Author |
Message |
lucianvlad
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 24/11/2011 23:19:28
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
|
lucianvlad
Membru de baza
![[Avatar]](/forum/images/avatar/df7e148cabfd9b608090fa5ee3348bfe.jpg)
IP:
|
Salut,
Numele meu este Vlad Lucian si desi citesc de multa vreme subiectele de aici sunt nou pe forum.
De cateva luni imi doresc un acvariu semiplantat pentru discusi si m-am hotarat la dimensiunile urmatoare: 120x45x60cm=aprox 300litri.
In momentul de fata inca nu sunt hotarat din punct de vedere al filtrarii. La inceput ma gandisem la un sump, mai apoi, pentru ca am posibilitatea sa achizitionez de pe amazon fara comisioane si alte costuri, m-am orienta spre un fluval fx5 insa imi este teama sa nu fie prea puternic. Aici as avea nevoie de parerea voastra.
Voi achizitiona de asemenea si un filtru intern pentru filtrarea mecanica. Ce imi recomandati.
O alta problema pe care o am este calitatea apei de la robinet care la mine vine din fantana din curte si care este foarte dura. Daca imi voi achizitiona un osmozor rezolv problema duritatii? Osmozorul scade si PH-ul apei?
Restul detaliilor tind sa cred ca le-am intzeles si sper sa am rabdarea sa respect cu strictete toate etapele astfel incat sa nu am probleme.
Promit sa va tin la curent cu toate detaliile si cu fotografii eventual.
Multumesc,
Lucian.
|
|
 |
mariusvlad
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 25/11/2011 13:23:00
|
mariusvlad
Junior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/f2925f97bc13ad2852a7a551802feea0.jpg)
IP:
|
Salut,
Daca nu ai posibilitatea reglarii debitului atunci Fx5 e prea puternic.
Pentru filtrarea mecanica eu recomand Fluval U4.
Cu sistemul de osmoza rezolvi problema duritatii.
Apa de osmoza are un pH instabil datorita duritatii scazute si trebuie monitorizat permanent deoarece poate scadea intr-o singura de la 7 la 5. Se poate crea un tampon prin aditia de saruri sau amestecul cu apa de la fantana pana se ajunge la o duritate de 4 gH unde este o zona mai sigura pentru fluctuatia pH-ului.
Succes.
|
|
 |
Porcu
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 25/11/2011 13:30:13
|
Porcu
Faraonu'
![[Avatar]](/forum/images/avatar/506111854018ad6fd51f0.jpg)
IP:
|
lucianvlad wrote:120x45x60cm
Daca poti fa-l mai lat, macar vreo 55 cm  .
|
Poze: ... Poze cu plante |
|
 |
lucianvlad
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 26/11/2011 08:37:16
|
lucianvlad
Membru de baza
IP:
|
Va multumesc foarte mult pentru raspunsuri.
Daca FX5 este prea puternic poate e mai ok 2xFluval 406 (noul model ce il inlocuieste pe 405).
Ca si filtru intern tot la un Fluval U4 ma gandeam si eu.
Nu am masurat niciodata duritatea apei, voi face cateva teste inainte sa ma apuc de treaba. Cert este ca se vede calcarul depus pe tot ce intra in contact cu apa. Dupa numai un an de utilizare a trebuit sa desfac boilerul centralei unde se depusese peste un litru de calcar.
Din pacate si in detrimentul pestilor, este foarte important pentru mine designul avariului catre trebuie sa fie perfect echilibrat si asortat cu restul mobilierului din living. Deci dimensiunile sunt cam la limita superioara.
As putea totusi sa renunt la canapea si atunci...  ))
Lucian.
|
|
 |
dragos
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 26/11/2011 17:33:34
|
dragos
Member
IP:
|
Este ok si latimea 45 dar 55 era aproape perfect ... 70-80 era chiar perfect pt pesti (si inaltimea la fel)  da' iti trebuiau niste prelungitoare la miini pt a umbla in el.
In ce priveste plantele vezi ca sunt destul de putine cele care nu fac mofturi la temperatura si lumina necesare discusilor asa ca alege-le cu atentie. Pe de alta parte este foarte important sa incepi cu pesti sanatosi si suficient de mari (minim 10 cm) pentru a nu ii strica in plantat. Daca nu ai mai avut discusi incearca sa te hotarasti la una maxim doua varietati sau eventual la varietati compatibile dpdv al puilor rezultati din incrucisarea lor. Cu alte cuvinte nu va fi ok mai tirziu daca acum iti vei lua 2 blue diamond, 2 meloni, 2 lss, 2 flora, 2 tangerine,2 cobalt, 2 snow white..... Pestii incearca sa ii cumperi pe toti odata, din acelasi loc (de la crescatori nu de la pet shopuri) ,la aceiasi marime si chiar din acelasi bazin daca este posibil. Deasemenea cumpara 8-10 bucati (mai multi da, mai putini nu) din care iti vei alege mai tirziu 2-3 perechi.
Ca si filtrare daca ai posibilitatea sa iti faci un filtru cu sump suficient de mare alege varianta aceasta daca nu, ai mai multe variante la fel de bune de filtre externe : eheim prof3 2078, serafil bioactive 400+uv, jbl cristalprofi e1500 ar fi citeva dintre cele in care eu am incredere si s-ar potrivi la un bazin de 300 litri .Filtre ext. de la fluval nu am avut pina acum asa ca nu pot sa spun nimic despre ele. As evita tetra, aquaelurile si majoritatea chinezariilor.
In ce priveste duritatea apei stai linistit .In apa de retea din bucuresti poti sa si inmultesti discsii asa ca nu este necesar pt inceput osmozorul....mai tirziu poate...vezi tu.
PS: Daca poti sa renunti la canapea este perfect
This message was edited 2 times. Last update was at 26/11/2011 17:39:03
|
|
 |
kirucd
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 26/11/2011 17:40:55
|
kirucd
DIY Master
IP:
|
Si daca ai apa dura ar fi bine sa iti iei o instalatie de osmoza. Iar cand faci schimburile sa faci si remineralizarea apei de
osmoza. Stiu ca este mai scump dar merita. Eu am adus 8 discusi in 4 luni de la 8 centimetri la 14-16 cm.
O zi buna,
Dragos
|
Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page |
|
 |
lucianvlad
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 26/11/2011 18:28:40
|
lucianvlad
Membru de baza
IP:
|
Va multumesc mult pentru raspunsuri.
Asa cum spuneam, apa fiind din fantana si nu din reteaua de alimentare cu apa a bucurestiului, este foarte dura. Voi face niste masuratori la un momentdat si le vo posta.
Referitor la plante, tocmai dpdv al compatibilitatii cu temperatura mare, vi alege un semiplantat. Un design si o amenajare care mie imi plac foarte mult gasiti aici:
http://www.aquariumdesigngroup.com/index2.php?v=v1 sectiunea Live Planted Aquarium - bazinul cu scalari (foto 14-15-16 de sus in jos). Asta este ceea ce intzeleg eu printr-un semiplantat.
Referitor la remineralizare: - ea este vita doar pentru plante sau si pentru pesti? Mentionez ca, cel putin pentru inceput nu ma intereseaza absolut deloc inmultirea discusilor pentru ca este cat se poate de cert ca nu voi avea loc pentru inca un bazin, oricat de mic ar fi el si oricat de frumos.
Voi achizitiona 8 discusi maricei (8-10 cm) care mi-as dori sa fie cat mai deferiti si variat colorati.
Repet: este foarte importanta partea estetica insa nu voi faci niciodata rabat de la conditiile bune de vietuire ale pestilor.
Lucian.
|
|
 |
kirucd
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 26/11/2011 18:38:32
|
kirucd
DIY Master
IP:
|
Daca folosesti apa de osmoza remineralizarea este facuta in primul rand pentru pesti si apoi
este facuta pentru a creste KH-ul. KH-ul actioneaza ca un buffer pentru pH, cu cat KH-ul este
mai mare cu atat e mai greu de modificat pH-ul. Pe de alta parte apa de osmoza are un KH 0
ceea ce inseamna lipsa completa a bufferului si in acest caz pH poate varia foarte usor, foarte mult
si foarte brusc. Adica se poate intampla sa iti scada brusc de la 7 la 5. Moment in care vei avea un
soc de pH asupra pestilor si la revedere. Ca sa iesi mai ieftin poti sa amesteci apa de osmoza cu
apa din fantana. Dar trebuie obligatoriu sa faci teste la apa din fantana. Eu as face teste nu numai
la nitriti si nitrati dar si la cupru, fier si metale grele. Apa este potabila? Adica tu bei din ea?
O zi buna,
Dragos
|
Filtre biologice
Reef 500+
Scubaline 460 - Discusi
Bean animal overflow
|
 |
lucianvlad
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 26/11/2011 18:54:06
|
lucianvlad
Membru de baza
IP:
|
Dpdv al microorganismelor apa este potabila. Dpdv al calcarului... cred ca este periculos sa o consumi. Sotia mea o foloseste la prepararea mancarurilor insa nu o consumam niciodata direct de la robinet.
La varianta cu compensarea prin amestec de apa de osmoza cu apa din fantana ma gandeam si eu.
Oricum voi face niste teste amanuntire mai ales ca sotia mea este inginer chimist si se ocupa numai cu analize in laborator (in special biochimie). Din acest punct de vedere am un aliat insa trebuie sa nu gresesc cu designul. Nu pot avea ceva inestetic in living.
Lucian.
|
|
 |
lucianvlad
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 26/11/2011 23:06:55
|
lucianvlad
Membru de baza
IP:
|
Salut Mihai,
Am urmarit cu interes clipurile tale si trebuie sa recunosc faptul ca esti la un nivel la care eu doar visez.
Sunt ingrijorat, pun multe intrebari si ridic probleme pentru ca nu am mai avut pana acum discusi. Experienta mea in acvaristica nu este insa nula. Am reusit acum ceva ani sa inmultesc scalari, cand nu stiam nimic despre chimia apei si totul faceam dupa ureche din ce auzeam din discutii prin piata de pesti din Constanta. Filtrele acum 10 ani erau ceva antic si majoritatea home made. Stiu ca atunci mi-am construit un fel de sump actionat de o pompa de aer care impingea apa intr-un bazin cu bureti si pe principiul vaselor comunicante se intorcea apa inapoi in acvariu. A fost o intreaga inginerie isa mi-a reusit.
Acum cu toata tehnologia asta ar fi chiar pacat sa nu ma apuc de discusi. Am cateva luni bune de cand citesc, ma documentez si inca nu am curaj sa ma apuc de treaba. Cred insa ca dupa sarbatori rup mata in doua.
Multumesc foarte mult pentru raspuns, nici nu-ti imaginezi cat de mult m-ai incurajat.
Lucian.
|
|
 |
lucianvlad
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 28/11/2011 09:04:43
|
lucianvlad
Membru de baza
IP:
|
Sincer imi pare rau ca am iscat acest subiect contradictoriu.
Personal consider ca Mihai este un membru valoros al acestui forum desi uneori se aprinde destul de repede. Probabil ca dupa multi ani in care ai acumulat o experienta si in care toate lucrurile le faci din mers si observi fara mari eforturi atunci cand ceva se schimba si trebuie corectat, nu mai ai atat de multa rabdare cu incepatorii.
In alta ordine de idei, cred ca e foarte important ca atunci cand voi achizitiona discusii sa stiu cum au fost crescuti pan atunci si sa am niste parametrii cat mai apropiati. Din cate am citit discusul suporta intervale generoase ale PH-ului si ale duritatii insa nu in intervale scurte de timp. Probabil ca daca apa din care voi cumpara discusii va avea un PH de 5 iar eu voi avea un 7 in apa acvariului meu voi suferi pierderi si ma voi lasa.
Personal cred ca discusii selectati si comercializati in mom de fata pe piata sunt departe de ce au fost sau sunt ei acum in natura. Cred ca sunt mult mai toleranti atat cu PH-ul si duritatea cat si cu lumina.
Probabil ca pasionatii adevarati care isi doresc un biotop cu si pentru discusi nu vor avea plante, vor avea o lumina difuza si o apa maronie si bineintzeles nishte discusi salbatici. Nu este cazul meu.
Si da, un om mutat de la tropice in igloo se poate adapta si trai acolo pentru o perioada rezonabila de timp (tind sa cred ca mult mai putin decat ar fi facut-o in mediul sau de nastere) insa este valabil si viceversa. Am o cunostinta care s-a nascut si care a copilarit in Siberia. Ii este foarte greu pe perioada verii in Romania. Personal am lucrat in Afganistan 7 luni in 2010. Recordul de temperatura in luna iulie a fost de 63 de grade la umbra. Am simtit insa am suportat fara probleme temperatura.
Dragos multumesc foarte mult pentru sfaturi, stiu ca intr-un timp foarte scurt si cu o informare temeinica ai reusit sa faci minuni, voi tine cont de sfaturile si experienta ta.
Mihai te rog sa ai rabdare cu noi si sa nu te retragi. Esti unul dintre oamenii care ne poate ajuta sa evitam cat mai multe din problemele pe care tu le-ai intampinat acum multi ani cand unii dintre noi probabil erau in scutece sau in scutecele acvaristicii.
Multumesc inca odata si va rog sa ramaneti aici, noi si comunitatea acvaristica din Romania are nevoie de oameni ca voi.
Lucian.
|
|
 |
lucianvlad
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 28/11/2011 11:41:15
|
lucianvlad
Membru de baza
IP:
|
Filtrarea biologica m-am hotarat sa o fac cu un sump de 50 litri actionat de o pompa submersibila Eihem Compact cu debit reglabil 150-1000 litri/h.
Intentionez sa il construiesc din 4-5 compartimente din care 2-3 sa fie pline cu materiale ceramice gen siporax (20-25 litri). De asemenea as vrea ca incalzitorul sa fie tot in sump.
Am vazut unele imagini cu sump in care exista si un compartiment in care sunt plante. Recomandati asa ceva. Din cate am inteles, pentru o filtrare biologica eficienta, e bine ca filtrul sa nu fie iluminat. Coloniile de bacterii care se formeaza pe inelele ceramice sunt aerobe sau anaerobe. Ar trebui sa am un sump inchis ermetic? Pot folosi un compartiment in sump pentru o filtrare mecanica (cu bureti) pe care din cand in cand sa ii mai clatesc de resturile care se aduna? Din motive de estetica as renunta la filtrul intern. Poate chiar sa folosesc un filtru extern suplimentar sau chiar inca un sump pentru o filtrare mecanica numai sa nu am un filtru intern care indiferent unde l-as pozitiona pentru a fi eficient se vede si e inestetic.
Lucian.
|
|
 |
kirucd
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 28/11/2011 14:18:41
|
kirucd
DIY Master
IP:
|
Atata timp cat asiguri o circulatie buna apei in acvariu in asa fel incat sa duci tot detritusul sau o mare parte din el
catre sump nu ai nevoie de un alt filtru intern. Pompa pentru sump mi se cam mica eu as merge pe o pompa de
2000 litri/ora minim. Eu la 400 litri net am 2 filtre externe Eheim 2078 care merg fiecare la 800-900 litri pe ora, dar
acest debit este cu medii de filtrare.
Insa va trebui sa fi atent la aceasta solutie cu sumpul pentru ca poti avea probleme. Si anume turul (cel care aduce)
apa din acvariu in sump trebuie pus mai la suprafata pentru ca daca nu e pus la nivelul la care trebuie si se opreste
curentul te vei alege cu o inundatie  Iar in acest caz e indicat sa folosesti o pompa de circulatie a apei in acvariu
pentru ca turul va fi undeva aproape de suprafata apei si nu va reusi sa adune detritusul. Deci nu iti va face o curatare
mecanica de calitate.
De asemenea va trebui sa calculezi, si aici nu ma pricep sa iti fau sfaturi, debitul apei prin mediile de filtrare cu apa in
cadere libera. Diferenta intre filtre externe si sump este ca filtrele externe sint ermetice si nu trebuie sa mai calculezi
nimic, trebuie doar sa vezi care este debitul prin mediile de filtrare si in functie de asta alegi filtrul care iti trebuie.
Tot ce am scris mai sus este in cazul unui sump deschis. Daca poti sa il faci ermetic, ceea ce este mai greu dar nu imposibil,
atunci nu mai ai problema cu inundatia si poti pune turul mai jos in acvariu.
Deci daca ma intrebi pe mine varianta cu sumpul este putin mai complicata, dar poti pune mult mai multe medii de filtrare.
O zi buna,
Dragos
|
Filtre biologice
Reef 500+
Scubaline 460 - Discusi
Bean animal overflow
|
 |
lucianvlad
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 28/11/2011 23:11:48
|
lucianvlad
Membru de baza
IP:
|
Salut Dragos,
Din cate am intzeles eu si va rog sa ma corectati daca gresesc, la filtrarea biologica este mult mai important ca fitrul sa fie mare, sa incapa mult material filtrant in el si apa sa circule mai lent deact sa fie mic si cu debit mare.
Astfel, imi doresc sa am minim 10 litri de siporax (stiu ca o sa ma usuce la buzunar dar merita) si o circulatie mai lenta a apei pentru ca bacteriile sa aiba timp sa absoarba nitritii din apa. DIn cate am intzeles acest proces dureaza minim 10 secunde.
De asemena intentionez ca bazinul meu sa aiba 2 gauri in partea de sus spate. Turul va fi montat pe post de supraplin in una din gauri iar returul va avea o supapa de sens pentru ca in cazul in care se opreste curentul sa nu imi goleasca acvariul.
Oricum toata sandramaua va fi conectata pe un UPS de 700-1000W pentru ca in cazul unei intreruperi de curent sa nu am probleme mari.
As vrea sa aflu de la cei care mai folosesc un astfel de sistem de filtrare ce pompa au in sump si care este debitul.
Multumesc.
|
|
 |
goldman
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 28/11/2011 23:44:21
|
goldman
Member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/96bf57c6ff19504ff145e2a32991ea96.jpg)
IP:
|
Saut Lucian!
O mica informatie(daca imi permiti):din zonele de unde provin discusi,sunt parametri intre 4-7ph,Atentie si 7!,temperaturi 24-30
(aprox).
Ahh,si am uitat un lucru important,pestisorii nostri ce avem in bazine(numiti discusi),se trag de zeci de ani din apele lu' Nea Ilie de la Constanta cu un kh de 20-30,si un ph de se ingroasa oasele si la ciclidele africane(de vreo 8-9)
|
bazin:150x50x66 plantat: http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15077.page |
|
 |
lucianvlad
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 29/11/2011 00:14:48
|
lucianvlad
Membru de baza
IP:
|
Multumesc mult de informatii goldman!
Incurajarile voastre ma fac sa-mi aiu inima in dinti si sa pornesc la drum.
Lucian.
|
|
 |
goldman
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 29/11/2011 00:29:13
|
goldman
Member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/96bf57c6ff19504ff145e2a32991ea96.jpg)
IP:
|
lucianvlad wrote:
Incurajarile voastre ma fac sa-mi aiu inima in dinti si sa pornesc la drum.
|
bazin:150x50x66 plantat: http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15077.page |
|
 |
mariusvlad
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 29/11/2011 14:12:26
|
mariusvlad
Junior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/f2925f97bc13ad2852a7a551802feea0.jpg)
IP:
|
goldman wrote:O mica informatie(daca imi permiti):din zonele de unde provin discusi,sunt parametri intre 4-7ph,Atentie si 7!,temperaturi 24-30
(aprox).
Ahh,si am uitat un lucru important,pestisorii nostri ce avem in bazine(numiti discusi),se trag de zeci de ani din apele lu' Nea Ilie de la Constanta cu un kh de 20-30,si un ph de se ingroasa oasele si la ciclidele africane(de vreo 8-9)
In ziua in care un discusar va scoate o ponta in pH mai mare de 7 si gH mai mare de 8 si o va duce la maturitate am sa ma las de crescut discusi, dar pun pariu ca ziua aceea nu va veni.
Discusii se scot in apa cu pH sub 7 si gH sub 5, apoi sunt vanduti lui Nea Ilie de la Constanta care ii chinuie catva ani si daca nu ii mor deduce ca discusii se simt perfect in acea apa.
Oare de ce pe Amazon discusii se inmultesc doar atunci cand vine sezonul ploios si pH-ul scade la sub 6,5? Atunci se simt ei mai prost?
|
|
 |
dragos
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 29/11/2011 19:35:19
|
dragos
Member
IP:
|
PH 7 este chiar mult prea mult pentru inmultire .... nu spun ca accidental nu este posibil sa se scoata pui si in ph 7 dar pt rezultatele cele mai bune ph-ul ar trebui sa fie 4,8-5,5 iar kh -0-2 .Cu cit se creste peste aceste valori cu atit un procentaj tot mai mare de icre se strica in loc sa eclozeze. Asta depinde si de perechea de discusi care au depus icrele, de varietate, de celelalte caracteristici ale apei....
in ce priveste cresterea discusilor aici trebuie sa fiu de acord putin si cu, colegul mihai ursescu cu toate ca nu prea mi' drag.Acestia pot fi crescuti si in apa dura fara diferente notabile in ce priveste rata de dezvoltare, capacitatea organismului de a face fata la boli, etc. .Diferenta o vezi totusi daca esti atent atunci cind dupa ce ai tinut discusii o perioada de timp in apa dura le bagi apa moale .... parca incep sa fie mai veseli ,parca si culorile se accentueaza uneori,daca mai scazi si t cu vreo 1-2 grade parca incep sa mai si tremure unii  (le-o fi frig  ) , uneori incep sa se incline unii la atii ....deci eu zic ca totusi le place mai mult in apa moale dar pentru crestere sunt de parere ca osmozorul nu este un MUST BE daca apa pe care o ai nu are valori extreme in ce priveste duritatea si ph-ul. Este bine sa il ai si pe el dar daca este sa nu iti ajunga pt inceput banii mai bine renunta deocamdata la el decit sa faci compromisuri la filtrare sau la calitatea discusilor achizitionati. Cu toate ca ti-am mai spus ma repet totusi : Incearca sa nu faci o ciorba de varietati in bazin .Limiteaza-te la cele care sunt compatibile dpdv al inmultiri deoarece mai tirziu iti va parea rau .Si inca un lucru (dar este doar parerea mea) : 10 discusi de culori diferite intr-un bazin dau mai rau decit 10 discusi din aceiasi varietate .Mai ales ca tu vrei sa faci un semiplantat ( dupa poza pe care ai pus-o pare chiar aproape un biotop) parerea mea este ca orice are singe de pigeon nu va da bine .... in acest caz eu m-as orienta spre discusi cit mai apropiati de salbatici sau macar spre varietati cu dungi ,gen cobalt, RT , Leoparzi, Blue turcoaz, Snakeskini de orice tip,etc.
|
|
 |
lucianvlad
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 30/11/2011 00:08:05
|
lucianvlad
Membru de baza
IP:
|
Cred ca ma voi orienta spre 10 brown pentru ca sunt cei mai apropiati de cei salbatici ca si colorit.
Am observat ca se recomanda ca pestii sa fie de la acelasi crescator, ba chiar din acelasi bazin. Inevitabil asta inseamna frati. Inevitabil asta inseamna consangvinizare. Inevitabil ma intreb de cate generatii se intampla acest lucru si cum influenteaza el sanatatea si calitatea pestilor nostri. Din experienta voastra exista probleme datorate consangvinizarii?
Multumesc,
Lucian.
|
|
 |
|