Pentru schimbul de apa intr-adevar merg dupa formula de pe galeata, dar in bazin apa se mai evapora, mai scoate si skimmer-ul ceva, in timp pot sa acumulez deviatii. Iar salimetru, da, am folosit pana acum, dar am citit ca se decalibreaza si astea, sunt relatari despre situatii cand acvaristi au masurat apa lor cu un refractometru la magazinul de corali si acolo au vazut ca nu era ok, hidrometrul arata gresit. Si nu pot fi recalibrate, pe cand un refractometru ingrijit si calibrat periodic si corect se pare ca este ceva pe care te poti baza. In fine, am vrut sa fiu sigur.
Si un refractometru poate sa dea erori. Iar calibrarea, din pacate, nu se poate face, prin constructie,
decat intr-un singur punct. Deci conteaza mai putin cu ce faci calibrarea, poate sa fie apa pura la 1,
sau o solutie la 1.026, dar dupa ce faci calibrarea trebuie sa verifici in al doilea punct. Spre exemplu
il calibrezi cu apa pura la 1, dupa care il verifici cu apa marina la 1.026 (sau o solutie care sti ca iti
arata 1.026 pentru apa sarata). Daca valoarea pe care o citesti optic este apropiata de 1.026 atunci
e ok, daca nu refractometrul nu este precis dar cel putin ai o valoare (cea pe care ai citit-o optic) care sti ca
va corespunde valorii de 1.026. Si mai trebuie sa tii cont si de temperatura, refractometrul precizeaza la
ce temperatura masoara, de obicei este 25 de grade. La 25 de grade trebuie sa faci si calibrarea si masuratorile.
Deci as putea sa calibrez la 1 cu solutia din pachet si sa verific la 1025 cu un litru de apa de osmoza tds 0 amestecat cu 38.2 grame de red sea coral pro, cum scrie pe galeata. Cred ca ar putea sa mearga, multumesc pentru idee. Totusi cu conditia sa iasa cum scrie pe galeata, sa nu minta astia, dar are review-uri bune. Sau sa nu fi tras sarea umezeala.
This message was edited 1 time. Last update was at 22/10/2014 23:39:57
E destul de nesigur sa te bazezi ca 38,2 grame de sare iti vor da valoare necesara, indiferent de sare.
Citeste articolul pe care l-am pus in link si gasesti acolo mai multe solutii sa iti faci tu solutia.
Am fost la marmacie si domnisoarele de acolo mi-au preparat o solutie dupa reteta lui Randy Holmes, 3,65 grame de sare (am cumparat o punga de sare din alimentara) cu 96.35 ml de apa distilata. Acuma nu stiu daca a iesit cum trebuie. Are cineva un refractometru suta la suta calibrat corect sa-i trimit niste solutie s-o verifice?
Stie cineva ce sunt punctuletela albe de pe xenia? Arata mai bine ca niciodata, e umflata, dar 2 tulpini au la capatul florilor punctuletele astea albe.
Am primit o piatra mica cu o colonie de zoa, iar aseara am observat langa unul din polipi o chestie mica si maronie care seamana cu aiptasia dar nu sunt sigur, e foate mica si nu o vad bine. Aiptasiile mici nu sunt albe? Daca pun ciment peste ea mai e vreo sansa sa traiasca sau sa se extinda? Mi se pare cea mai buna solutie, e prea mica s-o injectez. Alta solutie ar fi sa tai bucata de piatra pe care este, dar trebuie sa tai si din coral. Cimentul mi se pare cea mai sigura solutie, dar mi-e ca poate elibera spori prin el pana se intareste, eu stiu...
Scrijeleste bine piatra acolo unde-i Aiptasia (ar fi bine sa pui o poza, nu este alba atunci cand este mica, sa nu fie un penat)
Clateste dupa bine piatra in apa de osmoza sau chiar si jet de apa la robinet, pentru cateva secunde nu se va intampla nimic cu colonia.
Aiptasia noastra,
mica sau mare,
e-aceeasi culoare... hoop si-asaaaa!
- vorba lu' Shubi, pune mana si racaie cacatul ala de-acolo... dupa aia, clateste bine locul.
- la sfarsit, poti turna si superglue in gaura unde era saracia aia.
Penat nu e, am din aia diverse culori si marimi si nu e.
Iar de racait mi-e frica, peste tot am citit ca daca o racai se poate regenera si dintr-o singura celula, deci risc sa se imprastie in tot acvariul.
Astept sa se aprinda luminile sa o vad mai bine, eventual sa incerc si o poza si apoi cred ca o ingrop.
Multumesc pentru sfaturi!
Voie buna, koala! Azi e duminica, e zi de hora. :-)
Shubi, ne auzim!
Tu nu faci dip la corali inainte sa-i adaugi in acvariu?
Zoanthus adaugat fara dip = sanse sa introduci: Aiptasia, larve si oua de viermi (cauta Bobbit worm pe net), si temutul nudibranch mancator de Zoanthus (Zoanthid-Eating Nudibranch) cu tot cu ouale lui.
Toate aceste dihanii sunt foarte eficiente la inmultit in acvariu si produs daune majore in timp.
Eu cand adaug un coral am la indemana: o suprafata pe care sa pot pune coralul, Superglue Gel, forfecuta, bone-cutter, CoralRx Pro, apa sarata proaspat preparata si vas cu powerhead in care sa incapa coralul.
Incep prin a indeparta cu grija fragul sau piatra pe care e atasat coralul. Eu am nevoie doar de coral, nu si de tot felul de pietre imputite si infestate cu te miri ce.
Fac aclimatizare la picatura rapida, cam 20-30 minute pentru corali (45 pentru pesti si alte dihanii). Astfel aduc apa in care e coralul la aceeasi temperatura, salinitate si pH cu apa din acvariu. La acest punct adaug CoralRX Pro si pornesc powerheadul. Astfel am un curent care imi desprinde mizeriile de pe coral si toaca orice dihanie nedorita. Dupa zece minute agit bine coralul in apa, il scot, arunc apa, clatesc vasul, apoi spal coralul la linia de drip cu apa din acvariu si il adaug in acvariu.
Un pas intermediar pe care eu nu sunt in stare sa-l fac e adaugarea intr-un sistem de carantina.
___________
Pana acum eram sarac dar mi-am cumparat un dictionar de sinonime si acum sunt nevoias, sarman, oropsit si necajit.
Nu am facut decat aclimatizare pana acum. Indepartarea coralului de pe piatra mi se pare destul de dificila, pe tine poate te ajuta si profesia pe mine nu, nu am indemanarea necesara, sau cel putin nu cand e vorba de o vietate care nu poate fi tinuta prea mult la aer si trebuie sa ma si grabesc. Cei de la care am luat corali pana acum au fost baieti de incredere, unele bazine le-am si vazut personal, altele doar in poze/ filmari. Nu am luat chiar de la oricine. De la unul am refuzat sa iau, acvariile aveau cateva aiptasii babane si erau neingrijite, pline de ciano si alge verzi paroase.
Mai am de luat de la Shubi, la fel nu imi fac probleme.
Ar trebui poate sa fiu mai strict pe viitor, dar neavand experienta si dexteritate sa tai si sa lipesc corali la loc fara sa-i ranesc, o sa ma limitez probabil la dip in osmoza si multumesc pentru atentionare.
O sa-ti zic un secret.
Coralii rezista afara din apa pentru jumatate de ora fara probleme. Daca ii infasori in ziar umed si pana la doua-trei zile.
Legat de indemnare, cand folosesc bone cutter pe corali SPS, tot timpul fac mai multi fragi decat imi propun. Din pacate, pe unii ii gasesc prea tarziu prin camera si nu mai supravietuiesc.
Gandeste-te la noii corali dintr-o alta perspectiva: mai bine sa moara ei daca nu supravietuiesc decat sa-ti infestezi / omori coralii vechi, adaptati la acvariul tau.
Si oricum, nu ai nevoie de bucati imense de coral, poti incepe dintr-un cm de coral sps o colonie si poti impanzi toata piatra cu Zoanthus dintr-un singur polip.
Zoantidele acopera pe zone intinse piatra din zona intertidal la tarmurile Floridei, unde sunt expuse la valuri foarte violente si la perioade cand sunt afara din apa. As paria ca Zoa pot supravietui afara din apa 24 de ore daca e suficient de cald.
La tropice la low tide acroporele stau afara din apa cu orele sub razele soarelui tropical care este foarte puternic si nu patesc nimic. Ca sa nu mai punem in discutie ca uneori mai da si cate o ploaie torentiala peste ele.
Zoa poate fi razuit de pe piatra daca ai ochii protejati si speli bine tot ce ai contaminat.
___________
Pana acum eram sarac dar mi-am cumparat un dictionar de sinonime si acum sunt nevoias, sarman, oropsit si necajit.
As vrea sa-i multumesc public colegului 2smokes, mi-a donat un skimmer resun sk 05 si un plic de material filtrant fluval. Inca mai bibilesc la skimmer, in seara asta am facut doar o proba.
Multumesc, Mihai!
O sa i-l arat si lui Costel, sa stie cum ar trebui sa se comporte. E, m-am resemnat cu el, macar sa nu moara de foame, n-are nimic daca il vad rar. O iesi el daca il strange stomacul. Am observat niste copepode mari prin acvariu, poate le prinde pe alea pe sub piatra pe acolo si de asta nu iese la mancare cum fac altii. Si normalitatea asta e relativa, am tot cautat exemple si sunt destui care nu-si vad YWG-ul cu lunile, e drept ca in acvarii mai mari, dar pana la urma e, cum ai zis si tu, animal de vizuina.
Am mai cimentat o aiptasie, pe alta piatra, venita insa in acelasi timp cu cea cimentata deja. 3 au venit, a treia are acanthastrea pe ea, m-am uitat cu atentie sper sa nu fie si pe acolo vreo urata din aia.
La urmatorul schimb de apa o sa aspir si mizeria stransa la baza camerei de filtrare, am omis sa verific zona aia si s-a cam adunat. E posibil ca din cauza ei sa nu-mi scada nitratii asa cum ma asteptam, o sa vad dupa ce curat.