Sunt foarte mandru si bucuros sa va prezint acest filmulet.
Dupa filmarea asta s-au stins luminile, Costel a fugit la el in pestera, iar crevetele s-a mutat sub alta piatra, a inceput sa sape si la aia. Dimineata am vazut nisip mutat in fata gaurii lui Costel, probabil erau inauntru, seara cand am ajuns era si mai mult adunat si crevetele era la treaba, cu Costel in preajma.
Am 2 colonii de paly, cea din filmare si una mai mica in varful pietrei mari, aproape de suprafata. Toti polipii sunt acum stransi, in ambele colonii, este prima data cand fac asta, restul coralilor sunt ca si pana acum, nimic schimbat. Ma gandesc ca are legatura cu faptul ca a scurmat crevetele peste tot, s-o fi eliberat ceva in apa, dar ce ar putea irita doar paly?
Nassarius depune oua in siruri lineare paralele foarte apropiate. Acele oua sunt ale micilor melci herbivori numiti Dove snails/ collumbelids si in numeroase alte feluri.
Asteapta-te ca YWG sa devina mai agresiv acum ca are ce proteja. Partea faina e ca nu mai e decizia lui cand sa stea pe afara. Daca are crevetele chef de munca, nu scapa pana nu iese afara la paza. Atunci se si poate hrani mai usor, cu mancarea care trece prin apropiere pe nisip sau prin coloana de apa.
Parerea mea e ca ai un mascul. Cauta un exemplar YWG mai cenusiu la culoare si atunci ai adaugat si o femela. De asemenea, femelele sunt mai mici la maturitate. YWG depun oua si poti obtine larve. Probabil ca sunt singura specie de watchman goby inmultita in captivitate.
Crevetele impusca ceva ce gaseste sub piatra. Ai bristle worms poate?
Legat de Palythoa, sunt 1. indestructibile si 2. who cares? Posibil ca s-au inchis la atingere mecanica, posibil sa fi prins mancare din coloana de apa sau poate au fost iritate de cantitatea mare de praf in apa si s-au inchis temporar. Se vor redeschide indiferent de motiv/ daca persista motivul.
LE Am citit de clowni. Ce ai vazut pe laterala este linia laterala, organ de echilibru la clowni si alti pesti. Evaluezi starea de nutritia uitandu-te din profil la burta si din fata la cat de lat e pestele. Daca ai suspiciuni de paraziti intestinali, brine shrimp imbogatit cu usuroi va ajuta la eliminarea parazitilor interni. Cred ca exista si solutie de usuroi separat pentru inmuiat mancarea inainte sa hranesti pestii.
This message was edited 1 time. Last update was at 16/10/2014 01:12:49
___________
Pana acum eram sarac dar mi-am cumparat un dictionar de sinonime si acum sunt nevoias, sarman, oropsit si necajit.
Pai mascul ar trebui sa fie, ca doar il cheama Costel. Desi am vazut cu ochii mei buletin cu prenumele Costela (si nu e cel mai ciudat de pana acum).
Ce il vedeam eu rar pana acum, dar in ultimele 4 zile l-am vazut juma de ora si cand i-am dat mancare s-a speriat. Gaura lui veche e plina cu nisip, ar fi altele dar nu-l vad sa iasa. Am pus dimineata vreo doua pelete minuscule intr-una din gauri, le-a luat crevetele ca i-am vazut antenele, dar oare imparte mancarea cu Costel? Ma duc sa googalesc sa vad daca a vazut cineva. Gasisem pe unul care spunea ca atunci cand crevetele vrea sa manance si nu are ce, il gadila pe goby intr-un fel anume, ala intelege, face caca si crevetele mananca. Mi-e greu sa cred, dar m-as bucura sa mearga si asa. ))
Ceva totusi nu e ok...acum mi s-a aricit si colonia de yellow polip. Odata cu crevetele am primit si o frunza de montipora, dar am citi ca e printre cei mai pasnici corali, deci nu cred ca e de la ea, plus ca e singura, nu vad nimic s-o deranjeze.
