Gabriel wrote:O sa fiu un mic Gica Contra si o sa spun cate ceva impotriva acestor cabluri.
Ba eu nu o sa te consider deloc un asa :p
Ai facut niste afirmatii pertinente care doar scoase din contextul cunoasterii fenomenului pot fi interpretate ca afirmatii de Gica Contra.
Hai sa explicam pe rand ce ai spus tu si ce trebuie sa inteleaga lumea pentru a concluziona cate ceva si sa invete si astazi ceva:
Gabriel wrote:1. In cazul unui substrat fertil (cu care ne-am obisnuit cu totii sa pornim) acei curenti de convectie vor duce cu siguranta la disiparea in coloana de apa intr-un mod necontrolat a nutrientilor existenti in substrat. Cu totii stim ca acest lucru poate duce la aparitia algelor indezirabile.
2. In cazul unui substrat cu granulatie mica si foarte mica folosirea acestui incalzitor nu aduce nici un beneficiu pentru ca acei curenti de convectie nu vor exista. La fel se va intampla si cu acvariile cu substrat vechi si colmatat.
3. Nu se poate vorbi despre curenti de convectie atata timp cat nu exista o diferenta optima de temperatura intre substrat si coloana de apa (acel deltaT la care curentii de apa nu vor fi nici prea slabi dar nici prea puternici).
4. Chiar si cu acesti curenti de convectie din substrat sunt specii de plante ce nu extrag nutrientii din apa doar cu ajutorul radacinilor ci printr-un sistem mult mai complex si la nivelul membranei celulelor din frunze.
Asadar cei de la Dupla cand livreaza acest sistem de incalzire prin cabluri pentru substratul acvariilor plantate...nu o fac oricum ci cu un substrat special
Dupla Ground, cu propietati anume si despre care voi scrie mai multe la vremea potrivita.
Pentru ceea ce intereseaza legat strict de acest subiect cu cablurile, afirmatia lui Gabriel este corecta, un substrat puternic fertilizat ar fi facut ca prin influenta cablurilor si a temperaturii crescute din substrat sa dea afara o buna parte din fertilizantii respectivi...
Nici chiar vechile substraturi utilizate de ei nu le-au mai considerat a fi ideale chiar daca laterita utilizata de Dupla era o substanta cheie care nu reactiona nefericit la sistem, au gasit o varianta si mai performanta
Dupla Root in forma unui pietris lateritic nu al unui praf, ce nu se dizolva instant.
Multa lume s-a intrebat care a fost motivul pentru care cei de la Dupla au mers pe acest substrat, sa-i zicem steril.
Acesta este numai unul din motive si Gabriel a sesizat foarte bine.
O sa vina vremea sa povestesc si alte avantaje ale acestui tip de substrat....dar deocamdata o sa punctez si o alta afirmatie de a sa, tot corecta.
Substratul cu granulatie mica nu este indicat pentru folosirea acestui sistem, de aceea acest substrat creat special preintampina fenomenul de distrugere al convectiei ce se poate observa daca este utilizat nisip de exemplu. Granulatia sa este de 2-4 mm si in urma cercetarilor facute pare a avea dimensiunea optima.
La punctul 3 a subliniat iarasi foarte corect un lucru si anume temperatura corecta si optima ce nu poate fi pastrata fara ajutorul Controllerului de la ei special creat pentru astfel de situatii...de altfel ei asa si-au si botezat controllerul mai slab din serie Dupla T Control DELTA existand si un computer-controller mai performant Dupla T Control ALPHA
Legat de afirmatia de la punctul 4, tot corecta si ea, trebuie spus ca pentru acest tip de plante de care vorbim, cel care asimileaza nutrientii prin intermediul membranei celulare permisive, sistemul tot prezinta un avantaj, anume pastrarea substratului aerist, chiar daca de acolo nu se trage cantitatea principala de fertilizanti, macar nu se transforma intr-un substrat puturos, cu semen de anaerobioza ca in exemplul dat de Gabriel. Odata achizitionat acest sistem, pungile de gaz sunt istorie.
In plus in marea lor majoritate aceste plante au pacatul alelopatiei de care s-a mai pomenit, ori acest sistem combate fenomenul…si uite asa se dovedesc utile chiar si pentru aceste plante.
Gabriel wrote:Eu am folosit in doua acvarii astfel de cabluri - din pacate cele simple fara controller.
In ambele am avut o explozie de alge imediat ce le-am pus in functiune, explozie ce am putut sa o controlez numai dupa ce am oprit incalzirea prin cabluri.
In acvariul mare am repornit cablurile dupa aproximativ doua luni de la punerea in functiune a acvariului (cand am stapanit algele) si am observat intr-adevar ca plantele s-au schimbat in bine intr-un timp relativ scurt.
Nu le-am putut folosi vara din cauza lipsei controller-ului. Toate plantele isi formasera un sistem extraordinar de radacini.
Trei afirmatii din experienta ta proprie, Gabriele care daca ar fi fost dublata de o cunostere anterioara a fenomenului te scutea de intamplarile nefericite

Totusi ramai cu ce-i mai important dintr-o asemenea experienta si anume cunoasterea, chiar daca a fost pe prin procedeul mintea cea de pe urma a romanului

:
Da asa este controllerul este piesa cheie a sistemului.
Firesc nu toti si-l permit dar fara controller oricat de bine aproximata situatia dupa cum am vorbit pot aparea fenomene de supraincalzire a substratului…sau la extrema opusa efecte neseminificative. Nu va imaginati vre-o data ca o sa va dea in clocot nisipul...toti cei care nu au avut cabluri de asta le e frica...de parca si-ar fi cumparat o butelie si au pus-o sub acvariu

Insa aici este o smecherie pe care putin o stiu despre acest sistem si pe care vreau sa o impartasesc.
Din jocul acestor temperaturi metabolismul plantelor este modificat

...si asta-i marea descoperire de dupa CO2 despre care nu o data am zis ca te ajuta sa-ti dopezi plantele. Ei bine acest sistem le invata si cat de pofticioase sa fie

...ca sa ma exprim plastic.
De aceea este o inventie mareatza pe langa care numai niste necunoscatori pot sa treaca cu nepasare cum s-a mai intamplat odata in trecut.
Invazia de alge a survenit firesc in acvariul inca crud plin de fertilizanti inca neutilizati de radacin dezvoltate in retea ...ceea ce nu exista in acvariile proaspat plantate
Daca nu se recomanda adaugare de fertilizantii aditivati la inceputul unui acvariu ei bine...nu se recomanda ca in primul trimestru de dupa setarea acvariului sa se foloseasca acest sistem. Ca dealtfel nici fertilizanti de aditie ulterioara.
Ca o paranteza de cultura legata de fertilizanti , doar cei de la ADA au sfidat aceasta lege si au scos un fertilizant ce se poate folosi: Green Brighty – Step I, calculat pentru astfel de perioade(primele 3 luni) special spre a nu da alge.
Sper insa sa nu se supere nimeni pe mine daca spun ca asta nu garnteaza prevenirea fenomenului, lucru pe care il recunoaste chiar si Amano

si care recomanda si metodele prin care se poate remedia situatia.Merita insa sacrificiul credeti-ma...doar asa pot avea plantele din acvariile sale starturile alea decise.
Dupa cum singuri banuiesc ca ati facut legatura la fel si cablurile odata instalate nu vor fi puse in functiune chiar din primele zile.
Cei care au mai utilizat astfel de cabluri au semnalat frecvent acest lucru. De altfel si tu Gabriele ai observat ca dupa cateva luni se schimbase situatia si nu mai aveai probleme.
Mai mult as completa eu si acest sistem combate depunerea algelor direct pe substrat, deci iarasi un mare avantaj
Asadar eu as sintetiza din ceea ce a zis Gabriel si as trece la lectia numarul 2, care ne invata ca:
Acest sistem se foloseste cu un substrat dedicat, nu se porneste din primul trimestru, lasand sa treaca 1-3 luni de la darea in functie a acvariului si se foloseste de preferinta cu controller pentru cei ce vor sa fie siguri pe efect si sa preintampine eventualele nereguli de functionare.
Cam asta ar fi, ma bucura interesul si seriozitatea cu care se trateaza de data aceasta subiectul.
Sper sa fie cat mai multi interesati si sa continuam pe aceasta linie