Author |
Message |
Fallen
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 27/04/2011 22:36:33
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
|
Fallen
Junior member
IP:
|
Salut!
Aveam in plan de mai multa vreme sa imi iau un acvariu cu pesti, insa pana acum nu ma gandisem la nimic concret. Cred insa ca a venit momentul sa actionez  Nu am cumparat inca nimic, insa de vreo 2 zile am inceput sa ma documentez despre ce inseamna organizarea si intretinerea unui acvariu, despre tipurile de pesti si nevoile fiecaruia, despre compatibilitatile intre pesti etc.
M-am gandit sa incep cu un acvariu de aprox. 60 litri ( pentru moment m-am oprit la cel de aici: http://www.pepika.ro/produse/21-acvaristica/396-acvarii-complete/5049-acvariu-juwel-rekord-600-63-l-negru.html)
Legat de pesti, m-am gandit la urmatoarea "configuratie":
2 moli (Poecilia Latipinna)
4 guppy (Poecilia reticulata)
2 sanitari (Otocinclus vittatus) - ca sanitari as putea alege si cory dar am inteles ca se simt mai comod in grupuri de 3-4 si nu as vrea atat de multi
1) Nu mi-este foarte clar daca trebuie sanitari sau nu in cazul in care am numai moli si guppy. Pot renunta la sanitari in favoarea unui numar mai mare de guppy si/sau moli?
2) Cand am ales numarul pestilor m-am luat dupa tabelul de aici ( http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/220.page). Nu imi dau seama insa daca am aproximat bine spatiul necesar fiecarui peste. Ar fi prea aglomerat/aerisit acvariul cu pestii enumerati sus?
3) La guppy am inteles ca trebuie mai multe femele la un mascul deci ma gandeam la 1 mascul si 3 femele. La moli merge 1 mascul si o femela?
Pentru pestii de mai sus merg orice fel de plante de apa dulce? Au pestii plante preferate? N-am apucat inca sa ma documentez prea bine despre plante si despre substrat si pietris.
Nu ma grabesc cu achizitionarea acvariului si a pestilor. Astept opinii, sfaturi etc.
Multumesc  ,
Dan
This message was edited 1 time. Last update was at 27/04/2011 22:56:27
|
|
 |
Bogdan_Musat
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 30/04/2011 23:23:50
|
Bogdan_Musat
Membru de baza
![[Avatar]](/forum/images/avatar/4a5cfa9281924139db466a8a19291aff.jpg)
IP:
|
3-4 cory poti sa-i ti fara probleme alaturi de 6 vivipari (la cati te-ai gandit tu) intr-un acvariu de 60 L.
Problema cu viviparii (mai ales guppy) este ca inmultesc si, usor, usor o sa se supra-populeze, dar nu chiar asa de repede.
Cu plantele este, din anumit punct de vedere, la fel: daca sunt plante de incepator, adica nepretentioase, vor creste foarte mult si foarte repede, astfel ca, la fiecare saptamana, tb. sa stai sa tunzi la ele; daca sunt plante mai pretentioase, deja lucrurile se complica si nu mai este un hobby de incepator, tb. aditie de CO2, anumit spectru de lumina (din ce am inteles nu prea se gasesc neoane pentru capace de acvarii mici).
Nu exclude si varianta de a-ti confectiona singur acvariul. In acest caz, din practica mea, iti pot enumera atat avantajele, cate si dezavantajele unui acvariu home-made:
avantaje:
- poti configura dimensiunile acvariului atat dupa preferinta cat si functie de buget
- il poti echipa cu accesoriile pe care consideri tu ca le doresti (in cazul acvariilor din comert, am auzit pe multi spunand ca au facut modificari/inlocuiri in ce priveste accesoriile standard: alte neoane mai puternice, alt filtru mai puternic - deci cheltuiala suplimentara)
- il poti face "pe bucati" - dupa buget, adica la salariul asta comanzi sticla, la urmatorul cumperi accesoriile ...
- il vei iubi mult mai mult, pentru ca este facut de tine
- inveti cum se face un acvariu si vei stii cum sa procedezi pe viitor cand vrei sa te apuci de unul mai mare (400 L) pe care sigur nu-l vei gasi in comert
dezavantaje:
- se oberva unele stangacii, in special la capac
- poate costa mai mult
- o sa gandesti ca mesterul Manole: "pot construi unul mai mare si mai frumos"
This message was edited 2 times. Last update was at 30/04/2011 23:26:00
|
Daca nu poti face mutari geniale, macar greseli fatale sa nu faci. |
|
 |
LUPmic
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 01/05/2011 09:20:14
|
LUPmic
Senior member
IP:
|
Pana sa dai comanda la acvariu du-te si in Hornbach sa vezi bazinele lor.
Sanitarii nu sunt un "must have" dar e bine sa fie la inceput pentru ca incepatorii au tendinta de a da prea multa hrana pestilor.
Daca vrei vivipari poti lua doar masculi pentru a nu te umple de pui  mai ales ca la Guppy masculii sunt mult mai frumosi decat femelele, nu ca la oameni
Pentru substrat recomand JBL (Aquabasis) si pietris 2-4mm.
|
|
 |
Fallen
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 01/05/2011 14:04:09
|
Fallen
Junior member
IP:
|
Multumesc pentru sfaturi.
Am fost ieri in Hornbach si am luat un set acvariu AquaPro 60 de 63 litri, am cumparat exact sol Aqua Basis Plus si pietris de granulatie 2-4 mm.  Am mai luat si un set de teste de la Tetra.
Pentru moment o sa pastrez neonul care a venit cu pachetul, dar probabil ca o sa ii fac un upgrade putin mai incolo. 15W am inteles ca sunt cam putini pentru ~60 litri.
La capitolul plante am ramas putin dezamagit de oferta Hornbach: aveau destul de putine plante si numai una din lista pe care mi-o propusesem. Am luat cateva Cabomba aquatica si Elodea Densa si inca vreo 2 plante mai mici. As fi vrut si niste Java Moss sau Anubias pitic insa nu am gasit.
Legat de guppy, ma gandeam si eu sa iau numai masculi pentru a evita sa faca multi pui.
Am mai luat cateva pietre si o radacina (am pus-o la decolorat; trebuie cumva fiarta?), insa cred ca am luat pietre calcaroase.  Cand am turnat putin otet pe una din pietre a inceput sa sfaraie. Am citit undeva pe internet ca pietrele calcaroase cresc pH-ul apei destul de putin (cu mai putin de o unitate de pH) si ca daca cu tot cu piatra respectiva pH-ul se incadreaza in limitele agreate de pesti e ok sa pastrezi si pietrele. E informatia asta corecta? Nu le-am pus inca in apa..
This message was edited 1 time. Last update was at 01/05/2011 14:04:49
|
|
 |
mihai_ghe
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 03/05/2011 11:21:11
|
mihai_ghe
Membru de baza
IP:
|
Fallen wrote: insa cred ca am luat pietre calcaroase.  Cand am turnat putin otet pe una din pietre a inceput sa sfaraie. Am citit undeva pe internet ca pietrele calcaroase cresc pH-ul apei destul de putin (cu mai putin de o unitate de pH) si ca daca cu tot cu piatra respectiva pH-ul se incadreaza in limitele agreate de pesti e ok sa pastrezi si pietrele. E informatia asta corecta? Nu le-am pus inca in apa..
Informatia e corecta dar eu personal m-am ferit de pietrele calcaroase .Prefer ca sa am cat mai putine elemente care sa influenteze chimismul apei din acvariu-lucru valabil si pentru fertilizare (fertilizez foarte putin si numai cu strictul necesar).
|
|
 |
Bogdan_Musat
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 04/05/2011 21:19:55
|
Bogdan_Musat
Membru de baza
IP:
|
Fallen wrote:...insa cred ca am luat pietre calcaroase.  Cand am turnat putin otet pe una din pietre a inceput sa sfaraie. Am citit undeva pe internet ca pietrele calcaroase cresc pH-ul apei destul de putin...
pietrele calcaroase cred ca afecteaza mai mult duritatea apei
|
|
 |
Fallen
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 04/05/2011 21:39:54
|
Fallen
Junior member
IP:
|
Voi aveti probleme cu evaporarea apei?
Am setat temperatura pe 26 de grade in acvariu (masor zilnic si cu termometrul) si am observat ca in fiecare zi inaltimea apei scade cu aprox. 1 cm.
|
|
 |
Bogdan_Musat
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 04/05/2011 21:53:20
|
Bogdan_Musat
Membru de baza
IP:
|
Fallen wrote:Voi aveti probleme cu evaporarea apei?
Am setat temperatura pe 26 de grade in acvariu (masor zilnic si cu termometrul) si am observat ca in fiecare zi inaltimea apei scade cu aprox. 1 cm.
si care-i problema?
scade cu 1 cm/zi -> vei avea mai putina apa de scos din acvariu la schimbul periodic de apa
rau nu prea are cum sa fie, abia beneficiezi de un aer cu o umiditate mai ridicata, ceea ce te va scuti de uscarea narilor sau inflamarea gatului, cauzate de aerul uscat
spre comparatie, la tara, oamenii obisnuiesc sa tina in casa (chiar in dormitor), in special in incaperile in care funtioneaza sobe, cate o galeata cu apa descoperita, cu scopul de a imbunatati calitatea aerului, din pdvd al umiditatii
|
|
 |
Fallen
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 04/05/2011 23:43:36
|
Fallen
Junior member
IP:
|
Bogdan_Musat wrote:spre comparatie, la tara, oamenii obisnuiesc sa tina in casa (chiar in dormitor), in special in incaperile in care funtioneaza sobe, cate o galeata cu apa descoperita, cu scopul de a imbunatati calitatea aerului, din pdvd al umiditatii
Nu cred ca numai cei de la tara fac asta. Si eu mai pun ocazional vase cu apa deasupra caloriferelor iarna.
Intrebam de evaporare deoarece, daca schimb din apa o data pe saptamana, in cele 7 zile se pot pierde aprox. 7cm de apa, iar inaltimea acvariului meu e de 35 de cm. Daca scad cei 7 cm evaporati, in ultima zi raman cu 28cm si daca mai scad si grosimea substratului raman cu ~22-23 cm de inaltime efectiva a apei din acvariu. Mi se pare cam putin si mi-e sa nu ii afecteze pe pesti.
|
|
 |
Oana
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 05/05/2011 09:27:01
|
Oana
Membru de baza
![[Avatar]](/forum/images/avatar/b837305e43f7e535a1506fc263eee3ed.jpg)
IP:
|
nu ii afecteaza...si oricum rezolvarea e simpla, completezi atunci cand vezi ca scade prea mult...Vare eu completez cred ca zilnic pentru ca din cauza coolerului din capac, apa imi scade destul de mult si pana la schimbul de apa cred ca pierd 10L prin evaporare.
|
|
 |
alber
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 05/05/2011 11:00:55
|
alber
Moderator
![[Avatar]](/forum/images/avatar/f11bec1411101c743f64df596773d0b2.jpg)
IP:
|
In legatura cu evaporarea apei si parametrii aepi ramase in acvariu. Personal, pe timpul verii, fac schimburi mai mari de apa, pentru ca in momentul evaporarii, din bazin se pierde doar apa, nu si sarurile si mineralele din apa. Din aceasta cauza, este posibil ca in timp, valoarea Gh-ului si a Kh-ului sa se modifice. Asa ca urmariti periodic aceste valori, pentru a sti ce se intampla in bazin
|
"e usor a scrie versuri, cand nimic nu ai a spune" - Mihai Eminescu |
|
 |
LUPmic
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 05/05/2011 12:04:10
|
LUPmic
Senior member
IP:
|
Fallen wrote:Voi aveti probleme cu evaporarea apei?
La toata lumea se evapora apa din acvariu, poti sta lininstit.
@Oana--Evaporarea apei modifica parametrii apei, cum a spus si Alber.
|
|
 |
Oana
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 05/05/2011 14:07:08
|
Oana
Membru de baza
IP:
|
Presupun ca adaugarea zilnica a cantitatii evaporate nu dezechilibreaza atat de tare un acvariu, mai ales cand e vorba despre unul cu un volum mai mare.
|
|
 |
alber
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 05/05/2011 17:25:59
|
alber
Moderator
![[Avatar]](/forum/images/avatar/f11bec1411101c743f64df596773d0b2.jpg)
IP:
|
Teoretic, pentru a pastra apa in parametrii initiali, pentru completare ar trebui folosita apa de osmoza.
Parca am mai folosit un exemplu asemanator intr-un post, dar nu mai stiu unde. Sa presupunem, ca tu in 200 de litri, ai saruri si minerale in cantitate teoretica de 100 u.m., adica 0.5 u.m. saruri pe litru. Ti se vor evapora 10 litri de apa si vei ramane cu 190 de litri si 100 u.m. saruri. Vii apoi si adaugi 10 litri de apa proaspata, care care contin 5 u.m. saruri, si vei avea in acvariu 200 de litri de apa cu 105 u.m saruri. Pricipit?
D'aia ziceam ca pe timpul verii, cand creste evaporarea apei din cauza racirii cu ventilatoare, prefer sa schimb o cantitate mai mare de apa, tocmai pentru a dilua acele minerale, saruri si ce-o mai fi pe acolo.
Acum, discutia poate fi ampla si dezbaterea poate continua in fel si chip. Trebuie luat in calcul volumul acvariului, cantitatea de apa evaporata, consumul de minerale din apa si multe altele. Nu spun ca asa se va intampla, sau ca parametrii vor creste enorm, ci doar ca trebuie tinut cont si de aceasta posibilitate. Atat.
This message was edited 1 time. Last update was at 05/05/2011 17:27:41
|
"e usor a scrie versuri, cand nimic nu ai a spune" - Mihai Eminescu |
|
 |
Bogdan_Musat
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 05/05/2011 21:49:04
|
Bogdan_Musat
Membru de baza
IP:
|
alber wrote:Sa presupunem, ca tu in 200 de litri, ai saruri si minerale in cantitate teoretica de 100 u.m., adica 0.5 u.m. saruri pe litru. Ti se vor evapora 10 litri de apa si vei ramane cu 190 de litri si 100 u.m. saruri. Vii apoi si adaugi 10 litri de apa proaspata, care care contin 5 u.m. saruri, si vei avea in acvariu 200 de litri de apa cu 105 u.m saruri....
Acest fenomen, probabil, se intampla cu apa oceanului planetar: spre poli, unde temperatura este mai scazuta => evaporarea este si ea mai scazuta => apa are o salinitate mai scazuta; spre ecuator, unde temperatura este mai ridicata => evaporarea apei este mai intensa => o salinitate mai ridicata decat cea a apei dinspre nord, spre comparatie, apa din Marea Neagra cu cea din Mediterana.
Dar oricum, 1 cm/zi este totusi cam mult, la mine nu se intampla asaceva, de la un schimb la altul (adica la saptamana) nu pierd, prin evaporare, mai mult de 1-2 mm, iar temperatura o am in jurul valorii de 25 grade, egala cu cea din exterior. La colegul nostru Dan (Fallen), cauzele ce determina o evaporare ridicata a apei pot fi legate de diferenta mare dintre temperatura apei si cea din exterior sau de functionarea unora din aparate, primul suspect fiind incalzitorul, dar nu as exclude becurile/neoanele - poate degaja prea multa caldura. Un rol important in diminuarea evaporarii il are capacul - poate nu acopera bine ...
|
|
 |
Pushkatu
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 05/05/2011 21:57:42
|
Pushkatu
Senior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/543bec10c8325987595fcdc492a525f4.jpg)
IP:
|
Intradevar capacul isi spune cuvantul aici. Am un acvariu de 25 de litri pe care daca las fara capac( nu in totalitate, doar ca nu acopera integral) 2-3 zile, se vede clar cum scade nivelul apei. Cauzele pot fi cele enumerate mai sus sau poate altele, dar am observat ca daca las acoperit non stop, nu se evapora apa (vizibil) intre schimburile de apa saptamanale.
|
Seris venit usus ab annis. |
|
 |
Fallen
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 05/05/2011 23:18:24
|
Fallen
Junior member
IP:
|
E posibil sa fi exagerat eu cu 1 cm pe zi. Acum 2 zile am observat abia ca se evapora apa si am calculat ca se evaporasera cam 2,5 - 3 cm. Insa evaporarea asta probabil ca a avut loc in 5 zile, deci aprox 0,5 cm / zi.
Multumesc pentru explicatii.
|
|
 |
Oana
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 06/05/2011 09:29:20
|
Oana
Membru de baza
IP:
|
Poate sunt un pic off topic dar totusi pe aceeasi tema legata de evaporare....sa inteleg ca e de preferat sa tin acvariul acoperit in totalitate si sa se creeze condens maxim in capac si destul de mult mucegai sau descoperit si sa se evapore apa?
|
|
 |
LUPmic
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 06/05/2011 09:35:29
|
LUPmic
Senior member
IP:
|
Eu am capac facut de mine, nu este etans si am evaporare(nici cele de firma nu sunt etanse din ce am vazut).
Prin evaporare se realizeaza o scadere a temperaturii apei din acvariu, daca nu vrei evaporare pui un geam deasupra si vei avea evaporare minima spre zero
|
|
 |
Pushkatu
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 06/05/2011 09:42:47
|
Pushkatu
Senior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/543bec10c8325987595fcdc492a525f4.jpg)
IP:
|
daca nu vrei evaporare pui un geam deasupra si vei avea evaporare minima spre zero
Exact! Sticla nu face mucegai, de asta si folosesc capac de sticla.
|
Seris venit usus ab annis. |
|
 |
|