Acum mi am format imaginea clara asupra "problematicii" existente..si iti dau dreptate intrutotul. Cu bebe mic , prioritatile sunt cu totul altele. Si eu am trecut prin faza asta . Acvariul de 700L pe care l am avut in tara, a fost realizat cand bebe al meu avea pana in 2 ani. Se poate si asa insa iti dau dreptate. Vei avea mai mult timp si vei fi si mai linistit putin mai incolo
Cat despre marimea acvariului , daca nu ar fi fost acel spatiu ocupat cu birourile, imi mentin parerea: pe toata lungimea (de 4 metri) as fi trantit o magaoaie ca pentru sufletul meu.. Poate in viitor, cine stie Exista acvarii si de 5 metri lungime, @Arhitectule! Nu ai de ce sa ti faci probleme de genul : greutatea sticlei, cine cum o ridica etc. Daca exista vointa, se face orice De exemplu, eu mi am construit de unul singur , cu sticla de 15mm, acvariul de 1200 L de aici din Italia. Deci, se poate! *(dar nu as mai face o a doua oara)
La acvariul de la Genova nu am ajuns. Am vizitat acvariul de la Catollica *(Rimini) dar nu am fost deloc impresionat.
Ca sa faci un acvariu de 3/4 metri lungime, si daca nu sari de 60cm inaltime, poti folosi fara probleme sticla de 19/20mm *(am vazut aici in Rimini la cineva,un acvariu de 3 metri facut cu sticla de 15mm)
Pana una alta ramanem la cel de 240L. Am inteles si ti respect decizia.
Sa trecem si la lucruri serioase
Am vazut ca prin acvariile voastre cu ciclide nu sunt sanitari ... Nu va plac sau nu e nevoie. Am vazut pe un site strain ca exista un Synodontis care e din peisaj cu ciclidele. Nu prea imi plac algele (desi am citit ca sunt delicatesa pentru unele ciclide) si nu stiu ce sa fac in sensul asta ... Am fost sfatuit sa iau 2 Pleco si scap de alge. E OK ?
Trecem la lucruri serioase
Cel putin eu, de 7 ani de cand tin africani, nu am simtit nevoia sa bag "sanitari" alaturi de ciclide. Poate si pentru ca nu sunt un mare fan al acestui gen dar si pentru ca intotdeauna am avut probleme cu spatiul disponibil in sensul ca nu am avut niciodata suficient pt africanii mei daramite sa mai bag si vreun somnotei pe acolo
Una peste alta , revenind la "sanitari". Acest termen este atribuit in mod gresit unui grup de pesti (catfish)care fac orice altceva , numai "kk" nu mananca Deci nu au niciun rol in a te scapa de mizeriile din acvariu Da, se hranesc preponderent pe fundul acvariului, culeg resturile lasate de ceilalti..insa cam atat.
Sfatul meu ar fi sa te concentrezi pe ciclide deocamdata. Acvariul este unul micut
Plecostomus si Ancistrusul sunt destul de des intalniti in acvariile cu africani tocmai pentru ca se hranesc raschetand algele de pe decor si geamuri. Insa ce face lama sau magnetelul , nu va putea face Pleco niciodata. Unde mai pui ca Pleco se fac dihanii imense de peste 20cm. Deci..exclus in 240 L
Eu insa nu sunt de acord cu asocierea acestora cu africanii. Cel putin la mine in acvarii nu i veti vedea niciodata. Astia vin din America Centrala si de Sud, au alte cerinte in privinta parametrilor apei etc. Nu se "pupa" dom'le
Si o alta intrebare - ciclidele pui de 2-3 cm in cat timp ajung la maturitate ? Inteleg ca daca ii tii intr-un acvariu mai mic nu se dezvolta. Daca iau si 4-5 Acei Msuli in afara de Labidocromis caeruleus si Elongatus Mphanga in cat timp ar trebui sa-i trec in bazinul mare pentru a nu le afecta cresterea ?
Rata de crestere variaza foarte mult de la specie la specie, de la individ la individ, in functie de conditiile oferite, de schimburile de apa, alimentatie si nu in ultimul rand de spatiul pus la dispozitie.
Deci , daca i vei tine intr un acvariu mai mic, se vor dezvolta fara doar si poate insa nu atat de mult pe cat ar face o daca le ai oferi un spatiu mai generos.
In general, in jurul varstei de 1 an, ai putea avea niste tineri africani care inca nu au ajuns la dimensiunile maxime - in functie de specie , sa zicem intre 8-10 cm, poate chiar mai mult.
Cum spuneam conteaza mult si schimburile de apa (cu cat mai dese cu atat mai bine , mai ales cat sunt micuti) si alimentatia.
Cam asta ar fi..
Suntem prin zona pentru orice alte lamuriri ..
Toate cele bune!
This message was edited 1 time. Last update was at 21/01/2013 06:23:47
"Acvariul nu este nimic mai mult decât un colt de natura plin de viata. Este o lume în continua miscare, care ne ofera posibilitatea de a cunoaste, observa si studia secretele unei lumi ascunse si fascinante.
Cei care iubesc natura, iubesc mai intai viata, apoi pe sine."
Ca sa nuantez putin cele spuse de maestrul Cristi:
* "Problema" sanitarilor:
- rolul lor este sa adune resturile de mancare cazute pe fund, printre pietre,
- daca vrei, o definitie scurta a "sanitarilor" este= ei sunt pestii care "aduna" ceea ce le scapa celorlalti,
- intr-un acvariu comun, existenta unor pesti de tip "sanitar" este benefica sistemului,
- in acvariile cu cichlidae nu e cazul sa te stresezi, deoarece pestii acestia sunt ca niste mici buldozere... sapa, niveleaza nisipul, scotocesc, fac gropi, etc.
- in putine cuvinte, cichlidaele au grija sa nu ramana nimic de mancare printre pietre, deci n-ai nevoie de sanitari!
* "Problema" algelor:
- diversele varietati de "ventuze" (plecostomus, loricaria, ancistrus, etc.) sunt native din arealul centro-american si sud-american,
- cerintele lor, vis-a-vis de apa acvariului, sunt oarecum opuse: le trebuie o apa moale si usor acida,
- nu vor muri (ma refer la ancistrusii bagati in acvariu de cichlidae africane), dar nici exceptional de bine nu o vor duce... vor "rezista", cam asta e termenul potrivit.
- faptul ca pietrele tale vor face o pelicula de alge pe ele nu ar trebui sa te descurajeze... decorul o sa arate "natural",
Ref. marimea pestilor:
- depinde de conditiile oferite (apa, hrana, densitatea stocului de pesti, etc.),
- in conditii normale, pestii aia or sa ajunga la maxim 10 cm lungime in 12 luni,
- vor fi maturi dpdv sexual, asa ca te poti trezi si cu femele "gusate".
Cu ce hraniti voi ciclidele ? Inteleg din ce am mai citit ca este bine sa variezi ... Dar nu stiu ce sa variez.
M-am uitat la raft la Hornbach si sunt cateva tipuri de hrana fulgi - JBL GranaCichlid e OK ? Am mai vazut si ceva de la Tetra dar nu mai stiu cum se numea ...
Am mai citit ca e OK sa le dai verdeturi - mazare, dovlecei, spanac, salata verde ...
Am mai citit si ca sunt foarte fomisti pestii astia si ca sunt predispusi la probleme digestive. Ca trebuie sa le dai cam cat pot manca in 20-30 de secunde stiu dar nu stiu daca exista un mix cu care le intrunesti pe toate sau trebuie sa variezi 2-3 tipuri de mancare ca sa le dai tot ce trebuie.
Cu ce hraniti voi ciclidele ? Inteleg din ce am mai citit ca este bine sa variezi ... Dar nu stiu ce sa variez.
M-am uitat la raft la Hornbach si sunt cateva tipuri de hrana fulgi - JBL GranaCichlid e OK ? Am mai vazut si ceva de la Tetra dar nu mai stiu cum se numea ...
Am mai citit ca e OK sa le dai verdeturi - mazare, dovlecei, spanac, salata verde ...
Am mai citit si ca sunt foarte fomisti pestii astia si ca sunt predispusi la probleme digestive. Ca trebuie sa le dai cam cat pot manca in 20-30 de secunde stiu dar nu stiu daca exista un mix cu care le intrunesti pe toate sau trebuie sa variezi 2-3 tipuri de mancare ca sa le dai tot ce trebuie.
E bine sa variezi insa daca ceva merge bine, nu trebuie schimbat
De a lungul timpului am tot variat meniul africanilor mei in functie de ceea ce gaseam la noi pe piata , oferta nefiind mereu una prea generoasa .
M am inteles foarte bine cu produsele de la JBL si Tropical. *(granule , fulgi , sticks).
Acum 2 ani parca, am intrat in posesia unor cutiute de granule de la NLS *(New Life Spectrum - o firma americana) / NLS Cichlid Formula , Cichlid Formula Thera A/ care , se pare ca sunt "altceva".
Toata lumea le lauda si nu degeaba. Pretul este unul un pic mai mare fata de produsele firmelor concurente insa fac toti banii plus efortul de a intra in posesia lor.
Nu stiu care este secretul acestor americani , ce ingrediente magice folosesc, insa hranind pestii cu NLS parca cresc mai repede si au culori mai aprinse .Colegii africanisti care le au folosit , stiu bine despre ce vorbesc si pot confirma acest lucru. (
Din pacate, la noi pe piata la acea vreme nu se gaseau iar pentru a le comanda trebuia sa faci niste "artificii tehnice" care urcau pretul final binisor.
Cum sunt norocos din fire , acest lucru s a produs dupa ce eu am aterizat in Italia dar asta nu m a impiedicat sa mi comand cateva cutiute , imediat dupa ce am terminat magaoaia de acvariu de aici.Si uite asa din iulie anul trecut , africanii mei au stat pe NLS Cichlid Formula si Thera A+(are o concentraie mai mare de usturoi) (dar nu numai).Din 6 cutii comandate atunci , mai am una singura de care voi trage cat mai mult posibil pentru ca in martie cand voi ajunge in tara sa mi reinnoiesc stocul .
Spuneam "dar nu numai", pentru ca pe langa NLS , am avut si fulgi de la Tropical Spirulina Forte si ocazional , le am mai suplimentat meniul si cu creveti (proaspeti, pescuiti din Adriatica) facuti pasta la robot..
Pe piata mai gasesti si mancare congelata. Pentru mbune, merge foarte bine Artemia salina .
Chiar daca atunci cand spui Mbuna, te gandesti la un peste vegetarian prin excelenta, in natura acesti pesti se hranesc si cu mici larve, crustacee . Unde mai punem si faptul ca exista specii care sunt incluse in marele grup de Mbuna cu un regim alimentar care numai vegetarian nu este . ( a se vedea Abactochromis labrosus, unii reprezentanti ai genului Melanochromis si altii printre care si clasicul Labidochromis caeruleus cu ai sai "verisori" al aceluiasi gen).
Deci o portie de "carnita" de Artemia , Mysis sau Krill , administrata cu moderatie , nu are ce sa le faca rau .
Daca ai avea posibilitatea sa ti procuri dintr o sursa sigura Artemia salina vie, ar fi si mai indicat .
Atentie : in cazul africanilor , cu atat mai mult cand vorbim de Mbune, un mare "NU" Tubifexului (congelat sau nu)!
Am mai citit ca e OK sa le dai verdeturi - mazare, dovlecei, spanac, salata verde ...
Da. Poti introduce in acvariu o bucata de castravete sau dovlecel , o frunza de salata .
O alternativa la produsele din comert ,este asa numita European Shrimp Mix - o reteta de "casa" pe care o poti modifica in functie de preferinte , de nevoi etc.
http://www.cichlidae.com/section.php?id=72
Este vorba de o pasta facuta din: broccolli si /sau castraveti si /sau mazare si /sau spanac, putin usturoi , un praf de boia, spirulina (praf daca ai), Artemia sau cativa Creveti (nu din aceia congelati care pot avea diversi conservanti - de preferinta , proaspeti, desi mai greu pe la noi- voi ).
Se mai pot adauga si cateva picaturi de Vitamine gen JBL ATVITOL.
Se fruleaza toate ingredientele intr un blender iar apoi se baga la congelator. Unii foloseau si gelatina care ajuta la inchegarea ingredientelor .
Cam asa arata si pasta mea de creveti, insa eu avand numai haplocromine in acvariu, nu am mai adaugat si "verdeturile". Oricum, mananca de rup! Asta i dovada:
Singurul dezavantaj al acestui mix este acela ca dupa administrare , exista sansa sa murdareasca apa , chiar si in cazul in care folosesti gelatina.
Ce ar mai fi de spus?!
Am mai citit si ca sunt foarte fomisti pestii astia si ca sunt predispusi la probleme digestive.
Asa este. O boala care afecteaza frecvent ciclidele africane , cu precadere pe cele care un un regim vegetarian, este Bloat ul. Se discuta mult pe marginea acestei boli , asupra cauzelor care stau la baza declansarii ei, daca este sau nu contagioasa etc.
De retinut este ca problemele digestive respectiv declansarea bolii in sine, nu au ca singura cauza o alimentatie inadecvata.
Se pare ca responsabilul ar fi un protozoar care se gaseste in mod normal in intestinul acestor pesti si care , in anumite conditii favorabile(imunitate scazuta ), prolifereaza declansand intreaga simptomatologie (debut prin pierderea apetitului, mai apoi umflarea abdomenului , respiratie accelerata, fecale tip ata etc).
Cele 3 mari cauze ale "Bloat"ului sunt:
- Stresul - o sumedenie intreaga de factori pot induce o stare de stres : calitatea scazuta a apei din acvariu, stresul asociat transportului, a prinderii pestilor, supraaglomerarea, asocierea inadecvata a speciilor, agresivitatea intra si extra-specie, spatiul insuficient etc.
- Dieta inadecvata - mai ales in cazul speciilor "ierbivore",al caror tract intestinal este extrem de lung, au nevoie de o perioada relativ mare pentru a digera mancarea ingerata . Daca hranim de exemplu , mbunele in mod constant cu mancare care are un continut ridicat de proteina animala, acest fapt va duce in mod sigur la blocaje intestinale , si de aici, o stare de stres si in final la boala.
De preferat este sa i hranim in cantitati mici , cu o mancare echilibrata , de calitate (in cazul adultilor, 1 zi pe saptamana de post este chiar binevenita ), adaptata cerintelor lor iar orice variatie sau introducere a unui aliment nou in meniu sa se faca treptat.
- Sarea - multi dintre cei care au africani folosesc sarea in incercarea de a recrea conditiile din mediul natural cu privire la duritatea apei .Din pacate , o concentratie prea mare de NaCl in apa este daunatoare si poate provoca pestilor o stare de stres pe fondul careia sa apara si Bloat ul. Exista in comert diverse produse care ajuta la recrearea parametrilor apei din Marile Lacuri Africane - gen Seachem Cichlid Salt Mix -
Despre tratament , spun doar ca , daca nu este luat din prima faza , aceea cand se observa pierderea apetitului, sansele de vindecare sunt foarte reduse. (eu iti doresc sa nu ai parte de asemenea evenimente ).
Ma opresc aici ca am obosit si iar s a facut 3 dimineata Sigur o sa am nevoie de ajutorul maestrului Koala pentru a sintetiza informatiile si pentru a le nuanta un pic Eu nu reusesc sa fiu ca dansul- scurt si la obiect, cu liniuta, punctual
Numai bine!
Cristian
PS . Scuzati eventualele greseli de exprimare sau de tipar batranetea isi face simtita prezenta
This message was edited 2 times. Last update was at 22/01/2013 14:24:31
"Acvariul nu este nimic mai mult decât un colt de natura plin de viata. Este o lume în continua miscare, care ne ofera posibilitatea de a cunoaste, observa si studia secretele unei lumi ascunse si fascinante.
Cei care iubesc natura, iubesc mai intai viata, apoi pe sine."
Raman dator cu o bere sau un vin bun daca aterizezi pe Otopeni la venirea in Romania !
Stai linistit @Arhitectule!
Ma bucur foarte mult ca pot fi si eu un pic de folos. Mi ar face mare placere sa ne cunoastem !
Ar fi superb sa putem organiza o intalnire acvaristica si cu maestrul Koala, cu Dragos *(@kirucd), cu Pomi, cu Bobesku , cu Rick.
Pe Pomi si Bobesku am avut ocazia sa i cunosc inainte de a pleca din tara - am organizat niste intruniri " africaniste" si la mine si la ei , ne am simtit bine, am "barfit"pe teme acvaristice. Sunt persoane minunate cu care imi doresc sa mentin legatura peste ani .
La fel de mult imi doresc sa cunosc in persoana pe maestrul Koala, pe Dragos , pe Emil (Rick) si pe Viulian , persoane la fel de minunate , de calitate, cu care pe acest taram virtual am o relatie excelenta si m au sustinut si ajutat foarte mult in proiectul meu italian.
Daca e , ne auzim in prealabil , si poate reusim sa ne strangem cu totii la un pahar de vorba
Uitasem o chestie sa ti spun.
De unde cumperi mancarea pentru africani?!
Pai, o poti lua din tara din magazinele de profil (gen Reef, Coralis etc) , din Hornbach ( sectiunea dedicata) sau o poti comanda de la magazinele virtuale romanesti sau straine.
NLS ul ,cum spuneam, este destul de greu de reperat la noi. Din cate vad, nici Pepika nu il mai are pe stoc in acest moment. Exista varianta de a l comanda dinafara de la un importator din Anglia . Daca vrei o sa ti dau pe pm adresa. Sa speram ca nu va fi cazul si va fi din nou disponibil la Pepika.
This message was edited 1 time. Last update was at 22/01/2013 15:12:45
"Acvariul nu este nimic mai mult decât un colt de natura plin de viata. Este o lume în continua miscare, care ne ofera posibilitatea de a cunoaste, observa si studia secretele unei lumi ascunse si fascinante.
Cei care iubesc natura, iubesc mai intai viata, apoi pe sine."
In rest la cichlide nu prea am ce sfaturi sa iti dau, doar daca te hotarasti
la acvariul ala mare poate iti dau niste idei vis-a-vis de filtrare, sump, overflow
iti urez si eu un Bun venit in rindul ciclidarilor. Am citit cu multa atentia topicul tau si dorinta de a avea un acvariu cu cuclide malawi.
Personal, cred ca ai facut ceea mai buna alegere . Acum, nu as putea sa iti dau sfaturi din moment ce mentorii mei in ciclide mbune sunt @Cristian, @koala, Pomi, bobescu, si, imi cer scuze daca am omis si alti colegi.
In vedera acvariului, as construi cit mai mare, filtrare eficienta si la pesti, imi este greu sa iti dau sfaturi (la ce doza de nebunie am eu, as pune din fiecare specie dar cu siguranta mentorii m-ar pune cu fata la perete).
@ vereb - Salutari si tie si mult succes cu proiectul tau. Am citit tot topicul tau inainte de a ma axa pe africani si am invatat si eu alaturi de tine din sfaturile celor experimentati.
@ kirucd - multumesc de informatie - o sa caut deja hrana ca trebuie sa ma apuc de ciclare - cred ca in 3 saptamani o sa comand si pestii si vreau sa fiu pregatit de intampinare.
(apropo - granulele astea uscate se tin la frigider sau la temperatura camerei dupa ce se desface ambalajul ???)
Cand o sa trec la ala mare o sa solicit ajutor pentru constructia sump-ului - Desi trebuie sa recunosc ca ma cam sperie subiectul. Am citit in topicul lui malawi_crys si m-am speriat destul de tare de ce e acolo Nu am inteles ce se intampla cu sumpul daca se infunda returul ??? Toata apa o iei cu mopul de prin casa ??? Ca acolo totul e pe principiul vaselor comunicante si de la Pascal incoace nu stiu daca s-a mai descoperit ceva pana in 2013 ...
Nu pot sa ma pronunt pentru ca am frunzarit la subiectul asta si nu sunt gata de extemporal. Toate la vremea lor. Acum m-am concentrat foarte mult pe pesti (am lacune la subiectele Apa, Boli, hrana ...) la sectiunea atelier nici macar nu am intrat desi sunt un mare fan al bricolajului pentru ca am considerat ca sunt varza la capitole mai importante.
@ celalti useri - sunt impresionat de mica voastra (mi-ar placea sa o numesc a noastra dar nu ma simt inca acvarist) comunitate virtuala de alchimisti, botanisti, zoologi etc. cuprinse toate sub umbrela acvaristicii. M-ati ajutat enorm si nu am mai citit cu atata pasiune lucruri atat de interesante niciodata. Marturisesc ca stau ca la Teleeniclopedia recitata de regretatul Pitis si va admir cunostintele. Probabil ca totul devine rutina dupa o perioada de timp dar daca e sa o iei sistematic si sa cuprinzi cu mintea toate procesele care se petrec intr-un miniecosistem iti patineaza neuronii. Incerc din rasputeri sa-mi aduc aminte cunostintele de scoala generala si liceu pentru a face fata. Poate sunt eu de moda veche si incerc sa suplinesc lipsa experientei cu documentare ... Sper sa nu-mi fac capul mare cu tot felul de detalii sa nu gresesc ca prostul la chestiuni elementare.
VA MULTUMESC CA EXISTATI SI CA ALOCATI DIN TIMPUL VOSTRU INVATAND SI PE ALTII !
Hrana uscata se tine la temperatura camerei, doar sa nu fie umezeala, dar daca e capacul
bine inchis nu sint probleme.
In ceea ce priveste sumpul si eventualele inundatii, nu e cazul, in camera pompei nu incape
decat o anumita cantitate de apa care nu e atat de multa incat sa dea pe dinafara displayului
daca se infunda overflowul, iar overflowul, modelul pe care il am eu la acvariul marin nu are
cum sa se infunde practic. Iar daca se opreste curentul sumpul si intreg sistemul este conceput
in asa fel incat sa nu ai apa pe parchet Cand o sa ai nevoie de explicatii pentru acvariul mai mare ma anunti
@Arhitectu,
vis a vis de sump as da ascultare lui Dragos si Cristian, sunt unii care se pripep la asa cvea si mai laes rabdarea cu care explica tot procesul ptr a realiza un sump.
cum spunea si dragos, mincarea vei tine la loc uscat .
In ultima vreme adica 4 luni incoace , a aprut pe piata aici si prosuswlw de la New Era Life ciclid, este o placere sa vezi cum umfuleca pestanii mincarea .
Ptr inceput referitor cu ce pesti vei popula acvariul as recomanda astfel:
Pseudotropheus acei msuli
Iodotropheus sprengerae (rusty)
Labidochromis caeruleus
asa mai ptr incepatori in ale malawienilor
Am ascultat sfatul colegiilor si sunt super multumit
Ce specie sunt acesti pesti din acvariul tau daca nu e cu suparare ? Sunt foarte frumosi Vad ca sunt mari si nu ma gandesc sa modific ceva la speciile din acvariul meu - doar pentru cultura mea generala.
Nu mi-am permis sa pun aceasta intrebare de gradinita pe celebrul tau topic In umbra "Marelui African" - "Progetto Italiano" 1200 Litri.
Cred ca la amenajarea noului bazin pe care intentionez sa-l fac peste un an o sa vin sa iau lectii in primul rand la categoria supertech. Sunt impresionat de tehnologia conexa acvariilor tale.
Toata electronica respectiva iti usureaza viata de acvarist sau e doar o serie de gadget-uri ca sa ai un cotrol mult mai bun si munca e aceeasi ?
Mi-ar placea foarte mult ca in urmatorul acvariu sa am sursa de apa si canalizare alaturi - o sa muncesc sa realizez asta chiar daca presupune sa fac niste interventii la niste pereti de rigips - pentru a realiza schimbul de apa la picatura. Si daca as putea sa tehnologizez un pic acvariul pentru a petrece cat mai mult timp uitandu-ma la pesti ar fi super.
Cred ca am innebunit de tot - ma tot uit prin casa si ma gandesc unde ar mai putea intra acvarii
Gadgeturile imi usureaza munca si am si un control mai bun asupra a ceea ce se intampla.
Spre exemplu la acvariul cu discusi am schimb automat de apa, acum iarna schimb cate 50
de litri la doua zile cu apa de osmoza si in acealasi timp cu schimbul se aditioneaza si minerale
pentru remineralizarea apei cu pompe peristaltice. Practic la acvariul cu discusi nu fac decat
sa completez solutiile, sa completez mancarea din hranitoare si sa tund plantele si sa sifonez
detritusul din cand in cand. Canistrele nu le-am mai desfacut de vreo 6 luni. Si mai sterg
geamurile cand imi aduc aminte.
La reef am si acolo multa automatizare, dar trebuie sa hranesc zilnic, sa fac schimbul
de apa saptamanal si sa prepar apa, sa fac teste de obicei la schimbul de apa, sa
schimb anumite medii de filtrare regulat (lunar) iar altele sa le completez, sa sifonez
detritusul. E ceva mai mult de munca la reef.
Dar in ambele cazuri electronica ma ajuta la monitorizare si automatizare acolo unde se poate.
Intr-un cuvant imi face hobbyul mai placut.
Pentru urmatorul acvariu pe care vrei sa il faci, e bine sa ai apa si canalizarea langa acvariu,
dar nu pentru a face schimb la picatura, ci pentru a face schimb odata pe saptamana. In
conditiile in care vei avea o filtrare performanta, inclusiv denitrificare (reducerea nitratilor)
nu ai nevoie de schimb la picatura. Dar ai nevoie de schimb regulat de apa pentru a dilua
orice altceva se poate acumula in bazin. Si da, poti tehnologiza si acvariul
O zi buna,
Dragos
This message was edited 1 time. Last update was at 24/01/2013 05:14:08
ce vezi in acvariul lui Cristian in dreptul semnelor sunt crytocara moorii, dar iti va confirma si el .
Referitor la elongatus mpanga, recomand sa ai mare grija, de ce?, masculii sunt foarte teritoriali si au nevoie de multe ascunzisuri ( vei constata atunci cand vor fi 2-3 masculi din cei 8 mpanga, 1 va deveni hiper teritorial iar sanse mici vor fi ptr a da atentie la femele). Eu pina pe 4 ian.2013 am avut mpanga dar cu parere de rau m-am despartit de ei (donat), motivul masculul hiper teritorial nu lasa nicun peste din acvariu sa se apropie de pietre.
Ce specie sunt acesti pesti din acvariul tau daca nu e cu suparare ? Sunt foarte frumosi Vad ca sunt mari si nu ma gandesc sa modific ceva la speciile din acvariul meu - doar pentru cultura mea generala.
Nu mi-am permis sa pun aceasta intrebare de gradinita pe celebrul tau topic In umbra "Marelui African" - "Progetto Italiano" 1200 Litri.
Multumesc !
Aaa..@Arhitectule ne "suparam"! Ma faci sa ma simt aiurea! Trebuie sa fac "neshte" precizari ca sa corectam comportamentul acesta "inadecvat" Jurnalul meu este ca oricare alt thread de pe acest forum. Este binevenit oricine sa posteze , sa si exprime parerea , sa ridice anumite probleme , indiferent de experienta acvaristica, numarul de postari sau preferintele sale.
Decizia maestrului Koala de a l face "sticky" nu i confera statutul de "Biblie in ale africanilor" pe care o poti atinge doar "cu aprobare" si nici nu trebuie sa inhibe audienta.
Este povestea simpla a acvariului meu , de la inceputuri si pana in prezent, prezentata cat mai in detaliu , pe etape , asa cum am stiut eu mai bine sa o fac.
In consecinta, puteai sa pui linistit aceasta intrebare acolo Nu se supara nimeni , ba din contra! Imi face mare placere sa vorbesc despre speciile care le am sau pe care le am avut, despre speciile la care visez, si nu pierd nicio ocazie in acest sens, in masura in care am ceva de spus .
Una peste alta, avand in vedere ca acel thread este unul foarte stufos si , implicit, foarte "greoi" in a fi urmarit , ai facut foarte bine ca ai ridicat problema aici si ma bucur ca am ocazia sa discut din nou despre acea specie
vereb
@arhitectu,
ce vezi in acvariul lui Cristian in dreptul semnelor sunt crytocara moorii, dar iti va confirma si el .
Colegul Vereb a fost pe aproape, sa zicem Nu este vorba de delfinii de Malawi - Cyrtocara moorii ci de o alta specie care imparte acelasi habitat si , mai mult, prezinta acelasi comportament interesant atunci cand vorbim de strategia de gasire a hranei. Nu ma voi opri doar la denumirea acestei specii . Ar fi pacat!
Asadar, vorbim despre Placidochromis phenochilus sp.Mdoka "White Lips" (Trewawas, 1935) , un reprezentat al grupului "Blue Followers" care populeaza habitatul "open space", caracterizat prin zone intinse de fundal nisipos sau cu sedimente, din zona Mdoka , Chesese , Chirwa Island si intre Selewa si Kasinda.
Este o haplochromina superba care prezinta o nuanta "tare" de albastru pe corp , atat masculii cat si femelele , insa acele buze albe care contrasteaza puternic cu albastrul de pe corp, o fac cu adevarat speciala Exemplificam cu cateva imagini :
"White lips":
Masculul dominant :
Mascul subdominant:
Femela cu pui in gura:
..si un puiut de 2 cm
Dimensiunea la care poate ajunge este undeva in jurul a 20cm . Intr un acvariu de 700L ai putea tine linistit un grup de 3 - 5 exemplare
La capitolul "comportament alimentar" avem mai multe de spus
Pomenisem de apartenenta acestei specii la un grup de pesti cunoscut ca "The Blue Followers".
Speciile grupate sub acest apelativ - locuitori ai intinselor zone de nisip - au fost observate in mediul natural , urmarind indeaproape haplochrominele de mari dimensiuni gen Fossorochromis rostratus, Taeniolethrinops furcicauda sau praeorbitalis - specii-gazda.
Urmaritorii nostri practic profita de pe urma activitatii de "forare" a substratului a acelor giganti , hranindu se din norul de particule ridicat de " escavatoarele profesionale" cu diversele crustacee , moluste sau larve, aduse la suprafata.
Se pare ca speciile-gazda nu par deranjate de compania "profitorilor albastri " si de aceea se poate vorbi de o anumita "simbioza" intre aceste specii.
Aici ai un filmulet cu acest comportament in natura:
Tocmai acest comportament interesant m a fascinat. Pe acest considerent am si ales ca intreaga compozitie a acvariului meu sa graviteze in jurul acestor Blue Followers (Mdoka, Gisseli, Moorii) si a legaturii lor cu speciile gazda (Taeniolethrinops furcicauda Liuli Tanzania). Este un adevarat spectacol sa i privesti cum se hranesc atunci cand ma joc cu ei, ascuzandu le crevetii in nisip.
In filmuletul cu hranirea pestanilor mei , se poate observa acest comportament .
Din grupul "Blue Followers " fac parte urmatoarle specii: Placidochromis phenochillius(cu variantele sale: Mdoka, Tanzania si mai recent descoperita: Gisselli), Placidochromis Electra , binecunoscutul Cyrtocara Moorii , Protomelas anectens, Otopharynx selenurus .
Din imaginile cu fiecare specie in parte vei observa ca aceste specii prezinta similitudini foarte mari in ceea ce priveste aspectul general. In cercurile stiintifice inca se mai discuta cu privire la oportunitatea unei reclasificari a acestor specii (este cazul Protomelasului annectens si a Otopharinxului selenurus - unii sunt de parere ca acestea ar putea fi incadrate in genul Cyrtocara al carui singur reprezentant este pana in acest moment Moorii
Pe Mdoka il stim
Placidochromis phenochilus Tanzania - masculii la maturitate prezinta un colorit fantastic - sunt practic patati - perlati pe fondul albastru - femelele in schimb , in comparatie cu cele de Mdoka sunt mai modeste ca si colorit -
Placidochromis phenochilus sp. Gisseli - o specie recent descoperita de Carsten Gissel, un renumit importator danez de africani.
Am avut ocazia sa intru si eu in posesia a 2 perechi dintre care una "Wild". Mai nou avem si puiuti.
Protomelas annectens - o imagine a lui Ad Konings, in habitatul natural.
Otopharynx selenurus - o specie pe care mi o doresc enorm - exista cativa aici care ii mai au, insa puiuti de vanzare nu au mai fost disponibili de ceva vreme - se pare ca exemplarele respective nu mai sunt asa prolifice
Placidochromis electra - aceasta este varianta Likoma - exista foarte multe variante ale acestui Electra, toate foarte frumoase :
Pe Domnul Moorii imposibil sa nu l stie lumea
Hai sa punem si niste imagini cu gigantii blanzi - acele "specii-gazda"specializate in forajele la mari adancimi.
In Romania am avut Fossorochromis rostratus - impresionant - masculul ajunge la 35 cm - cam la aceasta dimensiune ajunsesera si ai mei - din pacate , odata cu plecarea in Italia , am fost nevoit sa renunt si la ei..De descris nebunia de culori a acestuia imi este imposibil - Las pozele a vorbeasca:
Momentan , am un trio de Taeniolethrinops furcicauda Liuli Tanzania - tinerei - bat spre un 18-20cm acum insa mai au mult pana la dimensiunea maxima.
"At work", cu capul ascuns in nisip:
Si o incercare de curtare a femelei:
Acestea fiind spuse, e cazul sa ma opresc aici Atunci cand vei avea un acvariu mai mare si vei ajunge la capitolul "populare", una din optiuni poate fi Placidochromisul (cu variantele sale) si, mai mult ca sigur , va fi o alegere pe care nu o vei regreta. Poti asocia 2 -3 specii de Blue Followersi fara probleme iar daca mai aduci si o "specie-gazda" in peisaj , vei avea un spectacol garantat
Numai bine!
Cristian
P.S. In timp ce scriam la acest post, maestrul Pomi a venit si cu raspunsul corect
Vereb, nu i bai! Se intampla sa le confundam , mai ales atunci cand, dupa cum spui si tu, seamana foarte mult intre ele .
This message was edited 1 time. Last update was at 24/01/2013 20:14:17
"Acvariul nu este nimic mai mult decât un colt de natura plin de viata. Este o lume în continua miscare, care ne ofera posibilitatea de a cunoaste, observa si studia secretele unei lumi ascunse si fascinante.
Cei care iubesc natura, iubesc mai intai viata, apoi pe sine."
Sunt foarte frumosi ! M-a amuzat tocmai acest aspect al buzelor albe
Azi am bricolat toata ziua la suportul pentru acvariu ... Vazandu-l pe pozitie cat e cred ca nu va trece anul si in vara ma apuc de "ala mare" - revin cu poze mai tarziu.
@ vereb - cred ca daca au stat in acvariul lui Koala "Marele African" in aceasta configuratie 2 ani - vor sta si la mine. Eu nu vreau sa le fac ascunzatori - vreau sa le pun niste pietre decorative printre care sa sa plimbe dar nu cu aspect de grota sau tunel. O sa incerc asa - daca nu functioneaza combinatia am doua variante - ori iau masculul nervos si-l bag la parnaie pana isi baga mintile in cap ori ii donez pe toti in gasca Sau schimb rasa cu Labidochromis Mbamba Bay daca aia sunt mai pasnici. Ceva vargat cu albastru tot bag in acvariu pentru ca astia imi plac.
Numai bine !
Revin cu poze dupa ce e curat la birou - acum e inca santier