Nu exagera cu mancarea,.. Yellow polip si palythoa sunt printre cei mai rezistenti, aproape indestructibili,..
Daca se simt rau inseamna ca e ,../.chiar,. de rau,...
Nu vreau sa te sperii, dar ar fi bine sa faci un set complet de teste,...
Hranesc o data pe zi 3-4 bobite de ocean nutrition formula one, sunt mici mici, si un varf de ac de fulgi eventual sau cateva picaturi de jbl krill, dar nu tot timpul. Cred ca e putin. Nu s-a schimbat cantitatea de mancare il ultima vreme. Alge aproape deloc, la saptamana se formeaza pe geam un film foarte subtire, se vede doar de aproape si din unghi. Pe pietre coralina se extinde, incet dar mie mi se pare ca se extinde, gsp-ul creste, rhodactis-ul s-a divizat, melcii fac oua, am si doi pui de melc albi, probabil tot euplica, ciano a disparut, am doar cateva fire de alge/ iarba verde si rosiatica care nu par sa creasca dar nici nu mor.
Probabil m-am alarmat degeaba, la 15 minute dupa ce am observat yellow polipii inchisi s-au deschis si acum sunt tot deschisi, probabil i-a deranjat ceva pe moment. Am zis ca trebuie sa fie ceva gresit dar nu ma refeream la parametrii apei, poate e ceva ce-mi scapa.
Maine fac un set de teste, ca oricum fac saptamanal, dar nu cred sa iasa rau, din contra, ma astept sa am nitratii mai mici. Vedem.
...aici m-am ridicat si am testat apa, nu mai aveam rabdare. amoniac nitriti 0, nitrati 10 (n-au scazut), ph 7.9 (luminile stinse de 2 ore), kh 8.3-8.5, temp 26, salinitate 1023, era 1024 spre 25. O sa umblu la ea incepand de maine, dar nu cred sa fie asta explicatia. Sau poate doar daca nu arata bine hidrometrul, refractometru nu am.
M-am gandit ce s-a intamplat cand s-au strans paly. A venit crevetele si s-a apucat sa sape, dar coloniile sunt una jos una sus; a venit montipora; a inceput sa se divida rhodactis; au depus oua melcii si mai depun; cu 2-3 zile inainte am facut schimbul de apa si am clatit matrix, carbune, phosex in lighean in apa veche; am pus in camera din spate un burete juwel de filtru extern - poate o fi fost imbibat cu ceva din fabrica, ca nu l-am clatit; cam asta, altceva nu-mi dau seama
Cand ceva merge prost intr-un acvariu de recif si nu exista o cauza aparenta, cei mai experimentati dintre noi gasesc cauza dupa ce a murit totul. Ceilalti n-o gasesc niciodata.
Atat de multe lucruri pot merge rau incat uneori e greu sa-i dai de cap. In general cand ai eliminat cauzele cunoscute, poti da vina pe razboi chimic. Carbon activ si 50% schimb de apa o rezolva si pe asta (the solution to pollution is dilution).
Eu nu mi-as face probleme pentru polipi. As fi ofticat daca as pierde pesti. LPS. SPS. Ricordea. Scoici. Poate de asta in acvariul lui Noemi am permis coralilor sa creasca unii in altii. In felul asta se lupta pentru estate, dar aspectul e mai natural, mai salbatic.
___________
Pana acum eram sarac dar mi-am cumparat un dictionar de sinonime si acum sunt nevoias, sarman, oropsit si necajit.
De fiecare data cand am luat ceva ptr acvariu m-am uitat in primul rand pe liveaquaria si toate sunt la easy si peaceful, am verificat dimensiunile, cerinte speciale, compatibilitati, am cautat pe forumuri si asa mai departe. Sper deci sa fie cum ai zis mai devreme, who cares...desi mie imi pasa si de ei. Montipora nu se atinge de nimic, doar o brittle star am vazut pe langa ea. Carbon activ am avut dintotdeauna, schimbat cam la luna.
