[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Incepator Ciclide Africane - Help !  XML
Forum Index » Cichlidae
Author Message
koala
Batran si obosit
[Avatar]

IP:

- Pestii sunt foarte frumosi, nu ai de ce sa renunti la ei... o sa vezi ca te vei atasa de ei, asa "maidanezi" cum zici tu ca sunt . Cauta sa iei inca 10 bucati "pe albastru"...
- Pietrele se vor mai inchide la culoare, datorita algelor... iar cromatica generala a bazinului va fi foarte reusita.
- Acvariul se cicleaza "din mers"... bacteriile, atatea cate sunt, stau fixate pe suprafetele solide (in filtru, pe nisip, pe pietre, etc.)... ele nu stau in masa apei! La momentul de fata degeaba faci schimburi zilnice de apa, deoarece nu ajuta la nimic. Apa ta e "curata" inca, iar ciclarea e "in curs de rezolvare". Prin activitatea lor (dejectii -> amoniac) pestii ajuta si mai mult la ciclare. "Curatenia" (schimbul de apa) o faci abia dupa ce bazinul e "stabilizat" iar populatia de pesti este semnificativa (ca numar).

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
kirucd
DIY Master
[Avatar]
IP:

Schimburile de apa te pot doar ajuta sa reduci cantitatea de amoniac din apa, ma indoiesc ca deja ai
nitriti, si in niciun caz nu te ajuta la ciclare. Poate reusesti de curiozitate sa faci un test de amoniac,
sa vedem cat ai. Aproximativ 75-80% din cantitatea de amoniac din acvariu nu provine din fecalele
pestilor, ci provine din schimbul osmotic pe care pestii il efectueaza prin branhii, pe unde elimina
amoniacul din corp.
Faptul ca apa a inceput sa se limpezeasca e un semn bun, asta inseamna ca a trecut "varful" de sarcina
pus pe filtru si bacteriile heterotrofe nu se mai multiplica la fel de mult, lasand loc si celor autotrofe.
Totusi, in contradictie cu ceea ce spune maestrul koala, eu as testa apa pentru NH4/NH3 si NO2, si
daca valorile sint mari atunci as face schimb de apa. Tinand cont de faptul ca acvariul va avea o populatie
de aproximativ 20 de pesti, jumatate din ei introdusi odata fara ca acvariul sa fie ciclat, poate sa insemne
o acumulare prea mare de amoniac si/sau nitriti. Ar trebui sa faci niste teste ca sa fii sigur.

O seara placuta,
Dragos

Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page
Arhitectul
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Revin cu parametrii apei.

Easy Test 6in1 JBL

NO3 - 10 mg/l
NO2 - 0,5 mg/l
GH - 7d
KH - intre 10d si 15d
pH - 8,0
Cl2 - 0 mg/l

Test la picatura NH4 - culoarea este intre 0,05 si 0,1 mg/l (e in plaja de OK)
NH3 nu am gasit de cumparat

Pare in marja OK totul - apa e inca tulbure albicioasa ... Nu am mai facut schimb de apa deloc. Astept pana creste amoniacul sau Nitritii ca sa fac schimb. Pestii sunt OK. Ne jucam cu ei in fiecare seara Deja ma urmaresc tot timpul in speranta ca vor primi hrana Cand am luat apa pentru teste am bagat un varf de deget in apa si 3 au venit sa ma ciuguleasca. Sunt foarte prietenosi

Nu stiu daca sa mai introduc niste bacterii in filtru - mai am in casa ... Voi verifica parametrii apei zilnic.

Numai bine !

Later edit:

Am vorbit astazi la telefon cu un vestit furnizor de ciclide din Timisoara (persoana importanta nu spui cine ) si as vrea sa rezerv niste pesti la dumnealui pentru ca vad ca se dau ca painea calda. Ii tot urmaresc stocurile de o luna si am vazut ca pe masura ca depasesc 3-4 cm dispar din oferta ... Asa ca prefer sa fac o rezervare - sa-i platesc si sa ii trimita la Bucuresti cand o sa ajung cu parametrii apei acvariului la OK.

Nu are Elongatus
Din ce are disponibil o combinatie sugerata de el ar fi:
1. Labidochromis mbamba bay (el spune ca e mai pasnic decat elongatusul)
2. Pseudotropheus acei msuli (asta e obligatoriu)
Si el sugera sa pun si Labidochromis hongi red. (nu SRT) spune ca are niste pui foarte reusiti.

In eventualitatea in care ii voi tine in 250 litri doar pana cel mai tarziu la sfarsitul verii as putea sa fac gradinita si sa iau 8 mbamba bay, 6acei msuli, si 6 hongi red ??? Alaturi de cei 7 pitici galbeni care ii am acum ar fi 27 de kinderi. E cam mult ?

Daca e prea mult ma opresc doar la albastri - mbamba bay si acei msuli. Si o sa mai cresc o generatie de Caeruleus si Hongi sau Socolofi in acvariul actual pana o sa-i bag in ala mare.

Cred ca la anul pe vremea asta daca-mi ajuta Dumnezeu o sa am un acvariu desavarsit

Astept umil parerea priceputilor ca eu la specii habar nu am si informatiile de pe net sunt atat de contradictorii ca te ia durerea de cap. Nici ca dimensiuni nu mai vorbesc de comportamentul pestilor sau de hrana ... nu sunt la fel.

Noapte buna !

This message was edited 1 time. Last update was at 07/02/2013 03:26:45

http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/0/40629.page
[Yahoo!]
kirucd
DIY Master
[Avatar]
IP:

Din cate stiu eu testul la picatura de la JBL parca masoara si NH3 si NH4. Dar e bine sa verifici inainte.
Problema care apare cu amoniacul este urmatoarea: NH4 este varianta ionizata a NH3 care apare odata
cu scaderea pH-ului si a temperaturii, practic ai o reactie de echilibru:

(NH4+) + (OH-) <-> NH3 + H2O

Problema este ca varianta toxica este cea neionizata, NH3, care este cu atat mai mare cu cat pH-ul este mai mare.
Daca testul cu care ai masurat nu masoara decat NH4 atunci la un pH de 8 ai foarte mult NH3. Vezi daca nu cumva
testul masoara totusi cantitatea totala de amoniac.

Poti sa mai introduci bacterii in filtru daca mai ai.

O zi buna,
Dragos

Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

Arhitectul wrote:Pestii sunt OK. Ne jucam cu ei in fiecare seara Deja ma urmaresc tot timpul in speranta ca vor primi hrana Cand am luat apa pentru teste am bagat un varf de deget in apa si 3 au venit sa ma ciuguleasca. Sunt foarte prietenosi

Daca se comporta asa inseamna ca n-ai probleme cu calitatea apei. Urmareste-i si daca-i vezi ca respira accelerat sau/si nu au pofta de mincare inseamna ca-s probleme si e momentu' unui schimb partial de apa, chiar daca intirzie ciclarea. In perioada asta ajuta mult o aerare masiva, chiar daca-i inestetica.

Poze: smilie ... Poze cu plante
dragos_georg
Member
[Avatar]

IP:

Salut, in primul rand felicitari, foarte frumos acvariul.
Referitor la
@ Arhitectul wrote: "Nu are Elongatus" vezi anuntul acesta http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/23364.page.
Eu am cumparat de la el elongatus in toamna si poti sa-i vezi la mine in acvariu aici http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/60/22054.page

Sper sa nu se considere reclama, daca da rog un moderator sa stearga postul.

O zi buna

This message was edited 1 time. Last update was at 07/02/2013 15:23:19

“Este greu oricarui acvarist interesat de ciclide sa aprecieze o specie mai mult decât Pseudotropheus demasoni. “ Greg Steeves
koala
Batran si obosit
[Avatar]

IP:

Nu se considera nici o reclama, nu suntem absurzi si nici idioti ...

Arhitectule, daca pestii se harjonesc veseli, daca vin la masa, daca se comporta normal... apa e in regula.

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
Arhitectul
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Se harjonesc toata ziua ca niste iezi si mananca de doua ori pe zi ca niste lupi. In schimb apa e in continuare albicioasa. Pare ca are particule mici in suspensie ... Ca un praf fin dizolvat in apa ...

Nu stiu ce inseamna ritm normal sau accelerat al respiratiei ... ??? Recomandati sa introduc din nou pompa de aer ???

Astept sa se mai limpezeasca ... O sa repet testele de apa la 0:00 dupa ce adoarme pustiul si se face liniste in casa

Numai bine !

[Yahoo!]
Arhitectul
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Au aparut NO2 si NO3 in cantitati apreciabile - deja am facut un schimb de 30% astazi si monitorizez in continuare.

Apa s-a mai limpezit. Pestii sunt OK.

O singura intrebare mai am - In ce tineti voi apa la "invechit" ? Eu am luat doua bidoane mari de plastic dar am senzatia ca apa miroase a plastic. As pune de la robinet filtrata dar e foarte rece si la schimbul de ieri temperatura a scazut pana la 23,5 - 24 grade. Nu stiu daca la urmatorul schimb sa folosesc apa din bidoane.

@ dragos_georg - multumesc pentru urarile de bine ! Citind topicul tau am luat si eu astazi vitamine JBL Atvitol. Frumos acvariul tau

Multumesc pentru sfaturi tuturor !

Seara buna !

[Yahoo!]
koala
Batran si obosit
[Avatar]

IP:

'neata!

- esti pe drumul cel bun... aparitia nitritilor si a nitratilor (NO2 si NO3) este normala si fireasca.
- in mod normal, un schimb de 10-15% saptamanal face fata conditiilor dintr-un bazin ciclat si corect populat... deci, pe acolo vei ajunge si tu! Rabdare!
- apa din bidoane nu "prinde" miros de plastic, e doar "placebo" ... le poti folosi fara probleme (eu am 2 canistre de plastic - 25 litri - pe care le folosesc).
- daca ai filtrare pe coloana (aia de la robinet) poti sa folosesti apa "de pe o zi pe alta"... in 24 de ore apa, rece se incalzeste pana la temperatura camerei unde e depozitat bidonul.
- vara, cand e cald, poti folosi direct apa de pe coloana... schimburile de apa pot fi si in proportii mari (50-75%) DACA folosesti apa filtrata.

Uite la ce ma refer:

Baterie de filtrare de pe vremea astronotusilor: filtru de carbune activ (ala mare) + filtru mecanic (bumbac 5 microni) - legate la apa rece
image

Acest lucru imi permitea sa schimb si 90% din apa, in conditii de vara (cand temperatura apei = in regula)
image

dragos_georg
Member
[Avatar]

IP:

Salut,
daca nu ai filtrare pe coloana de apa rece cum are @koala, eu folosesc, in recipientul de 35l, un filtru intern ieftin plin cu carbune activ, ca cel din poza, pe care il las sa mearga 24h, timp in care se mai ridica si temperatura apei. Avand in vedere ca schimbul de apa saptamanal reprezinta aprox. 15% din volumul bazinului temperatura apei in bazin imi scade cu maxim un grad, ceea ce eu cred si sper ca nu reprezinta o problema.

O zi buna,
[Thumb - images.jpg]

This message was edited 1 time. Last update was at 09/02/2013 12:29:40

“Este greu oricarui acvarist interesat de ciclide sa aprecieze o specie mai mult decât Pseudotropheus demasoni. “ Greg Steeves
Arhitectul
Membru de baza
[Avatar]

IP:

image

Asa arata acvariul astazi ... Apa s-a limpezit complet - testele de apa sunt in parametri acceptabili si lucrurile par sa mearga in directia buna pe partea cu ciclarea

Am o alta problema care ma framanta de cateva zile ...

De cand am introdus pestii actuali in acvariu aveau operculii mai transparenti si se vedeau branhiile inrosite ... (initial am crezut ca a fost de la transport si de la faptul ca sunt pui ... si sint mai transparenti) Nu stiu daca sa ma ingrijorez sau nu. Am facut astazi niste poze noi.

image

image

image

image

Am tot citit si am aflat ca prezenta amoniacului poate cauza inflamatii ale branhiilor dar am citit si ca sunt o serie intreaga de afectiuni bacteriene sau fungice ce afecteaza branhiile. Nu stiu ce sa fac ... Ce analize se fac pentru asa ceva ? Ori tratez preventiv toti pestii la gramada si imi asum concecintele ori stau asa si astept sa vad ce se intampla ???

Am citit ca sunt boli care afecteaza branhiile si putrezesc innotatoarele - exista teste pentru asa ceva ? Am vazut ca este un medicament de la JBL care trateaza parazitii branhiilor si ai pielii ?

image

L-a folosit cineva in astfel de afectiuni ?

Seara buna !

This message was edited 4 times. Last update was at 10/02/2013 00:44:36

[Yahoo!]
dragos_georg
Member
[Avatar]

IP:

Salut,
nu ma pricep la bolile pestilor, dar din experientele traite ca incepator in acvaristica pot sa-ti spun ca ar trebui sa nu te grabesti in a folosi medicamente. Daca pestii ar fi bolnavi ar trebui sa prezinte si alte simptome.
Chiar daca sunt o corcitura, cum spune @pomi, Maylandia Estherae au o roseata mai accentuata in zona branhiilor.
Iti atasez o poza cu un Estherae, din al meu acvariu, si pot sa-ti spun ca nu suferea de nimic. Pe langa el mai aveam acei, caeruleus, demasoni, albino, moori care nu prezentau acea roseata.
Tot din experientele dureroase traite ca incepator (aveam apa verde in acvariu, mi-am comandat un sterilizator uv dar nu am mai avut rabdare trei zile pana sa il primesc si am facut un schimb total de apa fapt ce a dus la decesul a 39 de pesti ) te sfatuiesc sa incerci sa nu te grabesti in nimic ce tine de acvaristica. Eu nu reusesc si ma grabesc in continuare, as vrea ca pestii sa creasca de pe o zi pe alta, as vrea sa am toate speciile de ciclide in acvariu de 300l, as vrea sa nu existe ciclul azotului si as vrea ca apa sa ramana limpede chiar daca suprapopulez acvariul si filtrarea este insuficienta. Asa ca nu te panica, intreaba, o sa fie probleme la care o sa primesti solutii diferite, si daca ai si un pic de ghinion, o sa o alegi pe cea mai proasta pt acvariul tau , dar trebuie sa mergi inainte. Cum ar spune un bun prieten Keep walking. .
M-am lungit un pic, dar in concluzie, daca nu prezinta si alte simptome(respiratie la suprafata apei, refuzul mancarii) lasa pestii in pace.

O zi buna,
[Thumb - 2012-12-07 21.29.06.jpg]

koala
Batran si obosit
[Avatar]

IP:

Arhitectul wrote:Am o alta problema care ma framanta de cateva zile ...

De cand am introdus pestii actuali in acvariu aveau operculii mai transparenti si se vedeau branhiile inrosite ... (initial am crezut ca a fost de la transport si de la faptul ca sunt pui ... si sint mai transparenti) Nu stiu daca sa ma ingrijorez sau nu...

Lasa pestii in pace, ca n-au nimic!

- branhiile sunt organul prin care pestele respira... sunt puternic vascularizate si, deci, sunt de culoare rosie. E normal!
- shimbul de gaze se face prin sangele care "spala" branhiile... de aceea pestii isi misca operculele incontinuu.
- pestii sunt tineri si sunt de culoare galbena... la varsta asta, placa aia cornoasa care le acopera branhiile (adica operculul) este inca subtire si transparenta.
- de aceea se vede "prin" ea, NU este nimic anormal!

Tu trebuie sa urmaresti comportamentul general al pestilor... ei iti spun, prin felul in care mananca, inoata, se joaca, etc., care e starea lor de sanatate si iti dau indicii indirecte despre calitatea apei. Atata vreme cat pestii sunt "veseli", nu ai motive de ingrijorare!

viulian
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Wow, nu sunt ciclidar DELOC dar felicitari pentru rockscape - arata bestial - parca sunt hipnotizat uitandu-ma. Bravo. Ai vreun film recent ?

Acv. 30L, Acv. 10L, Acv. 16L, Reef 30L, Acv. 0.09L; In trecut: Acv. 25L, Acv. 8L
Pt. imbunatatit navigarea pe forum (My Stats, Big Images resize, Timezone fix)
[WWW]
Arhitectul
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Salutare tuturor !

Astazi am un motiv de sarbatoare

Am cumparat si test de la Tetra si amoniacul este ZERO

image

image

Revenind la perioada stresata in care nu prea am avut timp sa scriu ...

@ viulian - multumesc de urari - sunt la inceput de drum si nu am apucat sa fac nici un film - promit ca dupa populare o sa fac unul cu noii veniti

@ koala - multumesc pentru "indicatiile pretioase " fara de care nu stiu cum m-as fi descurcat pana acum.
Sistemul meu de filtrare arata asa :

image

Bumbac si carbune activ - momentan il cuplez intre doua furtune cu mufe rapide si incarc bidoanele de plastic de 25 l. Dupa 2 zile schimb apa ... In acesta perioada am facut schimb de apa cam la 3 zile si vad ca a fost OK. La filtrele acvariului nu am umblat deloc - nu stiu cam la ce interval trebuiesc curatate ?? Cand ar trebui macar sa fac o verificare ??

@ dragos - incerc sa nu ma grabesc dar greseli de incepator facem cu totii - ma bucura faptul ca nu sunt singurul si ca citind pot invata din greselile altora. Imi pare rau pentru cei 39.

@ kirucd - da - testele erau si pentru NH3 si NH4 - asa am gasit - am luat si JBL si Tetra pentru ca mi se parea suspect sa nu am amoniac - probabil ca incepuse acvariul sa se cicleze cand l-am cumparat si volumul mare de apa cu putini pesti nu a fost o explozie de amoniac - a fost dar nu in limite dureroase.

Numai bine !

[Yahoo!]
koala
Batran si obosit
[Avatar]

IP:

Arhitectul wrote:... @ koala - multumesc pentru "indicatiile pretioase " fara de care nu stiu cum m-as fi descurcat pana acum.
Sistemul meu de filtrare arata asa :

image

Bumbac si carbune activ - momentan il cuplez intre doua furtune cu mufe rapide si incarc bidoanele de plastic de 25 l. Dupa 2 zile schimb apa ... In acesta perioada am facut schimb de apa cam la 3 zile si vad ca a fost OK. La filtrele acvariului nu am umblat deloc - nu stiu cam la ce interval trebuiesc curatate ?? Cand ar trebui macar sa fac o verificare ??

...

- Asa am avut si eu, exact aceeasi combinatie de baterii de filtrare (uite aici: http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/60/11796.page) ... e in regula!
- La filtrele alea externe (canistrele) umbli odata la cateva luni... o sa iti dai seama cand se colmateaza, dupa debitul scazut de apa de pe retur.

dragos_georg
Member
[Avatar]

IP:

Arhitectul wrote: Bumbac si carbune activ - momentan il cuplez intre doua furtune cu mufe rapide si incarc bidoanele de plastic de 25 l. Dupa 2 zile schimb apa ...

Koala wrote:- Asa am avut si eu, exact aceeasi combinatie de baterii de filtrare (uite aici: http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/60/11796.page) ... e in regula!

Intrebare: Daca este in regula sistemul de filtrare pe care il are @arhitectul mai este necesar sa incarce bidoanele de apa si sa faca schimbul doar dupa 2 zile?

O zi buna,

This message was edited 2 times. Last update was at 11/02/2013 14:17:09

Arhitectul
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Eu tin apa in bidoane pentru a se incalzi. La un schimb de apa cu apa de la retea am avut o scadere de la 27 la 23 de grade.

In 24 de ore apa se incalzeste suficient incat sa nu fie deranjant pentru pesti

[Yahoo!]
koala
Batran si obosit
[Avatar]

IP:

Acum iarna, DA... pentru ca bateria de filtrare trebuie legata la coloana de apa rece.
Iar apa rece, iarna, are 4-5 grade

Vara poti sa mufezi direct furtunul si sa-i dai drumul in acvariu... acum e bine sa o lasi barem 24 de ore in niste bidoane, ca sa se incalzeasca pana la temperatura camerei.

Forum Index » Cichlidae
Go to: