[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Nano reef 60x30x30 cm aquascape peninsula - um02122  XML
Forum Index » Bazine mici si medii
Author Message
um02122
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Duminica trecuta am muncit ca un sclav la acvarii.
La acesta, munca s-a compus din: schimb de apa cu eliminarea algelor care au putut fi aspirate fara indepartare mecanica, curatat sticla de alge coraline (nu cred ca l-am curatat anul acesta vreodata, ajunsesem ca nu mai vedeam in acvariu), curatat filtrul HOB Fluval Edge (schimbat buretele de prefiltrare cu unul curat, curatat buretele din filtru, clatit saculetul de BioNitratEx, clatit saculetul cu cilindri ceramici biologici Fluval BioMax, schimbat carbonul activ si RowaPhos-ul). Ce nu am facut: nu am scos skimmerul de proteine care de cateva luni nu prea mai skimmeaza ca in zilele lui bune (probabil s-a depus calciu pe tubul de aer, colmatat pompa etc.) si nu am curatat senzorul de nivel de la instalatia ATO, care a crescut o padure de alge intre senzor si cilindrul de protectie, impiedicand miscarea libera a senzorului.

Poze panoramice si FTS:

[Thumb - 2015-03-23 14.35.25.jpg]

[Thumb - 2015-03-23 14.35.40.jpg]

[Thumb - 2015-03-23 18.35.57.jpg]

[Thumb - 2015-03-23 18.38.11.jpg]

[Thumb - 2015-03-23 18.36.46.jpg]

This message was edited 3 times. Last update was at 23/03/2015 22:42:04

[Avatar]

IP:

La fix o saptamana aveam o pata de o palma de alge pe geam, pe care le-am curatat cu noul meu magnet Tunze Care Magnet Nano (0220.010) cu o lama Zollingen luata de la un magnet Tunze Care Magnet long (0220.015).

Pe aceasta cale fac reclama ambilor, care fac minuni in acvariile mele pline de alge dar si de coralina verde. Cu lamele de plastic am reusit si curatarea acvariului de plastic fara sa provoc micro zgarieturi.

Am facut si un schimb de apa, din pacate mai am de schimbat buretele de prefiltrare, scos senzorul ATO si curatat cu clor (are un cilindru de protectie ca sa nu adoarma vreun melc pe el si sa-mi inunde casa; intre cilindru si senzor s-a umplut de alge paroase, consecinta faptului ca acel cilindru este transparent), scos skimmerul si curatat cu clor si otet (acesta nu mai face nicio bula; ori s-a depus calciu pe Venturi, ori s-a stricat ceva la pompa, ori ambele).

Am evitat sa fac operatiunile de mai sus pentru a evita stresul: au adus la Windsor de o saptamana vreo 30 de Apogon parvulus si intrucat par sanatosi, grasi si hranaci, am decis sa incerc cu un set de 5. I-am adus cu caldura data la maxim in masina, cu masina turata la maxim si condus peste limita legala. Am ajuns cu ei acasa in 15 minute, i-am pus rapid la aclimatizat la picatura (apa in punga inca 26 *C / salinitate 1026, apa in acvariu 28 *C, salinitate 1026). Dupa o aclimatizare de 30 de minute, cu aruncat partial apa din punga, apoi reumplut de vreo 5-6 ori (sa zicem ca am schimbat apa asa, deci am adaugat la un litru de apa din magazin cam 8 litri de apa din acvariu) am transferat toti cei cinci cardinali in acvariul cu pompele si luminile de zi oprite.

Clownii i-au luat in primire imediat pe nou-veniti, pana cand acestia au reusit sa treaca de grotele si overhang-ul lui Gramma loreto, care a lasat cardinalii, insa a inceput sa ii bata pe clowni pana i-a linistit. E prima data cand il vad agresiv (stiam ca au o gura mare pe care o casca pentru a intimida, nu stiam ca isi duc amenintarile la bun sfarsit) si nu imi pare rau ca i-a muscat pe clowni.

Acum cardinalii s-au refugiat dupa gorgonian, unde e barlogul crevetilor, care au binevoit a-i lasa in pace.

[Thumb - 2015-03-29 18.16.15.jpg]

[Thumb - 2015-03-29 18.15.56.jpg]

This message was edited 1 time. Last update was at 29/03/2015 20:21:51

[Avatar]

IP:

Azi cand m-am trezit aveam cinci Apogon parvulus, acum dupa cafea au mai ramas patru. Pe unul l-a inhatat un cleaner shrimp, care n-a ezitat sa-l curete pe loc.

