce filma, ca nu s-ar vedea nimic .

Ideea e ca am filmat repede pana sa mai reglez, ca sa se vada ca e cat de cat haotic si ca se plimba apa peste tot.
Asa ca deocamdata aman pompa Koralia, mi-e teama sa nu se umple de alge samd. Mai astept.

[WWW]
kirucd
DIY Master
[Avatar]
IP:

Filtrul ala de la Dennerle ocupa cam mult spatiu in acvariu in opinia mea. Cred ca ai fi mult mai castigat cu
un filtru HOB si o pompa de valuri.
Altfel e deja mai bine, daca lasai algele sa isi faca in continuare de cap nu stiu daca mai scapai de ele.

O seara placuta,
Dragos

Filtre biologice
Reef 500+
Scubaline 460 - Discusi
Bean animal overflow
viulian
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Dragos ai postat in timp ce postam si eu si n-am vazut - scuze. Am citit intre timp si .pdf-ul celor de la Zeovit. Multumesc de link. Da, stiu ca e o poveste lunga - incepe de la 'cat litter' (multi stiu ca zeolitul e bun, dar cumva nici unul nu se incumeta sa incerce).

Prin alte parti am gasit ca zeolitul isi pierde in timp capacitatea (2-3 luni) si ca daca vrei, il poti lasa in continuare in sistem doar ca un simplu filtru biologic.
Sa vedem - o discutie interesanta e si aici: http://www.reefcentral.com/forums/showthread.php?t=1783421 - eu sunt relaxat ca nu am ce corali pierde si daca scap de alge in proces, e si mai bine.
Nici cei care folosesc de multa vreme nu reusesc sa se decida asupra tuturor proceselor care se intampla acolo asa ca am zis ca e un loc unde sa ma bag si sa descopar si eu sau sa vad daca pricep ceva.

Pana una alta, apa este foarte foarte clara acum .... nu stiu ce s-a intamplat intre timp (de cand tot bibilesc la alge) cu populatia de plankton (sau cum o fi) - aveam plin de punctulete albe pe geam care se miscau in toate partile, acum nu mai vad nimic. Sper sa-si revina si astea la normal. Poate o fi de la peroxid si asta ?

[WWW]

Forum Index » Bazine mici si medii
Go to: