Cum ti se pare evolutia pestilor numai cu hrana pe care ai enumerat-o?
Cat au crescut si in cat timp?
De asemenea as vrea sa stiu ce te determina sa renunti la discusi si scalari si sa treci la ciclide de malawi?
Eu am tinut discusi si in plantat si i-am hranit in proportie de 80% cu mixtura. Daca e facuta cum trebuie mixtura nu se destrama inainte sa fie consumata .Deasemenea discusii pot fi invatati sa manince din mina si daca le dai bucatele mici nu faci deloc mizerie.Daca tai mixtura in cubulete mici cit sa le inghita pestii deodata fara sa traga de ea si le dai cite putin nu ramin aproape deloc resturi.Deasemenea niste coridoras si niste neoni sau alte characide ori chiar niste ciprinidae gen rasbora pot sa adune eventualele resturi ramase de la discusi.
Am fost plecat din tara aproape 7 luni, acum m-am intors si as vrea sa reiau proiectul.
As vrea sa stiu din experienta voastra cum imi recomandati standul bazinului. Din rectangulara de metal si apoi imbracat in pal sau direct din pal. Deasemenea am mai vazut la acvaristi standul confectionat din lemn si apoi imbracat in pal. Despre aceasta solutie ce parere aveti? Dimensiunile bazinului vor fi Lungime=130 latime=45 si inaltime=60. Stiu ca era bine putin mai lat insa nu imi permite canapeaua din living.
Va multumesc mult si va promit ca va tin la curent cu evolutia proiectului.
E destul de riscant sa-l faci doar din PAL dar nu imposibil, depinde si cat de priceput este cel care-l face.
Celelate variante sunt in regula toate si pot sa-ti mai spun una: zidit din BCA, eu asa am facut la un acvariu ceva mai mare: 180 x 60 x 60, il poti vedea aici:
@husky17: din pacate nu am cum sa zidesc in living asa ceva. oricum soluria ta este foarte ingenioasa iar amenajarea este f reusita. Eu as mai ascunde furtunurile alea care se vad in spate. Multumesc de raspuns.
Mda... ma gandeam eu ca e riscant sa-l faci numai din pal. Pentru ca din rectangulara mi se pare mai complicat ma gandesc sa abordez solutia schelet de lemn imbracat in pal. Am vazut chiar aici pe forum un stand pentru un bazin de 1000Litri cu ciclide africane. A mai facut cineva asa ceva? Care sunt regulile principale la un astfel de stand. Stiu ca e musai sa nu se curbeze blatul care va fi intre stand si fundul acvariului. Voi pune si o foaie de polistiren extrudat intre ele.
1) sa reziste la greutate acvariului
2) sa nu se curbeze
3) sa fie perfect plan (la capitolul asta te mai ajuta si polistirenul dar e de preferat sa nu te bazezi pe el).
Insa 130x45 cred ca poti sa faci din teava dreptungiulara de 2cm x 4cm sau ceva asemanator. Am mult mai multa incredere in fier ... Si e ieftin de facut, daca stii pe cineva cu aparat de sudura si putina experienta. Si poti apoi sa-ti prinzi PAL subtire de jur imprejur daca vrei.
Din pacate nu cunosc pe nimeni cu aparat de sudura. Oricum nu cred ca e suficient un aparat de sudura ci mai este nevoie si de un lacatus priceputpentru ca, asa cum cineva spunea aici pe forum, sudura este foarte pacatoasa si cedeaza cand iti este lumea mai draga. Cred ca voi opta pentru un stand de lemn imbracat cu pal.
Da, asa ma gandeam, sa mai pun inca un picior la mijloc pe lungime. Din cate am intzeles, pentru ca la acvariile de sticla greutatea se distribuie pe toata suprafata, ar fi suficient.
Profilele acelea de aluminiu arata extraordinar. As fi curios ce pret au, daca ai cumva un link sau un contact unde pot gasi te rog sa mi le trimiti.
Maine seara imi vine acasa un prieten care face mobila la comanda. Voi discuta cu el amanuntit despre standul acvariului, cel putin telefonic mi-a confirmat ca se poate face si mi-a propus cateva variante. Spunea sa il facem din pal dublu si cu 6-8 picioare pentru a-l echilibra cat mai bine. Luni sau marti dau comanda de sticlala de 10 mm la Cristal Brazi. Probabil ca saptamana viitoare il lipesc.
Intre timp am renuntat la ideea cu sump-ul. Ma gandesc la doua canistre JBL Cristal Profi E901 pe care sa le umplu cu inele ceramice. Am posibilitatea sa le achizitionez la un pret bunicel. Voi cce parere aveti despre acest model? Deasemenea ma gandesc la un filtru UV pentru a tine sub control cat de cat algele.
As vrea sa stiu daca foloseste cineva incalzitor extern si cat e de eficient. Imi doresc sa nu am in bazin hardware decat tevile de absorbtie si evacuare de la filtre.
Incalzitor extern folosesc eu de la Hydor, este foarte bun dar si mult mai scump. Se instaleaza pe turul sau returul filtrului extern.
Eu le am conectate pe tur, care duce apa in acvariu.
Din punctul meu de vedere sumpul nu se poate compara cu orice canistra ai avea, pina nu ai unul nu iti dai seama.
Probabil ca iti vor fi suficiente cele doua canistre, nu am avut JBL pina acum asa ca nu stiu, am doua Eheimuri de care sint multumit.
Din punctul meu de vedere sumpul nu se poate compara cu orice canistra ai avea, pina nu ai unul nu iti dai seama.
Sunt convins si imi surade ideea numai ca nu am spatiu pentru un sump acum. Sa nu mai vorbim de pret. Un sump m-ar costa maxim 300RON pe cand cele doua canistre pot ajunge la 1000RON. Deh... socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ.
Ma gandesc serios la un incalzitor extern. Probabil ca voi porni bazinul cu un incalzitor ieftin si mai apoi o sa imi iau unul extern. Am dat ieri apa la analiza. In funtie de rezultat va trebui sa-mi iau si un osmozor sau nu...
Ma mai ingrijoreaza iluminatul. Din cauza lungimii de 120, tuburile de 90 centimetri sunt prea scurte iar cele de 120 prea lungi. Sunt si dimensiuni intermediare? Ce alta solutie de iluminare recomandati. As vrea un spectru care ca imi scoata in evidenta culorile pestilor dar sa fie si bun pentru plante. Ca si plante ma gandesc la valisneria, ceva anubias si 1-2 echinodorusi. Ce echinodorusi s-ar preta mai bine la temperaturile astea ridicate de care au nevoie discusii? Ma gandesc la unul cu frunzele lanceolate cum e bleheri sau parviflorus.
Am o radacina foarte frumoasa de corcodus, curatata, uscata si fiarta. Copacul initial a fost un arbore spontan netratat cu insecticide sau alte substante. Mai am si cateva ramuri de ulm la fel tratate. Ce stiti de aceste esente, sunt ok de pus in acvariu?
Referitor la iluminare ma gandesc la un JBL Solar Color T8 si un JBL Solar Natur T8. Ce parere aveti despre aceasta combinatie? Credeti ca voi avea probleme cu algele? Ce alte variante ar mai fi pentru intensificarea culorilor discusilor?
De asemenea as vrea sa stiu daca a folosit sau foloseste cineva filtre externe JHW, ma refer in special la modelele cu filtru UV incorporat. Ma intereseaza daca sunt zgomotoase si deranjeaza. Le-as cumpara in loc de cele 2 JBL. Dar despre inelele ceramice HJS-30 ce stiti? Pentru ce se folosesc Inele sticla sinterizata - GP-02?