E un inceput bun. Pentru o versiune beta.
Parerea mea e sa mai incerci.
Nu te descuraja ca e greu, gandeste-te cat de usor iti va fi pe viitor daca faci un aquascape fain acum.
Parearea mea e ca acum ai facut zidarie (adica ai pus pietrele ca pe caramizi).
Reiterez ca nu e o crima sa iei ciocanul si dalta. Sau sa respecti regulile de aquascape de la acvariile plantate.
De ce as tine eu cont la acvariul tau:
- e vizibil din trei parti
- ai un overflow central pe care il vrei cat mai putin vizibil (iar acum il faci mai evident prin plasarea pietre de o parte si de alta)
Cum as face: arcuri de piatra de diverse inaltimi si profunzimi, care sa se intalneasca in unele puncte si sa fie divergente in altele. Cele din fata cu coloana mai groasa, cele din spate mai subtiri pentru a crea senzatia de profunzime. Probabil doua blocuri principale, pe care le-as uni discret cu niste arcuri subtiri pentru a anula coloana overflowului. Fa niste picioare pe care sa pui platforme. De pe platforme te duci cu arcurile ca sa le unesti.
Repet: nu te sfii sa spargi piatra si sa o lipesti ca sa-ti realizezi aquascape-ul. O solutie e si folosirea de tije de acril si soricei de plastic.
Ideea e ca pestii tai sa aiba unde sa se ascunda, fara sa aiba posibilitatea sa o faca de tot. Taie din stress, taie din agresivitate. Iar pentru pesti precum chirurgii si angelfish, le ofera multe spatii pentru explorat piatra.
2. Mersi pt acele link-uri Andrei, le-am citit + vazut alte videoclipuri si citit despre rockscape. Acvariul o sa fie vizibil din 2 parti, partea din dreapta o sa fie greu sa te uiti pe acolo ca e chillerul, cablaria + uv ul. As prefera sa raman cu 2 parti.
Asa cum am pus pietrele as oferi destul grote pentru pesti, dar cum zici tu Andrei iese in evidenta overflow boxul. Ma gandeam ca poate pun in mijloc un coral sarcophyton. Ca imi place la nebunie si ar fi vedeta acvariului si ar acoperi majoritatea boxului. Daca aranjez pietrele sa fie in centru si acopar boxul sincer nu stiu cum ar arata dar daca cumva nu o sa imi placa o sa imi fie greu sa ma intorc la ce am facut acum.
3. Mersi Shubi pentru curatarea pozei stiam ca pot conta pe ajutorul tau
Avand in vedere cele spuse la punctul 2 ce parere ai?
Nici eu nu-s incantat de lucrarea cu bolovanii... arata ca un zid ruinat, de pe vremea romanilor.
- Nu te sfii sa "construiesti" pe inaltime, cu tije, soricei si ciment.
- Daca faci asa cum ti-a zis si Andrei (um02122), ai sa vezi ca o sa rezulte un frumos joc de lumini-umbre... pestii adora sa se bage peste tot, sunt "scotocitori" si curiosi.
- Pune ciocanul pe pietroaie, ca e pacat sa lasi bolovanii aia rotunjei si fara forma... ai facut un acvariu misto, nu o zbarci acu'.
La vremea respectiva am folosit ciment special ReefBond (sau asa ceva).
Ulterior, pentru backgroundul facut pe tot peretele, am folosit ciment-adeziv Ceresit CM25: http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/40/27689.page
Alte chestii mai greu sincer va zic. Spuneti ca trebuie sa gasesc o muiere de 18 ani cu tate mari si mai mult de 5min nu imi ia, dar daca vrei sa caut pvc sau plexiglass sau ciment rezistent la apa nici o sansa. Am inteles ca e o chestie ca sa protejeze firmele de constructii si de asta nu gasesti decat prin ei
Pana la urma am mai pierdut o ora in pauza de masa si 2 acum si am rezolvat problema:
1. sa stea pietrele departe de geam - check
2. sa am multe grote check
3, sa acopar cat de mult overflow box check
4. sa imi plac mie check
Sincer iti da impresia de multe pietre acum dar poate le umplu cu corali eu stiu sau pot sa le scot pe viitor.
Poti te rog sa mai pui niste poze cu fete despuiate si de ce nu, impuiate?
Legat de aquascape, e un progres.
Koala pomenea de Ama Reef Bond.
O alternativa e putty - lipici bicomponent (ar trebui sa gasesti de cel generic, se foloseste de catre instalatori pentru ca poti opri temporar scurgerea intr-o teava daca il lipesti pe dinafara). Eu folosesc Milliput alb http://www.milliput.com/. Merge cel mai bine cu piatra uscata. Nu trebuie sa sfarsesti cu tot aquascape-ul "dintr-o singura bucata", poti face 3-4-5 piese care sa se imbine sau completeze.
N-ai lasat nicio vale (negative space).
Asa ca uitati si versiunea Finala a rockscape-ului. maine termin de pus nisipul si bag apa in el
Nu stiu cat se vede din poze dar are spatii si in spate ca sa circule curentii de apa.
Era mai bine inainte, doar dintr-o singura perspectiva pare ok, dar si acolo simetria face totul sa arate artificial.
Sparge bre piatra, ca de nu vin bajetii si ti-o sparg ei.
Faza e ca rockscapeul e mai important decat crede lumea initial. Majoritatea incepatorilor sfarsesc prin a-l reface de zeci de ori (plm, facusem hipertensiune de la cata sare mi-a intrat in sistem prin piele in acea perioada). Si aveam buzele umflate de la insuficienta renala, iar cand mancam ma lingeam pe degete in loc sa pun sare in mancare.
Acum serios, am avut o perioada din viata cand nu scapam de gustul de sare de pe degete nici dupa spalat riguros.
Acum vorbe ceea, sa-ti placa tie, dar tu stii ce-ti place?
Care ti-e viziunea? Ce corali vrei sa pui, cu ce culori vrei sa acoperi acvariul? Desigur, un cuib de Seriatopora in varf de piatra iti va da o colonie faina de 35-40 cm cubi in scurt timp. Iti tragi cateva plating montipora verzi, rosii si portocalii si ai acoperit treimea inferioara, ai ramas fara lumina pe putinul nisip descoperit, nu mai poti tine Fungia si brains si Catalaphyllia si Scolymia.
Hai ca-ti fac o schita sa pricepi (sau ca sa te zapacesc mai tare).
De aia ziceam de coloane, arcade si constructii inalte... in jurul carora sa se invarta pestii.
PS: Imi plac tzatzele!
Si mie Koala
Cam are dreptate Koala aici o sa fie pestani si 1 - 2 corali. Cum am facut aranjamentul acum exista cate o grota in fiecare arcada plus in partea stanga cum am pus pietrele s-au format mai multe gaurele, grote. Stiu ca ma bateti la cap cu coloane, dar sincer nu imi plac prefer ceva in genul:
Si cred ca am obtinut asta + am spatiu si in spate sa circule apa si sa nu se depoziteze detritusul acolo.
Inainte era bine daca il umpleam cu corali, dar imi era frica ca aveam multe locuri moarte si pericol de alge, etc.