[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Heating cables  XML
Forum Index » Plante de acvariu
Author Message
angelfish
Senior member
[Avatar]

IP:

Asa cum am promis incerc sa pun graficele temp substrat/PH.Valorile sunt inregistrate pe 4 zile,cu senzorul de temperatura in substrat si fara nici un fel de incalzire.

image

se vede mai bine pe detaliu,cu rosu este PH ,negru este temperatura

image

in ultimul grafic este o variatie a EC in urma unei fertilizari (tablete si picaturi de la JBL(EC este marcat cu "+")
image
[Yahoo!]
Alex
Administrator
[Avatar]

IP:

Ca sa zic asa s-a ajuns la un nivel al discutiei pe care nici chiar eu, gandind obtimist si incercand sa repun pe tapet un subiect de interes, nu il speram Testele cu termometrul cu sonda si infrarosu, grafice pe calculator cu senzorul de temperatura in substrat ...asa se pot prezenta dovezi ce nu pot fi puse la indoiala, cam asta e acvaristica la care visam cu totii. Sa-i multumim lui angelfish pentru graficele postate
Ca sa mai facem un pic si haz de necaz...graficul pe temperatura mi se pare unul normal, respectand alternanta fireasca zi noapte, cu incalzirea datorata aprinderii neoanelor....dar pe data de 26 ai avut o zi cam agitata ...vezi asa iti putem citii si programul

SPUNE-MI CE "CODOI" AI CA SA-TI SPUN CINE ESTI
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

Lofty wrote:Tind sa cred ca solutiile de incalzire a substratului si solurile aferente de la Dupla si Dennerle au fost gandite sa functioneze optim cu solutiile de fertilizare suplimentara de la Dupla, respectiv Dennerle. In ce masura pot folosi un astfel de sol in combinatie cu o solutie completa de fertilizare (exclusiv substratul) pe care o pot gasi mai usor pe piata (JBL de exemplu)? Sunt "compatibile"?

E si parerea mea ca e bine de folosit schema completa a unei singure firme - fertilizare + incalzire de substrat. E posibil sa functioneze si combinatiile (la mine merge bine schema Dupla + incalzitor simplu Rena), da' parca e mai cinstit s-o facem ca la carte dac-avem bani.

Lofty wrote:Granulatia mai mare a substratului Dupla va constitui un impediment pentru a creste plante care sa-mi ofere acel "lawn effect" (Lilaeopsis, Glossostigma, Utricularia, etc)? Stiu ca o planta "pitica" nu inseamna neaparat o radacina scurta si implicit o usurinta exagerata a desprinderii de un sol sintetic, dar o parere avizata nu ar strica...

Cu siguranta granulatia Dupla Ground-ului nu e o problema, o oarecare dificultate o ai la inceput pina-si infig radacinile da' nu e din cauza granulatiei, e din cauza densitatii mici a solului, plantele au tendinta sa se pluteasca, solu' e prea usor sa le tina. Da' si dupa ce incep sa mearga ....... sa te tii bine ....... Categoric sint interzisi melcii mari . Glossostigma cu siguranta merge .

Sandu wrote:s-a ajuns la un nivel al discutiei pe care nici chiar eu, gandind obtimist si incercand sa repun pe tapet un subiect de interes, nu il speram
Ti-am zis io ca lumea e mai deschisa decit credem, si ca merita efortu' ....... daca cel putin un acvarist se hotaraste sa foloseasca scula in urma acestui topic, eu sint multumit .

Dupa ce-am citit pataniile lu' Gabriel, imi dau seama ca algele de la inceputu' acvariului meu au fost ajutate si de incalzitorul de substrat pe care l-am folosit de la inceput. Data viitoare o sa tin cont .

Poze: smilie ... Poze cu plante
angelfish
Senior member
[Avatar]

IP:

Porcu wrote:Ti-am zis io ca lumea e mai deschisa decit credem, si ca merita efortu' ....... daca cel putin un acvarist se hotaraste sa foloseasca scula in urma acestui topic, eu sint multumit .

Sa fi sigur ca un acvarist e convins ..eu sunt acela,atata doar ca o sa-mi achizitionez scula dupa sarbatori ca altminteri mi-o iau tare de tot
Cica acum e timpul pentru :o nu pentru acvariu .Mai astept putin asta e ...trece.
[Yahoo!]
canadezu
Member
[Avatar]

IP:

Azi citind forumul am gasit un blog interesant despre heating cables. Disregard daca-l stiti.

D
Mitica
Member

IP:

Am citit si eu un pic blog-ul.. acolo parerile sunt impartite si nu toata lumea e 100% de acord cu heating cables. Ce am retinut de acolo:
-"I won't be using them again, (e vorba de heating cables)" George wrote. "You will see very few top planted aquarists using them including Tom Barr, Takashi Amano, the guys at Tropica, all previous ADA and AGA contest winners etc." Teoretic pentru acvarii de concurs care tin catava luni dar multe dintre ele sunt si acvarii mature de peste 1 an vechime

-"In a matured fully-planted tank, you can usually turn off the heating cables if you want to reduce your energy footprint, once everything is fully established. There is no set timescale, it depends on the plants you already have and those you want to plant.
"Finally, what folks also need to remember is that whilst you can turn off a heating cable once the plants have established vigorously oxygenating roots, you can't put one in later if things go wrong without tearing down the whole tank!

Cum vine asta? adica nu ai voie sa ii dai drumul cand e acvariul crud, poti sa il inchizi cand e cand e acvariul matur?

----------
Diverse
Lofty
De-al casei
[Avatar]
IP:

Mitica wrote:acolo parerile sunt impartite si nu toata lumea e 100% de acord cu heating cables.

Pai daca nu ar fi impartite ori toata lumea le-ar folosi, ori nimeni.
Daca ai observat unii au renuntat la ele pentru ca nu au observat diferente notabile legate de dezvoltarea plantelor... Daca ai heating cables nu inseamna insa ca planta iti creste de doua ori mai repede, ci ca micul colt de natura are o mai mare stabilitate in timp. In ceea ce-l priveste pe Amano, nu cred ca intentia lui e sa faca acvarii pe care sa le tina in aproximativ aceeasi formula 4-5 ani.
Mitica wrote:Cum vine asta? adica nu ai voie sa ii dai drumul cand e acvariul crud, poti sa il inchizi cand e cand e acvariul matur?

Nu e recomandat sa le dai drumul in prima faza, datorita posibilitatilor crescute de aparitie a algelor. Nu vad insa de ce ai opri incalzirea substratului la maturitatea acvariului. Ai actiona exact impotriva principiilor care te-au determinat sa-ti cumperi jucaria....

Dupla & Dennerle - 360 l si Malawi - 550 l
Alex
Administrator
[Avatar]

IP:

Incep prin a va multumii pentru interesul aratat la subiect...si vorba celor ce au scris pe aici pentru decentza dialogului. A ajuns sa fie la mare pret asta....din pacate. ...mai ales dupa ultimele intamplari...
Am primit zilele astea nenumarate pm-uri prin care eram rugat sa detaliez informatiile daca se poate chiar sub forma unui articol.

Cand am prezentat cu ani de zile in urma articolul despre CO2 reactiile au fost negative. Asta m-a facut sa oscilez mult...si sa ma las rugat Incultura, interesul economic meschin al unor asa zisi cultivatori de plante care gandeau ca folosirea CO2-ului le va stopa vanzarea de zemuri pregatite babeste, lipsa de informatie, a facut initial ca articolul acela sa fie privit cu neincredere. Ori experienta ramanea trista...
Ulterior s-a dovedit ca multi dintre cei care se declarasera impotriva erau in fapt cei mai ferventi utilizatori pentru ca asta-i ajuta la propagarea anumitor plante mult mai rapid.
In ultima perioada lumea a reconsiderat importanta CO2-ului, iar discutiile despre utilizarea sistemelor complete apartinand unor branduri recunoscute devin ceva normal...cum ar fi trebuit sa fie inca de atunci cand am scris acel articol

Probabil la fel se va intampla si cu sistemul de incalzire prin cabluri pentru substratul acvariilor plantate.
La noi s-a format un obicei prost din a se contesta ceva ce nu se cunoaste smilie
Isi dau de cele mai multe ori cu parerea pe cate un subiect oameni care au auzit cu totul tangential despre ce este vorba.

Acum fo` doi ani de zile pe vremea cand s-a incercat deschidera subiectului “heating cables” am ramas cu o mare dezamagire.
Reactia insuflata de catre anumite persoane era ca prin achizitia unor astfel de sisteme se ingrasau importatorii si atat...
Era in fapt insa vorba de un subiect care ar fi ajutat, fara sa rostesc vorbe mari, sa se descopere si in Romania o instalatie cu rol esential in dezvoltarea plantelor de acvariu .
Atunci nu m-am putut face ascultat de corul Catavencilor vremii.
Am inchis subiectul, nu pentru ca nu-l aveam in mana(dupa cum o sa vedeti il umaresc de ceva ani..) dar am participat fara sa imi doresc la hilarul fazei de tipul: cu tot respectul...pe mine chiar nu ma intereseaza subiectul, e treaba fiecaruia cum si ce face ...daaaar, eu chiar daca habar n-am despre ce e vorba va prezint doar eventuale alternative, solutii tehnice facute de mainiele dibace si de creierul unui om care nu-i vedea pe vremea aia rostul unei asemenea instalatii si dar care si azi la 2 ani de zile de atunci discuta despre ea fara sa zica nimic.
Am decis atunci, rugat si de diverse cunostinte comune sa inchei subiectul caci mi se parea indeajuns de jenanta situatia in care era pusa persoana respectiva care se chinuia sa convinga sa nu cumpere lumea un produs la care el nu-i cunostea principiul de functionare dar la care deja gasise o alternativa ieftina. Ce-i drept ieftina...dar zguduitoare
Cine are memoria scurta ii reamintesc un LINK ...
Din pacate lucrurile nu s-au schimbat mai deloc intre timp, la doi ani de la acele intamplari...doar ca acuma s-a descoperit in sfarsit ca sarma nu mai e la 220 ...in rest nivelul a ramas acelas de vreme ce am refuzat redeschiderea subiectului. Se recomanda tot o schema copiata probabil din Arici-Pogonici rezultand ca din cativa tranzistorei, un termistor sau o termorezistenta se incropeste d`un controller...lucru care nu m-a mai mirat date viind antecedentele de nichelina infipta`n silicon evident ca sa nu se simta nimeni jignit sieu vorbeam doaaaar de soluti alternative.

Personal nu-mi place sa dezgrop mortii cu atat mai mult in acea directie unde dispretul imi este vesnic.
Nu as vrea ca articolul scris de mine sa fie perceput iarasi ca vre-un atac la adresa unei persoane anume sau asupra unui/acelui forum care a publicat ineptiile repective.

Am salutat decizia de a nu se mai implica anumiti membrii din conducera lor aici prin scandaluri mai mult sau mai putin voalate, instigari prin pm-uri sau vadite etc...desi acolo a fost perceputa ca santaj.
Ba mai mult EU mi-am respectat partea mea de promisiune inspre mult trambitata reconciliere spre deosebire de modul partial in care au procedat altii...si mai multe nu povestesc tocmai spre a nu da satisfactie si motiv de alta circarie.
Asa cum am zis am dat ignore total unor anumite persoane...ceea ce imi impun si de data asta...chiar daca nu ma dezic deloc de cele aparute in informareade azi...nu am nicio implicatie in cele scrise acolo pentru simplu motiv ca intuiesc ca si asta-i un motiv de interpretari rautacioase desi cele scrise acolo reprezinta o realitate.
Totusi somnul natiunii naste monstrii, caci de curand am aflat(din aceiasi sursa)...cum ca acest sistem de incalzire prin cabluri pentru substratul acvariilor plantate ar fi o mare tzeapa de marketing...si atat.
Practic daca m-as fi luat dupa ce se afirma avem in fata o veritabila masinarie de tocat banii inutil care a dainuit spre vanzare prin miracol timp de 30 de ani, iar voi aveti aveti in fata un om care este una din victimele acelui sistem ticalosit de marketing capitalist.

Ori astfel de afirmatii gratuite nu fac bine acvaristicii promovate in Romania la modul general!!!
Aici nu-i vorba de o disputa intre oameni cu educatii si abordari diferite ale hobby-ului ci de a ne indrepta spre un drum nefiresc.
Mai cititi odata(cei care le-ati citit pana acum) cele 10 porunci ale acvaristicii, puneti-le in practica ani de zile, acumulati experienta de lucru in domeniu si abia pe urma emiteti postulate ce pot influenta negativ generatii tinere de viitori acvaristi smilie

Nu se stie cum functioneaza cu adevarat un astfel de sistem de incalzire al substratului, nu au fost prezentate nici macar din punct de vedere tehnic componentele in mod corect, cei care scriu despre el nu l-au folosit, unii nici macar nu au vazut vre-o data asa ceva, nu se cunoaste nici macar principiul copiat din natura, avantajele ei, daaaaar se propun variante alternative, scheme pionieresti si se afirma ca cei care achizitioneaza astfel de sisteme brand-uite sunt potentiale victime ale marketingului.

Am dat ignore persoanelor dar nu ai cum sa dai ignore la un subiect de importanta majora pentru acvaristica plantata atata timp cand iti vin useri, membrii pe mai multe forumuri, nauciti de cele citite acolo si ti se pun intrebari pe subiect legate de o instalatie despre care lumea constata ca...cum puii mei putem carpaci ceva ce inca nu intelegem ??? (am incheiat citatul).

Din acest motiv v-am facut aceasta descriere amanuntita a avantajelor pe care le prezinta aceasta instalatie pentru ca cei care va permiteti si va doriti sa aveti niste acvarii plantate de exceptie sa nu ezitati sa o cumparati fiind in necunostiinta de cauza sau lasandu-va influentati de astfel de parereri ale unor oameni pe care daca i-ai pune sa jure cu mana pe cravata rosie de pionier ar marturisii in mod cinstit ca nu au vazut in realitate, nu au lucrat cu o astfel de instalatie ....nici macar nu au pipait una dar isi dau cu parerea.
Alminteri cred ca singurul raspuns simplu pe care trebuia sa vi-l spun daca cineva ma intreba daca ne aflam sau nu in fata unui produs util era ca: aveti in fata un produs care de 40 de ani isi dovedeste utilitatea si se vinde, intr-o societate unde nimeni nu este dispus sa arunce un cent pe fereastra aiurea.

De aia am decis sa pun articolul, rugat si de cativa doritori fiind din pacate convins ca de el o sa profite si restul oportunistilor care de acum incalo vor poza in cunoscatori promovand variante pe genunchi. Nu am ce sa fac decat sa spun: asadar v-am ajutat...acuma stiti cum functioneaza, stiti la ce e buna, stiti ca e utila...doi ani de zile cei care va dati cunoscatori acum nu ati fost in stare sa scrieti nimic despre ea desi v-ati dat rotunzi si propuneati solutii fanteziste, eu unul va urez spor la busit subiectul, cum va mai ura cineva pe vremuri.

Iar voi restul care chiar vroiati sa aflati ceva macar acum cunoasteti care este varianta profi si la ce este ea buna

Nu vreau deci sa para o razbunare cele scrise de mine...nici nu o sa va amenint(dupa cum vad ca se face prin alte parti) ca am sa va parasesc forumul pentru ca apoi sa ma intorc programatic in aplauzele voastre tovarasesti dupa o luna , in lacrimi de bucurie si entuziasm ieftin dand nastere unor momente penibile, de efuziune ieftina si gregara...cu toate astea intr-o forma sau alta dupa cum a spus-o mai devreme sau mai tarziu va trebui sa incetez activitatea mea pe acest forum
Ca va fi foarte curand sau...nu stiu acum si nu prea depinde de mine.
Sa dea Dumnezeu sa fie cat mai taziu(desi pentru interesul meu personal ar fi mai bine sa fie cat mai devreme :-) ).
Atata timp cat ma mai simt bine cu voi si voi fi aici in ciuda mojiciilor pe care le suport din partea unor oameni pe care nici macar nu-i cunosc dar pe care i-am invatat o viata intreaga cum sa-si vada de acvarii, am sa prezint in continuare acest tip de acvaristica sanatoasa, apropiata de cercetare, inovator, tehnica performanta, profesionalism si ecologie.

Din acest motiv am dorit sa ramana ceva dupa mine asa cum acum 5 ani de zile am convins o tara intreaga sa foloseasca o alta instalatie hulita sper sa mai reusesc inca odata, iar peste ani sa stati si sa judecati cine a avut dreptate...exact cum faceti acum cei ce folosesc instalatia de CO2. Sa judecati voi, asa cum ii scriam de curand unui proaspat inregistrat user...de la cine a avut ceva de invatat si de la cine a auzit doar eventruale solutii...fara ca macar acestea sa fi fost testate.

