Putina fizica: pe fundul acvariului presiunea este maxima. In zona ai doua trei lipituri (de exmplu in zona unui colt): cea dintre fund si fata acvariului, cea dintre laterala si fata, cea dintre fund si laterala. Solicitarea ce apare la siliconul dintre fata si laterala este de intindere, iar in functie de modul de lipire al acvariului celelalte doua lipituri pot fi solicitate la intindere (solutia clasica, in care fundul este lipit INTRE fetele laterale) sau forfecare (in cazul in care peste fund sunt lipite fetele laterale).
Fundul dublu are doua avnataje: mareste atat rezistenta fundului la presiune (datorita grosimii duble) cat si rezistenta imbinarii cu silicon (apar de fapt doua imbinari, una solicitata la intindere si una la forfecare).
Rezistentele imbinarii sticla-silicon-sticla la solicitari diferite (intindere, respectiv forfecare) sunt in mod natural diferite (n-abs baga mina in foc, dar cred ca rezistenta la intindere este mai mare, in general materialele stau mai bine la alungire decat a forfecare).
Alti factori care intervin sunt: grosimea lipiturii (se recomanda minim 1 mm, eventual utilizarea unor distantiere de nylon/ ata pescareasca de 1 mm), grosimea sticlei (deci latimea lipiturii), excesul de silicon (care se transforma de fapt intr-o suprafata marita de aderenta), modul cum a fost curatata sticla, tipul de silicon, modul cum a fost polimerizat, s.a.m.d, s.a.m.d. Si criteriile astea ti le spun eu, care nu am lipit in viata mea acvarii.
Daca citesc mai cu atentie vad ca este un acvariu de 5 ani, sticla de 10 mm, dimensiunile de 125x47 cm sunt OK, dar imi ridica un semdn de intrebare inaltimea de 70 cm. Eu am doua acvarii de 120x50x50, intaritoare longitudinale si transversale de 10 cm, the aquatool.com imi arata un factor de 4.5 (very safe) in configuratia fara intaritoare. La 125x47x70 imi arata un factor de numai 2. Poti sa spui...bine, bine, ce treaba are factorul de siguranta cu lipitura? Pai uite ca are:
- intaritoarele sunt prevazute pentru diminuarea fenomenului de "burta"...nota bene, burta apare sus, unde presiunea e mai mica
- in partea de jos "burta" nu apare datorita lipiturii.. care ar trebui sa mentina deformatiile sub control
- desi acvariile par similare, in realitate in acvariul tau presiunea la lipitura de jos poate fi cu 50% mai mare (daca o consideram proportionala cu adancimea acvariului) - de notat ca desi presiunea poate fi cu 50 mai mare deformatiile pot fi de cateva ori mai mari
- nu stiu cum a fost lipit acvariul tau ("laterale peste fund" sau "fund intre laterale") dar e foarte probabil sa fie ultima varianta, care e mai usor de lipit, dar are si rezistenta mai scazuta
- un factor despre care nu am date este tipul de silicon..si eventualele reactii in timop (si in prezenta proceselor anaerobe).
Acestea fiind zise, daca mi-ar cere cineva sfaturi despre un acvariu de 125x47x70 cu sticla de 10, eu i-ar recomanda din start:
a. sa renunte la inaltimea de 70 cm, e foarte nepractica, un maxim 50 cm
b. daca totusi vrea 70 cm, sa ia in considerare fundul dublu, sau fasiile de intaritoare la lipiturile de pe fund
sau (in extremis)
c. lipitura "fund intre laterale" si nu "laterale peste fund".
In concluzie: nu cred ca e de la silicon, si nu cred ca e de la reactiile anaerobe. Pur si simplu e de la tipul de imbinare si modul de lipire.
This message was edited 1 time. Last update was at 01/05/2011 21:50:24
|