Incep prin a va multumii pentru interesul aratat la subiect...si vorba celor ce au scris pe aici pentru decentza dialogului. A ajuns sa fie la mare pret asta....din pacate.

...mai ales dupa ultimele intamplari...
Am primit zilele astea nenumarate pm-uri prin care eram rugat sa detaliez informatiile daca se poate chiar sub forma unui articol.
Cand am prezentat cu ani de zile in urma articolul despre CO2 reactiile au fost negative. Asta m-a facut sa oscilez mult...si sa ma las rugat

Incultura, interesul economic meschin al unor asa zisi
cultivatori de plante care gandeau ca folosirea CO2-ului le va stopa vanzarea de zemuri pregatite babeste, lipsa de informatie, a facut initial ca articolul acela sa fie privit cu neincredere. Ori experienta ramanea trista...
Ulterior s-a dovedit ca multi dintre cei care se declarasera impotriva erau in fapt cei mai ferventi utilizatori pentru ca asta-i ajuta la propagarea anumitor plante mult mai rapid.
In ultima perioada lumea a reconsiderat importanta CO2-ului, iar discutiile despre utilizarea sistemelor complete apartinand unor branduri recunoscute devin ceva normal...cum ar fi trebuit sa fie inca de atunci cand am scris acel articol
Probabil la fel se va intampla si cu
sistemul de incalzire prin cabluri pentru substratul acvariilor plantate.
La noi s-a format un obicei prost din a se contesta ceva ce nu se cunoaste
Isi dau de cele mai multe ori cu parerea pe cate un subiect oameni care au auzit cu totul tangential despre ce este vorba.
Acum
fo` doi ani de zile pe vremea cand s-a incercat deschidera subiectului “heating cables” am ramas cu o mare dezamagire.
Reactia insuflata de catre anumite persoane era ca prin achizitia unor astfel de sisteme se ingrasau importatorii si atat...
Era in fapt insa vorba de un subiect care ar fi ajutat, fara sa rostesc vorbe mari, sa se descopere si in Romania o instalatie cu rol esential in dezvoltarea plantelor de acvariu .
Atunci nu m-am putut face ascultat de corul
Catavencilor vremii.
Am inchis subiectul, nu pentru ca nu-l aveam in mana(dupa cum o sa vedeti il umaresc de ceva ani..) dar am participat fara sa imi doresc la hilarul fazei de tipul:
cu tot respectul...pe mine chiar nu ma intereseaza subiectul, e treaba fiecaruia cum si ce face ...daaaar, eu chiar daca habar n-am despre ce e vorba va prezint doar eventuale alternative, solutii tehnice facute de mainiele dibace si de creierul unui om care nu-i vedea pe vremea aia rostul unei asemenea instalatii si dar care si azi la 2 ani de zile de atunci discuta despre ea fara sa zica nimic.
Am decis atunci, rugat si de diverse cunostinte comune sa inchei subiectul caci mi se parea indeajuns de jenanta situatia in care era pusa persoana respectiva care se chinuia sa convinga sa nu cumpere lumea un produs la care el nu-i cunostea principiul de functionare dar la care deja gasise o alternativa ieftina. Ce-i drept ieftina...dar zguduitoare
Cine are memoria scurta ii reamintesc un
LINK ...
Din pacate lucrurile nu s-au schimbat mai deloc intre timp, la doi ani de la acele intamplari...doar ca acuma s-a descoperit in sfarsit ca sarma nu mai e la 220

...in rest nivelul a ramas acelas de vreme ce am refuzat redeschiderea subiectului. Se recomanda tot o schema copiata probabil din
Arici-Pogonici rezultand ca din cativa
tranzistorei, un termistor sau o termorezistenta se incropeste d`un controller...lucru care nu m-a mai mirat date viind antecedentele de nichelina infipta`n silicon

evident ca sa nu se simta nimeni jignit sieu vorbeam doaaaar de soluti alternative.
Personal nu-mi place sa dezgrop mortii cu atat mai mult in acea directie unde dispretul imi este vesnic.
Nu as vrea ca articolul scris de mine sa fie perceput iarasi ca vre-un atac la adresa unei persoane anume sau asupra unui/acelui forum care a publicat ineptiile repective.
Am salutat decizia de a nu se mai implica anumiti membrii din conducera lor aici prin scandaluri mai mult sau mai putin voalate, instigari prin pm-uri sau vadite etc...desi acolo a fost perceputa ca santaj.
Ba mai mult EU mi-am respectat partea mea de promisiune inspre mult trambitata reconciliere spre deosebire de
modul partial in care au procedat altii...si mai multe nu povestesc tocmai spre a nu da satisfactie si motiv de alta circarie.
Asa cum am zis
am dat ignore total unor anumite persoane...ceea ce imi impun si de data asta...chiar daca nu ma dezic deloc de cele aparute in
informareade azi...nu am nicio implicatie in cele scrise acolo pentru simplu motiv ca intuiesc ca si asta-i un motiv de interpretari rautacioase desi cele scrise acolo reprezinta o realitate.
Totusi somnul natiunii naste monstrii, caci de curand am aflat(din aceiasi sursa)...cum ca acest sistem de incalzire prin cabluri pentru substratul acvariilor plantate ar fi o mare tzeapa de marketing...si atat.
Practic daca m-as fi luat dupa ce se afirma avem in fata o veritabila masinarie de tocat banii inutil care a dainuit spre vanzare prin miracol timp de 30 de ani, iar voi aveti aveti in fata un om care este una din victimele acelui sistem ticalosit de marketing capitalist.
Ori astfel de afirmatii gratuite nu fac bine acvaristicii promovate in Romania la modul general!!!
Aici nu-i vorba de o disputa intre oameni cu educatii si abordari diferite ale hobby-ului ci de a ne indrepta spre un drum nefiresc.
Mai cititi odata(cei care le-ati citit pana acum) cele 10 porunci ale acvaristicii, puneti-le in practica ani de zile, acumulati experienta de lucru in domeniu si abia pe urma emiteti postulate ce pot influenta negativ generatii tinere de viitori acvaristi
Nu se stie cum functioneaza cu adevarat un astfel de sistem de incalzire al substratului, nu au fost prezentate nici macar din punct de vedere tehnic componentele in mod corect, cei care scriu despre el nu l-au folosit, unii nici macar nu au vazut vre-o data asa ceva, nu se cunoaste nici macar principiul copiat din natura, avantajele ei,
daaaaar se propun variante alternative, scheme pionieresti si se afirma ca cei care achizitioneaza astfel de sisteme brand-uite sunt potentiale victime ale marketingului.
Am dat ignore persoanelor dar nu ai cum sa dai ignore la un subiect de importanta majora pentru acvaristica plantata atata timp cand iti vin useri, membrii pe mai multe forumuri, nauciti de cele citite acolo si ti se pun intrebari pe subiect legate de o instalatie despre care lumea constata ca...
cum puii mei putem carpaci ceva ce inca nu intelegem ??? (am incheiat citatul).
Din acest motiv v-am facut aceasta descriere amanuntita a avantajelor pe care le prezinta aceasta instalatie pentru ca cei care va permiteti si va doriti sa aveti niste acvarii plantate de exceptie
sa nu ezitati sa o cumparati fiind in necunostiinta de cauza sau lasandu-va influentati de astfel de parereri ale unor oameni pe care daca i-ai pune sa jure cu mana pe cravata rosie de pionier ar marturisii in mod cinstit ca nu au vazut in realitate, nu au lucrat cu o astfel de instalatie ....nici macar nu au pipait una dar isi dau cu parerea.
Alminteri cred ca singurul raspuns simplu pe care trebuia sa vi-l spun daca cineva ma intreba daca ne aflam sau nu in fata unui produs util era ca: aveti in fata un produs care de 40 de ani isi dovedeste utilitatea si se vinde, intr-o societate unde nimeni nu este dispus sa arunce un cent pe fereastra aiurea.
De aia am decis sa pun articolul, rugat si de cativa doritori fiind din pacate convins ca de el o sa profite si restul oportunistilor care de acum incalo vor poza in cunoscatori promovand variante pe genunchi. Nu am ce sa fac decat sa spun: asadar v-am ajutat...acuma stiti cum functioneaza, stiti la ce e buna, stiti ca e utila...doi ani de zile cei care va dati cunoscatori acum nu ati fost in stare sa scrieti nimic despre ea desi v-ati dat rotunzi si propuneati solutii fanteziste, eu unul
va urez spor la busit subiectul, cum va mai ura cineva pe vremuri.
Iar voi restul care chiar vroiati sa aflati ceva macar acum cunoasteti care este varianta profi si la ce este ea buna
Nu vreau deci sa para o razbunare cele scrise de mine...nici nu o sa va amenint(dupa cum vad ca se face prin alte parti) ca am sa va parasesc forumul pentru ca apoi sa ma intorc programatic in aplauzele voastre tovarasesti dupa o luna

, in lacrimi de bucurie si entuziasm ieftin dand nastere unor momente penibile, de efuziune ieftina si gregara...cu toate astea intr-o forma sau alta dupa cum a spus-o mai devreme sau mai tarziu
va trebui sa incetez activitatea mea pe acest forum
Ca va fi foarte curand sau...nu stiu acum si nu prea depinde de mine.
Sa dea Dumnezeu sa fie cat mai taziu(desi pentru interesul meu personal ar fi mai bine sa fie cat mai devreme :-) ).
Atata timp cat ma mai simt bine cu voi si voi fi aici in ciuda mojiciilor pe care le suport din partea unor oameni pe care nici macar nu-i cunosc dar pe care i-am invatat o viata intreaga cum sa-si vada de acvarii, am sa prezint in continuare acest tip de acvaristica sanatoasa, apropiata de cercetare, inovator, tehnica performanta, profesionalism si ecologie.
Din acest motiv am dorit sa ramana ceva dupa mine asa cum acum 5 ani de zile am convins o tara intreaga sa foloseasca o alta instalatie hulita sper sa mai reusesc inca odata, iar peste ani sa stati si sa judecati cine a avut dreptate...exact cum faceti acum cei ce folosesc instalatia de CO2. Sa judecati voi, asa cum ii scriam de curand unui proaspat inregistrat user...de la cine a avut ceva de invatat si de la cine a auzit doar
eventruale solutii...fara ca macar acestea sa fi fost testate.
Spor la citit
ARTICOLUL 
...promit sa fie mai lung decat incheierea

, dar sper sa va foloseasca.
Daca dupa lecturare mai aveti nelamuriri sper sa vi le pot elucida in masura timpului liber care cel putin pentru viitoarea perioada o sa fie din ce in ce mai limitat.