Spor la citit ARTICOLUL ...promit sa fie mai lung decat incheierea , dar sper sa va foloseasca.
Daca dupa lecturare mai aveti nelamuriri sper sa vi le pot elucida in masura timpului liber care cel putin pentru viitoarea perioada o sa fie din ce in ce mai limitat.

SPUNE-MI CE "CODOI" AI CA SA-TI SPUN CINE ESTI
Sesmar
POKEMBER
[Avatar]

IP:

Nu imi aduc aminte sa fi citit vreun articol mai complet in domeniul acvaristicii.
Nu pot decat sa zic ...thanks :yeah2:

865
[Yahoo!]
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

Super articol . In cautarile pe net despre subiect n-am gasit nimic de valoare apropiata, si e bine ca astfel de informatie e la noi , sper s-o stim folosi cu cap ... si avind in vedere evolutia din ultima vreme sint optimist, iesim incet din epoca de piatra.

Sandu wrote:In ultima perioada lumea a reconsiderat importanta CO2-ului, iar discutiile despre utilizarea sistemelor complete apartinand unor branduri recunoscute devin ceva normal...cum ar fi trebuit sa fie inca de atunci cand am scris acel articol

Probabil la fel se va intampla si cu sistemul de incalzire prin cabluri pentru substratul acvariilor plantate.

Cu siguranta asa se va intimpla si cu cablurile. Singura piedica pe care o anticipez in impunerea printre amatorii de plante a instalatiei ar fi costurile. Sint convins ca cei pasionati care au cu ce nu vor ezita sa achizitioneze un sistem complet.

angelfish
Senior member
[Avatar]

IP:

Felicitari pentru acest super complet articol.

Il asteptam demult.Asemenea dizertatii despre o tema anume am mai citit prin tezele de doctorat dar acelea nu erau atat bine structurate.

@Sandu dupa ce l-am citit atat mai pot sa zic ...LA MAI MULTE
[Yahoo!]
nano
Junior member

IP:

Desigur, Sandu merita felicitari pt ca a scris articolul, el stie ca are aprecierea noastra. In rest, el este Sandu, nimic nu e sub si nimic nu este peste asteptari. El isi confirma intotdeauna calitatea.
Precizez inca o data ca nu am un acvariu plantat in sensul promovat aici, pe forum, am unele nedumeriri, mai degraba sunt unele aspecte care cred ca nu au legatura cu avantajele sistemului de incalzire.
- Nu contest calitatea procedeului, prin care e stimulata cresterea plantelor prin incalzirea substratului. E logica actiunea de intensificare a reactiilor biochimice din substrat (poate o epuizare mai rapida a acestuia ceea ce implica rata corespunzatoare de fertilizare) si de disponibilizare a nutrientilor necesari plantelor, intr-un ritm optimizat. Sunt multe alte aspecte avantajoase enumerate de Sandu, in dreptul procedeului. (Si repet, sunt un adept si utilizator al produselor profesionale - in masura posibilitatilor - implicit si probabil, si al incalzitorului de substrat conform listei de prioritati).
- Insa, ceea ce nu inteleg eu este diferenta termica intre substrat si coloana de apa, despre care se vorbeste. Nici chiar intr-un acvariu cu 1.50m coloana apa, nu am stratificare termica sau diferenta substrat - acvariu. (Nici chiar intr-un helesteu nu exista aceasta stratificare, in sensul in care este el cunoscut in cazul lacurilor de ex).
Fara sa contest afirmatiile de pina acum, eu cred ca intre 2 fluide aflate in contact sau 2 corpuri, exista un permanent schimb de temperatura, ... materie si energie, chiar. Mentinerea unui regim termic optim al coloanei de apa nu influenteaza parametrii doriti la nivelul substratului?
- Apoi, pericolul acumularii gazelor toxice (ex, hidrogen sulfurat) apare cind lucram cu substrat mai mare de 10 cm grosime. Poate gresesc. Procesele anaerobe, acolo unde exista, se produc intr-o proportie nesemnificativa, de aceea, de ex, nici nu se poate vorbi despre o denitrificare eficienta (in acvariile stabilizate) la nivelul substratului acvariului, motiv pt care sistemele inchise de acvarii necesita dispozitive speciale care sa functioneze in acest scop. Prin urmare, substratul este un mediu fundamental aerob. Cu siguranta, reactiile chimice in urma carora rezulta nutrientii pt plante, consuma oxigenul dizolvat intr-un ritm proportional cu ridicarea temperaturii ceea ce poate atenua actiune oxidanta a OD asupra microelementelor.
Lucrez cu filtru biologic de mai mare capacitate unde populatiile nitrificatoare sunt mai stabile si mai usor de urmarit in privinta reactiilor la variatii de temperatura, densitate/salinitate, biomasa etc. Raspunsul este extrem de rapid si, intr-un sistem stabilizat, dau atentie, uneori, mai mult filtrului decit pestilor (fiind interconditionate, bineinteles). Intr-un acvariu stabilizat, reactiile biochimice din substrat au propriul rol in furnizarea nutrientilor, pe linga adaosul de fertilizatori, asa cum Sandu spune.
Cred ca procedeul are rolul, in primul rind de ... omogenizare a celor 2 medii aflate in contact, de intensificare a reactiilor chimice, a transferurilor de masa si energie, in sens limitat spus, spre beneficiul plantelor care fac legatura intre cele doua medii. Se creeaza un mediu supercontrolat unde ritmul de crestere al plantelor este dus la potenta lor maxima. Sandu spune ca procedeul imita natura - intr-un sens pe care incerc sa-l inteleg. Asa cum si sistemul de filtrare (mecanic + biologic) de ex, o face, substituind mecanismele din natura.
mosu
Administrator
[Avatar]

IP:

In articol apare o poza cu radacinile alea... cred ca spune multe.

Eu intotdeauna am avut un substrat inalt. Bazinul imi permitea (55 coloana apa, 130 cm lngime x 55 latime). Si era necesar pt ca avem echinodorusi de 40-50 cm inaltime... Si da, se colmata. Cu tot soiul de mizerii de ajungea sa zici ca e pamant. Diferenta de temparatura (substrat / restul coloanei de apa) cred ca vine taman de la temperatura specfica. Am avut ocazia sa constat ca daca bagi mana intr-un substrat de 10 cm o sa il simti sensibil mai rece. Cablul + felul substratului (ca asa am perceput eu istoria) merg mana in mana cu o retzeta de ferilizare. Cred ca Sandu a si evidentiat asta.

Am folosit de la nisip (in copilarie ) la pietris , pietris marunt, substrat sera (cu turba si chestii in el) , volcanit (aquamedic) si de fiecare data a fost o evolutie, mereu depaseai anumite neajunsuri. Acum nu mai am acvariu de apa dulce si din pacate n-am apucat experienta unui substrat Dupla / Ada sau Seachem
Nici cabluri de substrat nu am folosit. Dar face sens...

Cat despre substratul cu rol de filtru biologic, asta se aplica (mai ales?) la acvarii marine...

Ma bucura interesul acordat acestui subiect.
[Email] [WWW]
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

nano wrote:Insa, ceea ce nu inteleg eu este diferenta termica intre substrat si coloana de apa, despre care se vorbeste. Nici chiar intr-un acvariu cu 1.50m coloana apa, nu am stratificare termica sau diferenta substrat - acvariu.
Diferenta termica dintre substrat si apa exista in acvariile noastre de apartament. In cele foarte plantate pentru ca folosim extrem de multa lumina. Apa dintr-un acvariu luminat cu 0,7-0,8 W/litru se incalzeste de dimineata pina seara din cauza tuburilor fluorescente cu vreo 2 C (fara ca temperatura camerei sa varieze) iar substratu' ramine rece. Asta in cazu' in care nu folosim incalzitor clasic in acvariu.
Daca incaperea e mai rece decit temperatura pe care o dorim in acvariu si folosim un incalzitor in apa, diferenta de temperatura dintre substrat si apa va fi si mai mare.

La acvariile slab luminate si la care nu se foloseste incalzitor, nu cred ca exista diferenta termica intre sol si apa.