In cazul meu perechea goby - crevete nu pare sa functioneze asa cum speram. Probabil trebuie si aici rabdare, ca si cu toate celelalte din acvariu, dar pana acum nu sunt multumit. Vad ca de cateva zile, dupa ce crevetele a gasit bolovanul mare scobit pe dinauntru in mod natural, nu mai simte nevoia sa sape si sub altele si implicit sa-l scoata si pe galbejitul ala la lumina, ca nu l-am mai vazut de 2 zile. Si inainte de asta l-am vazut jumatate de ora in alte 2 zile. Eu l-am vazut mancand o singura data in ultimele 5, daca o mai fi ciugulit ceva nu stiu. Ma gandesc sa renunt la nassarius. In maxim 30 de secunde de la intrarea in apa a bobitelor de mancare ies si le cauta, si le mai si gasesc repede. Aseara am plantat 2 la intrarea intr-o galerie, evident ca au tabarat pe ele si insurateii nu au mai prins nimic. Poate daca n-ar mai fi melcii ar iesi la masa.
Iar ma gandesc la conditionarea corecta de care vorbea Andrei. Am tot zis ca nu le mai dau si sa iasa ei cand le-o fi foame, dar tot mi-e frica.
Am dat comanda de refractometru. S-ar putea sa imi zica altceva fata de hidometrul pe care il folosesc acum si pe care l-am lasat permanent in acvariu, in spate, s-a lovit de cateva ori si de peretele de plastic atunci cand turnam apa la schimb, cine stie s-o fi decalibrat sau nu, dar nu vreau sa risc.
Rabdare mon cher.
Si crevetele Alpheus trebuie sa naparleasca. Si n-o sa riste sa iasa cat e sensibil si vulnerabil.
In toata schema, tu esti singurul element in distres.
Tine-te de mentenanta, hraneste cu responsabilitate si spera sa iasa bine. Orice variatie de la acest sistem e menita sa streseze suplimentar un animal de vizuina.
___________
Pana acum eram sarac dar mi-am cumparat un dictionar de sinonime si acum sunt nevoias, sarman, oropsit si necajit.
Refractometrul arata 1028, hidrometrul 1026. Inca nu am solutie de calibrare 35 ppm, e calibrat pentru laborator, cu apa ultrapura. Pe un magazin online din uk sunt refractometre care cica sunt proiectate ptr apa de mare nu pentru apa sarata - solutie salina, si ca astea pentru solutie salina arata cu 1.5 ppm mai mult de cat ar trebui daca ar fi proiectate ptr apa de mare. Eu banuiesc ca atata timp cat ai solutie 35 ppm poti calibra corect si folosi eficient un refractometru chiar si cu scala brix. Al meu are salinitate si specific gravity. O sa iau si solutie calibrare 35 ppm ca sa stiu ca l-am si calibrat pentru acvariu si nu ptr laborator, dar nu cred oricum ca era defect hidrometrul.
In seara asta am vazut doar crevetele, a iesit la usa si a inhatat 2 pelete mici si a mai impins un nassarius care le simtise si incerca sa intre dupa ele. Costica nimic, din pacate. Mai bine nu-l botezam, ca m-am atasat de el si mor de ingrijorare ca nu stiu ce e cu el. Pana acum scotea macar nasul la poarta, acum daca tot iese crevetele nu inteleg de ce nu iese si el, daca mai e viu ce i-o placea acolo in bezna aia si de ce l-o fi facut natura galben daca el sta in pamant nu stiu.
Aseara n-am mai rezistat si am scos bolovanul sub care erau Costica si crevetele, si cat au fugit ei sub alta piatra (ce ususrare sa-l vad pe ala viu) am cimentat scorbura aia. Acum tot au unde sa se ascunda, dar nu ca disperatii in adancul pamantului. Alta viata, cand am venit acasa Costel pazea acolo de zor, la vedere, s-a bagat el dedesubt dar tot a mai iesit, e altceva. Cu asta m-am linistit. Daca si mananca diseara, lux.
Azi, ca in vremurile bune in care ma documentam amplu pentru acvariu, am citit despre calibrarea refractometrelor. Daca faceam asta inainte sa-l cumpar poate aflam ca exista unele special construite pentru acvarii marine, asa al meu este pentru salinitate simpla. Bine ca n-am luat din ala cu scala brix, era cat pe aci ca era mai ieftin pe ebay, dar am apucat sa vad ce e cu conversia din scala brix si am renuntat.
Am inteles, in mare, ca trebuie sa-l calibrez cu solutie 35 pppt dar mai ieftin de 80 lei cu tot cu transport nu gasesc si ptr 10 ml de zeama parca e cam mult. Alta varianta ar fi 140 de lei 70 ml. Pana la urma o sa iau, ce sa fac, la miliardele bagate pana acum ce mai conteaza. De asemenea, rezultatul va trebui ajustat, adica daca urmaresc sg de 1026 in acvariu va trebui sa prepar apa astfel incat pe refractometru sa-mi arate 1028, cam asa. Daca si refractometrul si hidrometrul meu sunt calibrate corect, atunci rezultatele de ieri sunt bune. Asta o sa vad dupa ce iau solutia aia.
um02122 wrote:Calibreaza cu apa din Marea Neagra, cred ca se stie SG si iesi mai ieftin.
Sincer m-am gandit la asta, dar cred ca salinitatea variaza de la anotimp la anotimp, cine stie poate si in functie de alti factori, chiar nu stiu, o mai fi si poluare la mal si poate substantele dizolvate influenteaza indicele de refractie.
O varianta mai ieftina ar fi sa-mi fac eu solutie etalon, ma gandeam sa ma duc la farmacie cu o ciocolata sa rog pe cineva sa-mi cantareasca cum trebuie 3.65 grame de clorura de sodiu (daca am tradus corect sodium chloride) si amestec cu apa de osmoza sau distilata, nu sunt sigur - reteta e aici:
http://reefkeeping.com/issues/2006-12/rhf/
mai e o solutie simpla sa cantaresti apa si sarea,la red sea spre exemplu e specificat cate grame pe litru merg pentru anume salinitate,mai sunt si unele hidrometre ieftine la 20 lei cu termometru
ispriluc wrote:... Azi, ca in vremurile bune in care ma documentam amplu pentru acvariu, am citit despre calibrarea refractometrelor. Daca faceam asta inainte sa-l cumpar poate aflam ca exista unele special construite pentru acvarii marine, asa al meu este pentru salinitate simpla. Bine ca n-am luat din ala cu scala brix, era cat pe aci ca era mai ieftin pe ebay, dar am apucat sa vad ce e cu conversia din scala brix si am renuntat.
Am inteles, in mare, ca trebuie sa-l calibrez cu solutie 35 pppt dar mai ieftin de 80 lei cu tot cu transport nu gasesc si ptr 10 ml de zeama parca e cam mult. Alta varianta ar fi 140 de lei 70 ml. Pana la urma o sa iau, ce sa fac, la miliardele bagate pana acum ce mai conteaza. De asemenea, rezultatul va trebui ajustat, adica daca urmaresc sg de 1026 in acvariu va trebui sa prepar apa astfel incat pe refractometru sa-mi arate 1028, cam asa. Daca si refractometrul si hidrometrul meu sunt calibrate corect, atunci rezultatele de ieri sunt bune. Asta o sa vad dupa ce iau solutia aia...
Hmm, eu nu inteleg treaba asta... un salimetru ieftin, plus putina atentie la prepararea apei, ar fi tot ceea ce trebuie.
Ma rog, nu am corali, nu ma bag in discutie.