Azi am urmarit intregul post si toata munca depusa pentru realizarea acvariului. Respect maxim pentru tot, de la concept, pana la realizare...
Pot spune doar atat: Dupa munca si rasplata....Placerea pe care o poate avea cineva care din mana lui a facut un lucru asa de reusit este nepretuita.....
Revin dupa ceva vreme cu cateva lucruri noi. Nu stiu al catalea episod este dar povestea continua.
Se pare ca iarna si zapada de afara te trag la bricolat. Asa ca m-am apucat din nou de treaba si am intrat in santier, e vorba despre un lucru pe care mi l-am tot promis ca-l pornesc de multa vreme: schimbulde apa la picatura.
Materialele le aveam pregatite de ceva vreme doar ca am fost extrem de lenes in ultima perioada. In fine, am terminat lucrarea de diploma in domeniul instalatiilor si cred ca a iesit multumitor.
Am folosit PPR pentru tevi si conectica, un filtru dublu pentru a evita eventuale probleme in calitatea apei ce vine de la retea (carbune activ + sita 50 microni) si o electrovalva ca sa pot controla tot procesul din viitoarea automatizare.
Din capatul din stanga apa se duce frumos printr-un picurator reglabil Gardena sus in bazin.
P.S. Scuzati deranjul din zona respectiva
This message was edited 2 times. Last update was at 11/12/2015 14:34:44
Frumos si foarte util. Iti recomand sa schimbi sita cu filtru de polipropilena de 5-50 microni (in gama asta se gasesc de obicei). Sita se infunda foarete repede si trebuie sa demontezi paharul sa o speli, etc. Filtrul il inlocuiesti mult mai rar. Decizia o sa o iei in functie de regimul tau de schimb de apa si de calitatea apei din retea.
Eu am intercalat si un reductor de presiune de la Gardena pentru a nu avea presiunea retelei pe robinetul final si iesirea in bazin. I-am scos mufele de cuplaj rapid, are filet interior de 1/2 sau 3/4 cu etansare pe garnitura deci l-am integrat foarte usor in linie. Reductorul asta: http://www.gardena.com/ro/water-management/micro-drip-irrigation-system/filtru-reductor-1000/
@Ricardo: da' nu spui cine are o ditai masa sub acvariu
This message was edited 1 time. Last update was at 29/01/2014 11:49:44
„Singurele lucruri care se intampla rapid intr-un acvariu sunt cele rele. Lucrurile bine facute se observa in timp si necesita rabdare, rabdare, rabdare...”
Ah, da, corect... Buna ideea cu reductorul Gardena. Am unul pe acasa de pe vremea cand ma jucam de-a gradinarul, o sa incerc sa-l intercalez inainte de picurator ca sa mai tai putin din presiune. Era facuta oricum o limitare la maxim 3 bari din reductorul de presiune care-i pus acolo pe instalatie la intrare dar nu strica ca presiunea sa fie mai mica cand intra in plasticaraia de la Gardena...
Merci Lucian
This message was edited 1 time. Last update was at 29/01/2014 12:22:16
koala wrote:Cand vad "ce de loc" au unii pe sub acvariu, imi vine sa-mi musc singur venele de la gat ... foarte misto lucrarea, felicitari!
Pai la aproape 3 metri de bazin a ramas ceva loc si sub el... Adica a ramas doar locul ala ce se vede in poze, in rest cam totul e ocupat de sump.
Dar nu-i chiar asa mare cat pare, pozele intotdeauna arata o imagine denaturata a realitatii...
Din ciclul "multi au fost, acum sunt si mai multi" va prezint o filmare facuta zilele trecute. Fara pregatiri gen geam curatat in prealabil, etc.
Bazinul este matur si se indreapta vertiginos spre 1 an vechime.
Am filmat intentionat de aproape ca sa arat unui prieten haps-addicted ce spectacol si explozie de culori poate oferi un bazin aproape exclusiv mbuna.
„Singurele lucruri care se intampla rapid intr-un acvariu sunt cele rele. Lucrurile bine facute se observa in timp si necesita rabdare, rabdare, rabdare...”
Multumesc dar nu ma mai laudati atat ca ma pierd...
Da, Dragos l-a vazut pe viu, si inca de doua ori... Dar stiti foarte bine si ceilalti ca sunteti bineveniti aici cand veti ajunge prin apropiere de Tm.
Nu, am fost de doua ori in trecere prin Timisoara si m-am oprit si pe la Adi.
Este un acvariu care chiar merita vazut, iar proprietarul merita cunoscut in persoana
Uf, gata, ma apuc de modificat filtrarea. Motivul principal e ca vreau sa devin mai BIO decat eram, consum prea mult curent cu cele 4 pompe ce le am in configuratia actuala a sumpului. Motivul secundar e ca as schimba putin zona in care intra apa in sump prin adaugarea unui segment in care sa fac prefiltrare, cu filtre tip "ciorap" la care sa si am acces usor cand fac mentenanta.
Ce probleme am de rezolvat:
1. Partea tehnica si functionala, cum va arata viitorul sump. Asta e deocamdata doar la stadiul de schita, inca nu mi-e foarte clar cum va arata la final dar poate aici ma ajutati cu pareri.
2. Cum voi lucra in spatiul de sub bazin. Iese din discutie sa scot sumpul vechi afara asa ca totul va trebui facut la fata locului, in pozitia ghemuit: sa scot compartimentarea veche (cum tai siliconul, etc...), sa lipesc peretii noi, sa fac noua gaura de overflow, etc...
3. Cum voi face sa nu deciclez bazinul, sa pastrez mediile de filtrare actuale in stare viabila cat timp lucrez la modificari (probabil 3-4 zile).
Toate cele 3 probleme sunt rezolvabile dar va trebui totul planificat foarte bine inainte sa ma apuc.
Ca si punct de plecare, am facut o schita de mana cam cum as vrea sa arate, ca idee:
Partea de intrare a apei dinspre Bean Animal as face-o cam ca in video de mai jos, mi se pare ideal din punct de vedere functional si mentenanta:
Parca imi face cu ochiul si sistemul de sifonare a detritusului descoperit de Dragos la prietenii nostrii chinezi:
Si nu in ultimul rand, parca i-as cauta loc pe undeva si unui ATS cu care sa fac putina denitrificare. Ca sa-l punem putin la treaba si la bazinele de ciclide, nu doar la marine...
Daca aveti sugestii, comentarii, critici, va astept. Multumesc!
This message was edited 1 time. Last update was at 11/12/2015 14:35:32
Legat de partea asta cu sump si schimb la picatura, aici http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/23909.page Dragos spunea ca apa trebuie scoasa din acvariu folosind un profil Y montat de teava de out din acvariu si nu gaura de overflow in sump.
Iti spun treaba asta pentru ca stiu ca ati discutat despre partea de filtrare si sunt curios la ce concluzie ati ajuns.
adiradu wrote:... Iese din discutie sa scot sumpul vechi afara asa ca totul va trebui facut la fata locului, in pozitia ghemuit: sa scot compartimentarea veche (cum tai siliconul, etc...), sa lipesc peretii noi, sa fac noua gaura de overflow, etc..
Peretii despartitori nu trebuie neaparat lipiti cu silicon.
- poti sa incerci metoda pe care vreau eu sa o aplic la sumpul meu (ideea mi-a dat-o Lucian - luc7777),
- tai bucatile de geam la cotele interne ale sumpului,
- crestezi, pe lung, niste bucati de furtun siliconic, pe care sa le folosesti drept "cheder".
- fixezi geamurile in acele "chedere", la pozitiile si distantele dorite... vor ramane pe pozitie, fara probleme.
- avantajul este ca toata manevra se poate modifica, apoi, dupa dorinte si nevoi.
In rest, studiez acu' filmuletele si revin cu comentarii...
This message was edited 2 times. Last update was at 03/02/2014 13:17:27
Legat de partea asta cu sump si schimb la picatura, aici http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/23909.page Dragos spunea ca apa trebuie scoasa din acvariu folosind un profil Y montat de teava de out din acvariu si nu gaura de overflow in sump.
Iti spun treaba asta pentru ca stiu ca ati discutat despre partea de filtrare si sunt curios la ce concluzie ati ajuns.
Da, am vorbit cu Dragos si despre subiectul acesta. Chiar daca am acel "Y" pe una din tevile de out din overflowul bazinului, am ajuns la concluzia ca pentru intregul sistem evacuarea apei in cazul in care ai schimb la picatura e mai logic sa fie facuta in punctul cel mai de jos al ansamblului. Si din motive de siguranta dar si pentru a nu deregla Bean-animalul pe teava de open sifon.
De fapt asa e organizata evacuarea apei si in momentul asta, doar ca actuala gaura de overflow din sump nu mai corespunde pentru viitoarea organizare asa ca va trebui sa fac alta.