P.S. Masoara diferenta de temperatura dintre sol si apa intr-un acvariu in care folosesti incalzitor in apa, de preferat intr-un acvariu in care incalzesti apa puternic, spre exemplu un acvariu cu discusi :jajaja: .

nano wrote:pericolul acumularii gazelor toxice (ex, hidrogen sulfurat) apare cind lucram cu substrat mai mare de 10 cm grosime
Am vazut in acvariile mele radacini negre si puturoase sau gaz puturos in sol la grosimi de substrat de 4-5 cm. In ce conditii exacte se intimpla nu stiu, probabil depinde de granulatie, de densitatea solului, de mult prea multi factori, care sint reactiile din sol habar n-am, sincer sa fiu ma depaseste problema. Ce-am constatat e ca in sol Dupla cu incalzitor de substrat nu apar faze din astea.

Sesmar
POKEMBER
[Avatar]

IP:

nano wrote:
Fara sa contest afirmatiile de pina acum, eu cred ca intre 2 fluide aflate in contact sau 2 corpuri, exista un permanent schimb de temperatura, ... materie si energie, chiar. Mentinerea unui regim termic optim al coloanei de apa nu influenteaza parametrii doriti la nivelul substratului?.

Schimbul de caldura are intradevar loc in mod permanent insa acest schimb de caldura se produce doar in straturile superficiale ale celor doua medii ( apa si substratul) adica doar in straturile de contact. Apoi intervine indicele de transfer termic al celor doua medii si in cazul nostru apa este mai buna transportatoare a caldurii iar substratul a "stocarii" caldurii. Apoi intervin suprafatele de contact apa-sticla, substrat-sticla unde din nou apare schimbul de caldura. Acum...in coloana de apa caldura este transmisa relativ repede, datorita propietatilor termice ale moleculelor de apa, si se ajunge la omogenizarea gradelor celsius in toata masa de apa iar pierderile sunt foarte mici prin sticla deoarece apa circuland continuu trece mereu pe langa incalzitorul din acvariu. In cazul substratului caldura se transfera mult mult mai incet si din pacate in sens descendent iar ce ajunge la fundul acvariului se pierde prin contactul cu sticla.
Ori pe noi ne intereseaza doar transferul de caldura in sens ascendent. asta face incalzitorul...schimba sensul. Iar acele ventuze cu care se monteaza incalzitorul fac ca pierderea prin fundul acvariului sa fie cat mai mica.

nano wrote:Cred ca procedeul are rolul, in primul rind de ... omogenizare a celor 2 medii aflate in contact, de intensificare a reactiilor chimice, a transferurilor de masa si energie, in sens limitat spus, spre beneficiul plantelor care fac legatura intre cele doua medii. Se creeaza un mediu supercontrolat unde ritmul de crestere al plantelor este dus la potenta lor maxima. Sandu spune ca procedeul imita natura - intr-un sens pe care incerc sa-l inteleg. Asa cum si sistemul de filtrare (mecanic + biologic) de ex, o face, substituind mecanismele din natura.

Cred ca daca urmaresti circuitul apei in natura....pana ajunge in panza freatica...exact asta incercam sa imitam.

865
[Yahoo!]
Mitica
Member

IP:

Ce parere aveti despre montarea cablurilor de incalzire sub sticla de pe fund?
La momentul asta pentru mine e cam tarziu sa pun heating cables pentru ca acvariul e deja setat de 2 luni. Dar am remarcat ca acvariul meu (un cayman de la ferplast) are o rama care tine sticla de fund la o departare de 5-10 mm de stand. Stiu ca o mare parte din caldura se va pierde in aer dar poate cu o crestere usoar a puterii..

----------
Diverse
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

Mitica wrote:Ce parere aveti despre montarea cablurilor de incalzire sub sticla de pe fund?
Astfel nu vor aparea curentii de apa prin sol, sursa de cadura trebuie sa fie "punctiforma" pentru a obtine gradientul de temperatura. Daca pui cablurile sub sticla de fund, aceasta va incalzi uniform substratu'.

Mitica
Member

IP:

Am inteles principiul de functionare .. ma bazam pe faptul ca sticla are un coeficient de conductivitate termica destul de redus astfel incat sa genereze o disipare a caldurii destul de mica in jurul cablului. Oricum e clar ca nu atinge acelasi randament ca in cazul cablului ingropat in substrat deoarece in loc de o sursa punctiforma de caldura avem zone mai calde.

----------
Diverse

Forum Index » Plante de acvariu
Go to: