Arhitectul wrote:Nu a fost cu stirea mea popularea - doar am apucat sa-i explic tatalui meu ca vreau Ciclide Aficane si i-am aratat niste filme pe net cu pestii pe care vreau sa-i iau. Nu voiam bataie de cap. Eram la un pahar de vin cu niste prieteni si m-am pomenit cu ei la usa - exces de bunavointa ...
"Excesul de bunavointa" al tatalui tau este de apreciat !A picat cum nu se poate mai bine si, mai mult , "popularea" aceasta"involuntara" si "inainte de termen" este mult mai importanta decat realizezi!

Si o spun fara sa glumesc.
Imi propusesem sa ti mai spun cate ceva referitor la ciclare dupa ce ti am dat acel link insa nu am mai apucat..Profit acum de acest eveniment "nefericit" cu popularea involuntara care de fapt pune piatra de temelie a ciclarii propriu zise a acestui acvariu.
Explicam ..
Acvariul tau era in faza de "ciclare fara pesti" insa dupa cum stateau lucrurile in realitate, sunt de parere ca ciclul azotului nici macar nu se pusese in miscare .
Mancarea de pesti , pusa in acvariu "la ochi" si fara a face zilnic teste de amoniac , in prima faza, si apoi de nitrit si nitrat , nu avea cum sa dea rezultate si nici dupa 1 luna acvariul nu ar fi fost "ciclat" asa cum trebuie.
Daca puneai prea putina mancare, prin descompunere, rezulta o cantitate mult mai mica amoniac decat cea necesara pentru a sustine dezvoltarea coloniilor de bacterii care transforma amoniacul in nitrit si apoi a coloniilor de bacterii specializate in transformarea nitritului in nitrat.
Daca puneai prea multa, iar nu era bine.
Varianta cealalta a "ciclarii fara pesti" prin utilizarea Amoniacului era poate mai indicata si mai precisa insa , la fel, obliga la efectuarea testelor de apa zilnic si monitorizarea atenta a valorilor acelea care , practic , iti spuneau in ce stadiu al ciclului azotului se afla acvariul .Pentru a pune in miscare intreaga "uzina", trebuia mentinuta o concentratie de 5ppm Amoniac in apa acvariului.
Si eu am mers pe varianta" ciclarii fara pesti " in cazul magaoaiei mele (introducand niste creveti morti , pt ca nu am gasit amoniac pur - am stat cu testele in mana in fiecare zi ) insa acum , analizand la rece, pot spune ca , daca introduceam pestii dupa 1 saptamana de la start, nu greseam cu absolut nimic iar acvariul se matura (Se "cicla") in mod natural , simplu si eficient, fara batai de cap . Urmatorul acvariul il voi cicla fara doar si poate cu pesti .
Am vazut ca ai gasit si cele spuse de Calin cu privire la acest proces . Impart aceeasi parere cu dansul si spun ca , modalitatea cea mai sigura de a cicla un acvariu este introducerea pentru inceput a unui numar redus de pesti in acvariu , care mai apoi poate fi redimensionat .
Nu vom reusi niciodata , prin metoda "Amoniacului" sau a "mancarii de pesti", sa simulam in acvariu cadrul natural de desfasurare a proceselor complexe ale ciclului azotului .
Acestea fiind spuse, multumeste i tatalui tau pentru faptul ca datorita dansului la ora aceasta acvariul incepe
cu adevarat sa se "matureze"
Apa s-a albit un pic si s-a tulburat in primele 24 de ore. Schimb de apa si ieri - 20% si astazi pare ca e mai bine.
Parametrii apei par sa fie OK. In seara asta vreau sa ma duc sa iau si un test de amoniac.
Apa un pic tulbure este semn ca lucrurile au inceput sa se miste pe acolo. NU trebuie sa te nelinistesti. Apa se va limpezi atunci cand coloniile de bacterii se vor dezvolta ca lumea si vor avea capacitatea sa descompuna deseurile produse de locatari . Pana atunci, va trebui sa ajuti "sistemul" cu schimburi mici si dese de apa.
P.S. Ca sa scap de apa albicioasa trebuie sa tin lumina cat mai putin aprinsa ?
Nu. Iluminarea acvariului nu influenteaza calitatea apei. Un acvariu "ciclat", echilibrat, cu o filtrare eficienta , corect populat, care beneficiaza de schimburi regulate de apa, va avea parte de o apa limpede mereu.
Vis a vis de pesti, Maylandia estherae nu ar fi fost pe lista mea daca as fi avut un acvariu ca al tau. Insa stii cum e vorba:
"Calu' de dar nu se cauta la dinti"
Se fac marisori si nu sunt printre cele mai docile mbuna.
Indivizii par ok .
Din pacate , nu ma pot pronunta cu privire la puritatea exemplarelor tale. Nici nu pot spune ca Pomi ca sunt o corcitura intre caeruleus si estherae.
Aici in Italia , daca intr un acvariu cu mai multe specii , are loc o depunere la care nu ai fost martor, aceasta din start este considerata ca fiind compromisa pentru ca nu exista certitudinea 100% ca puii rezultati nu sunt rezultatul unei hibridizari .
Regula de aur este aceea de a gasi o sursa de incredere care sa ti furnizeze exemplare de calitate . De obicei trebuie sa te abtii sa faci achizitii mai ales cand nu cunosti istoria acelor pesti, provenienta , parintii , crescatorul etc.
Daca vei alege sa tii acest grup, ii poti asocia si cu Elongatus Mpangha si cu Acei fara probleme. Roaga te totusi ca raportul sexelor pentru acets grup de Estherae sa fie de 1 mascul si restul femele. In caz contrar , vei fi nevoit sa dai masculii in exces.
Am luat ieri si o pompa de aer pe care o pun sa mearga dupa ce schimb apa pentru a elimina clorul si altele ...
Cum spunea si maestrul Koala, pompa de aer este foarte buna insa nu ajuta la eliminarea clorului . Oxigenarea apei se face printr o circulatie foarte buna a apei in bazin , chiar si in absenta acelor bule. Unde mai punem ca ai stricat "feng shuiu' " acvariului cu acele bule aruncate in pietrele alea
Oricum am mare bataie de cap cu ei. Am vazut unul care a inceput sa se scarpine de nisip ... A facut de doua ori. Dupa care m-am uitat la ei o jumatate de ora si nu a mai facut nici unul. S-a dat cu laterala de nisip.
Din nefericire nu am test de amoniac. Si abia maine dimineata o sa pot cumpara unul. Abia am ajuns acasa si nu mai gasesc in seara asta.
"Scarpinatul" este un comportament natural al pestilor . Insa de cele mai multe ori , in acvariu, acest comportament indica ca ceva nu este in regula .
Poate fi vorba de
calitatea apei :
- intr un acvariu neciclat , cu concentratii mari de amoniac , nitriti, nitrati - africanii , dupa cum spuneam , sunt foarte sensibili la prezenta in apa a compusilor azotului pt ca in apele natale acestia sunt practic inexistenti;
-sau intr un acvariu maturat suprapopulat care nu beneficieaza de schimburi de apa regulate ;
- sau , pierderile de curent electric in apa acvariului de la aparatura pot crea o stare de discomfort pestilor manifestata prin acel scarpinat.
Scarpinatul poate indica si o
infestare cu viermi ai branhiilor sau ai pielii (
Dactylogyrus http://en.wikipedia.org/wiki/Dactylogyrus sau
Gyrodactylus)- foarte des intalnita -
Pentru a nu introduce acesti paraziti in acvariu si pentru a ne feri de ulterioare batai de cap, CARANTINA este SFANTA! Asta i teoria..Din pacate ,nu stiu daca macar 1% dintre noi , constienti fiind de importanta carantinarii pestilor inainte de introducerea in bazin, recurge la aceasta.
Eu recunosc ca nu am ajuns la acest nivel . Inca ma comport ca un copil fara minte, dupa atatia ani , aclimatizez pestii juma de ora si gata..Iar apoi , le trag cu varf si indesat.
Nici tu nu ai facut treaba aceasta . Sa speram ca in cazul tau este vorba doar de un scarpinat cauzat de calitatea apei insa riscul ca acei pesti sa fie deja infestati cu acesti paraziti este extrem de mare , daca stam sa ne gandim ca au fost luati dintr un magazin.
Un acvariu de 40 L cu o pompa de aer poate fi folosit pe post de statie de carantina.