[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Nebunia Dupla - Fertilizare de start  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
MonkY
Member
[Avatar]

IP:

Intrucat planuiesc sa fac si eu un upgrade ca orice acvarist incepator care-si doreste mai mult... am zis sa fac un pas in plus si pe partea de fertilizare. Daca pana acum am mers in 240L cu solutia JBL, am considerat ca am invatat destule cat sa trec pe solutia Dupla. Din pacate insa, incepatorul din mine, dupa ce a vazut .pdf-ul de pe site-ul Dupla, s-a dat un pic in spate si s-a scarpinat frumos in cap... cam greu. Prin urmare, am zis sa cer sfatul expertilor... asa ca iata-ma aici.

Eu am inteles ca trebuie sa achizitionez urmatoarele:
1. Substrat Dupla Ground 20 l (sper ca sunt suficienti pentru 400L, alias 150cm x 51cm) - desi aici sincer as fi vrut sa combin si cu un alt tip de nisip...
2. Dupla Root 600 g 540 ml ca fertilizant pentru plantare initiala - ar trebui sa ajunga, ei specificand pe site ca e suficient pentru 540L. Am inteles ca se pune 2/3 din substratul Dupla Ground dupa care se pune stratul de Dupla Root, si iarasi restul de Dupla Ground...
3. 2 x Dupla Duplarit G pudra 500 g - aici sincer, nu am inteles. Acest Duplarit G unde il inserez ? In stratul de Dupla Root sau il amestec cu Dupla Ground ?
4. Dupla Plant 24 50 ml - pentru fertilizare zilnica
5. Dupla Plant 50 tablete - pentru fertilizare saptamanala
6. Dupla Root K - pentru fertilizare extra la radacini, sau folositoare ca followup

Mbon, deci m-am incurcat rau cu acel Duplarit G, laterita aceea care nu stiu daca mai este necesara daca folosesc Dupla Root. Poate ma ajuta cineva sa scap de aceasta dilema. Totodata, nu sunt sigur ca sunt suficiente cele de mai sus pentru acoperirea perfecta a acvariului de 400L.

Pe de alta parte, as vrea sa stiu daca pot folosi un alt substrat de 2-4mm in locul lui Dupla Ground (care am inteles ca este cam usor... iar eu am pestiuci carora le cam place sa "scurme" substratul)... Ma batea gandul sa-l inlocuiesc cu Volcanit de la AquaMedic, insa acela mi se pare un picut cam "grunjos".

Totodata, nu prea am gasit poze clare cu Dupla Ground. Daca are cineva si poate face niste poze, ar fi super... sunt curios cum arata intr-un acvariu deja setat.

Multumesc anticipat pentru sfaturi si pentru intelegere.
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

MonkY wrote:Substrat Dupla Ground 20 l (sper ca sunt suficienti pentru 400L, alias 150cm x 51cm) - desi aici sincer as fi vrut sa combin si cu un alt tip de nisip...
Ca sa obtii o grosime medie a substratului de 5 cm ai nevoie de 37,5 litri Dupla Ground.

MonkY wrote:Am inteles ca se pune 2/3 din substratul Dupla Ground dupa care se pune stratul de Dupla Root, si iarasi restul de Dupla Ground...
Exact.

MonkY wrote:2 x Dupla Duplarit G pudra 500 g - aici sincer, nu am inteles. Acest Duplarit G unde il inserez ? In stratul de Dupla Root sau il amestec cu Dupla Ground ?
Alegi intre Duplarit G si Dupla Root. Nu se folosesc ambele.
Treaba e asa: cindva era doar Duplarit G, Dupla Root nu era. Apoi s-a epuizat zacamintu' de laterita din care era facut Duplaritu'. Dupla a conceput un fertilizant artificial: Dupla Root. Acuma au gasit alte zacaminte de laterita si-a revenit Duplaritu' G. A ramas si Dupla Root.

MonkY wrote:Pe de alta parte, as vrea sa stiu daca pot folosi un alt substrat de 2-4mm in locul lui Dupla Ground (care am inteles ca este cam usor... iar eu am pestiuci carora le cam place sa "scurme" substratul)...
Poti folosi da' vei pierde din avantajele Dupla Ground: e usor, nu se taseaza => apa circula usor prin sol => radacini fericite.
E destul de enervant de plantat in Dupla Ground. Se pare ca Dupla Ground creste KH.

Poze: smilie ... Poze cu plante
Lofty
De-al casei
[Avatar]
IP:

MonkY wrote:Totodata, nu prea am gasit poze clare cu Dupla Ground. Daca are cineva si poate face niste poze, ar fi super... sunt curios cum arata intr-un acvariu deja setat.

Am eu in topicul asta sau la galerie (link-ul din semnatura). Daca nu sunt suficiente, mai fac.

Dupla & Dennerle - 360 l si Malawi - 550 l
gengiskhan
Moderator
[Avatar]

IP:

Porcu wrote:
MonkY wrote:Substrat Dupla Ground 20 l (sper ca sunt suficienti pentru 400L, alias 150cm x 51cm) - desi aici sincer as fi vrut sa combin si cu un alt tip de nisip...
Ca sa obtii o grosime medie a substratului de 5 cm ai nevoie de 37,5 litri Dupla Ground.

Eu am pus aproximativ 30 de litri la un acvariu de 200.

Porcu wrote:E destul de enervant de plantat in Dupla Ground.

Pentru asta recomand o penseta pentru plantat. Face minuni si salveaza nervii!

Porcu wrote:Se pare ca Dupla Ground creste KH.

Pai si-acuma zici?
[WWW] [Yahoo!]
MonkY
Member
[Avatar]

IP:

Multumesc pentru raspunsuri ! Acum ramane sa vad totusi poate gasesc inlocuitor pentru Dupla Ground. Nu m-ar fi deranjat atat de tare faptul ca e mai greu de plantat (am niste ustensile de plantat de la Eheim care ma ajuta), insa culoarea nu-i place deloc femeii (si are si ea un cuvant de spus, ca orice alta sefa) iar cu botia, cory si hoplo, ma tem ca nu vor rezista prea mult plantele in Dupla Ground.

As fi vrut sa pun ceva inchis, negru/maroniu de data aceasta (am avut pietris alb pana acum si in toate pozele iese mai mult in evidenta pietrisul decat pestii sau plantele)... insa in afara de Volcanit si prostiile de pietris vopsit chimic (de care nici nu ma gandesc sa ma ating) nu prea vad altceva. De fapt, la reef am observat ceva de la Aquatic Nature, insa pana nu le vad, nu zic nimic. Daca aveti idei si recomandari, raman dator
fipilica
Senior member
[Avatar]

IP:

MonkY wrote:... Volcanit...
ca pret/look/calitate
in albumul meu poti vedea cum arata in lumina a 2 floura
Mai poti incerca cele de la ADA sau Eco-complete plant dar sunt mai scumpe.
[Yahoo!] [MSN]
MonkY
Member
[Avatar]

IP:

fipilica wrote:
MonkY wrote:... Volcanit...
ca pret/look/calitate
in albumul meu poti vedea cum arata in lumina a 2 floura
Mai poti incerca cele de la ADA sau Eco-complete plant dar sunt mai scumpe.

Spre rusinea mea nu te gasesc in Users Galeries... iar la search "fipilica" nu-mi da nimic. Se poate sa-mi dai un link ? Mercic.
fipilica
Senior member
[Avatar]

IP:

MonkY wrote:
Spre rusinea mea nu te gasesc in Users Galeries... iar la search "fipilica" nu-mi da nimic. Se poate sa-mi dai un link ? Mercic.

Eu sunt de vina, din greseala am debifat Attach signature.

link

...
[Yahoo!] [MSN]
MonkY
Member
[Avatar]

IP:

fipilica wrote:
MonkY wrote:

Eu sunt de vina, din greseala am debifat Attach signature.

link

Merci mult. Arata superb daca volcanitul este cel din poza aceasta. Si in plus parca nu mai mi se pare atat de "colturos" incat sa se raneasca ancistrusii, cory, botia... Eu am inteles ca bucatelele acelea rosii se "dezintegreaza" sau ceva de genul acesta... si ca nu poate fi spalat. Daca am inteles gresit, imi cer scuze... La cat de bine arata, cred ca voi merge pe volcanit cu solutia de la Dupla.
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

gengiskhan wrote:
Porcu wrote:Se pare ca Dupla Ground creste KH.

Pai si-acuma zici?

Pai acuma incep sa-l banuiesc de chestii necurate . Din cauza lu' Lofty banuiala cade si asupra Dupla Root da' inca n-am testat. O sa vedem care din ele e.

MonkY wrote:cu botia, cory si hoplo, ma tem ca nu vor rezista prea mult plantele in Dupla Ground.
Sper ca n-ai de gind sa ai hoplo cu Dupla Ground ....... de fapt nu se potrivesc cu nici o schema bazata pe sol fertil , risti sa strici tot acvariu.

MonkY
Member
[Avatar]

IP:

Porcu wrote:
MonkY wrote:cu botia, cory si hoplo, ma tem ca nu vor rezista prea mult plantele in Dupla Ground.
Sper ca n-ai de gind sa ai hoplo cu Dupla Ground ....... de fapt nu se potrivesc cu nici o schema bazata pe sol fertil , risti sa strici tot acvariu.

Nu, la Dupla Ground am renuntat... datorita in primul rand culorii, a faptului ca se ridica prea usor si se planteaza prea greu.

Cat despre hoplo, desi multi spun ca nu au ce cauta in acvarii plantate... cei 2 pe care ii am de mai bine de 6 luni sunt printre favoritii nostrii. Nu stiu de ce se vorbeste atat de rau de ei... pentru ca la noi nu au scos nici macar o planta in tot acest timp (si deja au ajuns cam pe la maximul marimii lor - 12-15cm). Stiu ca nu sunt niste pesti foarte populari, insa la noi sunt printre cei mai pasnici pestiuci, nu au treaba cu nimeni si nimic. Stau fie ascunsi, fie isi plimba burticile pe geam, facand diverse dansuri haioase

Nu stiu, o sa merg sa vad volcanit-ul de la Aqua Medic, natalit-ul de la Hobby... ca altceva nu prea mai cunosc pe la noi.
fipilica
Senior member
[Avatar]

IP:

MonkY wrote:
Merci mult. Arata superb daca volcanitul este cel din poza aceasta. Si in plus parca nu mai mi se pare atat de "colturos" incat sa se raneasca ancistrusii, cory, botia... Eu am inteles ca bucatelele acelea rosii se "dezintegreaza" sau ceva de genul acesta... si ca nu poate fi spalat. Daca am inteles gresit, imi cer scuze... La cat de bine arata, cred ca voi merge pe volcanit cu solutia de la Dupla.

Da acela este. Eu l-am clatit usor de 1-2 ori sa se duca praful, separat am incercat cu putin sa il spal pana ramane apa curata si n-am reusit.
E alegerea ta, insa eu nu le-a amesteca as merge:
1.solutia aquamedic: volcanit + terralit (nu iti faci griji cu deranjatul substratului, mutatul plantelor avantaj esential din punctul meu de vedere , insa e mai greu decat dupla ground).
ori
2. solutia dupla de care ai povestit initial.
ori
3.alta solutie de fertilizare de la alta firma.

Ca un side note... sper ca ai co2 presurizat+ph controller ca sa poti aprecia substratul cum trebuie

...
[Yahoo!] [MSN]
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

MonkY wrote:Nu stiu de ce se vorbeste atat de rau de ei...
M-ai inteles gresit, nu-i vorbesc de rau. Nu-i vina lor ca-s mari si se plimba cu nasu'-n sol. Asa-s ei, asta nu-i nici bine nici rau. Daca ai tai sint asa delicati incit sa nu deranjeze un covor de Hemianthus sau Utricularia e perfect. Am vazut exemplare care scurma sau chiar se ingroapa in sol.

MonkY
Member
[Avatar]

IP:

fipilica wrote:Ca un side note... sper ca ai co2 presurizat+ph controller ca sa poti aprecia substratul cum trebuie

Da, am butelie de 6KG, pH controller, reactor Dupla 400 (ma bate gandul sa iau un AquaMedic 1000).

Hmm, stiu ca optim e sa mergi pe o linie de fertilizare completa. Iar eu as fi vrut sa merg pe Dupla, cu exceptia la Dupla Ground pe care sa-l inlocuiesc cu un alt fel de substrat. Sa inteleg ca nu e ok si mai bine merg pe solutia completa AquaMedic ?
Porcu wrote:M-ai inteles gresit, nu-i vorbesc de rau. Nu-i vina lor ca-s mari si se plimba cu nasu'-n sol. Asa-s ei, asta nu-i nici bine nici rau. Daca ai tai sint asa delicati incit sa nu deranjeze un covor de Hemianthus sau Utricularia e perfect. Am vazut exemplare care scurma sau chiar se ingroapa in sol.

Aaaah. Scuze, am inteles gresit atunci. Oricum eu nu vreau sa fac cine stie ce minune de aquascaping. Vreau doar sa am plante si pesti sanatosi, si daca se poate sa arate bine, atunci e totul super. Stai linistit, nu voi pune Hemianthus sau Utricularia.... n-am nici-o sansa cu hoplo, ancistrusi, botia si cory. Am intr-un nano si mi-e deajuns
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

MonkY wrote:eu nu vreau sa fac cine stie ce minune de aquascaping.
Io la asa ceva ma gindeam tinind cont de dotarile si fertilizarea folosite.

MonkY
Member
[Avatar]

IP:

Porcu wrote:
MonkY wrote:eu nu vreau sa fac cine stie ce minune de aquascaping.
Io la asa ceva ma gindeam tinind cont de dotarile si fertilizarea folosite.

Maestre, voi sunteti experti... va ocupati de acvaristica de ani de zile, unii poate chiar de zeci de ani. Noi suntem incepatori (eu cu sotia), avem un mijloc de relaxare in casa (desi e si mult de munca). In care vrem plantute frumoase, pesti sanatosi care sa se bucure printre plantele respective.

Stiu ca am investit mult, si probabil vom mai investi destul in el... dar cred ca si ceea ce primim inapoi merita. Recunosc, ne-ar place o nebunie de acvariu ca al lui Amano... insa nu vrem sa tinem doar neoni si shrimps. Multi au spus ca avand chiller, ph controller, co2, fertilizant (PPS Pro si linia JBL am folosit) ar trebui sa avem o explozie de plante... insa iata o dovada ca oricat de multa aparatura ai avea, daca esti incepator... nu ai sanse mari.

De-asta am si zis sa renuntam la JBL pentru fertilizant substrat... pentru ca de fiecare data se imprastie prin acvariu. Am tot vazut pe la toti care au mers pe linia Dupla niste culori si marimi la plante pe care noi nu le-am vazut niciodata. Si daca tot ne-am decis sa facem o trecere de la 240L la 400L, acum e momentul propice sa ne gandim si ce linie de fertilizare vom folosi.

P.S. A nu se intelege ca linia JBL nu e buna. Pentru cat a costat, eu zic ca si-a facut treaba... insa e momentul in care vrem un pic mai mult. Poate dupa aceea, o sa vrem si unul de aquascaping (deja avem 4 acvarii in casa, orice e posibil)

Multumim pentru sfaturi !
ReBella
Ultrahigh member
[Avatar]

IP:

Principala problema pe care o vad eu : tu vrei pesti multi(sau foarte multi) si in acelasi timp plante frumoase.Nu cred ca poti sa impaci si capra si varza in cazul asta,chiar daca investesti enorm in echipamente si pui substrat dupla + fertilizare dupa,CO2 profi,etc.Asta este motivul pentru care cei care au acvarii frumoase sau superbe au foarte putini pesti in ele.Gandeste-te ca daca expertii nu pot realiza acvarii bogat plantate si cu plante frumoase in timp ce tin multi pesti in ele,noi incepatorii chiar nu avem nici o sansa.Eu am ajuns la concluzia ca este imposibil.Singura solutie pe care o vad eu la problema asta este sa tii pestii multi in 400l si sa faci un acvariu bine plantat(sau aquascape daca vrei,nu e deloc asa greu cum pare) intr-un acvariu mai mic - as zice sa aiba in jur de 100l.Acolo vei tine putini pesti mici si care nu fac mizerie + creveti + neritine + pesti mancatori de alge din diverse specii.Vei fi surprins de frumusetea plantelor
In ceea ce priveste substratul JBL si linia de fertilizare cu acelasi nume , parerea mea este ca poate face minuni ( a se vedea acvariul Faraonului de aici http://www.acvariu.ro/forum/viewtopic.php?t=7114&start=0 - pentru cine nu l-a vazut inca).Am si eu acelasi substrat si dupa ce am scos aproape toate plantele din substrat,la maxim 2 ore era limpede apa si nu se cunostea ca umblasem la radacinile plantelor.Concluzia mea este ca nici cu substratul dupla si ce mai vrei tu sa schimbi nu vei obtine rezultatele dorite intr-un acvariu cu multi pesti.Daca vrei plante frumoase sau ma rog,care sa arate ok si sa creasca bine chiar daca ai pesti multi - opteaza pentru plante cu crestere rapida si care sunt cat mai putin pretentioase.Si pune cat mai multe.

Until you find someone worth dying for, you never really live.
fipilica
Senior member
[Avatar]

IP:

MonkY wrote:

Hmm, stiu ca optim e sa mergi pe o linie de fertilizare completa. Iar eu as fi vrut sa merg pe Dupla, cu exceptia la Dupla Ground pe care sa-l inlocuiesc cu un alt fel de substrat. Sa inteleg ca nu e ok si mai bine merg pe solutia completa AquaMedic ?

Mie nu mi se pare ok, nu pot sa iti aduc argumente imbatabile, insa daca le amesteci si treaba nu merge bine nu o sa stii ce/care a fost exact de vina. In plus , folosindu-l in combinatie cu dupla, mi se pare ca pierzi unul din atuurile volcanitului, posibilitatea de a muta plantele cand si unde vrei fara grija ca deranjezi unul din straturile inferioare, lucru care vad ca te-a deranjat la jbl, sau cel putin asa am inteles.

Daca chiar vrei sa inlocuiesti dupla ground atunci poate e mai bun un substrat inert din punct de vedere chimic (implicit si mai ieftin sa nu uitam ca totusi sunt 400 de litri ), pe site la reef parca sunt ceva mai multe optiuni.

...
[Yahoo!] [MSN]
Lazar Ginel
Ogar batran
[Avatar]

IP:

Cumpara,ADA Aqua Soil Amazonia
Sau solul lui Oliver knott
Si vei avea plante cum vrei si de care vrei
De la inceput ,adica din primele 4-5 luni nu poti pune multi pesti
Regula de baza
Si in toate sa stii ca exista un echilibru
Mai ales in natura

Ogar batrin dar.... cu miros fin
MonkY
Member
[Avatar]

IP:

ReBella: Eu cred ca "plante frumoase" nu trebuie luat ca un termen de aquascaping. Pentru mine plante frumoase inseamna ca am plante care nu sunt gaurite 2 din 3, nu sunt pline de alge si nu cresc la mine intr-un an cat la altii intr-o luna. Nu am zis ca vreau cine stie ce minunatii. Eu ma bucur si de monstrii mei de lotusi pe care-i am de cand erau un mic firicel de iarba. Sau de crinul pe care aveam alge la kilogram (vezi albumul meu cu alge si-o sa te sperii) si pe care am reusit sa-l salvez.

Cat despre "pesti multi (sau foarte multi)", hai sa vedem. In 400L ar fi asa: 22 neoni, 3 ramirezi, 2 rainbow shark, 3 botia kubotai, 2 hoplo, 4 corydoras, 3 ancistrus, 8 tetrazone, 4 puntius, 6 oto, 2 sae. Sunt totusi 60 de pesti din care mai bine de jumatate se fac de maxim 3-5cm. Stiu, sunt variati, dar se inteleg de minune. Iar nebuniile pe care le fac ei prin acvariu merita orice chin. Plantele pe care le vreau sanatoase nu le pun asa cum fac altii, ca sa ma laud ca a mea are frunze de 10cm diametru si sunt rosu-albastru sau mai stiu eu ce. Eu le am acolo pentru ca pestilor le place, pentru ca au pe unde sa se ascunda, pentru ca fac parte din micutul ecosistem, pentru ca au de unde sa adune alge oto, sae, ancistrusii... Normal ca si noua ne plac, altfel nu ne-am mai chinui.

Cat despre JBL, nu mai spun nimic. Pe mine m-a trecut prin luni de zile de chin cu alge. Si nu vad nimic rau in a vrea ceva mai bun ca fertilizant de la Dupla sau alternative. El asa arata dupa replantare (la care am taiat fara mila si scos peste 50% din plante - la sfatul unui amic care a zis ca am prea multe - si cred ca avea dreptate): http://www.acvariu.ro/coppermine/displayimage.php?album=1192&pos=26

fipilica wrote:Daca chiar vrei sa inlocuiesti dupla ground atunci poate e mai bun un substrat inert din punct de vedere chimic (implicit si mai ieftin sa nu uitam ca totusi sunt 400 de litri ), pe site la reef parca sunt ceva mai multe optiuni.

Mercic. O sa trec pe la reef sa vad ce au.
lazarginel wrote:Cumpara,ADA Aqua Soil Amazonia
Sau solul lui Oliver knott

Cred ca acestea sunt solutii mai putin accesibile, avand in vedere ca nu se comercializeaza la noi. Sau gresesc ?

Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to: