Desi nu e cea mai noua versiune (NP are doua LED OSRAM-Olson Royal Blue in loc de doua Blue Cree), au fost folosite pentru putin timp si banuiesc ca mai au multa viata in ele. 30W, cinci CREE XP-G LED albe si cinci CREE XP-G LED albastre, pe doua canale separate.
Am negociat cu vanzatorul, ea vroia £140 pentru fiecare, i-am oferit 100 pe una sau 280 pe toate trei. A acceptat £105 pentru una. Mai sunt alti doritori pentru celelalte doua? Am posibilitatea sa le trimit ieftin in Ro sau sa le aduc personal intr-o luna. Daca sunt doritori, mai am vreo 40 de ore pana cand expira oferta, dati-mi un pm. Posibil sa le pot lua si dupa, dar numai daca nu se vand intre timp.
Dezavantaje: nu sunt acoperite de garantie, second hand. Desi dimabile pe doua canale separate, e nevoie de controller separat pentru asta (cam £50 pentru doua canale, £100 cel de opt canale). Se conecteaza la priza cu cablu de PC. Poti tine cu ele corali in acvarii pana in 45 cm adancime. Eu am avut in cubul de 40 crestere buna la Seriatopora guttatus si moderata la Acropora cervicornis plasate in treimea superioara, din pacate nu dozez/testez calciu asa ca nu cred ca ofer conditii ideale de crestere. Ideale pentru softies, LPS. Plus ca trebuie trimise din UK (stiu ca sunt microbuze care livreaza pe Kg, cred ca era £1 pe Kg, minim 30 de Kg).
Estimez ca cu toate trei poti acoperi un mixed reef fara sps de dimensiuni 90x45x45 fara probleme, dar nu se merita intrucat exista Razor care desi mai scump ofera intensitate mai buna a luminii. As zice ca sunt ideale pentru un cub de 30-45 cm, asezate la 5-10 cm de suprafata apei.
Nu am postat la sectiunea de bursa pentru ca nu detin inca unitatile si daca nu e nimeni interesat iau doar una pentru mine. Daca mai gasesc doritori pot sa insist pentru £100/bucata, cam acesta e pretul pietei pe eBay.
___________
Pana acum eram sarac dar mi-am cumparat un dictionar de sinonime si acum sunt nevoias, sarman, oropsit si necajit.
Pai eu tot zic ca au aparut tone de TMC pe eBay, dar daca nimeni nu vrea sa auda.
E adevarat ca nu sunt cele mai bune lumini de pe piata, dar pentru acvarii shallow mai mici sunt foarte bune, avand in vedere pretul, modularitatea si paleta de culori.
Eu am dat lovitura cand am luat ultima pereche de Aquaray 600 cu 50 de lire, avand in vedere ca noi costa cam 170.
___________
Pana acum eram sarac dar mi-am cumparat un dictionar de sinonime si acum sunt nevoias, sarman, oropsit si necajit.
Saptamana aceasta am gasit gobyul pe egg crate-ul care acopera acvariul ca sa previna pestii sa sara. Se pare ca nu l-a impiedicat sa sara, ci doar sa se intoarca in acvariu. Era cel mai mare si cel mai frumos exemplar de Amblyeleotris guttata pe care l-am vazut vreodata. Foarte probabil mascul.
Asa ca m-am dus la magazin sa cumpar ceva care sa-mi acopere acvariul mai temeinic. Am gasit condensation tray de plastic. Si cativa goby Amblyeleotris latifasciata. Am decis sa risc si sa iau doua exemplare in speranta ca teoria mea despre recunoasterea sexelor la Amblyeleotris e valida. Tipul de la magazin a fost atat de dragut incat a acceptat sa mi-i puna intr-un acvariu impreuna sa vad daca se bat. Nu s-au batut, dar pestii acestia devin teritoriali abia cand ajung in acvariul tau.
Pozele sugereaza ca am ales doua exemplare care se tolereaza bine reciproc.
This message was edited 1 time. Last update was at 07/09/2014 22:28:05
___________
Pana acum eram sarac dar mi-am cumparat un dictionar de sinonime si acum sunt nevoias, sarman, oropsit si necajit.
Perechea de Amblyeleotris latifasciata din acest acvariu n-a apucat sa se intalneasca cu crevetele. Au prins si ei infectia care bantuie acest acvariu, au facut fin rot care nu a raspuns la antibiotice si intr-o saptamana s-au curatat.
Aceeasi soarta a avut-o si duncanul meu, care era fericit de multe luni, cu crestere buna, noi capete etc. si in ultimele trei zile a ramas doar schelet alb. Inainte de asta, scheletul era acoperit de ceva gelatinos alb.
Dar acvariul nu a ramas fara goby. Acum o luna am luat un exemplar microscopic de Steinitz' Watchman's Goby (Amblyeleotris steinitzi) care isi facea veacul de ceva saptamani la Windsor si nu-l baga nimeni in seama. Era atat de mic incat avea zone pe cap care erau transparente. La adaugarea in acvariu am avut grija sa il pun langa vizuina crevetelui si aveam de gand sa filmez formarea perechii, cum am facut si la Lagoon. Din momentul in care l-am pus, pana sa scot mana din acvariu, a aparut crevetele si apoi au intrat amandoi in vizuina. Totul a durat mai putin de trei secunde, asa ca nu am apucat sa filmez nimic. Saptamana asta a fost prima data cand am vazut vizuina deschisa iar si desigur, cu goby-ul de paza la intrare. Pare ca a mai luat un pic in greutate si curaj.
Poze cu scheletul de duncan si cu goby-ul:
___________
Pana acum eram sarac dar mi-am cumparat un dictionar de sinonime si acum sunt nevoias, sarman, oropsit si necajit.
Azi am turnat o sticla de AiptasiaX pe Aiptasia din acest acvariu. Stiu ca nu o sa scap de ele, dar sper sa le mai intarzii.
Am adaugat si exemplarul de Randall's Goby (Amblyeleotris randalli) care era agresat in cub de "perechea lui" si a stat pentru ultimele trei saptamani la ingrasat.
Acum pe seara am facut bilantul: Ecsenius stigmatura are pete mari albe pe corp, evita sa mai intre in piatra si a primit cateva scatoalce de la clowni. Probabil ca a suferit niste arsuri chimice de la AiptasiaX.
Nici urma de Randall's Goby, sper ca Steinitz' Goby l-a primit la adapost.
___________
Pana acum eram sarac dar mi-am cumparat un dictionar de sinonime si acum sunt nevoias, sarman, oropsit si necajit.
Blenny-ul a supravietuit si si-a reluat comportamentul normal, desi partea dreapta e aproape complet alba.
Majoritatea Aiptasiilor si-au revenit, cu ceva exceptii printre cele care suparau Zoanthusii, pe care le-am hranit mai generos.
Azi pe lista de cumparaturi s-a adaugat si un filefish (Acreichthys tomentosus), pe care l-am aclimatizat pe indelete si care vad ca acum exploreaza campiile de Aiptasia. Ii urez pofta buna, sper sa nu guste din SPS, cel putin nu inainte sa am timp sa reactionez si sa-i scot din acvariu. Vad ca cel din cub mi-a lasat in pace coralul umblator, desi aduce mult cu Aiptasia, cel putin la dimensiunea si aspectul tentaculelor.
___________
Pana acum eram sarac dar mi-am cumparat un dictionar de sinonime si acum sunt nevoias, sarman, oropsit si necajit.
Dupa sase saptamani in care nu am facut nici un minut de intretinere la acvariul acesta, aseara mi-am facut curaj si am facut un schimb de apa, am curatat cupa skimmerului de care nu ma mai atinsesem de vreo doua luni si care avea doar vreo 100 ml de skimmat, am dat un flush cu apa de osmoza in gaura de admisie aer a skimmerului, am curatat algele, buretele de prefiltrare si am luat cateva fragmente de Zoanthus (Gorilla Nipples) si Gorgonieni pentru Lagoon.
Printre altele am luat si o mana de cyano din acvariu. Geamurile erau pline de melci, stelute asterina, limpets si viermi calcarosi.
Am jupuit de pe piatra cateva maini de macro alga rosie. Am aruncat scheletele de la LPS care au murit. Am pus inapoi pe piatra Euphyllia pe care au daramat-o clownii din prea multa dragoste. Aiptasia pare sa fi dat inapoi, probabil ca Filefish-ul isi face treaba.
Unul din Gold Ring Cowries a depus oua chiar langa buretele de prefiltrare si a trebuit sa-l dau deoparte cand am schimbat buretele. A venit imediat inapoi pe oua.
Una din cele doua anemone mini-maxi s-a albit (bleaching), devenind din verde un galben verzui. Cealalta are lumina mai putina dar si-a pastrat culoarea si pare ok.
As zice ca acvariul a avut si zile mai bune decat acum.
Cateva poze FTS:
___________
Pana acum eram sarac dar mi-am cumparat un dictionar de sinonime si acum sunt nevoias, sarman, oropsit si necajit.
Acvariul nu mai arata ca in zilele lui bune, dar pare ca se mentine pe pozitie.
Am uitat sa zic ca am adaugat niste polipi mov cu centrul verde fluorescent si niste polipi albastri, astept sa vad cat de repede cresc si cum se propaga.
Azi am facut poze la goby si la crevete. Crevetele isi facea de treaba in vizuina cu un melc micut pe care il vanase. Eram sigur ca daca nu mai hranesc dihaniile carnivore vor deveni creative si se vor apuca de vanat. Nu pare nimeni prea subtire la burta.
Am facut o poza si cu anemona "bleached" si la cea sanatoasa, pentru comparatie.
This message was edited 1 time. Last update was at 14/12/2014 22:41:45
___________
Pana acum eram sarac dar mi-am cumparat un dictionar de sinonime si acum sunt nevoias, sarman, oropsit si necajit.
E acoperit cu egg crate care se sprijina pe armaturile laterale, deci practic descoperit.
Am avut blenny si goby care au sarit cu succes din acvariu, dar banuiesc ca cei doi clowni si filefish-ul n-au sanse sa treaca prin ochii de 1 cm.
As zice ca un goby cu crevete se va retrage in 9 din 10 cazuri in gaura sa daca este amenintat si se simte in pericol.
Uneori incep insa sa se aventureze prin acvariu si daca apa e putin adanca, e posibil ca manevra de evitare sa includa directia verticala - afara din acvariu. Gobyul meu (Amblyeleotris guttata) a reusit sa treaca prin egg crate, dar nu a reusit sa faca si drumul inapoi, asa ca l-am gasit uscat deasupra acvariului.
Eu nu mai am niciun acvariu fara o pereche watchman goby-pistol shrimp.
In AquaNano40 am Amblyeleotris randalli - Alpheus ochrostriatus.
In Noemi's Reef e Amblyeleotris steinitzi - Alpheus ochrostriatus.
In Noemi's Pico o pereche Amblyeleotris wheeleri - Alpheus bellulus.
In Lagoon am o pereche Amblyeleotris latifasciata - Alpheus bellulus si o pereche de Stonogobiops yasha - Alpheus randalli (pe care l-am adaugat in seara asta, sper sa nu se certe prea tare cu A. bellulus care e mult mai mare).
Daca vrei sa le intelegi nevoile, am gasit un video extraordinar in care sunt filmati in ocean. Traiesc in zone de nisip cu rock rubble, nu in recif.
Enjoy!
___________
Pana acum eram sarac dar mi-am cumparat un dictionar de sinonime si acum sunt nevoias, sarman, oropsit si necajit.