[Avatar]

IP:

Eu numai lucruri bine astept de la un cleaner shrimp, sper ca si al tau doar l-a curatat de eventuali paraziti, nu de tot

Nici frumos pâna la douazeci de ani, nici cuminte pâna la treizeci si nici macar bogat pâna la patruzeci nu m-am facut. Dar si sarac asa ca anul acesta, ca în anul trecut si ca de când sunt, niciodata n-am fost…(Ion Creanga).
[WWW]
um02122
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Probabil ca ar trebui sa schimb crevetii cu unii mai mici. Astia curata deloc sau de tot. Pestele a murit. Nu cred ca avea paraziti.

[Avatar]

IP:

Ciudat ...

Nici frumos pâna la douazeci de ani, nici cuminte pâna la treizeci si nici macar bogat pâna la patruzeci nu m-am facut. Dar si sarac asa ca anul acesta, ca în anul trecut si ca de când sunt, niciodata n-am fost…(Ion Creanga).
[WWW]
um02122
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Filmulet de aniversare la doi ani.

The two years mark found this tank at a moment of return to basic, kind of a soft reset.

I've recently cleaned the skimmer and the pumps (vinegar and all), the ATO sensor, bleached the extra rock added in the dark area where I keep all the filtration / circulation.

It seems I've finally got rid of the Aiptasia problem with the help of AiptasiaX nukes (repeatedly pouring whole bottles of AiptasiaX over the rockwork) plus adding an Aiptasia eating filefish (Acreichthys tomentosus).
Due to poor maintenance (skipping waterchanges, overfeeding, protein skimmer not working due to build up in the pump and not changing the media often enough) plus Aiptasia overriding the tank, I've lost the less resistant corals (all Euphyllia's, almost all Zoanthus). The photosynthetic gorgonians and the Ricordea florida thrived in the tank, showing good growth and high multimplication rates.

One of the daylights failed and at the reset I've changed the light profile too:
- TMC Aquaray 600 Ultra Marine Blue - channel 2
- TMC Aquaray 600 Ultima Fiji Blue - channel 1
- TMC Aquaray 600 Ultima Marine Blue - channel 2
- TMC Aquaray 600 Ultra Fiji Blue - channel 1
- TMC Aquaray 600 Ultra Marine Blue - channel 2
on a TMC 8 way controller with:
- channel 1 on 06:30, ramp 180 min, min 0%, max 85%, off 18:30
- channel 2 on 05:00, ramp 120 min, min 5%, max 85%, off 20:00

I remember a year ago contemplating closing this reef. Now I feel it's ready for a new start. It's got the advantage of being a more mature system and having a wiser owner.

[Avatar]
IP:

Especially wiser owner

Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page
um02122
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Dupa ce mi s-a blocat switchul de ATO pe pozitia on am dat reset la wisdom.

Am gasit o chestie foarte interesanta pe eBay:
http://www.ebay.co.uk/itm/Coral-tray-system-for-frag-propagation-5ftx4ft-approx-1400L-2-tanks-Refugium-/331511365823?&_trksid=p2056016.l4276

[Avatar]

IP:

Voiam sa te intreb cat rowa phos folosesti la acest acvari ca sa stiu cat sa pun dupa ce imi iau si eu?

My nano reef

[Email]
um02122
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Desigur, tinere Padawan.

Prima data ia aminte ca RowaPhos e un praf de rugina asa ca fa bine si nu-l ridica in aer, nu-l respira si nu-l pune intr-un saculet cu pori prea mari.
Apoi, incearca sa nu-l clatesti inainte sa il folosesti, ca apa de la robinet are ceva fosfati.
Filtrul in care il pui sau reactorul nu trebuie sa aiba debit prea mare. In reactor aceeasi cantitate leaga mai multi fosfati si o face mult mai repede, dar functioneaza si in filtru hang-on.

Acum de cantitate: pune cat de mult poti fara sa il indesi / compactezi.
Prima data pui mai mult. Apoi pui o cantitate fixa (eu pun patru linguri pline). Schimbi cand incep sa creasca iar algele pe pereti.

Toate cele de mai sus implica sa-ti tii nitratii sub 10-15 ppm pe Salifert.

Alte varianta mai simpla e sa-ti iei un test Hanna Checker si sa schimbi RowaPhos de cate ori iti cresc fosfatii peste valoarea dorita ;)

May the Force be with you!

[Avatar]

IP:

Am inteles, multumesc foarte mult!
E prea putin 60l/h?

My nano reef

[Email]
um02122
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Blue14 wrote:Am inteles, multumesc foarte mult!
E prea putin 60l/h?

E putin ciudat, eu n-am vazut pompa de 60 lph, cred ca si cea de la ATO are vreo 200 lph.

[Avatar]

IP:

Aquatic nature flow 60, crezi ca e prea putin?
Am posibilitatea sa imi iau si un aquael versamax fzn 2 la pret foarte bun sia re debit reglabil dar nu stiu ce sa aleg....

This message was edited 1 time. Last update was at 31/05/2015 21:43:32

My nano reef

[Email]
um02122
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Pai ti-am mai zis undeva, filtrul de Fluval Edge e mai destept decat pare. Il folosesc chiar pe acvariul in al carui topic conversam. Imi place pentru ca daca prefiltrul se colmateaza total, filtrul nu se goleste de apa, deci pompa nu merge in gol, in plus, daca nu poate suge apa o recircula pe cea pe care o are deja, ceea ce inseamna ca mediile biologice nu decicleaza. Pentru mine e un mare avantaj, intrucat nu reusesc sa bag mana in acvariu saptamanal ca sa scot buretele sa-l curat, si nu ma indur sa renunt la buretele de pre filtru.

Dar ca sa raspund la intrebare, e ok si 60 LPH pentru RowaPhos. As fi rezervat sa-l folosesc cu BioNitratEx insa, intrucat acela comuta pe metabolism anaerob la debit mic si formeaza hidrogen sulfurat (Techirghiol smell). Ce nu inteleg eu este de ce te tot incapatanezi sa cumperi porcarii in loc sa mergi pe marci consacrate. Recunosc ca am un filtru intern AquaEl de la acvariul de pe hol si e de o calitate mult peste ce ma asteptam, dar tot nu se compara cu Hagen / Fluval. Mai sunt unii Eheim care fac niste produse de vis, dar nu cred ca fac filtre HOB.

[Avatar]

IP:

Ba fac, am avut eu. Se numesc Eheim Liberty

I'm Batman!

The Forgotten Sands
Release the kraken!
Soupe de poisson

Mi te supui.
[WWW]
Blue14
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Am avut fzn 3 si era bun, dar cu siguranta inferior Fluval, fluvalul nu mai e pe stock la furnizor si Catalos il are momentan rezervat, daca nu il da il iau eu.....
Fluvalu-l are si design mai misto...
Liberty mi se par putin inestetice si cam mici....

This message was edited 1 time. Last update was at 31/05/2015 22:06:40

My nano reef

[Email]
dan.pavelescu
Liliacul
[Avatar]

IP:

Blue14 wrote:Liberty mi se par putin inestetice si cam mici....

Inestetice si mici - pentru mult timp, foarte greu se strica, tu-le muma-n cur, ca nu mai scapi de ele in veci

I'm Batman!

The Forgotten Sands
Release the kraken!
Soupe de poisson

Mi te supui.
[WWW]
Shubi
CNC-ist de frunte

IP:

Pentru orice interventie minora exista ciocanul de zidarie
um02122
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Zau ca m-ati pierdut.

Fratilor, vorbim de filtre HOB. Arata toate la fel. Costa toate cam la fel.

AquaEl nu-mi place ca mi se pare foarte naspa sa pui numele FZN la un filtru. Numele e atat de oribil ca nu m-am obosit sa vad cum arata si ce stie sa faca.

Sincer sa fiu am verificat Eheim imediat ce am aflat ca exista. Pentru mine are un mare dezavantaj - nu are media basket. Pare ca nu se poate folosi la apa sarata din cauza ca functioneaza cu cartuse filtrante. In plus are un nume cu aroma de curcubeu.

Filtrul de Fluval Edge este in esenta un filtru pe care americanii il numesc Fluval AC20. Partea cea mai faina e ca exista si un Fluval AC30, un AC50 si chiar un AC70. Si un AC110. AC vine de la AquaClear si numarul vine de la volumul recomandat al acvariul in galoane americane.

Acum Fluvalul a cam renuntat la filtrele AC in favoarea filtrelor compacte C2, C3, C4, care functioneaza pe acelasi principiu ca Eheimul, fara media basket.

Daca tot atarni o oribilitate de acvariu, macar sa beneficiez de surplusul de circulatie. Ce circulatie ai cu 60 LPS, nu stiu. Ca si daca pui un ventilator sa sufle la suprafata apei si tot ai mai multa circulatie.

Bibliografie:
http://www.aquael.com/en/products/akwarystyka/filtry-zewnetrzne/25-versamax
https://usa.hagen.com/Aquatic/Filtration/Clip-On/A595
https://usa.hagen.com/Aquatic/Filtration/Clip-On/A600
https://usa.hagen.com/Aquatic/Filtration/Clip-On/A610
https://usa.hagen.com/Aquatic/Filtration/Clip-On/A615
https://usa.hagen.com/Aquatic/Filtration/Clip-On/A620
http://www.fluvalaquatics.com/us/fluval-products/aquarium-filtration/clip-on-power-filters/
https://www.eheim.com/en_GB/products/technology/hang-filters/liberty-200

Forum Index » Bazine mici si medii
Go to: