[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
probleme ce pot apare la lipituri  XML
Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Author Message
dj_ando_83
Member

Joined: 14/07/2009 00:58:29
Messages: 200
Location: stalpeni arges
IP:
Offline

rasfoind forumul am dat peste asa ceva :
Porcu wrote:
Ai intuit corect: se foloseste fund dublu atit pentru rezistenta fundului cit si pentru o lipitura mai rezistenta.
In cazul lipiturii de la fund mai poate sa apara o problema: daca se foloseste substrat fin sau daca nu e sifonat periodic se colmateaza infricosator. Apar diverse reactii anaerobe pe care nu le cunosc in detaliu. Nu stiu nici ce substante rezulta da' stiu ca pot imbatrini siliconul si-l pot dezlipi de geam. Am observat fenomenul de citeva ori: siliconul de la lipitura de la fund s-a dezlipit in timp de lipiturile verticale erau intacte. O lipitura in unghi va proteja siliconul de acest fenomen. Problema asta se poate rezolva prin dublarea lipiturii de la fund si cu niste baghete de 3-4 cm latime, da' ramine problema cu rezistenta.


acum vreo 2 ani am cumparat un acvariu. 125/47/70, sticla de 10, 2 intarituri longitudinale din sticla de 6 si 2 transversale din sticla de 6. cel de la care am luat acvariul a zis ca are la el 3 ani. siliconul care a iesit dintre geamuri la presare era imprastiat peste tot, in unele locuri avand vreo 2 - 2.5 cm latime si vreo 2-3mm grosime. acum vreo luna, mai precis intr-o sambata, m-am dus sa dau mancare la milogi si am observat apa langa acvariu. primul care l-am verificat a fost overflow-ul din teava de 50mm. nu era de acolo. am luat un prosop, am sters apa si am verificat din nou. curgea pe la imbinarea dintre fata si fund. gaura era destul de mica ( cel putin apa abia picura). l-am scos afara (asta dupa ce am scos totul din el) si m-am uitat mai atent la zona unde curgea. am tras de geamul de pe fund si am ramas uimit cat a putut sa se miste : pe o lungime de aproape 50 cm. se poate ca beleaua asta sa fi fost din cauza substratului? pana acum am folosit nisip de rau ( granulatie fina pana la 10-15mm) si nisip de 2-4mm (posibil sa mai fi fost si prin asta nisip fin. sau este din cauza siliconului? siliconul folosit, din ce a zis ala, a fost bison. la noul acvariu (125/67/70) am folosit bison la imbinarea dintre geamurile de pe fund si dow corning 881 la celelalte imbinari. daca voi folosi un filtru de substrat este posibil sa mai apara acele reactii?
[Email] [Yahoo!]
ender67
Member

Joined: 23/09/2009 01:35:20
Messages: 160
Location: Ploiesti
IP:
Offline

Putina fizica: pe fundul acvariului presiunea este maxima. In zona ai doua trei lipituri (de exmplu in zona unui colt): cea dintre fund si fata acvariului, cea dintre laterala si fata, cea dintre fund si laterala. Solicitarea ce apare la siliconul dintre fata si laterala este de intindere, iar in functie de modul de lipire al acvariului celelalte doua lipituri pot fi solicitate la intindere (solutia clasica, in care fundul este lipit INTRE fetele laterale) sau forfecare (in cazul in care peste fund sunt lipite fetele laterale).
Fundul dublu are doua avnataje: mareste atat rezistenta fundului la presiune (datorita grosimii duble) cat si rezistenta imbinarii cu silicon (apar de fapt doua imbinari, una solicitata la intindere si una la forfecare).
Rezistentele imbinarii sticla-silicon-sticla la solicitari diferite (intindere, respectiv forfecare) sunt in mod natural diferite (n-abs baga mina in foc, dar cred ca rezistenta la intindere este mai mare, in general materialele stau mai bine la alungire decat a forfecare).
Alti factori care intervin sunt: grosimea lipiturii (se recomanda minim 1 mm, eventual utilizarea unor distantiere de nylon/ ata pescareasca de 1 mm), grosimea sticlei (deci latimea lipiturii), excesul de silicon (care se transforma de fapt intr-o suprafata marita de aderenta), modul cum a fost curatata sticla, tipul de silicon, modul cum a fost polimerizat, s.a.m.d, s.a.m.d. Si criteriile astea ti le spun eu, care nu am lipit in viata mea acvarii.
Daca citesc mai cu atentie vad ca este un acvariu de 5 ani, sticla de 10 mm, dimensiunile de 125x47 cm sunt OK, dar imi ridica un semdn de intrebare inaltimea de 70 cm. Eu am doua acvarii de 120x50x50, intaritoare longitudinale si transversale de 10 cm, the aquatool.com imi arata un factor de 4.5 (very safe) in configuratia fara intaritoare. La 125x47x70 imi arata un factor de numai 2. Poti sa spui...bine, bine, ce treaba are factorul de siguranta cu lipitura? Pai uite ca are:
- intaritoarele sunt prevazute pentru diminuarea fenomenului de "burta"...nota bene, burta apare sus, unde presiunea e mai mica
- in partea de jos "burta" nu apare datorita lipiturii.. care ar trebui sa mentina deformatiile sub control
- desi acvariile par similare, in realitate in acvariul tau presiunea la lipitura de jos poate fi cu 50% mai mare (daca o consideram proportionala cu adancimea acvariului) - de notat ca desi presiunea poate fi cu 50 mai mare deformatiile pot fi de cateva ori mai mari
- nu stiu cum a fost lipit acvariul tau ("laterale peste fund" sau "fund intre laterale") dar e foarte probabil sa fie ultima varianta, care e mai usor de lipit, dar are si rezistenta mai scazuta
- un factor despre care nu am date este tipul de silicon..si eventualele reactii in timop (si in prezenta proceselor anaerobe).
Acestea fiind zise, daca mi-ar cere cineva sfaturi despre un acvariu de 125x47x70 cu sticla de 10, eu i-ar recomanda din start:
a. sa renunte la inaltimea de 70 cm, e foarte nepractica, un maxim 50 cm
b. daca totusi vrea 70 cm, sa ia in considerare fundul dublu, sau fasiile de intaritoare la lipiturile de pe fund
sau (in extremis)
c. lipitura "fund intre laterale" si nu "laterale peste fund".
In concluzie: nu cred ca e de la silicon, si nu cred ca e de la reactiile anaerobe. Pur si simplu e de la tipul de imbinare si modul de lipire.

This message was edited 1 time. Last update was at 01/05/2011 21:50:24

dj_ando_83
Member

Joined: 14/07/2009 00:58:29
Messages: 200
Location: stalpeni arges
IP:
Offline

lateralele au fost lipite peste fund(adica era in exterior). siliconul care l-a folosit a fost bison. asta din ce mi-a zis el, pentru ca nu am de unde stii ce a folosit. intariturile aveau cam 7-8 cm latime (nu mai stiu exact).
noul acvariu este lipit cu silicon dow corning 881. fundul este dublu din sticla de 10 + fasii intaritoare late de 5cm intre fund si laterale. pe o foaie de geam vin lateralele iar cealalta este intre laterale ( una are 125/67 si cealalta 123/65). probabil si in partea de sus o sa folosesc acelasi sistem : 2 fasii prinse pe suprafata geamului si una pe cant.
[Email] [Yahoo!]
ender67
Member

Joined: 23/09/2009 01:35:20
Messages: 160
Location: Ploiesti
IP:
Offline

Daca ai fund dublu ar trebui sa fie OK (ai o suprafata solicitata la intindere si una la forfecare) dar daca vrei sa fii foarte linistit noaptea poti pe linga fundul dublu sa ai si fisii intaritoare pe fund (si in felul asta ai 2suprafete soicitate la intindere si 2 la forfecare, practic ai dublat rezistenta). Nu uita de intaritoarele longitudinale sus (de preferat si 1-2 intaritoare transversale intre ele, in foirma de H) si siliconul sa nu fie foarte subtire la imbinari, sa fie cam 1 mm..poti folsi un fir de nylon gros de 0.8-1 mm pe post de distantier intre foile de sticla. Si nu uita sa cureti bine sticla inainte de lipire.

This message was edited 1 time. Last update was at 01/05/2011 22:28:26

dj_ando_83
Member

Joined: 14/07/2009 00:58:29
Messages: 200
Location: stalpeni arges
IP:
Offline

intariturile puse ar fi cam asa :
1- intre fund (dublu) si laterale cate o fasie din geam de 10mm si lata de 5cm pe interior, unde partea mai lata vine lipita pe fund. inca o fasie din geam de 4mm lata de 4 cm lipita pe exterior pe fiecare latura in asa fel incat sa "prinda" si fundul si laterala.
2- intre laterale cate o fasie din geam de 6 mm lata de 1.5cm pe interior si o fasie din geam de 4mm lata de 2.5 cm pe exterior in asa fel incat sa prinda ambele geamuri la colt.
3- intariturile transversale sunt din geam de 10mm. sunt formate din 2 fasii din geam de 10 una lata de 8cm si una de 9cm. la colturi, in interior am mai pus o bucata de 6/7cm. intaritura din partea de sus (cea care vine pe cantul geamului) este mai scurta cu 18cm pentru a putea imbina intaritura longitudinala cu transversala de la interior.
4- intariturile longitudinale vor fi formate din 2 sau 3 fasii din geam de 10mm late de 9 cm.
5- toate colturile vor fi mascate cu coltare din aluminiu sau plastic. daca observati mai sus, fasiile din geam care vin la colturile dintre laterale sunt late de 2.5cm la ext. si 1.5cm la int. pentru a putea masca cat mai bine lipiturile cu un coltar de 3-3.5cm.
m-am uitat la toate lipiturile si nu se vad bule de aer pe nicaieri, in afara unei transversale pe care am miscat-o.
intariturile le las pe astea care sunt. nu voi pune inca una pe jumatate din cauza ca va ocupa destul spatiu si va fi foarte incomoda . stiu asta de la un acvariu mai mic unde am intariturile in H si aia din jumatate ma incurca destul de mult.

This message was edited 1 time. Last update was at 02/05/2011 12:28:48

[Email] [Yahoo!]
 
Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com