Consangvizarea poate fi o problema dar la discusi (si nu numai la discusi) ea se practica cind se doreste obtinerea/intarirea unor caracteristici .Se spune ca pentru a nu aparea defecte la pui aceasta nu trebuie facuta de mai mult de 5 ori pe aceiasi linie dar eu sunt de parere ca si o data este prea mult daca este sa ai posibilitatea sa nu o faci, adica sa gasesti aceiasi varietate de discus si in alta parte. Eu iti spusesem sa iei discusii din aceiasi sursa si chiar din acelasi bazin dar sincer nu ma gindisem la consangvizare ci ma gindisem sa iti dau o informatie utila pt a incepe bine. Daca iei din mai multe surse (chiar de la 2 crescatori) este posibil ca discusii din cele doua surse diferite sa inceapa sa faca schimb de boli iar daca iei din pet shopuri aceasta posibilitate creste la cel putin 80%. Daca vrei bruni frumosi nu ai decit 2-3 crescatori in Romania care au asa ceva dar nu sunt sigur ca au la marimile pe care le vrei tu Dar cu salbaticii mai seamana si altii ( http://www.amazon-exotic-import.de/Gallerie/Cichliden/INDEX.HTM ). Uita-te in partea de jos a paginii si vei vedea o gramada de subvarietati de discus cu diverse culori .Discusul salbatic are mai multe ''varietati'' : Hekel, Brown, Green si Blue discus dar fiecare din aceste varietati au zeci sau poate sute de subvarietati dpdv al culori si desenului. Ce incerc sa iti spun de fapt este ca si niste Red Turqoaz sau blue turquaz sau cobalt sau leoparzi sau ........ pot sa se asemene destul de bine cu unii salbatici. Daca iti plac brunii ... bravo . Ia-ti de aia .Daca insa nu te incinta foarte tare nu iti lua bruni doar pentru a da bine in acvariu ... mai sunt si alte varietati ceva mai colorate care arata frumos intr-un biotop.
Multumesc foarte mult pentru link insa ma intreb cum Dumnezeu ar trebui un om sa poata alege din frumusetile astea numai o sg varietate? Este imposibil pentru mine cel putin.
Cu cat studiez mai mult cu atat imi este mai greu. Cred ca intr-un final voi merge intr-o crescatorie si ceea ce imi va placea acolo imi voi si alege. Daca voi putea sa vad si parintii cu atat mai bine.
Multumesc mult penru ajutor.
Referitor la ph-ul si duritatea amazonului. Am urmarit cateva documentare despre minunatul fluviu. Este foate interesant sa vezi cum in sezonul secetos discusii si scalarii raman in lacurile de pe malul fluviului pe care acesta le-a inundat in sezonul ploios, sau in brate moarte ale acestuia, la un loc cu caimanii. Acolo apa este mult mai limpede si uneori chiar plina de vegetatie. Echinodorus este la el acasa.
In aceste lacuri ph-ul creste foarte mult tocmai datorita evaporarii accelerate a apei, la fel si duritatea. Nu stiu cat de repede dar o face.
Este cat se poate de adevarat, odata cu sezonul ploilor, ph-ul scade insa si temperatura si atunci ei depun.
Ceea ce cred eu insa este ca discusii din bazinele acvaristilor de azi sunt mult diferiti de cei din amazon de la mama lor.
As vrea sa stiu daca a folosit sau foloseste cineva filtre de la JHW. De asemenea as vrea sa stiu daca inelele ceramice comercializate de ei sunt bune pentru filtrarea biologica.
lucianvlad wrote:Am observat ca se recomanda ca pestii sa fie de la acelasi crescator, ba chiar din acelasi bazin. Inevitabil asta inseamna frati. Inevitabil asta inseamna consangvinizare.
Un crescator care se respecta incearca sa faca perechile din exemplare neinrudite, deci daca iei din acelasi bazin atunci intr-adevar sunt frati, iar daca tu ii inmultesti vei obtine exemplare cosangvinizate dar este prima generatie. Problemele apar asa cum a spus si Dragos de la a cincea generatie in sus.
lucianvlad wrote:Inevitabil ma intreb de cate generatii se intampla acest lucru si cum influenteaza el sanatatea si calitatea pestilor nostri.
Cum crezi ca au aparut atatea varietati domestice? Speculand defectele placute ochiului care apar in urma cosangvinizarii si perpetuand aceste defecte (a se citi caracteristici) tot prin cosangvinizare.
Cat despre sanatatea discusilor domestici pot spune ca cu cat ne indepartam de salbatici, cu atat discusii vor devenii mai sensibili la boli, deoarece peste generatii au trecut zeci de tratamente, antibiotice, etc, care nu i-au calit, dimpotriva. In natura cei slabi si sensibili mor sau sunt haliti de pradatori. In acvarii sunt inmultiti in continuare.
lucianvlad wrote:Ceea ce cred eu insa este ca discusii din bazinele acvaristilor de azi sunt mult diferiti de cei din amazon de la mama lor.
Cerintele, necesitatile unei specii nu se modifica asa usor. Este nevoie de sute , chiar mii de ani ca ceva sa se schimbe in genom. Sunt gene responsabile cu aceste cerinte (calitatea apei, temperatura, hrana) care nu se vor modifica nici peste 100 de ani.
In alta ordine de idei, raportandu-ma doar la mine, am in acvarii discusi ai caror parinti au inotat intr-un afluent a-l Amazonului (Golden Rio Xingu) si discusi ai caror stra-stra bunici au fost Royal Blue, tot salbatici, deci nu sunt chiar asa de departe de radacini.
Dragii mei, pentru ca imi doresc ceva cat mai apropiat de un biotop si pentru ca am descoperit un priten care tocmai a scos un stol de manacapuru ma cam manaca ceafa sa ma dau pe scalarii astia minunati. Voi ce credeti?
Cred ca imi va fi putn mai usor si dpdv al calitatii apei.
Ai dreptate Dragos numai ca pentru discusi as face un bazin mai adanc pe cand pentru manacapuri as face unul mai inalt. Oricum ar fi lungimea este 120.
Din cate am intzeles scalarii sunt putin mai teritoriali in timpul depunerii. Mie imi place sa vad pestii inotand in banc dar probabil ca bazinul meu va fi prea mic pentru a avea aceasta viziune.
ADG a construit un bazin pentru discusi salbatici "A hardscape for discus" care are dimensiunile 120x45x60:
http://www.youtube.com/watch?v=-nvQcLY04V4 Discusii din acest bazin, desi doar 5 la numar, au un comportament si niste miscari care pe mine cel putin m-au cucerit. Daca ar fi avut si cativa anubias prinse pe radacinile alea era perfect. Sau poate ar fi stricat echilibrul?
Si discusii sint teritoriali in timpul depunerii. Iar bazinul ar trebui sa il faci cat de mare poti indiferent de ce
pesti pui in el, cu cat mai mare cu atat mai bine. Eu am 130x60x60 dar din cauza backgroundului latimea a
scazut la 48.
Am primit o sugestie de la un prieten foarte bun care a avut discusi salbatici in acvariu plantat si care imi spune ca el a folosit filtrare prin substrat.
A folosit sau foloseste cineva asa ceva?
Citesc, citesc si iar citesc si cu cat aflu mai multe cu atat mai greu imi este sa ma hotarasc.
Cateva lucruri sunt certe insa:
Vreau acvariu semiplantat.
Daca vor fi discusi atunci vor fi cat mai aproape de salbatici ca si forma-colorit.
Nu simpatizez cu mixtura de inima de vita si ma gandesc la o hrana cat mai aproape de ce e in mediul natural (desigur adaptat la posibilitatile noastre): puiet de gupy, larve de libelule, rame tocate, tubi. Hrana vie in principiu.
Referitor la tubi, am intzeles ca exista posibilitati de insamantare a lor in substrat ca mai apoi sa se inmulteasca acolo.
Un singur comentariu am, vis-a-vis de mancare. Tubi in nici un caz, sint vectori pentru tot felul de boli, cel putin asa am citit, iar discusarii nu recomanda tubi.
Eu folosesc numai granulat, am folosit la inceput de la Aquatic Nature, iar acum folosesc de la Ocean Nutrition - Pelete Bloodworms. Si in 4 luni am reusit sa aduc
8 discusi de la 7-8 cm la 12-14. Eu zic ca e ok. Sa vedem si in continuare cum se comporta. La mine fiind plantat, chiar daca schimb zilnic 12,5% din apa, tot
nu le dau hrana vie sau congelata. Si pina acum nu s-au plans Depinde si cum ii obisnuiesti. Iar la perechea pe care o am in steril acum le dau granulat de
la New Life Spectrum, se pare ca este cea mai apreciata mancare uscata, cel putin peste ocean.
O zi buna,
Dragos
This message was edited 1 time. Last update was at 06/12/2011 20:22:40
Orice tip de hrana vie recoltata din mediul natural (excluzand artemia) poate fi purtatoarea unor germeni patogeni pentru care discusii nu sunt pregatiti. Tubi sunt in capul listei.
Fara mixtura nu poti visa la un discus care sa rupa gura targului ci cel mult la unul acceptabil ca forma.
Nu stiu ce intzelegeti voi prin discusi care sa rupa gura targului. Pentru mine, orice pigeon sau alta forma diferita de cea din mediul natural este departe de ceea ce eu imi doresc de la un discus. Sigur ca ii admir, sigur ca imi plac culorile insa nu este ceea ce imi doresc in bazinul meu.
Din cate am intzeles, desi mult mai sensibili la parametrii apei si la lumina, salbaticii sunt mult mai rezistenti la acesti germeni patogeni.
Stiu cu siguranta ca primii discusi pe care i-am vazut acum mai bine de 15 ani erau hraniti exclusiv cu tubi.
Oare cata inima de vita cumpara o crescatorie serioasa de discusi care are in permanenta cateva sute-mii de exemplare pe stoc? Mi-e greu sa cred ca asta este principala sursa de hrana. Nu ar fi rentabil.
Eu imi doresc un bazin in care sa intervin destul de putin, in care echilibrul sa fie la el acasa.
Nu spun ca nu voi sifona substratul, ca nu voi tunde plantele sau nu voi sterge algele, insa sper ca se poate si fara schimburi atat de dese de apa. Teoretic schimburile de apa au rolul de a elimina nitritii. Acest lucru intr-un steril este musai. Intr-un plantat nu neaparat.
As vrea ca primul peste sa intre in acvariu dupa minim o luna din mom in care am pornit acvariul iar discusii ultimii dupa aprox 3 luni. Mai repede de atat probabil ca echilibrul este rupt foarte usor.
lucianvlad wrote:Nu stiu ce intzelegeti voi prin discusi care sa rupa gura targului.
Asta trebuie sa o inveti cat mai repede ca dupa ce i-ai cumparat e cam tarziu sa afli cum ar fi trebuit sa arate.
lucianvlad wrote:Din cate am intzeles, desi mult mai sensibili la parametrii apei si la lumina, salbaticii sunt mult mai rezistenti la acesti germeni patogeni.
Corect.
lucianvlad wrote:Stiu cu siguranta ca primii discusi pe care i-am vazut acum mai bine de 15 ani erau hraniti exclusiv cu tubi.
Si eu fumam acum 15 ani si pana nu am vazut ca 2 persoane pe care le cunosteau au murit...
lucianvlad wrote:Oare cata inima de vita cumpara o crescatorie serioasa de discusi care are in permanenta cateva sute-mii de exemplare pe stoc? Mi-e greu sa cred ca asta este principala sursa de hrana.
Oricat de greu ti-ar fi sa crezi, crede.
Ai auzit de Luckytropical discus farm? E cea mai cunoscuta si probabil cea mai mare ferma de discusi din Asia. Uite-i in actiune:
lucianvlad wrote:Nu ar fi rentabil.
Ai luat macar un calculator sa faci o socoteala? Inima de vita este maxim 14 lei/kg. Sti altceva mai ieftin?
lucianvlad wrote:Eu imi doresc un bazin in care sa intervin destul de putin, in care echilibrul sa fie la el acasa.
Nu spun ca nu voi sifona substratul, ca nu voi tunde plantele sau nu voi sterge algele, insa sper ca se poate si fara schimburi atat de dese de apa.
Se poate, dar atunci trebuie sa cumperi discusi cat mai mari, peste 12 cm.
lucianvlad wrote:Teoretic schimburile de apa au rolul de a elimina nitritii.
Gresit. Nitratii trebuie eliminati prin schimburile de apa nu nitritii caci de acestia se ocupa altcineva.
lucianvlad wrote:Acest lucru intr-un steril este musai. Intr-un plantat nu neaparat.
Diferenta este ca intr-un plantat o parte a nitratilor este consumata de plante, dar la discusi daca astepti sa consume plantele nitratii poti avea surprize pe termen lung.
lucianvlad wrote:As vrea ca primul peste sa intre in acvariu dupa minim o luna din mom in care am pornit acvariul iar discusii ultimii dupa aprox 3 luni. Mai repede de atat probabil ca echilibrul este rupt foarte usor.
Pestii pot fi introdusi in acvariu atunci cand valoarea nitritilor v-a fi zero. Chiar daca astepti inca o luna sau un an pentru a introduce discusii in acvariu dupa ce valoarea nitritilor este zero, exista riscul de a aparea nitriti deoarece volumul bacteriilor din filtru v-a fi calibrat in functie de hrana pe care o au la dispozitie si implicit de numarul pestilor din acvariu.
Hranirea cu mixtura este o adevarata problema in acvariile plantate. Ea trebuie consumata cat mai repede. Avand in vedere ca este o pasta, imediat ce se decongeleaza se imprastie in apa din acvariu. Este periculoasa dupa parerea mea intr-un plantat si este musai sa se faca schimburi de apa cat mai dese. De aceea vreau sa o evit.
Mai ieftin decat mixtura este tubi daca ai de unde sa ii recoltezi. Stiu ca sunt periculosi si ma intreb daca exista vreo metoda de dezinfectare cat mai buna a lor. Acum ceva ani, dupa ce ii lasam in apa 1-2 zile pentru a elimina cat mai mult din mizeria pe care o contineau (e valabil si pentru rame), inainte de a da drept hrana pestilor, ii puneam cateva minute intr-un vas cu albastru de metilen. Nu am avut niciodata probleme. Insa nu am avut niciodata discusi. Doar scalari.
Tubi, daca pot fi bine dezinfectati si mai apoi insamantati in substrat inainte de venirea discusilor in bazin cu 1-2 saptamani, ar avea mai multe roluri benefice. Unul ar fi ca descompun toate fecalele pestilor si ingrasa substratul ceea ce este benefic pentru plante. Daca in bazin sunt cativa corydoras atunci ei vor "zgarma" tot timpul dupa tubi si astfel se va face o mai buna aerise a substratului si dispare problema colmatarii. Cred insa ca e destul de greu sa inchei un astfel de ciclu si sa il tii intr-un echilibru. Si cu siguranta trebuie incercat cu discusi maricei, peste 10 cm.
Ceea ce incerc sa concep este un mod cat mai natural de a creste discusii. Pentru mine un bazin steril nu are nici un farmec, ba din contra, imi da fiori.
Daca voi ajunge la concluzia ca este imposibil ceea ce imi doresc eu atunci voi alege alta specie, cum ar fi scalarii.
Nu incerc sa dau lectii nimanui ci doar sa ma informez. Experienta mea cu discusi este zero, insa toti ati avut un inceput. Cred ca majoritatea cu acvariu steril.
Multumesc pentru informatii, ceea ce scrieti are logica si bag la cap.
Discusi si scalari in plantat am si eu si ii hranesc cu artemie si viermi congelati dar le pun mancarea intr-un cosulet care sta lipit cu o ventuza de geamul acvariului si baietii manaca de acolo, pe masura ce se topeste iese cate putina printre ochiurile cosului .
Vezi aici acvariul :
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17788.page se observa in partea stanga sus, un cosulet mic alb, sub capacul acela galben, pe acolo le dau mancarea fara sa ridic capacul .
This message was edited 1 time. Last update was at 08/12/2011 12:47:48
nimeni nu s-a nascut invatat, dar multi au murit prosti